Verlies

Afgelopen vrijdag ging ik, het was immers prachtig weer, de stad in. In de bus naar Amsterdam Centraal besloot ik te gaan lunchen op het terras bij de Nieuwe Kerk. Helaas, daar was het overvol. Ik besloot wat door te lopen naar een restaurant met terras op het Rokin. Dat is er al jaren, maar ik was er nog nooit geweest, hoewel er een periode in mijn leven geweest is dat ik dagelijks in dit pand kwam. Toen was er nog een boekhandel gevestigd: Scheltema & Holkema. Ik werkte daar. In de tijd dat ik in Den Haag woonde fuseerde ‘Schel & Hol’, zoals dat in de wandeling werd genoemd, met zijn grootste concurrent: de dicht in de buurt gevestigde Academische Boekhandel. Weer later verhuisde de winkel naar de hoek van de Keizersgracht en het Koningsplein. Nog weer later veranderde de naam in ‘Selexyz Scheltema’. Eenmaal terug in Amsterdam kwam ik daar vrij vaak, want ik koop en lees vrij veel.

Selexyz is een samenwerkingsverband van gerenommeerde boekhandels in Nederland. Vrijdag werd ook bekend dat Selexyz uitstel van betaling heeft aangevraagd. Het zal wel duidelijk zijn dat ik, om verschillende redenen, het verdwijnen van Selexyz als een verlies zou beschouwen.

Ik ben nog van het type dat papieren boeken leest en ze koopt in de gewone boekhandel en niet bij bol.com. Dat is niet alleen bij Selexyz. Amsterdam beschikt over meer goede boekhandels. Ook de AKO in Amsterdam Centraal bezoek ik graag. In al die boekhandels weet ik precies waar ik zijn moet, als ik op zoek ben naar een nieuw boek van een bekende schrijver of een boek van een schrijver die ik nog niet ken. Ik lees zelden recensies. Ik ga af op omslagen en/of titels. Is er een boek dat mij aantrekt, dan lees ik de eerste bladzijden. In de boekhandels die ik bezoek heb je ook nog personeel dat meestal een antwoord heeft op een vraag, al stel ik die niet vaak. Probeer bij bol.com maar eens het boek te vinden “dat gaat over een persoon die psychiatrisch patiënt is en zich zorgen maakt omdat de psychiater met vakantie gaat.” (Die vraag hoorde ik echt een keer stellen bij Scheltema. Het antwoord? “August” van Judith Rossner.)

Je kan tegenwoordig ook boeken bij AH kopen, als je je tenminste beperkt tot bestsellers, want AH waagt zich niet aan debuterende schrijvers, daar heb je boekhandels voor nodig en die hebben de bestsellers weer nodig om ook de wat ‘moeilijker’ boeken te kunnen verkopen. Daarom is die vaste boekenprijs ook zo belangrijk.

Zelfs al zou ik de overstap naar e-books maken dan zou ik ze nog altijd kopen bij de boekhandel, waar ze een antwoord hebben op de vraag, wat een goed boek is over tuinieren of wildwatervaren, want daar weet ik niets vanaf. Als Selexyz verdwijnt, gaat veel van die deskundigheid verloren.
EVERT

12 thoughts on “Verlies

 1. ik koop hoofdzakelijk online, weet ook altijd wel wat ik wil hebben, dus ‘neuzen’ is niet nodig. Waar ze wel mooie boekenzaken hebben, is Londen, die combineren het met bijv. een Starbucks Coffee, of een Nero Cafe, dat zou hier ook een oplossing kunnen zijn.

 2. Ik denk dat de deskundigheid zit in de mensen die er werken en niet in een naam. Al snap ik wel dat de deskundigheid dan niet meer geconcentreerd zit op een bepaalde plek. Hopelijk vinden die mensen een nieuwe passende baan en kan een ander ook genieten van hun kennis, op een plek waar ze het niet verwacht hadden.

 3. Als bibliothecaresse van de oude opleiding, mis ik dat ook zo enorm.De kennis over boeken, over nieuwe aanwinsten, en net wat jij zegt, hoe vaak ik wel geen mensen aan de balie kreeg met een vertwijfelde blik , ik heb gehoord over een boek dat gaat over..Ik vond het altijd een sport om dan het boek te vinden.
  In Deventer zit ook een prachtige boekhandel, een bezoek daaraan is gewoonweg een superuitje en een boek moet ik voelen, ruiken, zien en kunnen vasthouden.
  En daarna mag het misschien op de e-reader!

 4. Nee, zou voor mij ook niet goed zijn. Alhoewel… wel voor mijn portomonaie denk ik. Neus en koop graag in boekenwinkels!

 5. Na de overname kan je bij de grootgrutter toch allerhande boeken kopen, niet alleen bestsellers maar zelfs 2de-hands 🙂
  Terwijl ik erg van boekhandels houd (rondstruinen daar op de hoek K-gracht/K-plein; heerlijk – In Utrecht zit ook zo’n heerlijke rondneus-winkel, met wat meer ‘alternatieve’ boeken) maar om puur praktische redenen bestel ik toch bij bol. Ik houd een verlanglijstje bij en als ik dan bijna in N’land ben bestel ik hup de hele boel.
  .

 6. ´n Boekenwinkel met ´n koffiehoek is iets waar ik vaak van droom 😉
  Het zou idd vreselijk zijn Selexyz te zien verdwijnen maar ik hoop uit de grond van mijn hart dat het niet zo ver zal komen. Ik bestel ook wel een enkele keer via internet (vooral als ik geen tijd heb om naar de dichstbijzijnde boekhandel te gaan en toch een boek cadeau wil geven) en ook lees ik op verre reizen boeken op mijn e-reader, maar een paar uur snuffelen in een goede boekhandel ……… daar kan (bijna) niets aan tippen!
  Groet, Tecla

 7. Vroeger ging ik regelmatig naar Donner te RDam (later ook Selexyz) Sinds een aantal jaar kocht ik mijn boeken bij afwisselend Bruna en Bol.com. Afgelopen november kreeg ik voor mijn verjaardag een e-reader. Ik vind het een uitkomst. Het is goedkoper, het apparaat leest lekkerder dan een boek, ik kan zonder enig probleem 5000 boeken mee op vakantie nemen, ik hoef NOOIT meer bananendozen boeken meer tig trappen omhoog te sjouwen als ik ga verhuizen. Ergo: ik vind het jammer van de boekwinkels, maar ik koop nooit meer een papieren boek. Seurry!

 8. Ik koop graag een papieren boek. Ik houd zo van lezen in bed; op m’n zij……onder het dekbed…..Dat gaat vast niet met een e-reader. Je moet het gewicht van een boek kunnen voelen, vind ik!

 9. Ha Evert,

  De historischeboeken die ik koop verkopen moet je zoeken, meestal in de streek waar het over gaat. oma

 10. Helaas zo zijn al veel speciaalzaken verloren gegaan. Daarom koop ik zoveel mogelijk in speciaalzaken.

  Love As Always
  Di Mario

 11. Ik ben dol op boekwinkels, maar tegenwoordig koop ik alleen nog maar e-books. Dat scheelt weer met boekkastruimte en je hebt alle boeken bij de hand. Het leest prettig, de boeken zijn nooit meer zwaar of dik. Ze zijn vaak ook goedkoper. Handig ook als je op vakantie, enz. gaat. Het leuke van een boekwinkel is wel dat je een hele dag rond kan struinen (bij grote boekhandels zoals Scheltema), maar dat kan je ook bij bibliotheek doen. 😉

Reacties zijn gesloten.