Eeuwig?

Toen ik twee weken geleden met Evert op een terras te Kijkduin zat te genieten van zijn gezelschap, de zon, een heerlijke Chardonnay en een salade met gerookte kip, kwam het onderwerp op de vergankelijkheid van het leven. En over de duur. En de mate waarin je ervan genoot.

We kwamen dáár weer op omdat Evert een nieuw SF boek aan het lezen was, met daarin onder andere elfen. Iedereen weet natuurlijk dat elfen het eeuwige leven hebben. En dat ze altijd in de bloei van hun leven blijven. Ik heb geen idee hoe dat precies zit, maar kijk maar naar LOTR. Allemaal mooie mensen, allemaal jong en vitaal. De ene is om en nabij vijftig, de ander vijfentwintig. Vraag me niet hoe dat kan. Zover reikt mijn elfenkennis niet. (Iemand?)

Wat typisch was, was dat er twee elfen in het boek van Evert aanzienlijk scheelden in leeftijd en een relatie hadden. En dat de elfengemeenschap dat verderfelijk vond. Raar, want als je leeftijdloos bent, wat maakt het dan ene zak uit of je al 368 jaar bestaat, of 398? Maar dat zijn mijn gedachtekronkels. Ik zoek te veel en te vaak redenen.

Maar goed: het eeuwige leven. Daar ging het over.

Als ik elf zou zijn en mijn leven zou blijven bestaan op dit moment, zoals ik me nu voel en hoe mijn leven nu is, zou ik het nog wel tig jaar kunnen volhouden. Ik zou best 356 willen worden in de gemoedstoestand waarin ik momenteel verkeer. Mits Jill en Vlam ook mee zouden leven zijn uiteraard, anders wordt het een verdrietige toestand.

Want dat is één van de grootste verdrieten van ouder wordende mensen, je blijft alleen over. Al je familieleden, vrienden en kennissen, gaan om je heen dood. Ik spreek via mijn werk zeer regelmatig de bejaarde medemens en buiten de lichamelijke gebreken die ze uiteraard als zeer storende factor aangeven, is het steeds vaker toeslaande verlies van op den duur iedereen toch wel de grootste domper op ouder worden. Op menig verjaardagskalenders zijn de kruisjes achter de namen meer wél, dan niet aanwezig. Ik zie in menig seniorenwoning hele dressoirs vol met een soort altaartjes. Of een trouwring die bestaat uit twee samengesmolten exemplaren. Ik ken heel veel mensen die hun kinderen zelfs hebben overleefd. Daar moet ik dus even niet aan denken.

Evert zou overigens geen elf willen zijn, zelfs met zijn grote liefde nog naast zich, denkt hij dat het na een paar eeuwen toch wel erg saai wordt, het leven.

Persoonlijk zou ik het wel even vol kunnen houden. In deze lichamelijke toestand (ok, ok, graag met nieuwe heup), dezelfde geestelijke capaciteiten én een gezond, vrolijk eeuwig meelevend gezin. (Jill in de volwassen variant dan. Want die popelt om hoge hakken te mogen dragen en borsten te bezitten. En een laptop.)

O ja: en bij voorkeur ergens waar het lekker vertoeven is. Als elf in Frankrijk. Of op een Polynesisch eiland. Het is mij om het even.

Wat denkt u?

27 thoughts on “Eeuwig?

 1. In de bloei van je leven – in de elfen wereld – die leeftijd hou je dan aan. Waarin je dus het gelukkigste ben. En het kan dan zomaar zijn dat je een partner treft die ouder of jonger is. Maar leeftijd is dan niet meer te herkennen. 600 jaar kunnen ze worden. En elfen worden niet verliefd, maar door de eerste aanraking blijven ze voor altijd bij elkaar. Het is dan ook zo als ze dood gaan dat gewoon het leven eruit gaat. Zonder vooraf gaan van enige teken.

  Dus in het boek van Evert, wat dan ook weer sf is, heeft de schrijver weinig kennis van de elfenwereld;-)

  Op het moment dat ik gelukkig ben, mij goed voel in lichaam en geest dan zou ik ook wel 600 jaar willen worden. En misschien met nog wat puntjes die anders zouden mogen in het wereldje buiten mij om.

  Leuk onderwerp! Daar ga ik deze dag nog even wat verder over nadenken, waarschijnlijk

 2. Ik kies toch liever voor het tijdelijke. Tenminste hier op de aarde. Je weet maar nooit wat er hierna komt.

  Love As always
  Di Mario

 3. Een elf zoals in de “Lord of the rings” wil ik niet zijn ! Geen gevoel voor humor ! Maar heel lang leven ? Weet niet ? Soms ben ik bang dat ik eenzaam zal zijn als ik oud ben !
  Vreemd is dat veel ‘Ollanders Frankrijk de max vinden ? Nederland en België heeft ook zo’n mooie streken . Wat John , Fokke en Dien aan me getoond hebben , is Nederland heel mooi hoor !En bij ons zou Ollie zich kunnen wennen als Elf in de Vlaamse ardennen , de Zwalmstreek , de Kempen , Hageland en de echte Ardennen !
  Een nieuwe heup , valse tanden , doof komen , slecht zien , dat komt al op ons af zuster !

  1. Die zijn ook redelijk saai idd 😉

   Tis een gezegde Ollie ‘Leven als God in Frankrijk’. Ik persoonlijk heb met andere landen net zo veel, het was meer vanwege het taalgebruik dat ik deze zin koos 😉

 4. ik vind het allemaal best leuk, dit leven en t wordt alleen maar beter de laatste jaren.. Maar wat mij betreft mag t wel stoppen als ik een jaar of 80 ben. Het moet alleen maar leuker worden om t een beetje boeiend te houden en na 80 jaar heb ik t beste wel gehad verwacht ik..

