Spreekwoordelijk.

Ik gebruik te pas en te onpas spreekwoorden, gezegdes en citaten. Dat is iets waarmee ik ben opgegroeid en me als volwassene nog steeds elke dag mee bezig. Niks zo mooi als op de juiste momenten er zo’n zogenaamde wijsheid uitknallen.

Mijn oma was er ook een ster in. Eens in de zoveel tijd logeerden mijn zusje en ik bij haar en opa in Heinenoord. Gelukkig niet al te vaak, want oma was nogal van de strenge en kon zich niet erg inleven in de denkwijze van een kind. Ze sleepten ons mee naar de Bundesgartenschau (een soort veredelde Duitse variant van de Keukenhof), een heilige Mariaprocessie en -in onze optiek- de meest saaie musea. Zus en ik wilden gewoon lekker naar Blijdorp, of de Efteling. Niks zogenaamde pedagogisch verantwoorde uitjes. Ik heb een aantal fraaie foto’s van die tijd waarop zuslief en ik met een strak gezicht staan te poseren voor een zuil Vlijtige Liesjes. Wat hadden we een lol.

Ook op zondag met hen mee naar de kerk gaan was voor mijn zusje en mij een geweldig uitje. Wij zijn zonder de bijbel opgegroeid en alhoewel ik mezelf in de loop der jaren aardig heb ingelezen, wist ik als kind zijnde niks van de verhalen uit het oude en nieuwe testament. We werden dan ook door de voltallige Heinenoordse kinderschare + lesgevende moeder hard uitgelachen toen we niet wisten wie David en Goliath waren. Ik kan me nog goed herinneren dat het ‘lekker’ voelde, die zogenaamde tolerantie.

Verder moesten we zonder dat oma rekening hield met onze vakantie stipt zeven uur aan het ontbijt verschijnen. De tafel was al gedekt, de pot thee stond klaar. Meer dan één plakje worst op brood was een doodzonde, overmatige hagelslag werd van je brood geschraapt en teruggedaan in het potje, per plasbeurt mochten we maar twee velletjes toiletpapier gebruiken. Jaja, ik denk met weemoed terug aan die logeerpartijen. Wat een feest was dat.

Waar ik naartoe wilde: oma had ook een paar fraaie gezegdes. Ik kan me nog goed haar: “Klivia, une chaise a quatre jambes!” herinneren als ik weer eens zat te wippen op mijn stoel. Dat is er trouwens eentje die ik niet gebruik. Ik zeg gewoon “Kappen Jill” en dat is net zo effectief.

Mijn opa’s favoriete spreekwoord was “Ieder zijn meug zei de vent en at vijgen met stroop”. Verder kan ik me niet erg veel herinneren van mijn opa. Hij was een stille man die op mij altijd een depressieve indruk heeft gemaakt. Met name de laatste jaren van zijn leven heb ik hem veelvuldig huilend gezien. Hij was gek op zijn tuin en heeft mij honderden soorten planten en bloemen geleerd, inclusief de Latijnse namen. Hij las ons regelmatig voor. We deden dan een groot kleed over de eettafel, legden alle kussens eronder en dan begon het feest. Opa was briljant met taal en kon ontzettend goed voorlezen.

Mijn moeder’s meest gebruikte gezegde is “Geen betere raad dan voorraad” en die past ze dan ook immer toe. Wanneer ze vanuit la Belgique naar me toe komt, is haar ‘koekjesblik’ zoals ze haar Yaris noemt tot aan de nok toe gevuld met wijn, cola light, eigenbereide diepvriesmaaltijden, piccalillychips en douchegelletjes. Geweldig. Haar eigen voorraadkasten zijn ook goedgevuld, je zal bij haar nooit misgrijpen. Als er een voedselschaarste komt, ga ik met de trein naar Belgie, dat moge duidelijk zijn.

En zelf ben ik groot fan en gebruiker van “Achteraf kijk je een koe in zijn kont”, “Een ezel stoot zich in het gemeen geen tweemaal aan dezelfde steen” en “Waar het hart van vol is, loopt de mond van over”. Ik ben in alle gevallen zowel mijn grootste afnemer als overtreder. En waar mijn hoofd tegenwoordig van vol is, daarover publiceer ik een blogje. Lang leve de vooruitgang.

2 thoughts on “Spreekwoordelijk.

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s