Vakantieplannen.

Zondag waren we bij een vriendin en kwam het onderwerp op familie en vakantie. Een bijzondere combinatie wat mij betreft. Net zoiets als harige vrouwenoksels of banaan met pindakaas. Ik kan er niks mee.

Toen Jill baby en peuter was, ben ik een aantal keer samen met mijn moeder op vakantie geweest. We gingen dan een midweekje in een vakantiehuisje ergens op de Veluwe zitten. Dat was zeer gezellig en ik koester de mooie herinneringen.

Maar zonder slag of stoot ging dat samenzijn niet. Ik ben daar eerlijk over geweest en mijn moeder wist er van.

Visite en vis blijven drie dagen fris is mijn motto.

Ergens ter hoogte van dag drie sloeg de irritatie toe. Dan móést ik even alleen het bos in, even in mijn uppie een rondje om. Ademhalen. Lucht krijgen.

Omdat er anders die nare snauwerige vrouw te voorschijn kwam, die ik namelijk helaas soms ben. Die feeks die omhoog borrelt, als ik niet mijzelf kan zijn.

Ik ben ook wel eens met broertje + ex-schoonzus een week naar Noorwegen geweest. Ik heb me groen en geel geërgerd aan die laatste. Ze ging vanuit haar bed op de bank zitten en kwam daar de Godganse dag niet meer vanaf. Mevrouw heeft er in die week +/- driehonderdzesenveertig Viva’s doorheen gejast, werkelijk. In mijn optiek had ze daarvoor niet al die kilometers hoeven maken. Daarbij ben ik nogal van de verzorgende en stond zo ongeveer alles alleen te koken en af te wassen en tafeldekken. Kortom: NOOIT meer. Als ik graag wil sloven, dan vraag ik mijn ex wel of hij me terug wil.

En dan hebben we nog het pricacy-ontspan-gewendingetje.

Ik woon al ruim 20 jaar op mijzelf. In die tussentijd heb ik een heel eigen dag- en nachtritme ontwikkeld. Ik doe graag mijn eigen ding, zoals ik die het liefste doe. En ergens in die vierentwintig uur ben ik heel graag ook nog even alleen, wil ik niet praten en mag ‘men’ niks tegen me zeggen. De zogenaamde oplaadmomenten. Ik zie vakantie namelijk als één heerlijk lang weekend. Niets hoeft, alles mag. En met andere mensen kan dat dus niet. Die verwachten dat je samen én op tijd ontbijt bijvoorbeeld terwijl ik eigenlijk de onbedwingbare behoefte had me nog even om te draaien.

Als ik op vakantie ben met anderen dan Vlam en Jill, moet ik me toch anders gedragen dan wanneer ik met hen tweetjes ben. Ik kan niet in mijn blote muts rondlopen. Ik kan niet douchen als ik daar zin in hebt, omdat om de één of andere vage reden de badkamer altijd bezet lijkt als je met ‘vreemden’ bent. Ik raak ook volledig geobstipeerd van met veel mensen in een huis samen zijn. De reden dat ik langzaam volloop, is geen gêne, maar eerder gebrek aan ontspanning.

De andere mens wil ik ook niet lastigvallen met gezoen en gefriemel tussen Vlam en mij en dus gedraag ik me geforceerd. Sociaal wenselijk heet dat zo mooi.

Kortom: je kunt niet doen wat eigenlijk het allerleukste is van vakantie: volledig ontspannen en jezelf zijn.

Tenminste, ik kan dat niet. Misschien zijn er onder u mensen die dat wél kunnen? Want dat is de stelling van vandaag: is op vakantie gaan met je (schoon)familie leuk? Vertel!

36 thoughts on “Vakantieplannen.

 1. in het begin van ons huwelijk gebeurde het wel eens dat we samen met mijn schoonfamilie er op uit trokken. Later toen de kinderen nog klein waren ook, maar bij mij begon het te irriteren. Wie blijft als de kleinste slaapt babysitten enz enz. Ook de manier hoe mijn schoonouders alles “leiden” begon me beetje bij beetje de voeten uit te hangen. Van zodra ze schoolplichtig waren zijn we er in alle stilte mee gestopt en onze eigen weg gegaan. Hun aandacht begon ook meer op het gezin van hun jongste dochter te vallen en zij ging daar beter in mee. Dat was dan ook opgelost.

