Geheimen.

Op mijn werk hoor en zie ik soms de meest vreemde dingen. En daar moet ik dan nog mijn mond over houden ook. Ik heb immers een eed afgelegd én een geheimhoudingscontract ondertekend.

Uiteraard wordt er (zonder naam en toenaam) wel eens wat besproken thuis. Sommige zaken zijn namelijk wel heel ‘bijzonder’.

Zo kreeg ik vorige week het verzoek een recept Oxazepam van een hoogbejaarde vrouw te verlengen. Op zich heel normaal, er gebruiken heel veel mensen slaap- en/of rustgevende medicatie. Maar deze dame zou nog voor een ruime maand tabletten in huis moeten hebben. Ik vertelde haar dat ook. Misschien lag er nog ergens een doosje, had ze er overheen gekeken? Nee dus. Zonder enige gene vertelde ze me dat ze elke middag in het kopje thee voor haar man stiekem een tabletje oploste. Haar echtgenoot heeft beginnende Alzheimer en ze wordt met vlagen gek van zijn geouwehoer en zijn drukte. Met een tabletje oxazepam is hij lekker rustig. ‘Kopje thee schat? En welke smaak wil je? Bosvruchten, Earl Gray of Oxazepam?’

Een 50-jarige diabetespatiënt bleek in 3 maanden tijd 10 kilo te zijn aangekomen. Toen ik hem vroeg hoe dat kwam, bleek de man er een minnares op na te houden. Zij kookte elke avond voor hem. Maar zijn echtgenote deed dat ook. En dus at de man elke avond twee diners. Over ‘van 2 walletjes eten’ gesproken.

Ook een bijzonder verhaal: een jonge Turkse vrouw heeft een x aantal jaar geleden, een abortus laten plegen. Ze was toen 7 weken zwanger. Haar maagdenvlies heeft ze daarna operatief laten herstellen. Nu gaat ze trouwen en wilde ze zeker weten dat haar aanstaande echtgenoot haar ‘duistere’ verleden niet te weten komt. Dus of ik alle bewijsmateriaal wilde vernietigen door de aangaande correspondentie door de papierversnipperaar te halen en het digitale gedeelte te deleten? Ik vraag me af hoe ze zelf die herinneringen gaat verwerken? Zijn die ook zo makkelijk te deleten?

Ik heb ook een aantal vreemdgaande vrouwen met de benen wijd op mijn bank gehad omdat ze vaginale klachten hadden. Een swabje afnemen was eigenlijk al weggegooid geld. Over het algemeen is groene, klonterige afscheiding wel foute boel. Ik blijf er wel moeite mee hebben, de betreffende vriendjes/echtgenoten recht in de ogen aan te kijken, met de kennis die ik heb, het voelt soms echt als liegen. De buiten de pot piesende vrouwen zijn er beter in dan ik, in het doen alsof hun neuzen bloeden.

Laatst had ik een gesprek met een 70+ patiënte die ‘stiekem’ insuline aan het hamsteren is. Elke dag verliest ze meer van haar zelfstandig- en mobiliteit en wordt ze lichamelijk zwakker. De lol is er nogal uit voor haar. Voor elke scheet buiten de deur, moet ze mensen charteren. Als ze het echt zat is, neemt ze een overdosis insuline, ze heeft het al helemaal bedacht en uitgewerkt. Of ik even niks tegen mijn (gelovige) werkgever wil zeggen? ‘Met jou durf ik dit wel te bespreken, ik weet dat je begrip hebt’ zei ze me.

Ik ken een man die HIV heeft. Hij is nogal bi is bezoekt graag kinky feesten. Tegen zijn vrouw heeft hij gezegd dat hij die besmetting heeft opgelopen omdat hij tegen een gebruikte naald was opgelopen terwijl het eigenlijk een onbekende lul in een darkroom was.

Het is soms verdomde moeilijk om mijn mond te houden. Ik weet zoveel van zoveel mensen. Ik weet hoe ze echt over hun echtgenoten/s denken. Ik weet dat ze stiekem drinken of drugs gebruiken. Vreemdgaan of er ergens nog buitenechtelijke kinderen op nahouden. Ik weet soms dat ze uit het leven willen stappen, of de stap willen nemen naar een nieuw leven. Ik ken hun verleden. Ik moet aardig en correct blijven tegen mensen die hun partner en/of kinderen mishandelen, ik zeg ‘goeiemorgen’ tegen veroordeelde pedofielen.

