Pech

Een van de belangrijke kenmerken van de mens – en andere primaten – is dat de duim opponeerbaar is: de top van de duim kan tegen de toppen van de andere vingers geplaatst worden. Dankzij deze eigenschap kunnen we voorwerpen vasthouden en als gereedschap gebruiken. We zijn zo aan deze eigenschap gewend, dat we er in ons dagelijks leven nauwelijks bij stil staan. Tot er iets mis gaat. Degenen die ook mijn eigen blog ‘Beggartalk’ lezen, hebben al kunnen zien en lezen wat mij onlangs in Sevilla overkwam. Op deze foto

kun je zien dat er een kleine wijziging heeft plaatsgevonden: het inmiddels wat groezelig geworden witte Spaanse gips is afgelopen maandag in het BovenIJ ziekenhuis  vervangen door gips in een kleur die mij meer aanstaat. Dat is ook de enige verbetering. Tot 15 mei kan ik nog weinig doen met die linkerhand. (Gelukkig ben ik rechts.) Mijn duim kan ik vrijelijk bewegen, maar van opponeren is voorshands geen sprake. De ook vrij gelaten pink is onbereikbaar en de andere vingers zijn nauwelijks te bewegen.

Het is me duidelijk geworden dat je om alles te doen wat je wilt doen, twee handen nodig hebt. Probeer maar eens de knopen van je spijkerbroek dicht te doen met één hand. Ik loop nu al een week in een knooploze joggingbroek, waar ik onder normale omstandigheden niet over zou peinzen. De rits van mijn jack krijg ik met één hand niet dicht. Een boodschappentas  en een paraplu dragen zit er niet in. Ik ga zeer voorzichtig met mijn boeken om (ik doe ze nooit wijd open, laat staan dat ik doe wat ik gisteren de presentator van het VPRO tv-programma ‘Boeken’ zag doen: de omslag van een boek ruwweg naar achteren vouwen. Barbaars!) Het lezen van een paperback van ruim 800 pagina’s kan ik nu dus echt niet.

Wat je wel met één hand kunt doen is het gebruiken van de afstandsbedieningen van UPC en de apparatuur. Maar die moeten het dan wel doen. Ik zat dus vrij veel te kijken naar National Geographic, Discovery en History. Tot op het scherm geen beeld verscheen, maar de mededeling dat ik de ‘Smart Card’ moest vervangen door een geldige kaart van UPC. Ik had dat al eens eerder meegemaakt en de klantenservice van UPC vertelde toen dat ik de Smart Card er even uit moest halen, stofvrij maken en terugplaatsen. Gezien de opstelling van mijn apparatuur is dat onmogelijk met één hand. Gelukkig kwam mijn schoonzus/mantelzorgster langs om mijn bed te verschonen, dus kon ook de Smart Card behandeld worden. Alles werkte weer. Tot de volgende dag. Er werd weer gevraagd om die Card. Misschien ligt het wel aan de apparatuur, dacht ik. Ik ging naar de leverancier, BCC. De verkoper daar bleek zo vriendelijk na afloop van zijn werktijd even bij mij langs te komen. Hij legde mij nog eens uit hoe ik de verschillende afstandsbedieningen moet behandelen en ik had weer tv-beeld en radio. Tot de volgende dag.

Ik belde weer met UPC. Die zouden mij een nieuwe UPC-box sturen. Een installateur zou die gratis komen aansluiten. OVER 14 DAGEN! Ik kijk niet voortdurend tv, maar ben wel verslaafd aan journaal en andere nieuwsrubrieken, zoals EenVandaag. Die nieuwe UPC-box is vrijdag bezorgd, maar merkwaardig genoeg kon ik gisteren weer gewoon tv kijken. Ik vroeg ook nog aan UPC of het niet slimmer was gewoon een nieuwe Smart Card te sturen. Dat kon niet. Box en Smart Card schijnen onlosmakelijk bij elkaar te horen. Het is mij niet duidelijk, waarom dat ding dan niet gewoon ergens, goed beschermd, in die box vast zit.

Het is niet alleen pech. Ik vertelde al over de hulp van mijn schoonzus. De Zuster was spontaan bereid mij haar e-reader te lenen. Dinsdag komt een vriend uit Den Haag mij helpen bij het herinstalleren van beeld- en geluidsapparatuur.

EVERT

PS
Je kunt een heel blog typen met één vinger.

17 thoughts on “Pech

 1. Dat is je echt behelpen met een hand. Fijn dat er zoveel hulp is bij de dingen die met twee handen moeten.

  Dat met dat boek, vreselijk om de kriebels van te krijgen. Snap het ook niet dat er mensen zijn die niet voorzichtig met boeken zijn. Gelukkig heb je voor nu een even een e-reader, straks word je er nog verslaafd aan en wil je niet anders.

  Sterkte en beterschap

 2. ‘k Ben geen dubbelhandige typmiep maar zo’n blog met één vinger te tikken lijkt me een heule opgave! Volgens mij zijn je hersenen veul verder dan het getikte stuk, dus een knap stukje!
  Beterschap

 3. ja, dan ben je best wel onthand he? Heb net – na 3 weken – m’n hand ook uit ’t gips (pink dubbel gebroken) dus voel (bijna letterlijk) met je mee … Succes met je ene hand de komende weken!

 4. Typen met één vinger gaat wel, maar het duurt wel langer dan normaal. Dat heet dus onthaasten. Sterkte en beterschap.

 5. amaaaai, toch nog zo’n lang epistel kunnen typen met 1 vinger, bravo! pas maar op daj geen ‘tennisvinger’ krijgt (naar analogie mat tenniselleboog) ;-))) !

 6. Behoorlijk balen!. Ik had ooit een verstuikte pols die in een mitella moest en merkte inderdaad dat je voor héééél erg veel dingen twee handen nodig hebt. Draai jij maar eens een nieuwe jampot open met 1 hand, of strik eens je veters.

 7. Ha Evert,

  Zo zit je mooi onhandig te doen, maar het komt wel weer goed.
  hoofdletter zijn wel te doen met een hand, maar je kunt samen met de shifttoets niet overal komen, dus moet je capslock aanzetten, mar je doorzettingsvermogen is beloond. oma

  ot, zal je weblog bij de favo’s plaatsen.

 8. Dag Evert,
  Journaals zijn ook op de computer via het internet te bekijken. niks aan de hand dus als je iets aan de hand hebt. Beterschap Sis

 9. Dan ben je inderdaad behoorlijk onthand als er een in het gips zit. Wat een gedoe zeg! Wel respect dat je gewoon een blog weet te typen en nog een met lengte ook! Veel sterkte ermee, want ik denk dat je nog wel even in het gips moet, of vergis ik me?

 10. Ik bewonder je uithoudings- en doorzettingsvermogen, Evert! Veel sterkte en ik wens je een spoedig herstel. En, oeh, een nááktfoto van Evert, die zag ik niet aankomen! 😉

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s