Kokkerellen.

Ik houd van koken en lekker eten. Door mijn tien jaar durende carrière in de horeca ben ik op dat gebied een beetje een verwend meisje geworden ben ik bang. Ik vertrouw mijn mond gewoon niet alles meer toe.

Zo ben ik geen fan van fastfood. Tuurlijk halen we in Huize Klivia wel eens een frietje maar dat komt zelden voor. We bestellen op een terras ook wel eens een bittergarnituurtje, maar daar blijft het bij.

De laatste keer dat er hier eten bezorgd werd, is maanden geleden. Chinees was het. Ik had zin in een babi pangang. Ik heb daarna zeker een liter water gedronken. Ik was compleet dehydrated door al het zout en de smaakverbeteraars die erin zaten. (Wij gebruiken bijna geen zout. Nergens voor nodig, het zit overal al in. Met kruiden kom je een hele eind.) Toen het eenmaal afgekoeld op het aanrecht stond, leek het wel zo’n potje Slime. Een grote klont glibberig gelatinespul. We waren er meteen weer even klaar mee.

Pizza? Die maken we zelf. Deegje rollen, tomatensaus in elkaar flansen, kruiden erover. Heerlijk. Je wilt nooit meer iets anders. Weg met die dokter Oetker!

Gekkigheid zoals sausjes uit pakjes of zakjes? Of soep uit blik? Nee, veel te zout en vlak van smaak.

Aardappelpuree wordt hier nog gewoon gemaakt van gestampte, gekookte aardappelen met melk en boter. Niks van die zilveren zakjes waar je water aan toevoegt. Ik vind dat net behanglijm.

Dressings zijn bij ons niet van Calvé. Die maken we zelf van onder andere olie, azijn, mosterd. Idem dito voor sausjes voor bij grill en Chinees fondue.

Het enige dat hier niet zelf gemaakt wordt, is mayonaise. En ketchup. En heel soms een appelmoesje, als ik echt geen zin/tijd heb om het zelf te maken.

Ik zie wel eens mensen ‘koken’. Zo’n thuismaaltijd van Knorr. Wereldgerechten heten ze. Ik vind er niks werelds aan. Kip Jambalaya. Beef Shanghai. Beef Chimichurri. Google die gerechten gewoon eens, zoek een écht recept op en maak dat nou eens klaar. Wedden dat je nooit meer Knorr koopt? Hoe mensen die doosjes ook omtoveren tot een maaltijd. Het is net zo’n ouderwetse scheikundedoos. Voeg 200cc water toe, 3 ons boontjes en 400 gram kipfilet. Schud het hele zaakje door elkaar en stort het geheel in een ovenschaal. Ik ken mensen die ze zelfs klaarmaken met een keukenweegschaaltje en een maatbeker. Hoe fantasieloos wil je het hebben?

Ik kwam op dit onderwerp omdat ik eergisteren ben begonnen met mijn dochter te leren koken.

We zijn gestart met de oud-Hollandsche keuken. Balletje gehakt braden, kipfilet grillen, aardappels koken, puree maken, spinazie wokken (Willem van Oranje had vast ook al een wok. Niet?) Gewoon beginnen met de basis. Hoe lang kook je aardappelen? Hoe roerbak je? Wat gaat er in een dressing? Hoe maak je bepaalde soorten groente schoon en klaar?

Een kind kan de was doen. En straks een hele maaltijd. Een echte. Inclusief smaak én vitamines. Moet lukken.

28 thoughts on “Kokkerellen.

 1. Geen verse Mayonaise zuster ? U schrijft al zo’n lekkers op en geen verse mayonaise ? Een wereld van verschil !

  Eens een rap gerechtje , voor vier personen , twee grote zoete appelen , zes stengels bleekselder , 200 gram okkernoten en 1 pakje grijze garnalen , citroensap en verse mayonaise !
  Ontdoe de klokhuizen van de appel en indien (niet) nodig de schil . Snij de appels in blokjes van cm² . die ze in een kom en doe wat citroensap erop , tegen het verkleuren . Doe hetzelfde met de bleekselder in stukjes snijden , in de pot bij de appels , doe de garnalen en de in stukjes noten ook erbij . Meng dit alles en doe er verse mayonaise bij tot alles omgeven door mayonaise is (niet overdrijven ) een half uurtje afkoelen in de frigo en opeten maar ! je krijgt een verschillende smaken per hap , heel lekker.
  Met gekochte mayonaise smaakt dit naar geen bal ! Indien op dieet magere kaas of yoghurt smakelijk !

  1. Dank voor je recept Ollie! Ga het eens uitproberen. Ik ben niet zo van de verse mayo ivm de rauwe eieren die daar doorheen moeten. Ben er toch wat huiverig voor.

   Overigens eten we hier thuis wel Belgische mayonaise, scheelt dat? 😉

 2. Ik ben geen keukenprinses, maar ga ook steeds meer van de pakjes en zakjes af. Wijsheid dat met de jaren komt, denk ik. Ook ben ik voor heel wat vage dingen allergisch en is het gewoon fijner wat er in een maaltijd gaat.
  Goed dat dochter koken leert!

