Nieuws.

Op mijn blog doe ik eigenlijk nooit aan nieuwsfeiten. Noch herdenk ik dingen. Ik doe ook niet mee aan nationale feestdagen, ga geen kaarsjes branden voor slachtoffers van rampen. Ik laat me niet uit over mijn politieke voorkeur. Ik spreek me niet uit over andere hot items in het nieuws. Ik heb collega bloggers die daar veel beter in zijn dan ik. Ik beschrijf mijn eigen leven en daar heb ik het al druk genoeg mee.

Vandaag maak ik een uitzondering en heb ik een ‘fijn’ stukje nieuws voor u. Onderaan mijn verhaal, staat een artikel dat ik gistermorgen in de krant las. Een berichtje waarvan mijn maag zich bijna omdraaide toen ik het las. Dat ineens heel veel woede deed opvlammen. Over een ontsnapte tbs’er.

Wanneer gaan we stoppen met gevaarlijke criminelen op (proef)verlof te laten gaan? Hoe vaak gaan we nou nog die put dempen na de weet ik hoeveel kalfjes die er inmiddels al in zijn verdronken?

Een tbs’er kost ons per jaar 180.000 euro. Gemiddeld krijgt iemand 7 jaar tbs. We hebben momenteel ongeveer 1700 patiënten vast zitten. Kosten: ruim 360 miljoen per jaar. Van de uitbehandelde patiënten, vervalt 36% in een recidive. Dat is dus even heel kort door de bocht gezegd 130 miljoen die we weggooien. Elk jaar weer.

Want het is nou toch wel duidelijk dat bepaalde persoonlijkheidsstoornissen niet te genezen zijn? Het maakt niet uit hoeveel psychiaters je loslaat op een psychopaat. Al gooi je er een miljoen uur therapie tegenaan: wat er niet is, kun je niet fiksen. Die mensen hebben gewoon minder verbindingen in hun hersenen die zorgen voor onder andere empathie en schuldgevoel. Ze kunnen zich niet inleven in een ander. Softwarefoutje. Klaar.

Ik ken heel veel slachtoffers van zware criminelen. Pas geleden sprak ik weer de man wiens vrouw en dochter zijn doodgeschoten. (Die schutter vermoordde er die dag nog 4.) De moordenaar heeft sinds kort zo nu en dan lekker een weekendje vrij heeft en naar zijn gezin kan gaan. Die dader woont in dezelfde wijk als de weduwnaar die in een paar seconden ineens geen gezin meer had. Hoe denkt u dat die patiënt zich voelde toen hij las dat de dader af en toe lekker naar huis mocht? Hij zelf komt al jaren thuis in een leeg huis.

Ik ken mensen die soms meerdere malen zijn beroofd in huis eigen huis, ik ken vrouwen die verkracht zijn. Ik ken heel erg veel slachtoffers van pedofilie. De meeste daders hebben tbs gekregen.

Kunt u zich nog herinneren dat de ontsnapte Tbs’er die tijdens zijn ontsnapping even een 20-jarige vrouw verkrachtte? Vlak daarvoor mishandelde hij iemand in zijn eigen woning en beroofde haar.

Ik kan nog veel meer voorbeelden opnoemen. Misselijk word ik er van, weet u dat?

En weet u wat ik nog het ergste vind? Dat het in de doofpot wordt gestopt. Ik pleit ervoor dat de foto van de ontsnapte crimineel binnen een uur op tv en internet wordt verspreid. Zodat mensen hem kunnen herkennen en zich kunnen voorbereiden.

En wat we met tbs’ers moeten doen? Ik heb werkelijk geen idee. Ik ben tegen de doodstraf, maar een alternatief weet ik ook niet. Wat we nu doen, heeft in mijn optiek een teleurstellend resultaat. Jarenlang kunstmatig in coma houden op een speciale afdeling dan maar? Scheelt in ieder geval een smak geld. En extra slachtoffers.

Tbs’er ontsnapt in Arnhem

ROTTERDAM –  Een 30-jarige tbs’er is zaterdag tijdens zijn begeleid verlof ontsnapt in Arnhem. Dat heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) zondagavond desgevraagd laten weten.
De man ontsnapte aan het einde van de middag en is sindsdien spoorloos. De zegsman kon niet zeggen waarvoor de tbs’er is veroordeeld. De man zat vast in de kliniek De Kijvelanden in Poortugaal (bij Rotterdam).
Een speciaal team van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) doet onderzoek naar de ontsnapping.

33 thoughts on “Nieuws.

 1. Brandmerkje???? op het voorhoofd, oh heb ik dat geschreven?
  ‘k Weet het ook niet.. Idd er zijn veul gevallen die onbehandelbaar en onberekenbaar zijn en wat we ermee moeten? geen idee.jammer genoeg

 2. “De zegsman kon niet zeggen waarvoor de tbs’er is veroordeeld.” Bescherming? Ik vind dat ze het horen te zeggen waarom de tbs’er veroordeeld is.