 2. Het kan heel leuk zijn. Bij ons is het van alles wat. De weekendjes/midweken in een bungalowpark met opa & oma, oom & tante en neef & nicht vond ik als kind geweldig.
  Met mijn ouders & broertje samen weg is een paar keer behoorlijk mis gegaan, dat doe ik liever niet weer en dat weten mijn ouders ook. Ze kwamen vorig jaar ook maar met z’n tweeën op bezoek dus en dat was super! Ik denk dat we zo’n anderhalve week bij elkaar zijn geweest en dat was prima. Zij hadden mijn kamer tot hun beschikking en konden doen en laten wat ze wilden. Af en toe samen een uitstapje en ’s avonds samen eten.
  Het plan voor komende zomer was om de Amerikaan zijn ouders in Zwitserland te ontmoeten, op vakantie. Hoe graag ik ze ook wil ontmoeten, ik weet niet of een vakantie nou de meest ideale optie was geweest.

 3. en dagje dierentuin of Efteling met familie kan nog…maar op vakantie gaan we al-tijd alleen met ’t gezin…samen met anderen op vakantie is voor mij iets vreselijks, ik word al overspannen bij de gedachte.

 4. Nou daar zitten wel wat haken en ogen aan. Met mijn moeke ga ik elk jaar vier dagen naar Zeeland, heerlijk genieten, dat doen we al bijna 20 jaar. Als ik naar Israel ga, dan ga ik naar de moeder van Dinnetje, dus tot zover kan ik het nog wel handelen. Maar de laatste keer was het zusje van Dinnetje mee. Toen die dit jaar aangaf dat ze weer met ons mee wilde, heb ik gezegd, dan ga ik niet mee….

  Love As Always
  Di Mario

 5. Vroeger nog gedaan , nu nooit meer , vroeger gezellig met de kinderen en nu met ons twee en we zijn zo gelukkig ! Altijd wrijvingen en heibel !

 6. Ik heb een zucht van opluchting geslaakt toen de ons beloofde midweek (ik met de dochters en schoonzus met haar gezin) ter ere van het 50-jarig huwelijk van mijn schoonouders niet doorging. Een paar uur met hen kan ik nog net aan, maar een paar dagen … pfff dat mogen ze mijn niet vragen, ik vrees dat ik dan ongemanierd zou worden !

 7. Tot mijn eigen verbazing was de midweek vorig jaar met mijn broer en zijn gezin uitermate ontspannen en gezellig. Gewoon je eigen plan trekken en elkaar betrekken als je er zin in hebt bleek voor ons erg goed te werken. Broerlief en ik hebben allebei zo onze rustmomenten nodig – en die alterneerden, dus we sloten goed aan 😉
  Met de schoonfamilie… ik durf het niet aan. Die zijn nogal doenerig en plannerig. Ben ik ook wel op zijn tijd, maar wil dus wel mijn eigen plan kunnen trekken. Juist als het vakantie is.

 8. Ik ben (als volwassene met echtgenoot) twee keer met mijn ouders op vakantie geweest en dat was heerlijk. Tuurlijk je moet je af en toe aanpassen, maar ik kreeg er ook veel voor terug. veel gezelligheid. Het was evengoed heel relaxed, omdat we onze eigen hotelkamer hadden. Mijn broertje en zusje waren ook mee. We willen het graag nog eens doen met iedereen, maar dan zal iedereen rust van ons gaan zoeken vrees ik, gezien wij de enige met kinderen zijn 😉

  Maar verder ga ik ook graag met mijn gezin op vakantie. Behalve dan met mijn ouders, broertje en zusje zou ik het niet kunnen hoor.

 9. Het ligt eraan… Ik ben ooit eens met mijn schoonfamilie op vakantie geweest (lees.. héle schoonfamilie… ouders + zus en man en 2 kids + stiefbroer en (horror)vrouw). Dit was inderdaad een week van inhouden en weinig privacy.
  Maar ik ben regelmatig met mijn eerste man en mijn ouders en broer op vakantie geweest, en dit gaat goed! Maar dan zijn mijn ouders erg makkelijk, hebben we ieder een eigen hotelkamer, en overleggen we wat we gaan doen en wie er wel en wie er niet meegaat… dat gaat prima! Maar… dit moet je niet elk jaar doen. Volgend jaar gaan we weer, naar Indonesië… ter ere van hun 40 jarig huwelijk. Nou, ik kijk er naar uit! :-). Máár.. de aankomende vakantie met vriendlief zie ik ook echt zitten! 12 dagen met z’n tweetjes door Italië rondcrossen… heerlijk!