 3. Ik zelf gebruik ook geen pakjes, vaak duurt het nog langer, smaakt het naar iets heel kunstmatigs en bovendien is het nog duur ook. Top idee om dat nu al door te geven, ik heb best vaak internet nodig…

 4. Fastfood, Poederpakjessuas en al die troep komen e rhier ook niet in.
  Ik eet al die zooi niet, en een ieder die hier komt eten zegt altijd zichzelf zo goed te voelen nadien.
  Tja, ook ik gebruik wienig ziout, en alles wordt hier zelf klaargemaakt. Dan hoef je je nadien ook niet vol te gieten met water.

 5. Helemaal mijn ding. Je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen. Niets mooier dan blije gezichten aan tafel van mensen die genieten van hetgeen je hebt gekookt. Enne, zelf mayonaise maken is een koud kunstje. Wel hele verse eitjes gebruiken en proef ook dan het verschil. Een trucje: alle ingredienten bij elkaar in een smalle hoge maatbeker waar precies een staafmixer in past. Mixer aan, in één keer rustig omhoog halen en de mayo is klaar.

 6. Ook hier komt die rommel niet in huis…bah!
  Mayonaise is trouwens ook zo gemaakt hoor.
  Daar ben je sneller mee klaar dan even op en neer naar de supermarkt rijden.

 7. Wat ontzettend leuk dat je met dochter aan het koken ben. Natuurlijk wel om het te leren maar het lijkt me ook zo gezellig.

  Ook hier meestal vers en alles natuurlijk. Heel soms gaan we nog wel de mis in. De pest is dat je als je eenmaal vers doet je niet meer terug kan, je lichaam is het er niet mee eens.

  Met de mayonaise heb ik ook wel wat problemen, maar aan de andere kant gaat het bij de gekochte ook rauw eieren in, alleen met een bal andere troep om het houdbaar te houden. Moet zeggen dat ik een keertje geprobeerd heb mayonaise te maken en het gelijk weg kon kieperen. Hierin moet ik nog even oefenen blijkbaar. Voor de rest ben ik echt een keukenprinses;-)

 8. Je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen, met die was en dat koken leren.

  Mayonaise zelf maken? Ik begin er niet meer aan – hij gaat áltijd altijd altijd bij mij schiften. Zonde van de tijd en geld en ik vind de c.alve olijfonaise heerlijk.

  Echte kip Jambalay, mjam. Misschien iets voor vanavond.. 😉

 9. Ik maak met grote regelmaat wel gebruik van die pakken, maar voeg er wel van alles aan toe. 😉
  Oudste is ook aan het koken geslagen. Zaterdag wil ze pilaf maken. Zonder pakje. 😉

 10. Lang leve de Knorr Wereldgerechten. Waarom op zoek gaan naar een recept op Google terwijl Knorr je stapsgewijs rondleidt door de wereldgerechten en grotendeels overeenkomt met het ‘fantasievolle’ recept van Google. Natuurlijk voeg je, je eigen creaties toe. Anders wordt het inderdaad allemaal erg fantasieloos. Wanneer mijn maag knort grijp ik maar al graag naar Knorr.

 11. Leuk! Kokkerellen met je kind… echt waar… Mijn Jongste van nu 10, vind koken helemaal geweldig. Hij begon al vroeg met helpen, en is nu eigenlijk al zover dat hij een simpele maaltijd in elkaar kan zetten. En dat is fijn!! (voor als het onmogelijke zou gebeuren, namelijk dat ik ziek ben lol)

  Veel plezier!

 12. Een stuk naar mijn hart, ik gruwel ook van pakjes.
  Wat dacht je van de nieuwste Knorr; Kip tajine. In een koekepan! Kromme tenen krijg ik ervan. Gewoon hop zelf koken. Alle recepten staan op internet.

 13. En ik die dacht dat Nederlanders alles uit een pakje aten 🙂 vooroordeel, vooroordeel
  Mijn twee dochters zullen hier ook het huis niet verlaten zonder dat ze een goed potje kunnen koken. Belangrijk voor hun gezondheid, en eveneens voor de portemonnee, want kant en klaar is meestal ook véél te duur.

 14. Hear!
  Al student kookte ik heel hoogstaand wel eens uit pakjes van de knorr.
  Het afgelopen jaar ben ik {als ik zo bescheiden mag zijn} een stuk beter geworden in koken. Er is hier veel minder voor handen en als we iets Westers willen eten moet ik toch echt ‘from scratch’ koken. Is een stuk leuker!

 15. Ha zuster Klivia,

  Een gezonde maaltijd bereiden hoeft niet langer te duren dan een ritje om het af te halen.
  Wij zijn ook van zelf snijden en koken, zonder extra zout.
  Heerlijk een vers gesnede salade, puur sang. oma

  ot, hoop het ook voor de deelnemers, ze hebben er allemaal hard voor gewerkt.

 16. sorry lief maar kan maar niet inloggen dus maar anoniem:
  cheet zegt: je hebt gelijk maar , bij gebrek aan tijd
  wil met extra vers zo´n pakje best helpen 😉

 17. Ik haat koken. En eten, maar da’s een ander probleem.
  G kookt beter dan ik en ja, ik grijp dus wel eens terug naar de Knorr wereldgerechten! Lekker makkelijk en die vitamines zitten gelukkig ’s avonds dan in mijn rosé! 😉

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s