Lurkdag.

Vorig jaar riep ik 29 april uit tot Lurkdag.

Drie keer raden waar dit blogje vandaag over gaat dus?

Jawel: tijd om uit die kast te komen u lurkende medemensch!

Voor degenen die echt géén idee hebben waarover ik het heb:

Een lurker is een persoon die op internetfora, chatrooms, blogs of Wiki’s alleen meeleest, maar zelf (bijna) niets bijdraagt. Binnen het lurken kent men een aantal groepen; de eerste is geheelonthouder, dat wil zeggen dat deze helemaal nooit iets toevoegt. De tweede is iemand die zelden iets bijdraagt, slechts af en toe dus, de derde is een persoon die wel in bepaalde nieuwsgroepen, chatrooms of forums iets bijdraagt maar in andere alleen lurkt. Wanneer een lurker plots echt gaat bijdragen na een tijd lurken noemt men dat ontlurken. Dit kan echter ook van tijdelijke aard zijn. Men kan na actieve periode ook weer in de lurkmode gaan.

Ik heb nog steeds een groeiend aantal lezers per dag, maar er zit een gapend gat tussen het aantal hits en de reacties (alhoewel je mij absoluut niet hoort klagen, ik heb de leukste reageerders ooit, en veel ook) In ieder geval: een raar fenomeen vind ik die discrepantie grootte Grand Canyon. Ik snap dat mijn verzinsels niet elke dag even boeiend en komisch zijn en/of echt iets bijdragen, soms ronduit stom of beledigend zijn, maar heeft u nou nog nooit de behoefte gevoeld te reageren?

Vandaar deze dag en mijn oproep: kom uit de kast lurkers! Onthul uzelf, zeg iets, vertel, deel, wat dan ook. U hoeft van mij niet geheel uit de lurkmode te gaan, het mag gewoon een tijdelijke opleving zijn. Wat heet: het is alleen vandaag Lurkdag. Morgen is deze ellende weer voorbij. En kunt u gewoon weer lekker de anonimiteit in. Lekker alleen maar lezen. Dat mag, ik ben daar niet teleurgesteld over. Erewoord.

Uiteraard mogen alle mensen die wél regelmatig reageren op mijn blogjes, dat vandaag óók doen. Graag zelfs. Ik vind alle commentaren enig.

62 thoughts on “Lurkdag.

 1. Hallo! Ik ben een lurker eerste klas! Ik lees veel blogjes, maar reageer eigenlijk nooit. Niet omdat ik het niet leuk vind, meer omdat ik niet veel zinnigs te zeggen heb, haha! Ik kan erg genieten van jouw blogje en vindt het heel bijzonder als mensen iets leuks kunnen schrijven en daarnaast ook persoonlijk zijn op hun blog. Dat waardeer ik allemaal enorm! Groetjes van Noa!

 2. Als trouwe volger van je blog, lurk ik ook vaak. Dat wil zeggen, ik lees je altijd, ik reageer maar soms.
  Hield je ons voorheen trouw op de hoogte welke ‘feestelijke dagen’ een komende maand in petto had, nu stelde je zelf de ‘nationale lurkdag’ in. Of ‘ontlurkdag’. Hoe dan ook: ik ben voor! En leverde op mijn blog míjn bijdrage voor deze dag.
  Alles beter dan de ‘dansdag’ toch? 🙂

 3. Ik ben een lurker, maar niet op deze blog. De meeste tijd reageer ik wel, oké altijd reageer ik wel. Niet altijd de meest geweldige reactie.

  Maar op heel veel andere blogs ben ik dus een lurker. Bij sommige wel eens een reactie gegeven, maar niet bij iedereen wordt je zo welkom ontvangen zoals hier. Dan voel je dat ze het liever waarschijnlijk, mijn eigen gevoel niet hebben. Dus dan blijf ik wel een lurker en lees dan gewoon mee. Net als hier zijn er ook blogs waar ik niet alleen het schrijfsel lees maar ook graag de reacties, want ook die zijn vaak leuk om te lezen.

