Roken.

Vlam is gelukkig gestopt met roken. Ergens halverwege augustus, een week voor hij DKH (voor nieuwe lezers: die kolere hernia) kreeg, zag hij het licht en hing zijn sigaretten na ruim 30 jaar roken in de wilgen. Ik was daar nogal van de blije mee. Zoals bekend ga ik te zijner tijd graag samen naar Huize Avondrood namelijk.

Daarbij merkte ik al een poosje op dat hij hijgend als een paard de 5 trappen naar ons huis opklom en elke avond voor het slapengaan buitengewoon onsmakelijk stond te rochelen boven de wastafel. En om nou ooit op pad te gaan met een man met een zuurstoftankje, leek me ook weinig aantrekkelijk. Ik vind scrabbelen leuk hoor, maar als dat voortaan het enige is dat we samen kunnen doen… Daar pas ik voor.

Toen hij stopte, was hij een week echt niet te genieten, zwaar chagrijnig. Daarbij liep hij als een otter te zweten van de lichamelijke afkickverschijnselen.

Toen hij dankzij DKH bedlegerig was en de eerste weken amper kon lopen, laat staan even naar het balkon gaan voor een sigaret,  is hij het aardig doorgekomen allemaal. Ik denk ook wel dat de Lyrica die hij kreeg tegen de pijn, de afkickverschijnselen behoorlijk hebben onderdrukt. Middelen die daar op lijken, worden namelijk ook gebruikt om mensen een handje te helpen met stoppen.

De fase daarna, hield ik mijn hart wel vast. Ik was bang dat hij door de spanningen en het vervelen, zo alleen thuis, hij toch naar de tabak zou grijpen.

Niets bleek echter minder waar. Vlam is op een paar sigaretten na, al een half jaar gestopt. Halleluja!

De zeer matige longfunctie die hij blies -tegen de rand van COPD aan, een longleeftijd van 65 met zijn 44 jaar- zal ook wel een aardige stok achter zijn deur zijn geweest.

Ik leerde hem rokend kennen en houd er niet van om mensen te veranderen. Hij is uit zichzelf gestopt, maar ik ga niet ontkennen dat ik het een buitengewoon goeie zet vond van hem.

Waar ik naartoe wilde: ik heb elke dinsdagmiddag een longspreekuur en vind daar geen zak aan. Persoonlijk vind ik het namelijk niet mijn taak mensen te moeten motiveren om te stoppen met roken. Iedereen met een redelijk IQ kan weten dat je kanker krijgt van roken. Of op zijn minst COPD. Er is geen excuus om die rare hobby te handhaven. Ik vind het dan ook een vrij stomme kant van mijn beroep dat ik een paar uur per week mensen die al tig jaar roken, moet gaan vertellen hoe slecht het is.

Ik zou moeten doen aan motiverende gespreksvoering. Daar heb ik ook allerlei papiertjes voor gehaald.

Ik kan het wel, maar stiekem doe ik het dus gewoon niet.

Ik laat de patiënten blazen, vertel hoeveel ze achteruit gegaan zijn (want dat zijn ze allemaal na nog een jaartje langer roken), vraag of ze nog steeds roken en indien ‘ja’ vermeld ik erbij dat het wenselijk zou zijn als ze het zouden willen laten. Ik vink dat in mijn protocol aan als ‘stopadvies gegeven’ en klaar. Tot volgend jaar! (Als ze dan nog zelfstandig naar de praktijk kunnen komen.)

Niet alles hoeft op het bordje van de mensen in de gezondheidszorg werken te komen vind ik. Wat is er gebeurd met die goeie ouderwetsche eigen verantwoording?

35 thoughts on “Roken.

 1. De eigen verantwoordelijkheid is buitenspel gezet door fabrikanten van pleisters en kauwgom die vermogens uitgeven aan het fêteren van politici. Sinds die tijd MOET zelfs de tandartsassistent(e) of de steunkousenhulp(sorry, niet zo denigrerend bedoeld als het er staat) een stopadvies geven.
  groet

 2. Eigen verantwoordelijkheid? Wat is dat? *geintje* Tegenwoordig is dat maar weinig aanwezig in de maatschappy. Als mensen zich verantwoordelijk zouden gedragen, dan was men beleeft en netjes. Ze ruimde hun eigen rotzooi op. Houden rekening met elkaar, want onbeschoft gedrag is scheid hebben aan de wereld en je vooral niet veranwoordelijk gedragen. Ben je besodemeterd!
  Goed dat hij eindelijk gestopt is. Dat scheelt ook gelijk met de stank in huis en aan hem. Rokers stinken zo vreselijk.

