Stijloefeningen.

Mijn huiswerk voor deze week waren stijloefeningen. Verzin 1 situatie en beschrijf deze. Maak er 2 varianten op in een andere stijl, of vanuit een ander perspectief. Gebaseerd op Raymond Queneau’s geweldige ‘Stijloefeningen’. In dat boek wordt 1 gebeurtenis beschreven in 99 variaties.

Dit zijn die van mij:

Waarheid.

Toen ik na een dag hard werken, eindelijk mijn straat in fietste, stak er juist, onder luid gesnater een heel peloton ganzen de straat over. Ik moest dus afstappen en wachten. De ganzen in onze straat zijn de baas, niet de bewoners en zéker niet eventuele passanten.

Er wonen er inmiddels een stuk of veertig. Hun aantal is groeiende.

Logisch ook als ze aan alle kanten brood krijgen toegeworpen. Het is zelfs nog erger, ik zie soms halve rijsttafels over de randen van balkons worden geflikkerd. Laat die beesten zelf hun kostje bij elkaar scharrelen.

Niet alleen de ganzen floreren, inmiddels kunnen we ook ooievaars, aalscholvers en halsbandparkieten tot de vaste bewoners van de Julianastraat rekenen.

Binnenkort opent Avifauna hier een dependance lijkt wel.

Gátverdamme, wat zijn het toch een smerige beesten.

 

Studentikoos.

Gozer, kijk, daar komt dat gleufdier van hiernaast! Vol op de rem moet ze voor onze gevleugelde vrinden.

Die gevederde knapen, die vlerken bivakkeerden pal voor haar neus. Zwaar geagiteerd is ze. Mieters!

Het lijkt trouwens potverdorie wel alsof er steeds meer pluimage bijkomt.

Logisch ook, dat gevogelte heeft een wijkje gevonden dat ze alles biedt. Culinaire hoogstandjes, fijne facilitaire genoegens, wat wil een veugel nog meer?

Een verdomde leuke toko hier voor die gakkende knapen, immers.

Gast, kom nou! Hilarisch is het, echt. Dit móet je zien.

Die dikke witte kipkluif kakt net vól op haar shoes.

Chapeau!

 

Vogelperspectief.

Die tut van nummer 147, die krent, die altijd van dat oude beschimmelde brood geeft, komt er aan fietsen. Altijd rond hetzelfde tijdstip, je kan er de klok op gelijk zetten. Als we een klok zouden hebben dan hè? Ganzen hebben alleen een biologische klok.

Ik roep mijn familieleden dat ze eraan komt, dat we op moeten schieten.

Ik waggel op mijn allersnelst naar de straat, oom Henk volgt me, daarachter loopt tante Aad en Maarten (die aan lager wal geraakte lul die ooit eens een rolletje in Niels Holgersson had gehad en daar nog elke dag te koop mee loopt) is de hekkensluiter.

Met zijn viertjes blokkeren we professioneel de straat. Ze kan geen kant meer op.

En dan kan ze wel een beetje gaan staan bellen en gillen. Dat helpt dus niet. We doen net alsof onze snavels bloeden.

Zij is de enige bij wie we regelmatig dit geintje flikken. De rest van de straat is een stuk genereuzer dan zij. We krijgen zelfs wel eens nasi, of krentenbrood, of gekookte aardappels.

Maar niet van haar. Ze moet nou maar eens een lesje leren. Ik blaas naar haar. Helaas kan ze me niet verstaan.

Tijd voor zwaarder geschut.

Ik draai mijn kont naar haar toe en poep met een venijnige straal boven op haar lichtblauwe suède laarsjes.

Touché!

29 thoughts on “Stijloefeningen.

 1. Kl..ebeesten, wij kennen ze als de hoeders van het achterpad, als er ’s nachts iemand langsloopt/fietst worden wij wakker van dat ellendige gakgeneuzel, ‘k Speel wel ‘ns met de idee om een jachtgeweer aan te schaffen als ‘k weer ‘ns door die beesten gewekt ben.
  groet

 2. Dat is goed geschreven. Ik herken je er niet meer in. Echt super vooruitgang merk ik wel. Helemaal geweldig. En leuk om het van beide kante te beleven.

 3. Die van het vogelperspectief vind ik leuk.
  Ben het met Di Mario eens; de studenten vind ik iets minder.

  o.t.: ik ben helemaal up & running 😉

 4. in “waarheid” kan ik mezelf herkennen.
  zo zou ik ook mopperen, moesten hier zulke beesten de boel op stelten zetten.
  Maar het standpunt van de vogels vind ik ook grappig.

 5. Die van de studenten vind ik juist wel erg leuk, omdattie juist de bedoeling van de opdracht goed laat zien.
  Ook de volgorde waarin de drie perspectieven gepresenteerd worden is ok: het blijft ‘spannend’.

 6. Oooo, en dan Maarten met z’n rolletje in Niels Holgersson… geweldig! Ik vind het laatste stukje het leukst… zie ze zo voorbij waggelen en commentaar leveren. Lijkt me wel lastig om verschillende stijlen en/of invalshoeken over een “gebeurtenis” neer te pennen.

 7. Die laatste vind ik erg leuk en sterk gevonden! De studentikoze vind ik een beetje stigmatiserend, ik word altijd een beetje opstandig als mensen denken dat alle studenten zo praten.

  Of was het heel de bedoeling niet dat ik mijn mening gaf? 😉

  1. haha, dat mag hier 😉

   Overigens is het geen kamscheren. Ik had het misschien anders beter ‘Jiskefet’ ofzo kunnen noemen.

   Bij deze opdracht is het overigens wél de bedoeling zo stigmatiserend te werk te gaan. Probeer even of je zijn boek te pakken kan krijgen, dan zul je zien wat ik bedoel. Echt heel tof!

 8. Hey cursusmedegast – heb je die shoes eigenlijk uberhaupt in wezen sowieso wel ’s weer shiny gekregen?
  Je research-actie via fb ga ik van je stelen – gloepend geniaal.

  Gleufdierlijke groet!

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s