  Ook ik ben wel eens nieuwsgierig wie dat nu zijn die mijn blog lezen? En soms krijg ik dan wel eens een reactie van iemand die ik eerder nooit gezien heb en zo stoppen ze er dan ook weer mee, heel apart eigenlijk. Want dan word ik ineens bewust dat er zoveel ‘vreemde’ meelezen.

  1. Dat is lief van je om te zeggen. En wij zijn ook nogal op de verkeerde voet begonnen, weet je nog? 😉 Ben blij dat we dat toen ‘uitgepraat’ hebben 🙂

   PS: meedoen mag hoor, hoe meer blogs ontlurken vandaag, hoe leuker!

 4. ik ben een echte lurker, lees graag, jouw blogje is vaak het eerste wat ik lees ’s morgens, nog voor het nieuws, dat zegt wel wat denk ik. Maar jij schrijft ook elke dag iets, en dat mis ik soms bij andere bloggers, als er maar 1 keer in de week geschreven wordt, dan haak ik al snel af.

 5. Lurker? Pardon? 😉
  Ik lees altijd, maar reageer niet altijd. Excuus is ‘TIJD’, als ik dat meer had zou ik zelf ook meer logjes schrijven.
  Trouwens is de trent momenteel dat er minder gereageerd wordt op blogjes maar wel veel gelezen; dat zie ik op mijn blog ook.

 6. Tja ik reageer ook nog maar zelden… Ik ben wat minder blogs gaan lezen en op de jouwne heb ik een abonnement haha. Dus die krijg ik elke dag in de bus. Ik lees ´m, lach vaak even en dan begint mijn dag. X

 7. Ik lees selectief een aantal blogs, maar de jouwe lees ik altijd met veel plezier. De manier hoe je schrijft spreekt me erg aan. Zelf blog ik niet maar schrijf af en toe een stukje op onze familie website. Dan zit er altijd heel veel in mijn hoofd maar wordt het nooit een echt lekker stukje. Daarintegen hoor ik wel altijd dat ik leuk en boeiend kan vertellen dus daar troost ik me dan maar mee.
  Fijne zondag

 8. Goedemorgen,

  Hier ook een ‘lurker’ eerste klas.
  Ik lees trouw elke dag je blog. Vind de blogs over je werk erg leuk! Ik werk zelf ook in de zorg, dus dat is vaak een feest der herkenning!
  Kan erg genieten als er weer een pop up in beeld komt dat je weer een blog hebt geschreven.
  Ik zal waarschijnlijk gewoon doorgaan met ‘lurken’ en af en toe eens reageren. Ik vind namelijk dat ik niet altijd heel veel zinnigs te melden heb.
  Maar ik maak er meteen maar gebruik van om te zeggen dat ik je blog ‘absolutely fabulous’ vind!

  Grtz JCK

 9. Ik blog helemaal voor mezelf nu. Da’s een van de ontdekkingen nu ik m’n blog heb afgeschermd. Ik vond het voorheen vervelend als men anoniem reageert. Wel commentaar leveren, maar je niet bekend maken. Daar heb ik nu helemaal geen last meer van. Het voordeel van een privé blog is dat ik er lekker alles op kan zetten wat ik wil en dat doe ik dus ook:). Geen last van ongewenste indringers in welke vorm dan ook. Soms nodig ik zelf iemand uit als dat goed voelt. Ik reageer niet op alle blogs die ik lees. Kwestie van tijd, prioriteit en soms raakt het onderwerp of de schrijfstijl me niet. Ik ben er wel achter dat ik van korte, puntige logs hou. Ellenlange verhalen ga ik uit de weg.

  1. Herkenbaar ja. Ik houd ook niet zo van de anonieme reacties. Mede om die reden ben ik verhuisd van Blogger naar WP. Alle reacties die hier binnenkomen, moeten eerst worden goedgekeurd. Sommige mensen komen er helemaal niet doorheen en belanden ongelezen in de spambak. Ik kan filteren op IP, op e-mailadres, op namen en bepaalde woorden etc. Superhandig.