 3. Weet het weet het wt de gevolgen zijn en ik bewonder Vlam e’cht . Mijn leven is enorm stresserend dat ik het niet kan laten ! Zwak karakter dus … 😦

 4. Ik kan me voorstellen dat je blij bent dat je Vlam is gestopt met roken. Ik heb er ook helemaal niets mee en heb ook nooit gerookt, hoewel is vroegah 5 vriendinnen had die allemaal rookten ik mocht altijd onder het klapraampje zitten omdat het anders niet te doen was in zo’n meisjeskamer vol rook.
  Als niet roker ben ik dus ook helemaal blij met rookverbod in de horeca. Hoewel ik nooit moeilijk heb gedaan over roken. Ik heb eigenlijk geen rokers in mijn omgeving. Man rookt niet, ouders roken niet en van de overige familie rookt alleen mijn schoonmoeder af en toe en sigaretje maar zeker niet bij ons binnen. Ik vind het wel vies stinken bij haar maar ja als ze weet dat we komen zet ze even de tuindeur open en dan gaat het wel weer.
  Ja roken en dus ook het stoppen is een eigen verantwoording van de roker. Net als het afvallen van dikkerts (mag ik zeggen ik ben er zelf eentje) en het stoppen met drinken. Ik ben feitelijk verslaafd aan eten en hoewel ik nu redelijk bezig ben met een gezonder patroon. Ik begon nl met 41 jaar al te sukkelen met mijn gezondheid. Suiker te hoog, bloeddruk wat verhoogd je kent het vast allemaal. De dokter is was heel duidelijk nu gaan afvallen ander pillen, pillen en heel veel naars in de toekomst.
  En hoewel ik dat allemaal weet en graag in goede gezondheid van mijn kinderen wil genieten is het moeilijk, veel moeilijker dan ik verwachte. De dokter maar ook alle praktijkondersteuners zijn verrassend lief en meevoelend voor me. Het voelt erg ok.
  Ik begrijp niets van roken (vrijwillig rook in gaan zitten ademen ??) maar een klein beetje compassie mag best.

 5. ik ben ’t absoluut niet met je eens…roken is een verslaving…net als emotie-eten, alcoholisme, drugs enz
  Dit zit verweven in het brein, hiervoor moet een mind-click gemaakt worden en dat vergt nogal wat van een mens, één enkele tegenslag kan iemand direct doen laten terugvallen omdat een verslaafde ‘verkeerd denkt’ en ‘het’ denkt nodig te hebben om goed te kunnen functioneren,
  Roken is dus geen rare ‘hobby’ en of je nou een laag of hoog IQ hebt, het probleem zit in alle lagen van de bevolking, al is die mind-click met een wat hoger IQ wellicht iets minder moeilijk te bewerkstelligen
  Als je je eens serieus afvroeg waarom mensen met COPD terugkomen na een jaar en nog steeds roken? omdat stoppen met roken voor veel mensen een ware hel is, zoals jij ’t beschrijft zou iedereen maar 1,2,3 moeten/kunnen stoppen maar zo werkt het in de praktijk absoluut niet

  1. Klopt. Ik weet dat er mensen zijn die er niet 1,2,3 vanaf komen. Maar ik vind niet dat verslavingszorg in de huisartsenpraktijk hoort. Het is veel te intensief en tijdrovend nl. Als mensen er echt vanaf willen, kunnen ze dat vragen en doorverwezen worden. Maar dan moeten ze wel écht willen. En die wil ontbreekt 9 van de 10 keer. (Mijn ervaring na inmiddels 8 jaar gezondheidszorg.) En dáár ligt ook een stuk eigen verantwoording. Ik hoef dat niet aan te dragen.

   1. nee…de huisartsartsenpraktijk is niet de juiste plek, daar ben ik ’t mee eens.
    roken is een moeilijk onderwerp want je hebt zoveel verschillende rokers…blije rokers zonder angst, verstokte rokers zonder kennis en rokers die het allemaal weten maar de kracht missen, het is eigenlijk een verschrikkelijk probleem waar nog heel veel mensen aan gaan sterven
    maar een ‘hobby’ is ’t niet, van die term kreeg ik kippenvel…al kan ik me wel een voorstellen hoe je dat ongeveer bedoelde, maar dan nog 😉
    en ja elke rokers is zelf verantwoordelijk
    (waarom begin ik mijn zinnen vandaag allemaal met een kleine letter?)