 5. ik denk niet dat we dat eeuwig leven aan zouden kunnen. het zou een saaie bedoening worden.
  dus laten we het maar zoals het is en zoveel mogelijk genieten van hetgeen we resten.

 6. Ik wil geen eeuwig leven. Ik geloof dat het zo mooi is, omdat alles ten einde komt. Ik vind het proces van ouder worden mooi, bij mezelf, maar ook bij anderen. Het onbevangen van een jong volwassene en het wijze en de levenservaring van iemand op middelbare leeftijd. Dat maakt onze samenleving zo mooi. Mijn leven is ook veel waardevoller nu ik heb ervaren dat gezondheid niet vanzelf gaat.

 7. Ik doe wel met je mee hoor als ik nog wat eeuwen mag blijven met mijn geliefden. Maar, gezien mijn twilight fascinatie, dan als vampier. Ha ha.

 8. Pff, heb er de hele weg naar school en terug over nagedacht maar kweenie… het bevalt me nu wel zo goed dat ik zou zeggen, doe mij nog een x honderd jaar (zonder gebreken, he). Maar wie weet sluipt de verveling er toch in. Ik zou wel graag alvast een kijkje nemen, heel graag willen weten wat er over x honderd jaar is ontdekt op wetenschappelijk gebied en wat voor mooie snfjes er zijn uitgevonden, hoe leven dan is.

 9. nog lang geen 80 en nu al heel blij met mijn nieuwe heup : )

  ik had geen idee dat elfen het eeuwige leven hebben, weer wat geleerd op een doodgewone donderdagochtend 😉

 10. Ik wil niet eeuwig leven. Met die mogelijkheid zou ik hier dan met minstens 568 miljard andere mensen (elfen) rond moeten krioelen en dat lijkt me echt pure horror… maar op ’n rustig polynesisch eiland… hmmm… *nog even over nadenkt*

 11. Ik wil wel eeuwig leven maar onder de voorwaarden dat mijn geliefden dat dan ook kunnen. In goede gezondheid en in een liefdevolle wereld. Als iedereen waar ik van hou uiteindelijk dood is hoeft het leven van mij ook niet meer. En iedere keer opnieuw beginnen is ook vreselijk vermoeiend (zegt een ervaringsdeskundige die het na drie keer al genoeg vind, hihi)

 12. Ja hoor, doet u mij maar de eeuwigheid. Lijkt mij reuze fijn. Gewoon het idee al dat je geen afscheid meer hoeft te nemen zal ‘such an release’ zijn. En dat je gewoon overal altijd kan zijn waar je maar verkiest door er simpelweg aan te denken, dus wég NS-vertragingen, file-leed etc. En dat er geen beperkingen meer zijn op wat voor een vlak ook. Yes.
  Deze planeet is erg mooi – for the time in between 😉

  Als ik denk aan de eeuwigheid kan ik mij er enorm vrolijk over maken. Dus doet u mij maar een onsje extra 🙂

 13. mmmm eeuwig is misschien wel erg lang…..als je pech hebt moet je dan ook voor eeuwig werken 😉 Ik hou van mijn werk hoor maar voor altijd? Dus eeuwig leven nee….maar misschien een eeuw of drie? Dan graag natuurlijk wel fris en fruitig blijvend en zonder lichamelijke gebreken…..oww en 10 kilo lichter als het even kan 😉

 14. Eeuwig leven, ‘k weet het zo niet, het aardbolletje is nu al overbevolkt aan het geraken. Liever kort(er) en goed leven, dan lang en ongelukkig !

 15. Ja hoor, gewoon als mezelf, in Frankrijk, maar wel met een voldoende stroom financieën om de rest van de wereld te zien. Moet ik dan wel deze leeftijd bliven he, en mijn geliefden mee mogen vereeuwigen.

 16. ….. maarreh… wie zegt dat je híer eeuwig leeft? De aarde raakt idd dan overvol dus ik denk dat wij uitwijken naar andere oorden 😉

  ( aangezien er tenminste 7 hemels zijn, kies ik wel die zevende *bigsmile* )

 17. In goede doen, mag het nog jaren duren, maar voor altijd…als elf misschien wel maar ik heb gehoord dat elfen hele onaardige figuren zijn, dus doe dan maar als kabouter , ik houd wel van het bosleven ;-)))

 18. Heb je Dief van de tijd ooit gelezen. Gaat over een man die zo’n 350 jaar oud werd. Leuk boek. Ik zou ook alleen maar willen blijven leven als de mensen die ik liefheb met mij meedoen. En als iedereen eeuwig zou blijven leven, dan wordt het vast een beetje te druk op onze aardbol. Denk je niet?

 19. Poeh, geen idee. Ik zie wel hoe het loopt. Afscheid nemen van mensen op leeftijd gaat vaak makkelijker, omdat dat ook logischer is. Als ’t om m’n eigen bloedjes gaat…. dáár wil ik liever niet aan denken. Ik heb een fijn leven, zelfs met alle dalletjes die er zijn geweest. Van mij mag het zo nog heel lang gaan. Het is een soort van tevredenheid.

 20. Ha zuster Klivia,

  Eeuwigis een periode van 100 jaar, je kunt beter voor een oneindig leven gaan. oma

Reacties zijn gesloten.