 10. haha… Lurken, leuk woord hé! Ik ben al gaan ‘lurken’+commentaar bij Mavr. Williams en nu ook hier, tussen het ledigen van kasten en het vullen van kartonnen bananendozen door! wat is verhuizen leuk… ahuuummmm! groetjes, Hilde

 11. Medium lurker hier, een aantal keren gereageerd, vaak ook niet, ik laat je schrijfsel doorsturen naar facebook en dat reageert dan niet makkelijk. Ook reacties moeten enig inhoudelijk niveau hebben.

 12. Zo! Je hebt al een flink aantal reacties verzameld! Ik lees je iedere dag, maar reageer bijna nooit. Oorzaak: ik lees blogjes meestal op m’n telefoon en reageren is dan wat lastig. Iets met altijd inloggen en tekst die ineens verdwijnt, heel frustrerend! Het ligt dus zeker niet aan jouw stukjes! Enfin, ik citeer je straks graag op mijn blog want ook ik vraag me af wie er bij mij lezen.

 13. Heej, wat goed….ik ben dus ook een lurker! Joepie weer een titel erbij! Maare ik ben net zoals vele hierboven een trouwe lezer van jouw blog. Het is eigenlijk ook wel het eerste wat ik doe na dat ik m’n computer uit de slaapstand heb gehaald! De planning is ooit nog wel eens te gaan bloggen maar vooralsnog ontbreekt het me aan de tijd be honest er zijn ook heel veel dingen die ik leuk vind om te doen en wellicht nog wel meer dingen die ik noodzakelijk moet doen!!! Ik onderzoek eerst nog wel meer mogelijkheden…dus voorlopig blijf ik nog lurker…
  Fijne dag Kliefje en thnx voor alle mooie, waardevolle, ontroerende, hartverwarmende en (h)eerlijke stukjes
  xxx

  1. Zo via allerlei omwegen kom ‘k ook weer bij jou terecht! Je hebt iets losgemaakt, Klief, ‘k zie al rondlezend op een behoorlijk aantal blogs dat er aandacht aan de Lurkdag besteed wordt!
   Volgend jaar ‘all the world’?
   groet

 14. Nou ik beken, kom regelmatig even langs, heb meestal niet veel toe te voegen na het lezen van een aardige lijst reacties, die jij meestal krijgt. Heb in het verleden hier wel een paar keer gereageerd op het moment dat ik wel wat te melden had, en zal dat ook nog wel eens doen..

 15. Ik ben een part-time lurker… momenteel is mijn leven zo’n gekkenhuis, dat ik alleen aan lezen toekom, heel vroeg in de ochtend…..
  Koffie en Kliefje zeg maar…..

  I’ll be back 😉

 16. Haai!
  Ik lees (nagenoeg) iedere dag, maar reageer lang niet altijd. Zowel bij jou als bij anderen. Waarom? Tijd! Ik heb tijd zat, daar niet van, maar als ik op álles moet reageren, ben ik zo de hele dag kwijt. (Ik heb bijv nu nog he-le-maal niets gedaan, behalve blogjes lezen. En de dag schiet al aardig op..!) Had ik óveral moeten reageren, dan ben ik tot diep in de nacht onder de pannen.

  Jij reageert vrijwel altijd bij mij, wat ik erg fijn vind, maar wat mij ook wel weer een klein beetje schuldgevoel geeft, soms..

  Ik volg je initiatief! (Maar vrees dat er niet zo veel reacties komen….)

 17. Kwam even kijken hoeveel lurkers jij al verzameld had. Het is hier duidelijk een groter succes dan bij mij. Ik heb welgeteld al 0 lurkers! Whoohooo! 😉

 18. Goh zeg, ik ben een lurker… Ik lees je blog graag, maar geef (bijna) nooit een reactie omdat ik niet zoveel zinnigs te reageren vind ik zelf. Vind het heerlijk om je stukjes te lezen…
  groet, Noor

 19. Haha, je hebt helemaal gelijk! Mijn statistieken matchen ook niet met de lege velden onderaan mijn blog bij ‘reactie’. Terwijl… ik word wel aangesproken in de wandelgangen, maar online reageren is blijkbaar toch een grote drempel.

