Opa

Image

Dit is een unieke foto. Bij mijn weten is er nooit eerder een foto gemaakt van mij met een klein kind op mijn schoot. Ik heb geen kinderen verwekt, dus ook kleinkinderen zijn mij niet deelachtig geworden. Mijn broers en zussen hebben er voor gezorgd dat ik goed in de neven en nichten zit: 15 bij elkaar. Aan de ‘koude kant’ kun je daar nog eens acht bijtellen. Geen van die neven en nichten, de oudste is inmiddels de 50 gepasseerd, zullen zich mij herinneren als de oom die altijd met leuke cadeautjes hun verjaardag bezocht en bij wie ze graag gingen logeren. Ik bezocht niet eens regelmatig de verjaardag van hun ouders. De kinderen van anderen gedurende een paar uur of paar dagen bezighouden was ook nooit mijn kopje thee. (Wie ze krijgt, mag ze houden.)

Dat meisje op de foto is Jennifer. De foto is afgelopen maandag gemaakt, een dag na haar allereerste verjaardag. (De slingers hangen er nog.) Sinds ongeveer half december ontmoet ik Jennifer in principe elke maandagmiddag. Ze is uiteraard niet alleen, want ze is nog niet groot genoeg om het knopje te bereiken, waarmee de deur geopend wordt. Dat kan Natalia , haar moeder, wel. Die heeft ook de foto genomen. Ze vond het leuk dat ik een cadeautje voor Jennifer had meegenomen: een boekje van Dick Bruna.

Natalia is een Moldavische en nee, mijn ontmoeting met haar was niet het gevolg van een date (daar doe ik niet aan) en er is ook geen sprake van een romantische relatie. Dat zou de vader van Jennifer waarschijnlijk niet op prijs stellen. Natalia leerde ik kennen via het project ‘Samenspraak’, dat is opgezet door een  instelling (Doras) voor maatschappelijke ondersteuning in Amsterdam-Noord. ‘Samenspraak’ heeft als doel hier wonende anderstaligen gedurende enkele uren per week mondeling contact te laten hebben met Nederlanders, zodat ze hun Nederlands op een hoger plan kunnen brengen. Ik vond in december een flyer van Doras in mijn bus en omdat ik ook wel wat met taal heb, vond ik het een mooi initiatief. Het is niet de bedoeling dat ik taalles geef, hoogstens dat ik haar af en toe corrigeer. Dat hoef ik niet eigener beweging te doen. Af en toe vraagt Natalia zelf: “Zeg ik dat zo goed?” Als dat niet zo is, zeg ik dat en leg ik uit hoe het wel moet. Natalia volgt overigens een  cursus Nederlands voor anderstaligen, want ze wil hier graag aan het werk, het liefst bij de douane. Dat deed ze ook in Moldavië.

’s Maandagmiddags praten we dus over allerlei koetjes en kalfjes. Ik leer op die manier op mijn beurt iets over Moldavië (het grenst aan Rusland, Roemenië en Oekraïne en wordt beschouwd als het armste land van  Europa) en merk ook weer eens dat de Nederlandse taal soms raar in elkaar zit. Probeer maar eens uit te leggen waarom je voor het ene woord ‘de’ gebruikt en voor het andere ‘het’.

Gedurende al die gesprekken keutelt Jennifer opgewekt rond. Een huilbui heb ik nog niet meegemaakt. Bij mijn weten is zij de enige persoon van het vrouwelijk geslacht die onveranderlijk lacht als ze me ziet. Ze lacht trouwens net zo vrolijk als ik vertrek.

Ik vind het wel grappig dat ik op mijn ouwe dag ineens zo’n klein meisje écht leuk ga vinden. Het lijkt me een soort ‘opa-ervaring’.

Evert

23 thoughts on “Opa

 1. Wat een ontzettend leuk en mooi project wat zij gestart zijn in Amsterdam-Noord. En dit is echt een en en. Nu heb jij de kans eens om een opa-ervaring te hebben, zij leert Nederlands en je hebt gewoon een gezellige maandagochtend.

 2. De wonderen zijn de wereld nog niet uit 😉

  Zonder gekheid op een stokje: nog zo’n voorbeeld van de nieuwe fase waarin je verkeert. Het lijkt wel alsof alles anders is geworden na de verhuizing. Typisch…

 3. Ik vind het een super interessant project, als docente op een school voor anderstaligen, kom ik elke dag tegen hoe raar onze taal in elkaar zit.
  Heb je wel eens uitgelegd wat je dood schamen is..of zo warm dat de mussen van het dak vallen en waarom zeg je nu ik vind en van gisteren ik vond.
  Mijn leraar Nederlands zei, je leert het snelst als je er in ondergedompeld wordt.
  Super hoor, enne leuke foto 😉

 4. Broertje, dat het lesgeven van “leren spreken in het Nederlands” tot gevolg heeft dat er “Opa-gevoelens” in jouw bovenkomen vind ik heel bijzonder. Geeft stof tot nadenken!

  Truus

 5. Wat ’n mooi project!! Wat leuk voor Natalia, Jennifer en jou om op ‘niet schoolse’ wijze met de taal bezig te zijn! Leuke foto!

 6. Leuke foto en wat leuk dat je dat doet zeg! Ondergedompeld in de wereld van wordfeud kom ik inene meer aan het nadenken over de Nederlansche Taal. Hoe veel woorden een dubbele betekenis hebben, bijvoorbeeld: Kraam, wee, zaak, week, neven, linker, noot, neuzen und so weiter. Een hele kluif om dat allemaal uit te leggen, naast de ingewikkelde grammatica. Geen maandagmorgenblues voor jullie alle drie, zo te lezen! 🙂

 7. Ja, dat is leuk, andermans kinderen.
  Zo ben ik oom van twee nichtjes, en dat is best prettig.
  Maar zelf hoef ik absoluut geen kinderen, wat een verantwoordig en wat een gedoe!

 8. Nou ja zeg, het moet niet gekker worden! Wat een goed project en leuk dat je er ineens een soort kleinkind bij hebt! Fijn is ook dat dat kleine meisje weer lekker met haar moeder mee naar huis gaat 😉

 9. Mooi project! Wijlen mijn vader gaf Nederlandse ‘les’ in een buurtcentrum aan anderstaligen en ook mijn zus doet hetzelfde in een vrouwencentrum aan buitenlandse vrouwen.

 10. Wat een mooi project. Ik ga eens kijken of er ook zoiets in mijn stad gegeven wordt, want het lijkt me een win-win situatie aangezien je ook iets over een andere cultuur kunt leren. En wat leuk, jij krijgt er ook nog eens een ‘kleinkind’ bij!

 11. Leuke kiek! Wat een mooi project. Van mijn man’s kant is er een neef getrouwd met een Hongaarse en zij verbaasde zich ook geregeld over het Nederlands… De volgorde van de woorden en ook de uitspraak, hahaha. Haar wenkbrauwen schoten geregeld omhoog of ze schoot zelf in de lach omdat het “raar” klonk.

  Leuk dat je op die manier wat meer over Moldavië te weten komt, plus een extraatje een lachende uk om je heen!

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s