Vetpot

Het is een filmpje van, geloof ik, de FNV, dat tussen de tv-commetcials door te zien is. Beelden van mensen met een handicap die vertellen dat ze, vanwege de bezuinigingen, hun baan bij de sociale werkplaats kwijtraken, worden afgewisseld met beelden van de regeringstafel in de Tweede Kamer, met voorop een hartelijk lachende Mark Rutte. Het is onvervalste demagogie natuurlijk.Maar wat is er tegen demagogie als je daarmee een reëel probleem onder de aandacht van velen wil brengen. Een paar dagen geleden Zag ik in ‘Eén Vandaag’ een rapportage vanuit Stadskanaal, waar 2000 wsw’ers hun werk dreigen te verliezen.

In Oost-Groningen wemelt het niet van de werkgevers die om arbeidskrachten zitten te springen. Zelfs in economisch goede tijden zijn er niet veel werkgevers die mensen met een handicap of chronische ziekte aan een baan willen helpen, want stel je voor dat ze zich ziek melden. Die kans is immers groot en ook dat het wat langer duurt dan bij ‘normale’ werknemers. Wie draait er dan voor de kosten op?

Je hoort mij niet zeggen dat er niet bezuinigd moet worden en ik weet te weinig van economie en financiën om daarvoor een goed plan te bedenken. Ik hoor alleen de ene econoom heel andere verhalen vertellen dan de andere financieel deskundige. Ik denk ook nog steeds dat we in een beschaafd land leven en ik vind dat je in een beschaafd land de zwakste medeburgers niet in de kou laat staan, en dat je er helemaal niet nog een paar duizend extra de kou in stuurt. Dat schijnt allemaal het beste te zijn voor onze toekomstige (klein)kinderen, die we niet met ‘onze’ schulden mogen opzadelen. Ik heb geen nakomelingen,maar als ik die wel zou hebben, zou ik waarschijnlijk toch eerst aandacht willen schenken aan de kinderen van wie de gehandicapte vader of moeder nu al zijn/haar baan kwijtraakt. Voor mensen die nu nog bij de sociale werkplaats werken is het toch al geen vetpot. Moeten we ze dat kleine beetje ook nog afpakken?

Door Evert.

16 thoughts on “Vetpot

 1. Toch vind ik de spot van de FNV niet goed, ik vind het misbruik maken van knippende beelden, het is net of Rutte lacht om de gehandicapten, en dat is NIET waar…

  1. Ik hoor net nog dat er al 190 miljoen euro is uitgegeven aan de voorbereiding van de Olympische Spelen die misschien in 1928 in Nederland gehouden zullen worden.

 2. ´k Snap dat er bezuinigd moet worden, maar hier wordt simpelweg de botte bijl gebruikt om de boom van onderaf kapot te maken, Men mist het inzicht dat zo op termijn de heule boom eraan gaat.
  groet

 3. Naturlijk moet er bezuinigd worden en natuurlijk is deze spot geknipt en geplakt.
  Zolang ’n regering met dergelijke oplossingen komt om geld uit te sparen en ’n premier daar totaal in meegaat is dergelijk knip- en plakwerk meer dan gerechtvaardigd!

 4. “De welvaartsstaat is aan veranderingen toe”, heet dat hier, en niet alleen mensen met een handicap lijden eronder maar juist veel “normale” (vooral jongere) mensen, die niet zo gewiekst zijn als hun leeftijdsgenoten. Zij staan achteraan in de rij. En dan denk ik: hebben we nou daarvoor in de 60’er jaren gevochten?

 5. Tja, en ook ik ben geen econoom en ik weet een beetje van politiek, maar niet heel veel. Toch krijg ik ook het gevoel dat er op verkeerde dingen wordt bezuindigd.Waarom kunnen ze mensen met een handicap niet met rust laten? Of de ouderen? Of mensen die toch al bijna niets hebben. Ik kan er ook echt niet bij.

 6. Ik ken de spot niet, maar weet wel dat als je maar lang genoeg op de verkeerde plekken bezuinigd er heel veel kapot gaat. Op naar de verkiezingen dus maar..

 7. Een log naar mijn hart! Je koos toch voor de maatschappijvorm om elkaar te beschermen? Niet alleen de sterken? Ik ben het zoveel soorten met je eens dat ik er geen woorden meer aan ga vuilmaken.

  De link op mijn log is aangepast naar dit mooie stekkie. Top.

 8. Ha Evert,

  Het is het wapen media wat men gebruikt, maar de zwakkere mogen niet de dupe worden van iets waar ze niets aankunnen doen.
  Dan weet ik nog wel een paar uitgaven die kunnen inleveren. oma

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s