Offline

“In de supermarkt uw e-mail beantwoorden, in de file uw Facebook-status updaten of in de trein uw bankzaken regelen. Met Mobiel Internet van UPC bent u voortaan overal online. En heel voordelig, vanaf € 0,00 extra per maand!”

UPC is mijn Internetprovider, dus af en toe krijg ik via e-mail zo’n snaakse aanbieding. € 0,00 per maand ziet er natuurlijk wel zeer voordelig uit. Van tijd tot tijd gaat dus niet alleen de zon voor niks op. Maar helaas ben ik een uitgesproken scepticus. Al ruim twintig jaar geleden zag ik de grote voordelen van e-mailen. Je kunt op de gekste momenten – bijvoorbeeld in het holst van de nacht, als je de slaap niet kunt vatten omdat je te binnen schoot dat je met een van je relaties al (te) lange tijd geen contact meer gehad hebt – post ontvangen en versturen. Maar ik neem e-mail net zo serieus als snailmail. Dat doe ik niet ‘effe gauw tussendoor’. Ik kies mijn woorden zo zorgvuldig mogelijk en doe mijn best verzorgd Nederlands te schrijven. Het zal wel aan mij liggen, maar als ik in de supermarkt in een lange rij voor de kassa sta, kan ik mij, vrees ik, niet voldoende concentreren op het schrijven van een weloverwogen, foutloze tekst. Tussen de groenten- en vleesafdeling zie ik ook nergens een plekje om even rustig te gaan zitten.

Ik heb geen auto, dus ik sta zelden in een file. Als dat al een keer gebeurt, rijd ik met iemand anders mee. In zo’n situatie zou het niet erg sociaal zijn toe te geven aan de onbedwingbare lust mijn Facebook-status te updaten. Bovendien haat ik Facebook. Ik vind het een pseudo-community, waarbij ik mij ooit eens, uit nieuwsgierigheid, heb aangemeld. Het is geen geheim dat ik het zeer goed kan vinden met de Zuster, maar als ik een mededeling van Facebook krijg dat ze haar status heeft geüpdatet, denk ik: “Ja, en?” Van iemand anders werd mij medegedeeld dat hij schreef: “Sitting at Amsterdam airport waiting for the boarding call. Vancouver here I come!” Hij is de zoon van een vriend, best een aardige jongen – ik heb hem zien opgroeien – maar wat moet ik met de wetenschap dat hij op weg is naar Vancouver? Zijn partner, vader, zus en schoonfamilie zijn daar waarschijnlijk wel geïnteresseerd in, maar die wisten al dat hij op weg was en konden wel verwachten dat hij voor het boarden nog even ergens moest zitten wachten. Op 20 april a.s. weten familie en vrienden dat ik en route ben naar Sevilla, al liggen ze waarschijnlijk nog te slapen als ik opstijg. Moeten ze achteraf nog lezen dat ik op Schiphol een kop koffie heb gedronken? Voegt dat iets aan hun leven toe?

Ik zit wel vaak in de trein, maar om de een of andere onnaspeurlijke reden heb ik dan nooit de acceptgiro’s of aanmaningen bij de hand, die mij tot het overmaken van geld uitnodigen. Ik voel me ook nooit genoodzaakt even gauw te checken of er wel voldoende geld op mijn betaalrekening staat, zodat ik niet plotseling geconfronteerd wordt met een pinautomaat die mij vertelt dat er onvoldoende saldo is. Ik weet meestal redelijk goed wat de hoogte van mijn saldo is. Er is dan ook geen reden een bedrag van mijn spaarrekening naar mijn betaalrekening over te maken. Wat voor bankzaken zou ik nog meer in de trein willen regelen?

Heeft het toch iets met mijn leeftijd te maken? Is het een nieuwe ontwikkeling die ik niet kan bijbenen? De atoombom, de tv, de kleuren-tv, de ruimtevaart, de mobiele telefoon, de computer, de pc thuis, ik heb ze allemaal van het begin af meegemaakt. Afgezien van de atoombom heb ik ze allemaal geaccepteerd. Ze maken een integraal onderdeel van mijn leven uit. Dat geldt ook voor het Internet. Ik zou niet meer zonder kunnen. Maar ALTIJD en OVERAL online? Het kan best zijn dat ik het wat erg ver doortrek, maar ik ben behoorlijk vaak graag OFFLINE.

