Nakend.

Gisteren waren Vlam en ik voor het eerst in de sauna van Barendrecht. Ik kan het u aanraden. Klein, maar zeer fijn. Een lekkere grote tuin met zwembad, een heerlijk terras waar men prima wijn en smakelijke gerechten serveerde. Het aantal sauna’s was niet bijzonder, maar na de zeer teleurstellende fabrieksauna te Bleiswijk, krijg je mij niet meer in de grotere complexen. Hutjemutje in de sauna, over elkaar heen klimmen om een plekje te bemachtigen, het restaurant dat op een voetbalkantine leek, het zwembad waar meer mensen in dobberden dan zeehonden in Pieterburen. Nee dank u.

Ik dwaal af. De sauna an sich, daar wilde ik het over hebben.

Ik houd wel van een dagje wellness. Niks zo lekker als nakend zwemmen en de zon op je blote lijf voelen.

Voor mensen die het niet kennen: in je blootje zwemmen is stukker lekkerder dan in een bikini. Het voelt vrijer op de één of andere manier.

De eerste keer is het misschien even schrikken om al dat hangende, lellende blote vel en die deinzende lichaamsdelen te zien, maar na de eerste keer kijk je nergens meer van op. En kan het je geen hol meer schelen dat andere mensen jouw -eh- hol zien.

Of wel. Zo kan ik mij een zeer preuts ex-vriendje herinneren die ik introduceerde met het begrip sauna. Hij kleedde zich al uit achter een handdoek en liep vervolgens spiedend en totaal niet op zijn gemak het saunacomplex binnen. De eerste de beste die hij zag, was een nogal voluptueuze dame die een halve meter toiletpapier tussen haar billen had gekleefd. Als een vlag, wapperde het achter haar aan. Hij was meteen afgekickt.

Ik dwaal weer af. Naakt. Daar ging het over. Want mij kan het niet schelen.

Ik laat mijn neus (en selbstverständlich de rest van mijn lichaam) ook wel eens zien op een naaktstrand. Ik heb totaal geen probleem met blootloperij.

Naar een naturistencamping gaan lijkt me echter helemaal niks. Ik heb wel eens een documentaire gezien van mensen die in hun blote niksie achter winkelwagentjes liepen en geanimeerd ongekleed stonden te klessebessen in het gangpad. Of een nakend echtpaar dat een potje badminton speelde en waarbij ik de testikels van meneer gezellig tegen zijn benen zag kletsen. De borsten van de op leeftijd zijnde dame vlogen ook alle kanten op. Beiden waren overigens óók nog eens in bezit van enorme bossen schaamhaar. Een poosje later zag ik ze saampjes een kopje thee nuttigen in het aldaar aanwezige café. Ze zaten heerlijk met hun blote kont op een barkruk. Ik kreeg visioenen over kruisbesmetting.

Ergo: ik vind naaktloperij best lekker. Maar nakend als een poedel paardrijden, fietsen, doorzakken in de kroeg en voor de tent een pastaatje in elkaar flansen is niet mijn ding.

Ik houd het graag louter en alleen bij wellness en strand.

36 thoughts on “Nakend.

 1. Sauna vind ik heerlijk. De laatste keer dat ik geweest ben is alweer even geleden, in Korea. Was een aparte ervaring om als enige westerling tussen alle Koreanen te lopen {wel alleen vrouwen, het blote deel is gescheiden}.
  Het strand hoeft van mij dan weer niet zo naakt.
  Geen idee eigenlijk waarom, want met de sauna heb ik zoals gezegd helemaal geen problemen.

 2. Ik ben dol op sauna’s, geen bezwaar tegen bloot en heb nog nooit de behoefte gevoeld met nudistenvakantie te gaan. En eigenlijk is dat gek, toch? Zelf thuis trek ik in de zomer iets minimaals aan, ook al ziet niemand me. op de een of andere manier denkt mijn brein dat dat fijner is…

 3. Sauna heerlijk. De eerste keer was natuurlijk wel een drempel, maar er eenmaal over dan wil je niet meer anders.
  Thuis na het douche kan ik ook wel vrij lang naakt lopen, ben dan meestal nog lekker bezig met tutten. Heb het lang niet meer kunnen doen, verwegen dat Spike hier rond loopt en tegen je aan springt, niet echt fris. Maar nu dat ik weer alleen woon, heerlijk.
  Strand ik zou het niet weten. Waarschijnlijk heerlijk alleen nog steeds niet gedaan. Nudistencamping/vakantie als ik zo het stukje leest dan laat het ook maar voor mij zitten. Ik dacht werkelijk dat ze in café/winkels gewoon de kleding aan hadden.

