Streekmuseum.

Afgelopen week was ik voor wat diabetescontroles in het plaatselijke verzorgingstehuis en toen zag ik het hier naast gefotografeerde object. Normaal gesproken neem ik altijd de trap en was het me dus nooit opgevallen, alhoewel het ding er zeker al veertig jaar moet hangen.

Ik ga geen prijs verloten onder degenen die het raden… Maar wat is het? Wie herkent het nog? Ze worden niet meer gemaakt. Het was iets heel gewoons dat tegenwoordig een item is geworden dat je bijna in een streekmuseum tegenkomt. En ik denk dat je door de directrice in hoogst eigen persoon gefusilleerd wordt, als je er gebruik van zou maken trouwens.

Roken is namelijk hartstikke fout heden ten dage. Als rokende ouder wordt je nog net niet gestenigd. Terwijl ik ben opgegroeid in donkerbruine woonkamers die standaard blauw zagen en okergele plafonds hadden van de nicotine. Ik ben tig keer heen en weer naar Spanje gereisd met Julio Iglesias op het cassettebandje en twee stomende ouders voorin. Olé!

Ik kan me zelfs nog feesten herinneren, waar glazen met sigaretten op tafel stonden, gezellig naast de borrelnootjes.

Die dan weer bij voorkeur zaten in van die glazen vaasjes, met kurk en schenktuut. Waarin je borrelnootjes of pinda’s kon doen? Die kon je dan in je hand schenken zonder dat je met je handen in een bak moest graaien (handig voor alle mensen die lekker niet hun handen wassen na het toiletbezoek.) Of wat dacht u van de bak met nootjes met daarin een soort soeplepel. Met daarnaast een stapel kleinere subbakjes? Zodat je jezelf een schepje nootjes kon opscheppen, in je eigenste bakje? Al in geen jaren gezien.

Want daar wilde ik het over hebben, naar aanleiding van mijn gefotografeerde ‘antiquiteit’. Over uitgestorven gebruiksvoorwerpen.

Heel soms kom je ze nog tegen van dat soort juweeltjes. In de zomer van 2010 logeerden Jill en ik in een Bed and Breakfast in Drenthe. Op het toilet hing een stuk zeep aan een magneet. Ik dacht dat de laatste al weggegooid was, maar daar hing nog een exemplaar. Ik had ‘em zo van de muur af willen schroeven.

Op de praktijk zijn we druk aan het opruimen. Op mijn immer aanhoudende gezeik en gedoordram suggestie gaan we strakker en moderner worden. Uit de boekenkast die zelf nog dateerde van voor de watersnoodramp, kwam zomaar een hele stapel floppy’s te voorschijn. Met elk een geheugen van maar liefst 512 KB! Mijn externe harde bevat 1 TB. Dat zijn meer dan twee miljoen floppy’s. Ik denk dat je aan een zeecontainer nog niet genoeg hebt, om ze in op te bergen.

In de badkamer, op lang vervlogen planchetten in badkamers stonden zaken als Limara deodorant en flesjes Miss Sporty. En een plexiglas bakje met van die gekleurde wattenbolletjes. Op de rand van de wastafel lag tandpasta in een aluminium tube. Uiteraard was er door één of andere minkukel middenin geknepen en was ‘ie zwaar verfomfaaid. Om het laatste restje eruit te krijgen, bestond de tubeknijper. Ook zoiets.

En nu we het toch hebben over ergens de laatste restjes uitkrijgen. De flessenlikker? Heeft iemand die nog in de keukenlade liggen eigenlijk? Indien ja: dan ligt hij zeer waarschijnlijk naast de snijboonmolen. Niet?tatoeage2

43 thoughts on “Streekmuseum.

 1. Maak je niet ongerust, een snijbonenmolen bezit ‘k niet maar de flessenlikker gebruik ‘k weer wel. Makkelijk joh, om het laatste restje nog ongeslagen room uit een slagroomflesje te likken
  Maarja ik ben ook al 50 😉 (met krakend stemmetje)
  groet

 2. Die flessenlikker hebben we hier nog wel… Ik kwam enkele jaren geleden op mijn werk nog een typemachine tegen. Zegt mijn collega, wat is dat dan!!!

  Love As Always
  Di Mario

 3. Een flessenlikker, nee die heb ik al in tig jaar meer gezien ;-)We waren laatst met de jongste en een stuk of wat vriendjes in een museum voor techniek. Daar stonden ook nog typemachines en telefoons van “vroeger”wat een lol hebben ze daar mee gehad!
  Maar wat het apparaat is???Ik ben wel benieuwd!

 4. Als wanna be ex roker weet ik natuurlijk dat t een asbakje is. zo´n metalen, met een klepje erop. Die ze vroeger gewoon in de trein hadden, in de leuning van de stoel, fijn als er kids meereisden in de trein, die gingen daar dan vrolijk een uurtje of anderhalf mee zitten klepperen. Gelukkig uitgestorven dus!

