Bijnamen.

Vorige week op de manege kwam het op oma’s en hun bijnamen. Die laatste om het onderscheid te maken tussen de takken. Soms zie je door de oma’s het bejaardenhuis niet meer. Zeker anno nu met al die gescheiden families en aangewaaide ‘familieleden’. Stiefgrootouders bestaan ook, zelfs ik heb ze gehad.

Mijn opa en oma van mijn vaders kant zijn al overleden toen ik heel klein was. Ik kan me ze niet herinneren.

Die van de kant van mijn moeder zijn overleden in 2001 en 2008.

Die laatste oma had binnen ons gezin geen bijnaam. In mijn hoofd wel: oma tang. En dan druk ik mij nog zeer lady-like uit. Want wat kon zij kil zijn. Mijn hemel. Op de logeerpartijtjes bij haar, kijk ik niet echt met plezier terug. Ze verliepen volgens een zeer streng en weinig ruimte latend voor lol schema. Alles op vaste tijden, alles gestructureerd, gedrild werd er. Niks leuke kinderuitjes: we gingen naar heilige Maria processies en de Bundesgartenschau.

Eenmaal volwassen was er ook weinig leuks aan haar eerlijk gezegd. Soms over de doden helemaal niet ‘niets dan goeds’.

Zo vertelde ze me ooit dat ze me een leuke vrouw vond om te zien. Jammer dat ik zo dik was alleen. En toen ze me eens vroeg hoe het met me ging en ik vertelde dat het best pittig was, zo alleenstaand met een baby, was daarop haar letterlijke antwoord: ‘Jij wilde zo graag alleen een kind, dan moet je niet zeuren ook.’

Mijn zus wilde eens voor haar koken en ze kreeg de nieuwe oven niet aan. ‘Jij studeert toch? Je bent toch zogenaamd zo slim?’ was het antwoord van mijn oma toen het haar niet één, twee, drie lukte.

Ik heb haar welgeteld één keer met emotie gezien. Toen ze in het hospice lag en ik haar vroeg hoe het was geweest om je huis te verlaten en te weten dat je nooit meer thuis zou komen. Ze huilde en ik omhelsde haar. Ze verstijfde helemaal en de knuffel heeft zéker 4 hele seconden geduurd. Toen had ze zichzelf weer onder controle. Jammer. Ik had haar graag vaker met emoties gezien.

Mijn neefjes noemden deze charmante oude dame ‘blauwe oma’. Niet omdat ze doorlopend in beschonken toestand verkeerde (wat misschien wel een goed idee was geweest, dan was ze wellicht wat joliger geweest), maar vaak een blauwe jurk aanhad.

Want daar wilde ik ook nog naartoe: bijnamen voor oma’s. Ik dwaal af.

De oma van een vriendin heette ‘oma Benz’ omdat ze altijd in een Mercedes rondreed.

De kinderen van de man van mijn moeder noemen mijn moeder ‘oma Flits’. Omdat ze altijd loopt te fotograferen.

Om diezelfde reden ken ik ook een ‘oma Paparazzi’.

Jill noemt haar oma/mijn moeder ‘Oma Leen’ omdat ze getrouwd is met een man die zo heet.

Er loopt ook nog een ‘oma Pietje’ rond, omdat die een kanariepiet had. Duidelijk.

En nu ben ik natuurlijk benieuwd naar uw grootouders. Waren/zijn die van u wel gezellige, lieve, theeschenkende, koekjesbakkende, breiende, uw fiets reparerende, warme mensen? En hoe noemt/noemde u ze? Vertel!

25 thoughts on “Bijnamen.

 1. Oei , da’s voor mij moeilijk , ik ben de jongste van de bende van zes en ook langs moeders kant was zij de jongste. Mijn grootvader was van 1868 , een jongeman die op hoge leeftijd nog trouwde en zes kinderen kreeg , mijn moeder was van 1922 , reken en tel :-).
  Hij werd ” Broeke ” genoemd naar zijn naam . Mijn grootmoeder heette als bijnaam ‘de Kaffielutte’ moeilijk hé , iemand die veel koffie dronk. Maar ik heb ze nooit gekend. + 1946 – 1950. Langs mijn vaders kant , werd thuis nooit over gepraat , dus weet ik er bitter weinig van … niks dus !

 2. Ik had een Oma Heesch en een Oma Oss, genoemd naar de plaatsnamen. Mijn moeder wordt door mijn kinderen oma genoemd, zonder iets erbij, want mijn mans moeder heette farmor (vaders moeder). Nu ben ik zelf oma en ik heet mormor (moeders moeder) en …. nee, geen farmor maar oma!

 3. Wij hebben hier een “oma Paard” omdat ze een stal vol paarden heeft.
  Ook niet echt een complimenteuze naam.
  En ik wordt zelf ergens door aangetrouwde familie “tante Wijn” genoemd,
  nou vraag ik je!!!