 6. Rokers, mijn doelgroep. Boeiend. Intensief ook. In het algemeen vind ik dat stoppen met roken zwaar wordt onderschat. Het is niet zo van ‘dat doe je wel even’. Voor een enkeling werkt dat zo (zoals voor Vlam), maar voor de meeste mensen is het een flinke worsteling en betekent die sigaret meer voor de geest dan dat het alleen maar een rookdingetje is.
  Klaarblijkelijk is het niet jouw ding. Naar cliënten toe vind ik het duidelijk als ze geïnformeerd worden over wat ze wel of niet van je kunnen verwachten. Tenminste… ik zou het prettig vinden te weten waar ik aan toe ben. Verslaving is niet zomaar iets.

  1. Als er iemand duidelijk is, ben ik het wel 😉

   Mensen weten dat ze bij me terecht kunnen voor doorverwijzing en/of medicatie om te stoppen. Ik ga alleen niet elke keer weer dat praatje houden. Zonde van mijn tijd, zonde van het hunne. Want blijkbaar willen ze niet echt stoppen. Als de wil er wél was, zaten ze niet bij mij, maar bij de longarts nl 😉

 7. Iedere roker die stopt is een aanwinst voor ieders gezondheid. Voor die van de roker, maar van de omgeving. Nu volhouden, want er komen nog wat lastige stukjes de komende tijd. Een roker blijf je namelijk altijd.

 8. Stoppen met roken vond ik lastig, maar niet tè lastig. Van ’n stevige roker werd ik ’n fanatieke niet-roker, en die zijn pas lastig …. voor rokers dan 😉 Wat je nodig hebt om te stoppen is vooral een flinke dosis wil en doorzettingsvermogen, anders gaat ’t 9 van de 10 keer niet lukken. Geen idee eigenlijk of ik – net als bij ’n ex-alcoholverslaafde – direct weer sigaretverslaafd zou zijn na ’t opsteken van een sigaret? Zal niet gebeuren: ga zowat over mijn nek bij de gedachte alleen al ….
  Btw ik had geen coach nodig in de vorm van een praktijkondersteuner. Dat bestond toen (1986) niet eens. Acupunctuur, dat was wat mij heeft geholpen. En dan twijfel ik nog of het die behandeling was of de angst om nog eens terug te moeten voor een verdere behandeling. Die naadjes leken wel stopnaalden ….

 9. Ik ben nu bijna 2 1/2 jaar gestopt met rokken, en ik schrijf deze stukje voor de mensen de roken nog….
  AUB doen jullie zelf een plezier en stopen met roken, jullie krijgen zo veel van terug…een
  zee van LUCHT en de reukvermogen worden zo sterk dat je vraagt je zelf waar komen al deze geuren vandaan?
  Echt…zalig!!!

 10. Ik ben in 1997 gestopt met roken. Ik heb hulp gehad van het boek van Alan Care, Stoppen met roken. In gedachten ben ik vele malen weer begonnen en dan droomde ik ’s nachts dat ik weer begonnen was. Verschrikkelijk. Nog steeds ben ik blij dat het mij gelukt is.

 11. Smerig vind ik het, het hele rokersgedoe. Ik kan me nog goed herinneren dat ik mijn aardrijkskunde proefwerken altijd met een sigaarlucht er aan terug kreeg.
  Ben blij er nooit aan te zijn begonnen.

 12. Goed van hem!
  Ik ben de enige niet-rookster uit een roken-gezin en getrouwd met een niet-roker. Ik snap het niet, zal het nooit snappen, WIL het niet snappen en vind het geheel hun eigen verantwoordelijkheid. Met andere woorden: ik bemoei me er niet mee.
  Is lastiger als het je werk is, maar ik denk dat je er een goede draai aan weet te geven 😉

 13. Manlief heeft het er nog steeds moeilijk mee. Echt helemaal stoppen zal wel nooit lukken denk ik. Af en toe heeft ie dat sigaretje nodig. Bij de carnaval bijvoorbeeld. 😉
  Mijn vader is eind december gestopt. Na misschien wel 50 jaar gerookt te hebben. Hij houdt het nog steeds vol.

