Daten

‘Daten’ betekende oorspronkelijk niet meer dan ‘een afspraak maken met iemand met wie je wel iets meer wilde dan, onder het genot van een drankje en hapje, een gezellig avondje passeren’. Tegenwoordig wordt het geassocieerd met het maken van een afspraak met iemand met wie je langs digitale weg een eerste contact hebt gelegd. Er zijn dus speciale internetsites ontstaan die die digitale contacten faciliteren. Er zijn zelfs sites die zich richten op speciale doelgroepen, bijv. de beter opgeleiden. Zo voorkom je, dat hoop je tenminste, dat die aantrekkelijk lijkende persoon je onverhoeds confronteert met een uitspraak als: “Hun zijn groter als …” Dat is helemaal niet onmogelijk als die date het diploma van de pa heeft behaald, want dat is tegenwoordig geen garantie meer voor correct taalgebruik.

Een website die ik regelmatig tegenkom in tv-commercials heeft als tekst o.a. “Elke relatie begint met een eerste date.” Hieruit zou je de conclusie kunnen trekken dat er alleen nog maar relaties ontstaan, nadat er eerst via het internet contact is gelegd met een potentieel aantrekkelijke kandidaat (m/v). Dat lijkt me een misverstand.

Ik ben al weer bijna zestien jaar ‘single’. Dat gaat me redelijk goed af, maar er zijn echt wel eens momenten dat ik me realiseer, dat alleen ook maar alleen is. In een eenpersoonsbed wakker worden en vervolgens één kop thee maken en bij het drinken van die thee een blog schrijven heeft niet de charme van het wakker worden naast een aantrekkelijk persoon, vervolgens een ontbijtje klaarmaken en dat in gezelschap van die luchtig geklede persoon, onder gezellig woord en wederwoord en het uitwisselen van gewenste handtastelijkheden, te verorberen. Toch peins ik er niet over te gaan internetdaten.

Begrijp me goed: ik zeg niet dat internetdaten onzin of flauwekul is; ik ken het ‘succesverhaal’ van de Zuster en Vlam. Dat zou een aanmoediging kunnen zijn. Maar ik onderneem überhaupt niets, wat tot een min of meer duurzame relatie zou kunnen leiden. Ik ga er namelijk vanuit dat aan die ‘eerste date’ iets voorafgaat. Dat kun je als nostalgie bestempelen. Mijn bijna dertig jaren durende gelukkige relatie begon niet met een date, maar met een toevallige ontmoeting: ik zag haar, sprak haar aan en wist na een paar minuten dat zij het was met wie ik de rest van mijn leven wilde delen. Dat bleek helaas de rest van haar leven te zijn.

Het zal wel aan mij liggen. Af en toe wil ik best ouderwets zijn. Voor mij begint een relatie met dat ene, bijna magische moment, waarop je hem of haar ziet, of ineens met andere ogen ziet en je weet: met hem/haar wil ik verder.  Verliefdheid noemen we dat. We weten intussen dat het te maken heeft met feromonen. Die kun je tegenwoordig in een flesje of spuitbus kopen. Stel ik me ervoor open belazerd te worden door een product van de cosmetische industrie? Ik denk het niet. Die leiden wellicht tot een ‘one night stand’, maar ze kunnen geen persoonlijkheid maskeren of verbeteren.

Nee, ik ben niet op zoek naar een ‘kopie’ of een ‘herhaling’. Ik zoek niet eens. Ik hoop ook nergens op. Ik wacht wel af en laat me graag verrassen.

Evert

13 thoughts on “Daten

 1. Afgelopen jaren heb ik enige ervaring opgedaan met internet dating. Voor mij nooit weer. Ik kom ‘m liever tegen…. niet uitgezocht via een tekstje en een foto, maar real life. Natuurlijk kan het best een succesverhaal worden, maar mijn ervaringen zijn niet zo.