Soms vind ik het wel lastig en kost het me even wat meer moeite om het een plekje te geven.

Das toch niet raar denk ik.

41 thoughts on “Geheimen.

 1. Kijk, dat jij soms beroepshalve je mond dicht moet houwen over bepaalde zaken, dat begrijp ‘k. Maar hoe geheim is het medische beroepsgeheim nog: Als ‘k een telefoontje moet plegen met de zorgverzekering weet men daar ook alles of kan een deel herleiden uit medicatiegeschiedenis.
  Vraag me wel eens af of al die callcentermedewerkers ook een eed moesten afleggen?
  groet

  1. Ik kan daar ook niks mee. Wij moeten verplicht onze elektronische patiëntdossiers openzetten voor de zorgverzekeraars. Uiteraard pikken ze daar niet alleen de labwaardes uit of welke medicatie iemand gebruikt. Helaas is dat proces niet tegen te houden. We zouden het kunnen weigeren, maar dan krijgen we geen geld.

 2. ik kan me voorstellen dat het soms allemaal zwaar om dragen is.
  vooral met situaties zoals mishandeling zou ik het zwaar hebben.
  voor de rest doet iedereen wat hij niet laten kan.

 3. Tja… de debet en de creditzijde van een menselijk bestaan….

  Maar goed dat er vakanties zijn uitgevonden. En vrienden en bovenal: pen en papier. ( In jouw geval laptop.) Daarna kan een mens er wel weer een beetje tegenaan.

 4. Herkenbaar, ook al hebben wij dan weinig medische gegevens over klanten, tijdens het tatoeeren hoor je ook de meest vreemde verhalen. Sommigen komen ook de ene dag met vrouw en de volgende week met minares. Raar vind ik dat. Wij hebben geen geheimhoudingsplicht, maar houden wel onze mond, er moet brood op de plank, en het zijn onze zaken ook niet, al vind ook ik het wel eens moeilijk hoor.

 5. Vaginaal snot: ik lach. Oxazepam in de thee: ik lach. Plastische maagdenvlies-correctie: ik schudt mijn hoofd. Bij plannen tot euthanasie, HIV, en pedofielie krijg ik kippenvel. Conclusie: ik zou nimmer jouw baantje kunnen doen zonder goed fatsoen. Too much chilling information!

  1. Hier hetzelfde, vooral het verhaal over de geplande zelfdoding.
   Mijn tante heeft zichzelf vorig jaar ook van het leven beroofd met insuline. Had toch graag gehad dat als iemand dat had zien aankomen dat hij of zij dat dan had proberen te voorkomen.

   1. Gecondoleerd. Ik kan me je gevoelens voorstellen. Echter: ik heb a) zwijgplicht en ben strafbaar als ik er iemand over zou vertellen en ik heb b) heel veel respect voor de keuzes die iemand maakt. Ik begrijp nl heel erg goed waarom deze mevrouw er ooit zelf uit wil stappen.

 6. Ja, dat is soms grappig en soms ook helemaal niet. Als it-er lees je ook wel eens wat in de zogenaamd beveiligde gegevens, al ken je er dan meestal geen gezichten bij, dat scheelt. En in de dossiers staat natuurlijk niet wat mensen tegen jou zeggen en niet op papier komt…

 7. Niet gek dat je het moeilijk vind een plekje te geven. Ik hoor ook regelmatig vreemde dingen over gezinnen, waar ik dan echt mijn mond over moet houden. Of dat ik weet dat een leerling de volgende dag door de politie van school gehaald zal worden omdat hij uit huis geplaatst wordt, maar ik mag niks zeggen. Maar ik zou er nooit over kunnen bloggen. Het idee dat iemand het leest en naar mijn terug kan leiden. Dat zou het einde van mijn carriere zijn.

  1. Ik neem de gok. Misschien heb ik alle details wel veranderd en de helft verzonnen? Misschien ben ik wel een man van 55 en is dit hele blog 1 grote fictieve bende? 😉

   Jouw geheimen zijn ook heftig. Ik kan me voorstellen dat die je niet in de koude kleren gaan zitten…

 8. “Een 50-jarige diabetespatiënt bleek in 3 maanden tijd 10 kilo te zijn aangekomen. Toen ik hem vroeg hoe dat kwam, bleek de man er een minnares op na te houden. Zij kookte elke avond voor hem. Maar zijn echtgenote deed dat ook. En dus at de man elke avond twee diners. Over ‘van 2 walletjes eten’ gesproken.”