 10. Met mijn ex schoonouders ook wel eens een huisje gedeeld, geen onverdeeld succes, met vrienden op vakantie….drama….en ik steek gelijk hand in eigen boezem.
  Ook ik ben iemand die lekker haar gang wil gaan, rekening houdend met de rest van het gezin kost mij soms moeite, en ik vind het heerlijk om gewoon te gaan en staan wanneer ik dat ik wil.
  Ik kan mij ook met de beste wil in de wereld niet voorstellen dat er mensen zijn die dit allemaal wel leuk vinden, heb nog nooit enorme successtories op dit gebied gehoord.
  Maar ik zeg altijd ieder zijn meug, maar mijn meug is het niet 😉

 11. Hou op, zeg. Vakantie is om te ontspannen, en niet om je “op” te gaan zitten houden bij schoonfamilie. Mijn familie is al even lastig als jij en ik, dus dat schiet al helemaal niet op (-;

  En mijn kinderen en man kan ik goed hebben, maar op de een of andere manier ben ik altijd gesloopt als ik een week met ze in een hutje heb moeten zitten ergens. Voelt alsof ik 24×7 uur aan het werk ben met zorgen en opvoeden en vermaken, wat ik thuis bij lange na niet haal (dan kunnen ze blijkbaar veel meer zelf…)

 12. nee, ik vind het niet leuk 🙂
  en tenzij “samen” in aparte huisjes/apartementjes ( eventueel naast elkaar) maar iig een eigen ruimte waar je ip (een groot deel) lekker jezelf kan zijn en je eigen ding doen, ga ik niet meer mee.
  Mijn schoonvader weet dat ik het zo graag heb en regelt dan op die voorwaardes iets, wat dus dan wel gewoon gezellig en goed te doen is :-)…iets van wel de lusten niet de lasten??;-)

 13. Ben ook niet zo van de vakantie met schoonfamilie. Een keer gedaan met zwager en schoonzus met de kinderen, ik heb het idee dat ik degene ben geweest die zich heeft aangepast en de rest niet. Als we met onze zoon en schoondochter weggaan dan heb ik al het idee dat ik moet zorgen, wat helemaal niet zo is, we gaan ieder onze eigen weg. Maar toch…

 14. Een weekendje lukt prima, maar verder ga ik het liefst met m’n gezin of met manlief alleen weg. Gewoon, omdat ik vaak plannen heb in zo’n weekend en die vind lang niet iedereen leuk. Ik wil veel zien en doen, cultuur snuiven, geschiedenis proeven en daar houdt niet iedereen van. Ik vind het ook zo raar dat mensen in grotere groepen niet snel knopen doorhakken en dan ben ik het vaak die dat doet met als gevolg dat ik dan vervolgens regelmatig denk: vinden ze het wel leuk nu?

 15. Afgelopen weekend nog een weekendje halfzusje en gezin gehad in de Ardennen….Ik maak vantevoren heel duidelijk dat ik doe wat in me opkomt, en niets plan. Wat zij doen moeten zij weten. Was een gezellig weekend, maar ben ook altijd weer blij als het voorbiij is. Ben nou eenmaal geen mensen mens….

 16. Met (schoon)familie op vakantie, brrrr, ook niet met vrienden. Weet je wat wel verrassend leuk bleek? Een korte vakantie met eigen broers en zussen dus zonder aanhang. BTW, ik houd ook niet van harige mannenoksels.