 2. En wat het e-daten betreft: je kan tegenwoordig nauwelijks meer kiezen bij welke site je dan moet daten? Die voor het gewonen klootjesvolk? Of als hoger opgeleide met z’n allen op 1 site?
  Ben blij dat ik destijds mijn G. in het wild ontmoette…
  (ik wil niet zeggen dat e-daten niets is, want velen zijn er razend gelukkig door geworden!)

 3. Niets mis met ‘ouderwets’ zijn op dat vlak. De datingsites doen me een beetje denken aan een toonbank vol met vers vlees, je kan uiterlijk een malse steak zien die, eens in de pan toch wat aan de taaie kant blijkt te zijn.
  Nu, alle respect voor ieder die daar zijn/haar ‘mals stukje’ tegenkomt, hoe een mens zijn geluk vindt doet er eigenlijk niet toe, als hij het maar vindt.
  En Evert, een ontbijtje met gewenste handtastelijkheden, daar tekent iedereen toch voor (zit ik hier nu toch alleen aan mijn ontbijttafel zeker :-()

 4. Ik heb het wel geprobeerd, gewoon om eens te kijken of het iets voor mij was. Conclusie: het is niet echt mijn ding 😛 Heb toevallig een week of drie geleden wel een date gehad met een jongen die ik via het internet ontmoet had en het was heel gezellig, maar that’s it. Heb aan het hele daten-via-internet-gebeuren een paar leuke contacten overgehouden, maar ik geloof niet dat ik er meer dan eventuele vriendschappen aan over zou houden, ik mis dan toch die ‘chemistry’ die je wel eens hebt als je iemand voor het eerst tegenkomt in de kroeg 😉

 5. Hmmmm, ik had mazzel denk ik. Had er een stuk of wat (veel ;))) afspraakjes opzitten en was er ook klaar mee. Toen was ik aan het researchen, ‘won’ een gratis lidmaatschap en de eerste de beste die me daar aanschreef, was Vlam. Een week of 2 later spraken we af en the rest is history. Het was geen liefde op het eerste gezicht, ook niet op het tweede. Maar daar ben ik sowieso geen type voor. Vlam ook niet. Buiten dat waren we niet bepaald elkaars type. Dus als we elkaar loslopend in de kroeg waren tegengekomen, hadden we nooit een relatie gekregen.

  Denk daar maar eens over na, jullie anti-internetdaters! 😉

 6. Leuk item Evert!
  Ach volgens mij maakt het niet zoveel uit:
  er sneuvelen net zoveel relaties die in het wild geboren zijn
  en er ontstaan behoedzaam opgebouwde relaties via het internet.
  Jaren terug hielden mannen en vrouwen hun harten vast als hun partner
  ging internetten, al die waarschuwingen vlogen in de ronde 😉
  Wat goed is, zal zo ook wel goed blijven.
  Wat niet goed zit, zo ook wel sneuvelen.
  en wat elkaar moet vinden zal ooit op elkaars weg komen , hoop ik.
  Maar alles zal zijn voors en tegens hebben
  zolang je maar op je eigen gevoel vertrouwd,
  kom je een heel eind.

 7. Leuk stukje geschreven. Ik ben niet voor en tegen het internet date. Als je elkaar moet vinden kan het net zo goed in de digitale wereld gebeuren, waarom niet, misschien wel juist zo? Ik persoonlijk zou het niet zo snel doen, via het internet. Waarschijnlijk ben ik ook nog ouderwets;-)

 8. Ik vind het juist een goed iets dat de drempel voor internetdating tegenwoordig zo laag is. Ik kan me zo voorstellen dat een gescheiden moeder met een paar kleine kinderen aan haar rok, weinig zin heeft om hele avonden in een café rond te hangen in de hoop iemand tegen te komen. Daarbij denk ik dat je je liefde echt overal tegen kunt komen. Dus ook via internet.
  Ik heb zelf alweer 20 jaar een vaste relatie en heb mijn liefde ´in het echt´ ontmoet. Maar in die tijd bestond er niet zoiets als internetdating. Babbelboxen, die hadden we toen wel, haha.

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s