  PS: hoe doe je dat toch, dat je maar steeds de voorpagina van WordPress siert?

  Groetjes!

 20. Hoi Kliefje, Ik lurk al enkele jaren en ontlurk sinds een anderhalf jaar. Ik wist helemaal niet goed hoe alles in het begin werkte. Toen een google account gemaakt en sindsdien reageer ik op verschillende blogs. Vind alles heel erg leuk en van ma – vrijdag lees ik trouw iedere morgen alle blogs die in mijn favorieten staan. Dat zijn er een boel hahaha. Nou veel succes verder. Ben iedere dag benieuwd wat je weer allemaal schrijft. Groetjes Monique

 21. Ha zuster Klivia,

  Heb zelf geen moeite met lurkers, als ze maar niet boeren.
  Mensen die reageren zie ik ook veel liever, maar goed het is niet anders. oma

 22. Hi Klief,

  Weer iets bijgeleerd … lurken. Nooit eerder gehoord. Ik ben benieuwd of ik dat woord (en het daarbij horende verschijnsel) nu vaker zal tegen komen. Waarschijnlijk wel. Enfin – ik ben dus een lurker. Ik lees je blog bijna dagelijks, je staat als eerste in mijn favorietenlijstje maar ik reageer nooit of uiterst zelden. Ik weet ook waarom ik niet reageer. Een soort verlegenheid om me op te dringen aan een onbekende. Ik ken je niet persoonlijk, ik lees je blog en weet daarom iets over je maar ik ken je niet. Ik vind het ongepast om commentaar te leveren aan iemand die ik niet ken. En een andere reden – mogelijk nog sterker – zijn de afschuwelijke reacties die anonieme mensen achterlaten op krantensites en fora. Ik gruw daarvan en wil daar geen deel van uitmaken. Weg met de ‘reaguurders’.
  Ik schrijf zelf ook een dagelijks blog en vind het altijd prettig als mensen reageren. Dus aan deze zijde van de computer vind ik het best jammer dat ik ook vooral ‘lurkers’ heb en weinig reacties krijg.
  Ik ontdekte je in de dagelijkse lijst ‘populaire blogs’ op wordpress.nl
  Je schrijfstijl is prettig leesbaar en je onderwerpen / ontboezemingen zijn herkenbaar. Ik kijk nooit soaps want daarvoor ben ik veel te weinig honkvast maar jouw blog leest als een dagelijkse soap. Ga door en wie weet heb je me (tijdelijk) ontkurkt.

  Groet

  1. Dag Koen,

   Dank voor je leuke en uitgebreide reactie.

   Ik snap wat je bedoelt met die reacties, die zijn idd té erg.

   Btw> het voelt soms als een soap, mijn leven 😉

   Ik ga je ook in de gaten houden.

   Fijne dag!
   K.

 23. nah een dag na lurkdag komt er ook nog eens iemand voorbij 😉
  maar herken het zekers, een nationale lurkdag dat zou pas feest zijn!
  Maar eerst: nieuw woord voor de dikkevandalen 😉
  Ik lurk alleen als de tijd op is trouwens.

 24. 2 Dagen te laat, maar met excuus… ik lees je altijd op het werk. En eergisteren en gisteren heb ik dus niet gewerkt. Maar goed, geen idee hoe ik ooit hier terecht ben gekomen. Je staat tussen mijn favorieten en dus lees ik je altijd. Al heel lang. En lig ik vaak in een deuk om je. Of schrijf je iets heel herkenbaars voor mij. Ik ben trouwens een vrouw, 40 + 2, moeder van 3 zonen en 1 pleegdochter. Zeer gelukkig getrouwd met man. Al 20 jaar. Doe mijn ding op het werk en geniet van het weer naar huis gaan. Oh, en ook nog gestopt met roken. Al 10 weken. Nou dat ben ik dus zo ongeveer. Ik lurk vanaf nu weer verder…. Dag.

 25. Ik kom pas sinds kort hier lezen, en heb ook al een paar keer gereageerd. 😉
  Maar nu ok maar ff op dit logje. Altijd leuk om te weten wie er meelezen.

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s