 17. Sinds jij hem er hier al een keer eerder ingooide heb ik hem opgeslagen en al meerdere keren toegepast, van die vis en visite. Briljant!
  Die 3 dagen zijn wat mij betreft nog aan de ruime kant. Maar misschien komt dat ook wel doordat ik gewoon slecht functioneer in groepen. En ‘three is a crowd’, wat mij betreft.
  Geen meerdaagse evenementen met familie, vrienden of kennissen voor mij/ ons dus. We hebben het heus geprobeerd en daar wijze lessen uit geleerd. 😉

 18. Ha Klonia 🙂 Ik word ook vals als ik me aan mensen ga ergeren en er niet bij vandaan kan komen. Weekendje met de schoonouders (gezellig met de bus!!) heb ik uitgezeten en ik heb bij mijn weten niet eens iemand zwaar beledigd! Vroeger wel eens het beruchte midweekje met de familie voor een of ander jubileum, dat ging ook altijd maar net goed, of ook wel eens net niet. Afgelopen jaar vriendinnenweekend, dat was ook met kromme tenen afwachten, maar ook toen was het net op tijd voorbij, want ik bespeurde alweer vluchtgedrag bij mezelf. Was over het algemeen trouwens wel erg gezellig, viel me zat mee. Vorig jaar weekje Griekenland met een vriendin ging gelukkig goed, wij zijn namelijk allebei zo, dus laten elkaar met rust als het nodig is. Met haar maak ik in de dagelijkse omgang trouwens ook regelmatig gezond ruzie, dat scheelt 🙂 Dus voor mij ook: Liever alleen of met mijn vriend, wel zo relaxt.

 19. Vroeger met mijn ouders gingwel aardig goed, maar hoe ouder ik werd hoe minder leuk ik werd waarschijnlijk. Schoonfamilie nee dank je, dan kom ik helemaal leeg en afgebrand terug en denk dat ik er gelijk een vakantie aan vast moet knopen om tot rust te komen. Bij schoonouders één dag zijn is al een hele opgaven.

  Een paar dagen met een vriendin stedentrip is heel goed bevallen en de grootste lol gehad. Maar dat komt denk ik ook dat je van te voren weet dat het een vrij actieve vakantie ging worden.

  Nu wil ik alleen met W. nog en verder niemand er bij. Wil niet in mijn vakantie de hele dag op letten, water bij de wijn doen of iets anders dan niet mijzelf zijn. En alleen op vakantie is mij ook goed bevallen, nu zo een 3 keer gedaan.

 20. Ik ben/wij zijn makkelijk. Als het maar niet langer dan een week is ga ik/gaan we met (bijna) iedereen op vakantie

 21. Ik ben 2 x met mijn schoonmoeder op vakantie geweest en dat ging eigenlijk best goed, ondanks het feit dat we beiden heel anders zijn. Gewoon een kwestie van veel water bij de wijn doen van beide kanten. Natuurlijk kost dat veel energie. Voor mij is het dan belangrijk dat er een bad is, want daar kan ik alleen zijn en ontspannen. Dat tijdens onze laatste vakantie het water niet goed warm wilde worden waardoor ik niet goed kon badderen, was voor mij echt een gemis. Gelukkig hadden we de wijn nog 😉

 22. Mijn familie is sowieso niet leuk! Dus nee voor mij/ons geen gezamelijke vakantie , niet met schoonfamilie of met me eigen familie, moet er niet eens aan denken!

 23. Ha zuster Klivia,

  Nee ik bedank er ook voor, samen met de kinderen is prima, verder niet.
  Heb het een keer gedaan, ben ik ook nog bestolen door ze. oma

 24. Er zijn maar weinig mensen met wie ik op vakantie zou willen buiten mijn eigen gezin.
  Uitzondering is mijn moeder die vliegt altijd een weekje in als we op vakantie zijn. Dat vinden we allemaal leuk en gezellig. Met de schoonfamilie gaan we eigenlijk niet op vakantie hooguit eens een weekend met een speciale gelegenheid. Zij gaan nl allemaal kamperen en dat heb ik nooit gedaan, doe ik niet en ga ik ook niet doen, hoe leuk zij dat ook vinden.
  Ik hou van een beetje luxe en comfort in de vakantie

 25. Kan me niet herinneren hoelang het geleden is dat ik ‘schoonouders’ heb gehad….laat staan dat ik op vakantie ben geweest. Aan dat laatste ben ik inmiddels weer hard toe.

 26. Oooh, weer zo herkenbaar (kunnen zie niet naast de ‘like’knop een knop ‘herkenbaar’ maken?). Ik kan af en toe een enorme bitch worden als ik niet aan mijn oplaadmomenten toekom wanneer mijn ouders hier logeren (dat doen ze ivm de afstand tussen ons). Ergernissen van vroeger komen in alle hevigheid naar boven.

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s