  En verder is dit een moeilijk iets en dan meer in de zin wat moet ermee gebeuren. Ik zelf ben ook niet voor de doodstraf, maar er zijn bij mijn wel uitzonderingen waar het wel mag gebeuren(maar ja wanneer is het een uitzondering en wanneer niet, helaas worden er nog al wat fouten gemaakt en wie gaat het beslissen).

  En wat je zelf ook schrijft, met foto verspreid worden als die gene ontsnapt is. Vraag me altijd af hoe het kan gebeuren dat ze met begeleiding kunnen ontsnappen? Wie zijn die gene dan die ze begeleid, want dit is niet de eerste keer?

  Ja soms kan het nieuws je echt misselijk maken, helaas nog teveel

 3. Tja het blijft moeilijk. Die mensen hebben hun straf erop zitten. Jij zult het ook niet leuk vinden als ik boos op je bleef omdat je iets gedaan hebt. Na hun straf nog tbs, daar mogen ze ook niet het eerste moment meteen met proefverlof.Maar misschien moeten we er toch nog een keer goed naar kijken. Maar ik zou het ook niet prettig vinden als die mensen meteen na hun gevangenisstraf rond zouden lopen.

  Love As Always
  Di Mario

  1. Denk je dat iedereen aangifte doet? Ergo: dat alle recidieven bekend zijn? Ik ken heel veel mensen die geen vertrouwen meer hebben in het rechtssysteem nl. Dus ik denk niet dat de overige ruim 60% ‘genezen’ is.

 4. Misschien zeer kort door de bocht maar ik vind dat ze sommige criminelen gewoon mogen opsluiten, en daarna de sleutel weggooien, neem nu een Dutroux of een Breivik in Noorwegen bijvoorbeeld. Hoeveel families zijn daar gebroken achtergebleven ?

 5. Ik ben het helemaal met je stukje eens. Dit zijn precies de gedachten die ik erover heb. Ik kan me ook opwinden over berichten van criminelen die ontsnapt zijn en dan staat erbij: ‘De politie is op zoek’. Vervolgens geen foto, geen signalement, niets. Woedend kan ik daarover worden. Ik begrijp het niet, want volgens mij vinden de meeste mensen dat het anders moet, maar het wordt niet doorgevoerd. Onbegrijpelijk. Vooral voor de slachtoffers (en we kunnen allemaal slachtoffer worden) is het heel, heel zuur.

 6. Je zult zo iemand maar tegen het lijf lopen …. Of nog erger: een van je gezinsleden zal zo iemand maar tegen het lijf lopen …

 7. Ik schrijf ook nooit over nieuwsfeiten maar laatst heb ik ook mijn frustraties geuit over Robert M.
  Er zijn zoveel dingen die ik niet begrijp in deze maatschappij, het is gewoon teveel om op te noemen. Laten ze dat geld dat ze voor die tbs’ers uitgeven lekker uitgeven in de zorg of het onderwijs (verder dan dit ga ik niet hoor)
  Het lijkt me vreselijk om degene die je gezin uit elkaar heeft gerukt tegen te kunnen komen in de supermarkt ofzo. Zo iemand heeft ook ‘recht’ op een leven, zeggen ‘ze’. Als je anderen doodschiet heb je wat mij betreft geen enkele rechten meer, en mag zo iemand wat mij betreft vogelvrij worden verklaard.

 8. “AMSTERDAM – De 30-jarige tbs’er die zaterdag tijdens begeleid verlof de benen nam, is maandagavond opgepakt. Een speciaal team van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) hield de man aan in een woning in Arnhem. Dat maakte het Openbaar Ministerie bekend.

  De man ontsnapte zaterdag aan het einde van de middag in Arnhem. Waarvoor hij tot tbs is veroordeeld, is niet bekendgemaakt. De man zat vast in de kliniek De Kijvelanden in Poortugaal. Eind maart ontsnapte een 29-jarige tbs’er uit dezelfde kliniek tijdens zijn verlof aan zijn begeleiders. Hij werd op 11 april weer opgepakt”

  ****
  Gelukkig hij is weer opgepakt!! Maar als je leest dat het al de tweede is die kan ontsnappen……

 9. Moeilijk onderwerp. Ik wil ook niet dat die pedo hier bij onze school in de buurt loopt.

  Misschien vinden we ooit nog eens wat uit met al het moderne hersenonderzoek dat ook daadwerkelijk iets genezen of in ieder geval verhinderen.