 4. Grote oma en Kleine oma. Waarom we ze zo noemde ik heb geen idee en verwarring alom toen bleek dat Kleine oma geen oma was maar een tante…

  (Bedankt voor je lieve woorden 🙂 )

 5. Mijn opa en oma waren Opa en oma kippetjes, die hadden kippen, (duh), mijn ouders waren vroeger opa en oma frietjes, zij hadden een snackbar, tegenwoordig heten ze opa en oma banjer, want zo heet het hondje. Ikzelf ben oma tattoo, for obvious reason….

 6. Ik noemde mijn oma’s en opa’s naar de plaats waar ze woonden. Hoewel, 1 plaats en bij de ander de provincie. Ze waren allebei lief. De een iets meer verantwoord lief en de ander iets te veel verwennend lief. Maar die woonde dan ook in een provincie heel ver weg…

 7. Bij ons heten oma’s en opa’s ‘meetjes en peetjes’. Zo had ik vroeger een meetje Mochem (verbastering van de woonplaats) en een meetje Bjeelken (verbastering van mijn familienaam). Een echte band heb ik met niemand gehad, ook al kwamen we er wel wekelijks over de vloer, ze waren ook al allemaal gestorven tegen dat ik 13 jaar was.
  ‘k Had graag een grootouderpaar gehad zoals mijn ouders waren voor hun kleinkinderen, de warmte die van die mensen uitging, was onbeschrijfelijk !

 8. Grappig…

  Mijn opa en oma (moeders kant) noemden we Opa en Oma Arco (zo heette hun teckel) . En zou de blauwe oma bij jullie wel wat alcohol kunnen gebruiken om een leukere oma te worden. Mijn oma ging uiteindelijk aan de prozac en werd voor mijn nichtje de leuke oma die mijn broer en ik niet hadden. Onze ervaringen met oma zijn dan ook compleet verschillend…..
  De opa en oma van vaders kant noemden we Opa en Oma Vogeltje (want ze had een kanariepietje) Toen kanariepietje doodging hing ze een bloempot aan de hanger waar eerst de vogelkooi hing, en noemden wij haar Oma Bloempot (opa was al overleden)

  Mijn kinderen noemen mijn vader en moeder gewoon Opa en Oma… de ouders van mijn ex worden door hen ‘Andere kant op Opa en Oma’ genoemd. (voor mijn ouders gaan we rechtsaf de straat uit, voor mijn ex-schoonouders gingen we linksaf) We kwamen er ook niet zo vaak, en sinds de scheiding wil ex-Oma de kinderen liever niet meer zien… heel sneu, maar het is niet anders) dus mijn jongens hebben alleen nog Opa en Oma. Gelukkig zien ze die elke week, dus ze komen niets te kort wat dat aangaat 😉

 9. Ik had vroeger een grone opa en oma(bleek een verbastering te zijn van gewone opa en oma) , maar dezelfde opa en oma heette bij mijn nichten en neven opa en oma bloemetje .Mijn opa was bloemenkoopman.
  De andere opa en oma heette dus ook andere opa en oma…;-)
  Mijn eigen moeder heet oma poesje , want ze heeft vier katten maar de naam oma poesje geeft nog wel eens hilariteit 😉
  De vader en moeder van mijn ex , zijn opa en oma paardje, omdat er in de kamer een enorm geborduurd schilderij hangt van een paard.
  Dan hebben we nog oude oma dat is oma van Meneer Williams, die door het nichtje van de jongste weer oma rare duim wordt genoemd omdat ze een hamerduim heeft.
  Dus we kennen hier ook veel opa’s en oma’s met bijnamen 😉

 10. mijn ene oma heette oma nootje omdat daar altijd pinda’s op tafel kwamen als we op visite waren, mijn kinderen noemden haar trouwens oma delden, vanwege de woonplaats. Mijn andere oma en opa hadden voor mij geen bijnaam. Door mijn kinderen werd oma oma eltheto. naat het bejaardecentrum waar ze toen woonde

 11. Mijn ene opa & oma heetten opa & oma Haren. Naar de plaats waar ze woonden. Mijn oma {en vroege ook opa} heet oma Stad. Ook naar de plaats. Heel simpel dus!

 12. Ik vond het altijd jammer dat ik alleen mijn oma (moeders kant) had en diens moeder die wij oude oma noemden. Maar het is wel heel makkelijk als je alleen oma hoeft te zeggen en meteen duidelijk is over wie het gaat!

 13. Ik had twee oma’s ( op leefijd, opa’s al dood). De een was echt een hittepit, superbezig, vol lannen, altijd naaien en lol trappen. De ander zat altijd op haar stoel, boterbabbebaaal in haar gebit te verschuiven, te breien en vooral heeeeeel erg relaxed te zijn, daar gebeurde nooit iets en dat beviel haar prima.
  Ze heetten gewoon oma achternaam en om a achternaam. Maar dan een andere!