 14. Ojee…..pafpaf……tussen willen en lukken zit een wereld van verschil, geloof me. Ik ben gestopt met harddrugs. in mijn verleden, en heb daar totaal geen moeite mee gehad. Ik probeer te stoppen met roken, walg van mezelf, heb zoveel shit zo krachtig doorstaan, maar die kutpeuk….die wil maar niet lukken….krijg van mijn huisarts geen verwijzing, geen medicijnen, moet het zelf doen. Ik vind het t moeilijkste wat ik ooit heb moeten doen. En daar zit m nou juist de kneep, dat MOETEN……

 15. Bovendien weten die mensen ondertussen zelf ook wel dat roken ongezond is, dus als jij daar dan ook nogeens op hamert ben je wel erg betuttelend bezig. Bij mij (als voormalig medewerker in de zorg) roept betutteling een hoop ergernis op en zou ik waarschijnlijk na jouw advies een doos sigaren op roken. (ik ben een niet-roker en heb de pest aan sigaren, maar dat terzijde)

 16. Herkenbaar….soms zou je iets moeten doen….vaaklukt het ook wel, somsook niet. Het is ook niet mogelijk om altijd maar alles op te brengen je bent immers ook mens. Sommige patiënten zuigen als je het toe laat alle energie weg, daar pas ik zelf altijd voor op. Ik ben bereid heel ver te gaan voor patiënen, als het kan, moet en mag! Mensen moeten dan zelf ook wel willen! Mogelijk maakt mij dat een slechte verpleegkundige….ikzelf denk dat ik er op deze manier voor zorg om een goede verpleegkundige te zijn voor de mensen die het nodig hebben.

  En voor een groep patiënten geld ook het volgende denk ik…..stommiteit is niet te genezen!

 17. Dat roken ongezond is weet iedereen inmiddels wel, dat hoeft niemand meer te vertellen.
  Mensen hebben een stok achter de deur nodig om te stoppen, want het is reuze verslavend.
  En dat is ook allemaal bekend.

  En de stoppers moeten doorzetten, niet na 1 inzinking gelijk maar weer doorroken, nee, meteen weer doorgaan met stoppen. Op naar een rookvrij bestaan.

 18. Absoluut eigen verantwoordelijkheid. Maar toch… ik begrijp het wel wanneer mensen verslaafd zijn aan roken. Het is hetzelfde als dat het mij maar niet lukt om af te vallen. Bijna iedereen heeft wel één of andere verslaving. En de een is er gevoeliger voor dan de ander.

 19. Oh, je hebt zo gelijk. Niet de verantwoordelijkheid van de praktijkondersteuner, maar die van de roker zelf. Maar, als het nodig en wenselijk is, kunnen ze wél bij je aankloppen toch, neem ik aan?

  Ik was er vorig jaar drie maanden af. Er gebeurde na die drie maanden iets vreselijks in de familie, wat veel stress opleverde. En ik startte weer met roken. DOM! Want: de situatie wordt er nl niet beter van, of je nu wel of niet rookt. (en dat vertel ik tegen jou, hehe, had je zeker zelf niet bedacht, haha!)

  Vanmiddag met mijn baas afgesproken dat we vanaf volgende week in ieder geval op het werk iet meer roken, wij allebei. En dan thuis natuurlijk ook niet, maar op het werk is een begin. Hij gaat weer beginnen met zijn wandelingen van weet ik hoeveel kilometer en ik ga weer beginnen met hardlopen.

  Zondag is het 1 april. Als ik het stoppen had volgehouden, was ik er zondag al een jaar af geweest. Zonde! Maar, er is altijd tijd voor een nieuw begin. Dus.

 20. Ha zuster Klivia,

  Stoppen moet je zo en zo zelf doen, alle gesprekken ten spijt, als bij de roker de knop niet om gaat blijft de rook om het hoofd hangen.
  Wel een compliment voor vlam, om zonder vlam en rook door te gaan met zijn leven. oma die al heel lang niet meer rookt.

 21. Roken is de hel!
  Echt vreselijk!!
  En stoppen is zo-veel moeilijker dan ermee beginnen.
  En nee, als je nooit hebt gerookt weet je echt niet waar iedereen het zo lastig mee heeft.
  En nee, zelfs als je zelf zonder moeite in 1x bent gestopt, weer je ook niet waar iedereen het zo lastig mee heeft die het niet in 1x onder moeite lukt.

  En een stoppen-met-roken-advies zal inderdaad niet veel uithalen… Want de mensen die je spreekt WETEN het allang. Het is hun zwakte, niet hun domheid waardoor het niet lukt (en kom op: iedereen heeft een zwakte, anders zou Dr. Frank en Sonja Bakker ook geen baan meer hebben ;-)).

  Na dik 5 jaar droom ik zeker elke week nog over roken. Dat het zo lekker was. En kalmerend. En zelfs als ik mezelf vertel hoe fijn het is dat ik nu een uur kan hardlopen zonder buiten adem te raken, zou ik er vandaag nog mee beginnen als het niet zo slecht voor me was. En als ik niet het goede voorbeeld moest geven. Want dat moet ik nu. En dat neem ik reuze serieus 🙂

  Maar hoera voor jouw lief!! Want het is dus echt niet zo makkelijk!! Vond ik in ieder geval…

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s