 10. Als ik zoiets hoor en ze hem niet kunnen vinden denk ik altijd, waar om geen chip op een plek injecteren, waar ze hem ook niet zomaar uit kunnen vissen… of een onverwoestbaar enkelbandje?? Is ‘ie ieder geval altijd te traceren en zo weer boven water gevist…. Ik snap ook niet dat je onder begeleiding kan ontsnappen, waarom is ‘ie dan begeleid, kan je het net zo goed niet doen…

  Ik ben ook niet zo voor die doodstraftoestanden die je in andere landen ziet, maar af en toe denk ik wel dat sommige mensen toch minstens gewoon nooit vrij mogen komen. Dat kunnen ze gewoon niet, dus moeten ze dat ook niet proberen. We kunnen dan wel goed willen en iedereen z’n vrijheid gunnen, maar sommige mensen zijn dat gewoon niet waard…

 11. Altijd was ik tegen de doodstraf, totdat ik in een bajes kwam te werken. Wat ik daar zag, las en hoorde gaat je voorstellingsvermogen te boven. Voor sommige daders zou wat mij betreft de doodstraf weer ingevoerd mogen worden. Ze zullen nooit genezen, maar hooguit gewenst aangepast gedrag vertonen … tot ze weer als een beest tekeer gaan.
  Gelukkig werkt TBS voor een groot aantal daders wel goed.

 12. Bij mij komt bij het lezen van dergelijke berichtjes ook altijd de gedachte op: in ’n cel met die vent (meestal zijn het mannen, ik heb eigenlijk nog nooit gehoord dat er een vrouwelijke tbs’er ontsnapt was) en nooit meer naar buiten!! Daarom is het maar goed dat we in een rechtstaat leven en dat ik niet over de straffen hoef te beslissen!!

 13. Je hebt helemaal gelijk, ik word hier ook des duivels om! Kunstmatig coma kost ook handenvol geld hoor; ik ben wel voor kunstmatig coma in combinatie met abstineren… 😉

 14. Lastige kwestie dit. Las laatst ‘Wij zijn ons brein’ en daarin geeft Swaab aan dat sommige gekken echt niets kunnen doen aan de daden die ze plegen. Daar heb ik grote moeite mee. Er is ook nog zoiets als aangeleerde normen en waarden. Of zoiets. Maar de oplossing? Ik heb hem niet.

  1. Het klopt helaas wel. Psychopaten -wat ik al schreef- hebben bepaalde emoties gewoon niet, ze missen bepaalde verbindingen in hun hersenen. Dat is gewoon te zien op een EEG. Kun je het ze dan kwalijk nemen als ze dingen doen waarbij jij en ik ons schuldig zouden voelen, waarvan we weten en voelen dat het niet kan en hoort, maar zij niet?

   Maar het neemt niet weg dat ik er wél moeite mee heb. Ik kan iemand geen gruwelijke daad vergeven omdat zhij er toch niks aan kan doen.

   En daarbij moet iemand (ongeacht of zhij er wel of niet iets aan zou kunnen doen) wél gestraft worden. En de gemeenschap moet in bescherming worden genomen voor zo iemand.

 15. Die mensen moeten toch op de een of andere manier weer in de maatschappij.
  En de gevaarlijke gekken houden ze wel binnen hoor.
  Elke keer dat het misgaat is er een te veel natuurlijk, maar we mogen mensen ook niet straffen voor iets wat nog komen gaat.

 16. Ha zuster Klivia,

  Dat is nog steeds het geitenwollen sokken beleid van de bv. Nederland.
  Laat ze eerst eens beginnen met zelf voor de kost te gaan werken, moeten de meeste van ons.
  Als ze niet willen werken mogen ze op “cel” blijven, als iemand ww heeft is hij dat na twee jaar kwijt.
  Nee geen verlof meer is de beste oplossing, de slachtoffers hebben dat ook niet.
  Trouwens die kosten heb je nog niet eens mee gerekend. oma

  ot, morgen is de trap klaar, maar we moesten het ook zelf doen.

  1. Oma, wie wil samenwerken met een bijv. verkrachter??
   Nah moet je niet met bij mij doen,echt niet…………
   vind die van permanente enkelband wel heel goed
   privileges afpakken tot enkel water en brood
   en een brandmerk is voor sommigen alleen maar nodig.
   Sorry als je je niet als mens kunt gedragen
   hoef je ook niet zo behandeld te worden!

   XXXXXXXXXXXXXXXXx

 17. Ik kan me helemaal vinden in je commentaar. Ik zit me regelmatig op te winden wanneer er weer een nieuwsitem aan Breivik of Robert M. gewijt wordt en alleen al door het zien van die koppen wordt ik onpasselijk. Die kerels kennen geen enkele emotie of empathie voor slachtoffers en dan ben ik heel makkelijk hoor, spuitje erin en opgeruimd staat netjes!
  Ik las vanmorgen een stukje op teletekst dat er gezocht wordt naar een man die twee! keer dezelfde vrouw heeft verkracht. De eerste keer werd ze een steegje ingesleurd en daarna vond meneer het nog niet genoeg en werd ze geblindoekt en meegenomen naar een park waar hij zich nog een keer aan haar vergreep. Na het lezen van zoiets staan mijn haren overeind en wens ik vurig dat ze deze laffaard snel pakken, de bak ingooien en dat de zware jongens deze loser nog even (een stuk of wat keer) te grazen nemen.

 18. ehm… dat wat hierboven staat. dat met dat spuitje enzo. ik ben geen voorstander van de doodstraf. maar soms hè…. blij dat ik geen rechter ben en geen tbs-kliniek-medewerkster. Ik was de nachtzuster des doods, vrees ik… #zucht…

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s