Evert

12 thoughts on “Offline

 1. Ik ben van een andere generatie, maar doe er ook niet veel mee. Ik vind het wel errug handig dat ik overal mijn mail kan checken. Beantwoorden doe ik meestal wanneer ik thuis ben, vanachter mijn netbookje. Mits het spoed betreft, maar dat is zelden.

  Internetbankieren doe ik eens per maand, als mijn salaris is gestort. Mocht ik tussendoor mijn saldo willen weten, ik fiets elke dag 2x langs mijn bank dus kan het zo zien.

  FB? Het is ook een hoop flauwekul. Maar het heeft ook hele leuke kanten en ik kan vrij makkelijk en laagdrempelig met veel mensen contact houden. Als niet-bellert zijnde heerlijk.

 2. Ik vind het heerlijk om overal mijn mail te kunnen checken, maar word er, eerlijk is eerlijk, wel onrustig van. Facebook en twitter verfoei ik om dezelfde redenen die jij noemt. Al dat geschreeuw en ‘kijk-hier-ben-ik-ik-doe-dit-en-lees-eens hoe-grappig/gevat-ik-ben-en-kijk-eens-wat-ik-allemaal-doe-en-kan-en-wie-ik-allemaal-ken-gedoe is niets voor mij. Ik heb echter wel het idee dat ik door mijn verschrikkelijke hekel aan facebook en twitter erg veel dingen misloop, met name wat werk en (bruikbare) connecties betreft.
  Nog een groot nadeel vind ik dat door het gebruik van facebook en twitter je privacy op straat ligt. Heus, ja, met een blog en/of website ligt er ook al een gedeelte op straat en als je mijn naam intikt op google kun je achter een heleboel dingen komen. Veel te veel al naar mijn zin.
  Ik stribbel nog steeds tegen dus, maar weet niet voor hoe lang. Ik wil namelijk ook wel aandacht voor mijn werk en dat kan heel goed via dat soort media. En toch, en toch, en toch zeg ik nog steeds nee, misschien tegen beter weten in.

 3. Nee hoor, ik ben van een andere generatie, ik heb dit hele gebeuren groot zien worden en heb er mijn kanttekeningen bij.
  Gisteravond gekeken naar een serie die heet Black Mirror, gaat over de andere kant van het internet, twitter e.d, heel verbijsterend maar o zo echt.
  Ik denk dat je dat wel interessant vind, interessanter dan mijn status nu..typend achter de laptop ‘:-)

 4. ik doe mee met FB zodat ik op de hoogte kan blijven van enkele familieleden en bekenden, maar echt fanatiek mee bezig ben ik niet.

 5. Internetbankieren vind ik ideaal, privé maar vooral zakelijk. Maar niet onderweg of tussen neus en lippen door. Mail checken is heel handig, sms-en en app-en verdomde handig.

 6. Ik zie alleen maar blokjes. Soms wil het helpen eerst een reactie te geven want dan zie ik soms weer wel letters.

 7. Het mooiste vind ik nog de mail die ik erna krijg…. ik had je een mail gestuurd.. Tja, het feit dat ik hem altijd en overal zou kunnen bekijken, wil niet zeggen dat ik altidj en overal zou willen antwoorden.

  Love As Always
  Di Mario

 8. Net gelezen dat een hoog aantal mensen in de stress zit vanwege het continue “on-line” zijn. Vooral als het een werktelefoon /pc is. Ga je ’s avonds nog even tjekken of er een mailtje/sma is? Lig je de halve nacht wakker!
  Ík heb een wekmobile én een pC; die mogen wachten tot maandagmorgen.

 9. Ik vind het heerlijk om op wachtmomenten even mail te checken of FB te kijken, of zoonlief op zijn favoriete liedje te trakteren. Maar daar blijft het dan ook bij – het werkelijke leven heeft ook zo zijn tijd en aandacht nodig en de rest doe ik lekker achter de vaste pc op een redelijk vast tijdstip. Mijn digitale leven zal nooit het echte leven overheersen, ook ik ben graag offline 😉

Reacties zijn gesloten.