 5. Leuk verhaal over al die dingen van vroeger. Veel is herkenbaar. Vooral wat je schrijft over sigaretten op tafel tijdens feestjes. Mijn 1e paar schoonouders deden dat ook altijd. Zelf kocht ik destijds van die zwarte, ronde tonnetjes John Player Special sigaretten. Deksel er af en het feest kon beginnen.
  En ja, een flessenlikker heb ik ook nog wel in de la liggen. Ik heb hem nog niet eens zo lang geleden gekocht trouwens. Snijboonmolen heb ik dan weer niet, maar wel een heleboel andere apparaten die ik eigenlijk nooit gebruik (t wordt tijd voor de voorjaarsschoonmaak 🙂 )

 6. Hihihi jaaa een asbakje, dat zeer irritant geluid maakte! Hahaha ook wat heb ik mensen geirriteerd in de trein\ sprinter ermee.
  Flessenlikker ligt braaf in de la…. te liggen…. nog in plastic… voor het geval dat…. 🙂
  Die sigaretten herr. ik me ook nog..

  (psst waarom laat je je ‘avatar’ naar je oude site en niet naar je nieuwe site verwijzen..)

 7. O heerlijk, ik kom wel een keer kijken in dat mueum. Jeugdsentiment… Overigens, museum van beeld geluid ( hoeheethet) is ook echt leuk, al je favroriete jeugdtv terug kijken…

  En nee, ik heb eigenlijk niks meer van die tijd…

 8. Dat het er nog hangt die asbak aan de muur. Het zou daar ook tijd worden dat ze eens gingen moderniseren en de boel opknappen. Zo herkenbaar in de auto zitten die blauw staat van de rook. Nu zou het mishandeling zijn.

  Een flessenlikker heb ik niet, maar wil er wel graag een aan gaan schaven.

 9. Hier ook een flessenlikker in de la en bij mijn ouders hangt nog zo’n magneetding voor zeep in de badkamer. Wees niet bang, ik brei geen sokken.

 10. De flessenlikker staat samen met de schaaf op het aanrecht – ja ja, wij gebruiken ‘m nog. En het mysterie-voorwerp is natuurlijk het asbakje waarin je je sigaret uit kon doen voordat je de lift in ging. Want dát deed je niet, roken in een lift.
  Op verjaardagen wel, inderdaad hele glaasjes vol – en naderhand de asbakken vol. Sigaretten vond ik vroeger ongerookt lekker ruiken – en ook nu brengt de geur van tabak me terug naar opa en oma’s huis. Alwaar altijd een glazen schaaltje met vakjes stond met daarin ‘sinassnippers’. Mijn favoriete chocolaatje aller tijden en iets wat ik niet van mezelf mag kopen want het pakje gaat meteen leeg 😉

  Wat dacht je trouwens van een telefoon met draaischijf? Mijn kinders herkennen het ding écht niet als een telefoon 😉

 11. Ter overname aangeboden: 1 knalorange pindabakje met soeplepel en subbakjes. Moet je wel ff er voor naar Terschelling komen, maar dat vind jij vast geen probleem…. 😉
  De pannenlikker houd ik zelf. Makkelijk om de zwartekip-advokaat eruit te krijgen…

 12. geen idee wat ‘dat ding’ op de foto moge wezen!!
  flessenlikker heb ik niet, ik doe het zo: knip plastieken flessen of tubes doormidden en zo kan ik de laatste restjes er zonder problemen uitkrijgen -! ;-)))

  1. Oh, de hemel zij dank. Ik wist zeker dat ik knettergek was, dat mijn zuinigheid pathologische vormen aannam – elke keer dat ik zo ver ging om tubes tandpasta en zalf en crème doormidden knipte (en er zo inderdaad nog een forse hoeveelheid uit kon halen).
   Maar ik ben dus niet de enige!
   Hoe zit het met zeep? ‘Plakt’ u het laatste stukje onhanteerbare ook gewoon op het nieuwe, zodat het alsnog opgemaakt kan worden? Wat water in een zeeppompje of shampoo-fles, goed schudden en zo het laatste restje ook nog kunnen gebruiken…?