  En je hebt de dag goed uitgekozen. Hier regen en onweer.

 4. Ik zou het niet weten, echt niets voor mij. Maar echt preuts ben ik dan weer niet. Ik weet niet, het is er nog nooit van gekomen om daar heen te gaan.

  Love As Always
  Di Mario

 5. naar sauna’s ben ik al geweest, geen probleem met naakt zwemmen enzo tussen wildvreemden.
  Met campings heb ik geen ervaring, maar ik vrees dat het ook niets voor mij is.

 6. Sauna’s vind ik heerlijk, net als jij heb ik meer met de wat kleinere sauna dan met de saunacomplexen. Het over de mensen heen moeten klimmen en met z’n twintigen in het zwembad liggen sprak mij niet echt aan.
  Van mijn achtste tot mijn achttiende heb ik met mijn ouders regelmatig een naturistencamping bezocht, heerlijk vond ik dat. Maar ook hier geldt: hoe kleiner de camping, hoe beter. En in je blote niksie op een barkruk kruipen herken ik niet. Sowieso moet je ivm hygiëne altijd op een handdoek zitten en zelf had ik vaak een sarong bij me die ik om mijn middel knoop als ik ergens heen loop. Maar iedereen doet dat op zijn eigen manier.
  Op dit moment campeer ik niet, maar ik hoop dit in de toekomst wel weer te doen en als mijn partner er open voor staat dan ga ik wel weer voor naturistisch camperen. Helaas bestaat er nog veel onduidelijkheid merk ik vaak. Zo had ik ooit een vriendje die het maar niets vond dat ik m’n lichaam aan iedereen liet zien, het heeft me heel wat moeite gekost om hem te overtuigen dat dat niet de bedoeling is van naakt camperen. Je begrijpt, het is niks geworden met deze jongen, haha.

  1. Nope, jullie verschilden nogal in mening. Das duidelijk 😉 Het is wel lekker als je een beetje gemeenschappelijke dingen kan doen én ook zo denkt.

 7. Sauna’s, stranden geen probleem. Campings….niet mijn ding.

  Wat jij hebt met barkrukken heb ik met fietsenverhuur bij een naaktcamping….Iedereen met zijn blote ster op zo’n zadel. Je zou maar een zadel met zo’n vachtje erop (je weet wel) hebben….bbbrrrr.

  Ik realiseer mij trouwens dat dit in mijn hoofd zit en dat de werkelijkheid vast anders is….maar ik denk nu eenmaal in plaatjes 🙂

  Have a nice day

 8. Wat een gruwelverhalen, blote konten op barkrukken, fietszadels, … laat die kelk vooral aan mij voorbij gaan ! Saunaervaring heb ik ook al niet, maar ik kan me inbeelden dat ik mits in heel goed (vertrouwd) gezelschap, daar enorm zou van kunnen genieten.
  Wat bloot betreft : het naaktstrand dat Toon Hermans beschrijft in ‘De Tango van het blote kontje’ vind ik de max !! Voor wie het niet kent : shame on you, snel gaan you tuben dan !

 9. Naar een sauna is iets dat ik al een tijd echt graag zou willen doen, maar ben denk ik toch preutser dan ik zou willen zijn. En ik ben ook wel goed in me druk maken om wat ‘de bedoeling’ is. Dus ik zou moeten gaan met iemand die vaker gaat en me wegwijs kan maken, maar eigenlijk ken ik niemand die regelmatig naar de sauna gaat.. Met naaktstrand heb ik dan weer helemaal geen probleem!

  1. Je kunt in zo’n sauna ook een arrangement nemen en dan van een gastvrouw uitleg krijgen. Gewoon doen! Het is heerlijk, echt.

 10. Ik sauna-de graag toen ik hoogzwanger was, lekker. Daarna niet meer, ik houd zowiezo niet van zwembaden, ook niet met zwemkleding aan. Eb in mijn nakie slaap ik alleen maar de rest van de dag gewoon wat aan.

 11. Ik begrijp je helemaal, ook ik haak af bij nudistencampings…brr Meneer Willams ging als kind altijd mee naar nudistencampings. Ooit vroegen zijn ouders of we mee wilden op vakantie daar naar toe……..je begrijpt nooit gedaan uiteraard!