  Is dit waargebeurd?

 9. Ik vind het altijd wel bijzonder als mensen makkelijk hun verhaal bij je vertellen omdat je tenminste luistert, niet oordeelt en je mond weet te houden.
  Ook ik hoor soms de meest vreemde, trieste en schokkende verhalen die niet voor andermans oren bestemd zijn.
  T kan nogal ongemakkelijk zijn in sommige situaties inderdaad.

 10. Mijn 50-jarige man is diabetspatiënt en is in 3 maanden tijd 10 kilo aangekomen……….

 11. Mooie blog! Haha, ik moet ook wel erg lachen om sommige dingen. Vooral die tablet in de thee. Ik kan me dat zo goed voorstellen! Fijn dat jij zo geknipt bent voor je baan.
  Op school hoor ik ook wel smeuiige verhalen natuurlijk, over ouders die vreemdgaan en kinderen bij een ander hebben. Over partnerruil tussen twee ouderstellen. Hilarisch soms hoor!

 12. Veel dingen die je hoort zijn inderdaad niet simpel, ik denk dat er inderdaad wel eens wat blijft hangen. Puur menselijk ben je dus !

 13. Nee, ik denk niet dat dat raar is, dat je dat denkt… Wat een verhalen zeg…

 14. Wow, iedereen zegt het al, maar dat is zeker niet raar, wat een verhalen inderdaad.

 15. Niet raar nee, zolang je er zelf maar zelf niet mee in gewetensnood door komt.
  Dit soort dingen die jij beschrijft gebeuren dag en dagelijks; bij ons op de afdeling staan valt je mond soms ook open van achtergronden en levenswijzen van patiënten. En ach, het houdt het ook wel weer afwisselend dat werk van ons…

 16. Prachtige verhalen, mooi verwoord! Herkenbare dingen. Ik werk zelf in een verzorgingshuis en kom ook regelmatig schokkende/fascinerende situaties tegen.

 17. Je hoort meer dan ik, dat lijkt me een ding wat zeker is.
  Toch hoor ik zie ik ook veel merkwaardige verhalen, waarbij ik me wel eens afvraag hoe het toch mogelijk is! Net als bij jou, maar niet zo bont.

 18. Dat is niet raar nee. Maar je professionaliteit wordt wel op de proef gesteld in je laatste voorbeelden.

  (Het idee dat jij een 55-jarige man bent, blijft maar in mijn hoofd rond-zaniken. Je weet zéker dat je van groene vogeltjes houdt he, meneer? 🙂 )

 19. Sommige dingen zijn te leuk voor een buitenstaander om te horen. Maar ik kan me voorstellen dat je er af en toe…. misschien best wel vaak… mee in je maag zit.

  Love As Always
  Di Mario

 20. Poe hé, wat een verhalen. 😦
  Enne: ik ben ook heel geheim bezig. Gelukkig zijn het wel fijne geheimen die ik mag bewaren.

 21. Ha Zuster Klivia,

  Je komt het in alle lagen van de bevolking tegen, het verzamel punt is vaak bij de huisarts of ziekenhuis.
  Daar hangt dan de vuile was lekker te wapperen, daar moet men uit de kast komen.
  Je hebt het netjes en discreet geschreven, soms is het wel lachwekkend. oma

  Ot. Je verzoekje staat genoteerd voor de volgende show.
  De plaat van de week is voor de “jongere”, als goed maker :).
  De shows staan allemaal op: http://www.wir-3.com/

 22. Weet niet of ik het zou kunnen. Snap dat het af en toe moeilijk is. Van veel ‘gevallen’ zal je niet meer op kijken, maar van de ‘zeer aparte’ misschien wel des te meer.

 23. Jeetje, ik ben er nogal ondersteboven van. Vooral van de vreemdgaanderspraktijken. Het lijkt nogal vaak voor te komen. Zo zit ik toch echt niet in elkaar, dus daarom kan ik het denk ik zo moeilijk begrijpen. Het insulineverhaal en het verhaal over de vrouw die haar man iedere middag een tabletje geeft, kan ik beter begrijpen.
  Je kunt zeggen wat je wilt, maar saai is je werk iig niet!

Reacties zijn gesloten.