 13. Je vergeet het elektrisch mes! 🙂
  Als ik me niet vergis hebben mijn ouders ook nog zo’n pindasetje, met bruin/oranje gevlekt dessin. Misschien moet ik dat maar gewoon eens deze kant op halen, want ik vind het een bijzonder fris idee eigenlijk. In plaats van dat gegraai door iedereen in hetzelfde bakje.
  De seventies waren zo slecht nog niet. 😉

  1. Ha: in de snackbar hier om de hoek gebruiken ze zo’n mes voor de broodjes kroket. Ik vraag me altijd af wat de meerwaarde daarvan is. Het is langzamer dan ene gewoon mes, levensgevaarlijk en een heel stom gezicht 😉

 14. Limara… ach, Limara…
  Ik moest even image-googlen, maar toen ik het zag wist ik het weer helemaal 🙂
  Flessentrekker is hier aanwezig, en wordt regelmatig gebruikt. Ben 34 jaar, maar opgevoed door zeer ouderwetse en aan-het-verleden-vasthoudende ouders. Mijn vader gebruikt zijn oude snijbonenmolen nog doorlopend, dwz: als snijbonen in het seizoen zijn elke week.
  Toen ik – tot vorig jaar – nog thuiswoonde drukte ik altijd een kussen over mijn hoofd als pa begon te malen. Het apparaat stamt vermoedelijk nog uit zijn ouderlijk huis (en hij is 76…), en piept zó erg en zó door merg en been dat een nagel op een vingerbord er niets bij is. ‘Maar hij doet het nog prima, dus waarom zou je hem weggooien, toch?’.
  Tsja….

 15. Oh, overigens: m’n vader scheert zich met een scheermes waarin je het mesje moet vastschroeven. Geen hip scheermes dat, getuige dit artikel bezig is met een revival, maar gewoon het mes dat hij vermoedelijk sinds zijn studententijd heeft. Nog in het originele, inmiddels zieltogende, kartonnen doosje… Toen het (het scheermes, niet het doosje) kapot ging heeft hij het laten repareren, natuurlijk geen heel nieuw aangeschaft.
  Die schrijfmachine met lint: check. Inclusief doorslagpapier. Geeft niets als niemand hier weet wat doorslagpapier is – mijn vader heeft denk ik toch de laatste voorraad in Nederland :-).
  Oh ja. En een citroenknijper. Maar die worden nog geleverd door horecagroothandels, zie ik, dus ik houd mezelf voor dat dat echt niet ouderwets van hem is.

 16. limara… Ergens héél in de verte brandt een lampje.. Maar nee, ik kom er niet goed bij. Overigens: Helemáál geen slecht plan zeg. om eens te vernieuwen daar op ’t werk bij jou! Tandpasta in een aluminium tube.. Living on the edge, als je daar je tanden mee durft te poetsen..! 🙂

 17. Ik ben in het bezit (en gebruik het ook nog regelmatig) van : flessenlikker, snijbonenmolen,
  appelschiller en appelboor, glazen appelrasp (schuitjesmodel), wonderpan (mica doorkijk-glaasje), petroleumstel (fijn voor sudderpannetjes) en ´n aardappel-regeltrekker (in de moestuin)
  Ook nog ´n zeis maar die durf ik niet te gebruiken. Telkens als ik het wil proberen schiet me het volgende gedichtje te binnen:
  Sikkel blinken, sikkels klinken
  ruisend valt het rijpe graan
  als je iemand weg ziet hinken
  heeft hij iets verkeerd gedaan!!

 18. Oudheden doen het altijd he 😉
  Flessenlikker idd hier ook 😉 Maar alles wat voorbij komt inclusief zeis (zende hier)
  ken ik.
  En hoe schoon we ook zijn , komen toch weer van die dingen voor bij dat je denkt: Tja.
  Tupperware dan maar???
  Maar dat petroleumstel voor de sudderlapjes, oh heerlijk en weet je:
  heb hier 2 stel staan 😉
  XXXXXXXXXXXXX

 19. Toevallig hadden we het van de week met mijn opa (92) over zijn eerste digitale fotocamera.. Er ging een floppy in en dan kon je dat op de computer bekijken!! Herinner me ook als de dag van gister dat we met z’n allen om de computer naar Encarta zaten te kijken, waauw je kan alles opzoeken, zelfs een filmpje kijken van een halve seconde!!

 20. oude snijbonenmolen,flessenlikker,koffiemaler,de eerste tv met houten bak,de kinderwagen van 60 jaar oud(waar ik ook als laatste in ben geboren) veel spul van koper en emaille
  oude grote blauwe wasketels,kachel van 50 jaar oud
  Het staat allemaal nogin het huis nadat mijn Ma is overleden 2 jaar gelden
  We moeten nog verkopen en opruimen, maar dat ligt op dit moment stil
  Het is een huis van 1000 kuub,en de zolder staat bomvol,je gaat zo 60 jaar terug in de tijd

 21. Ha zuster Klivia,

  Ach ja de aluminium asbak met klepje, net als in de trien, nu zie je ze zelden.
  Ook de glazen met sigaretten en sigaren, naast de jenever en een vette mist in de kamer, waar wij als kind nog ranja dronken want er was nog geen priklimonade, de eerst was Exota.
  Mooi herinneringen en aan een flessen likker doen we niet meer. oma

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s