  1. Groot gelijk! Mijn schoonouders komen ook op naaktstranden. Prima en lekker voor ze. Maar ook ik heb niet de behoefte dat gezamenlijk te doen. Sommige zaken houd ik graag voor mijzelf. (of die hoef ik niet te zien ;))

 12. Heb jij dan ook die aflevering van Ik Vertrek gezien, over die gezellige Franse nudistencaming? Waar de campinghouder gezellg in zijn blote aars stond klussen aan een lekkende waterleiding. En nog meer van die dingen. Ieuw.
  Nee, al dat naakt is niks voor mij. Noch sauna’s en goedbedoelde wellnessdingen. Ik word daar totaal a-relaxed van. Waarmee je het doel nogal voorbijschiet, lijkt me.
  Maar lekker dat jullie genoten hebben natuurlijk! 🙂

 13. Ik durf niet bloot in het openbaar helaas. Het lijkt me wel bevrijdend.
  En eh, je had best een bakkie kunnen komen doen of mee barbecuen!

 14. Ik ben het helemaal eens met wat je schrijft. Ook ik hou van de sauna en blootlopen…geen moeite mee. Maar daarmee is de grens voor mij wel bereikt. Maar gelukkig is iedereen anders en laten we dat vooral zo houden.

 15. Heerlijk, de sauna… en dan inderdaad de kleine versie … niet hier op het dorp, geen zin om met de schoolmoedermaffia bil aan bil te zitten.. brrrrrrrrrr
  Maar wel 8 dorpen verderop, met uitzicht op de schaapjes. Naakt sneeuwballen gooien in de saunatuin, heel erg leuk! En het zwemt veel lekkerder…. Naaktstrand, ook heerlijk…

  Naakt kamperen…. mwoah,.. ik weet niet… Ik heb wel eens een verhaal gehoord van mensen die dwars door frankrijk reden, en maar nergens een plek konden vinden om te kunnen overnachten, alle campings vol, tot ze in de bossen een camping vonden, waar ze wel konden staan. In het donker, de poten van de caravan uitgedraaid en gaan slapen. Om de volgende morgen uit de caravan te stappen, en allemaal blote mensen voor hun kampeermiddel te zien ontbijten :-))
  Ik ben een beelddenker :-))))))))

 16. Sauna, klein, groot, allemaal leuk en fijn. Naakstrand ook, vorige partner hield daar niet zo van, puberkinderen al helemáál niet, maar nieuwe lief is er ook dol op. Puberonzekerheid over lijf en geslachtsgrootte al lang achter me gelaten.

 17. Sauna, niet te groot, heerlijk! (Naakt)strand afschuwelijk!! Ik kan niet tegen zand tussen m’n tenen laat staan ergens anders!!

 18. Ik moet zeggen dat ik vind dat er weinig mooie blote lijven zijn. En verder heb ik helemaal niets met sauna’s. Een keer geprobeerd en gewoon niet my cup of tea.
  Manlief moest een keer voor z’n werk naar een naturistencamping. Hij kwam daar totaal onvoorbereid aan. De klant in kwestie was wel gekleed, maar de mensen die er verder aan het kamperen waren niet.

 19. Ik hou absoluut niet van naakt, en al helemaal niet van sauna`s.
  Mocht ik eens een keer gaan zwemmen dan draag ik alleen een zwembroek dat wel, ondanks dat ik toch iets te zwaar ben.

 20. Ik hou niet van naakt… maar dat heeft meer met m’n eigen lichaam te maken waar ik niet tevreden mee ben. Heb niet zo’n moeite om naakte mensen te zien. Ik ga wel eens naar Sanadom (Nijmegen), dat is met badkleding. Misschien niet echt hygienisch, maar ik voel me daar prettiger bij. Maar ieder z’n ding toch? 😉

 21. Ha zuster Klivia,

  Doet me denken aan een reclame voor bakolie of zo, en dan in je niks bij de spetterend pannetje. oma

 22. Jeetje wat een rare en eenzijdige reacties … ooit op een naturistencamping geweest? Natuurlijk kun je dat beschrijven zoals velen van jullie dat doen. Barkrukken zonder handdoeken, sporten in je blootje, ja … vaak een raar gezicht. Maar daar staat tegenover dat bijna alle naturisten-campings op de mooiste plekken gelegen zijn – ver weg van steden en dorpen – midden in de natuur. En ook de sfeer is er zeer prettig. Tolerant, rustig, respectvol. Zelden of nooit heb ik luidruchtige, schreeuwende of hufterige medekampeerders ontmoet op een bloot-camping.

Reacties zijn gesloten.