  Die blauwew van jou, die zou ik maar snel vegeten… Brrr…

 14. Sommige mensen kunnen er ook niks aan doen zoals ze zijn.
  De wil kan ontbreken, het valt of viel ook allemaal niet mee.

  Ik had een opa met een paard, en hij heette opa paardje!

 15. Ik had een oma D(achternaam) en een oma die we liefkozend ‘oompie’ noemde. Een schat van een mens, ze overleed toen ik zwanger was van oudste…
  Mijn kinderen noemen mijn moeder Oma-G(voornaam) en zo noemden ze m’n vader ook Opa-Nic. Als blijk van jaloezie moesten de jongens toen ook de ouders van G zo noemen… maar ja, ze krijgen het alleen niet uit hun strot waar schloeder en schvader bij zijn

 16. Toen ik klein was woonde de moeder van mijn vader in Venhorst. Als we daarheen gingen zeiden mijn ouders altijd. We gaan naar Venhorst. Op een gegeven moment verhuisden mijn opa en oma naar ons dorp. Ik zal een jaar of vier geweest zijn toen ik haar hier in de straat tegenkwam en keihard uitriep: hé mama, daar heb je Venhorst. Het is altijd zo gebleven. 😉

 17. Ik had maar één oma en opa. Opa noemde ik altijd Luca (hij heette Lucas) en het zegt genoeg dat ik het bij Yaron in zijn naam heb verwerkt. Oma.. (voor haar achterkleinkinderen oma van de trein(Ze woonde in Dordt en ze gingen er altijd met de trein heen) Oma was geweldig.. Oma was één grote schaterlach. Mooie gedachten komen weer in mijn hoofd.

  Love As Always
  Di Mario

 18. Ik noemde de oma en opa van mijn vader altijd gewoon oma en opa, we woonden in dezelfde straat en ik zag ze heel vaak. Oma van mijn moederskant werd oma til (verbastering van de achternaam) en overgroot opa en oma noot (ook weer een verbastering). Met de oma van mijn vader heb ik een geweldige jeugd gehad, Opa overleed jong en oma en ik gingen altijd op stap. Op zaterdag naar de Dappermarkt, naar de zondagsschilders in de nieuwe kerk, diverse musea en in de zomer logeren bij vrienden van haar in Volendam. Geweldig mens. Had een kast vol pockets van mijn tante en omdat mijn vader uit een eerder huwelijk van mijn oma kwam, had ik allemaal baby neefjes en een nichtje en we gingen samen oppassen. Ook schoot ze te hulp bij conflictjes in de pubertijd. Ik ging altijd tot in de twintig op vrijdag avond bij haar langs en dan kletsen. Ik at bij haar voor het eerst shoarma en gourmet en we hebben een top tijd gehad. Tot dat de verkering ertussen kwam haha. Maarja ze was blij voor me en was er voor troost als het uit was. Overigens heb ik met mijn moeder ook een hele goede band dus het was niet zo dat ik iets miste. Ze is dol op al haar kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. Ze is nu 89 en heel broos maar ze leest elke dag twee kranten kijkt alle actualiteitenprogramma’s en is nog steeds een rode rakker. Het lichamelijk verval maakt haar wat verdrietig af en toe en mijn wens is dat ze op een zeker moment gewoon lekker in haar slaap wegglijd naar het eeuwige. Ze mist mijn opa al zo lang
  Ik lees je blog met erg veel plezier.
  Groetjes Nicole

 19. Van moeders kant was Oma (intern) kiekeboe omdat ze altijd door gleuf van de brievenbus in de voordeur gluurde als er visite kwam. We woonden naast elkaar.
  Opa was gewoon opa.
  van vaders kant was Oma al lang overleden, maar Opa B gewoon bij achternaam was een lieverd
  en altijd blij met ons en wij met hem.

  Inmiddels hebben onze jongens maar 1 oma van mijn kant. Van eega zijn kant zijn ze al overleden.
  mijn vader hebben ze niet veel aan gehad maar gelukkig maakt het Omama (Oma en mama)
  het helemaal goed, we (gezin) en zij zijn dol op elkaar 😉

  Je trekt echt herinneringen open , is ook wel eens goed maar soms ook best lastig.
  XXXXXX

 20. Ha zuster Klivia,

  Wel weer een leuk verhaal over je oma.
  Bij ons was het heel simpel, we hadden een grote en kleine oma.
  Grote van mijn moeder, een lieve vrouw, maar streng en rechtvaardig.
  kleine oma, had een hersensbloeding gehad en was later wat afwezig, zo kon je wel lachen om haar vergissingen die ze maakten, ze had een goed karakter. oma

 21. Ik had een Oma en oma snor. Omdat opa een snor had. Later besefte we ons pas dat dit bij vreemden nog wel evens vreemd kon klinken! Oma snor! Onze kinderen hebben een opa en oma vis en kip. Ook duidelijk waarom! Mijn oma is voor onze kinderen oma-oma. Omdat ze eigenlijk 2 keer oma was.

  Groeten,

  sophie

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s