Vrolijk Pasen!

Het is elk jaar weer opnieuw raak: het Paasweekend staat voor de deur en in een of ander actualiteitenprogramma op tv (gisteren zelfs bij Pau!l) wordt niets vermoedende burgers gevraagd wat Pasen eigenlijk is of waar dat voor staat. De antwoorden zijn voorspelbaar. Die variëren van “Geen idee!” tot “Heeft dat niet iets met God of Jezus te maken?” Afgelopen donderdagavond keken 1,7 miljoen mensen naar ‘The Passion’. Die weten het nu: Christenen rusten op Pasen uit van het bijwonen van een gratis popfestival dat ergens in Nederland gehouden wordt. Niet-christenen, die ook wel eens een warm gevoel willen ervaren door mede een meer dan levensgroot kruis te dragen, mogen ook meegenieten.

DWDDrrrrrrr mist ook niets, zeker niet de kans om het algemeen volksgevoelen te verwoorden, dus daar gingen ze vrijdagavond lekker nabeschouwen. De directeur van de EO, een van de organisatoren van dit op voorhand als “indrukwekkend” bestempelde “spektakel” had een verheugende mededeling: er staat al een lange rij steden, stadjes en dorpen te springen om de volgende versies van ‘The Passion’ te organiseren. Houd er dus rekening mee dat over een paar jaar ‘The Passion’ de Matthäuspassion naar de kroon steekt. Mark Rutte week al van een traditie af door dit jaar niet naar ‘Naarden’ te gaan. Die zien we dus volgend jaar bij ‘The Passion’.

Het moet natuurlijk wel elk jaar groter en spectaculairder worden. In Espelo zijn ze erin geslaagd een aloude traditie, een Paasvuur maken, in het Guinessbook of Records te krijgen. Volgend jaar zien we bij ‘The Passion’ mogelijk de langste Kruisweg ooit. (Het Pieterpad als Kruisweg lijkt me wel een optie. Gewoon beginnen op Aswoensdag, dat moet in veertig dagen te doen zijn. Zuid-Limburg heeft diverse geschikte locaties voor Golgotha.) Het jaar daarop zien we het grootste kruis ooit, gedragen door de winnaar van ‘De sterkste man van Nederland’. Gamma of Karwei kan misschien voor spijkers van recordlengte zorgen.

Wat ik me wel afvraag is of er voldoende Nederlandse popsongs zijn die door de jaren heen in ‘The Passion’ verwerkt kunnen worden. We willen per slot van rekening niet in herhaling vervallen. Dat laten we aan Bach over. Zo langzamerhand weten we wel dat het volk voor Barabas en niet voor Jezus kiest.

Wat ik wel jammer vind, is dat Pinkpop al ‘ingevuld’ is. Volgens mij moeten NCRV en Pinkstergemeenten hier samen eens goed voor gaan zitten. Stel je even die duizenden mensen voor die plotseling in vreemde talen (dus niet in het Engels) gaan zingen: Nederlands, Twents, Fries, Stellingwerfs of Mokums. En dan niet op straat gaan vragen wat Pinksteren ook al weer betekent. Het antwoord weet ik al: “Mijn naam is haas.”

Evert

7 thoughts on “Vrolijk Pasen!

 1. Ik heb er helemaal niets meer, wij vieren op dit moment pesach. Daar gaat het niet om eieren, paashazen. kuikens en meubelboulevard.

  Love As Always
  Di Mario

 2. Wij doen ook niks aan Pasen. Wij ontbijten net als anders, omeletje, jus, koffie, toast en grapefruit. O ja: er ligt een paas-achtige staaf op tafel, van mijn werkgever gekregen.

  That’s it!

 3. Het idee van de langste Kruisweg via het Pieterpad spreekt me geweldig aan. Evenals de gesponsorde spijkers. En de sterkste man van Nederland (kan de Tros(?) ook meedoen) met het grootste houten kruis……..Ik zie het helemaal voor me en kan me niets, maar dan ook werkelijk niets ergers voorstellen, op dit moment!!

 4. Ja, bijzonder spijtig dat Pasen al net zo vermoord wordt door de commercie als Kerst. Waar het echt om/over gaat is voor velen een raadsel: de mooist Sonrise van het jaar! Ik ben mijn leven nl niet zeker zonder deze Sonrise…

 5. Hier weten we donders goed waar het om gaat met Pasen en daar wordt ook stil bij gestaan. Gisteren misdiende oudste in de kerk en manlief ging er ook heen. Maar wat we ook doen: we lunchen samen met de mensen waarvan ik veel houd en we wandelden met prachtig weer in de bossen.

 6. Ha Evert,

  De tijdsgeest, alles moet spectaculairder, en morgen verveeld iedereen zich weer rot. oma

 7. Wat geweldig beschreven, vooral de hang naar commercie.
  En nog is het ms voor velen niet echt duidelijk waar pasen over gaat,
  behalve chocoeggs en dat soort ongein.
  De meesten zijn blij met de extra vrije dag om dan te balen
  dat de supermarkt niet open is 😉

  Ongelukkig opgevoed weet ik wel de betekenis net als van Goede vrijdag,
  ja dag vrij maar ook de rest. Hemelvaart en alles wat er bij hoort.

Reacties zijn gesloten.