Moederdag.

Aanstaande zondag is het Moederdag. Maar dat was u waarschijnlijk niet ontgaan. Het lukt je niet eens.

Want ik weet niet hoe het er bij u aan toegaat, maar ik ben de laatste twee weken werkelijk plat gemaild door allerlei bedrijven met ludieke acties, kortingen en reclame. Op tv zijn de aantallen parfumreclames explosief gestegen. Ik vond J’adore al een rotlucht, nu weet ik het zeker.

Wars van alle verplichte feestdagen, hoeft deze commerciële dag van mij sowieso ook niet gevierd te worden.

Maar ik ben moeder van een dochter die het uiteraard wél leuk vindt om mij een kadootje te geven. Dat snap ik ook wel. Ik vind het namelijk ook leuk om de mensen die me lief zijn iets te geven.

Een ontbijt op bed is ten strengste verboden daarentegen. Ik vind eten in bed echt he-le-maal niks. Kruimelend, onhandig zittend, thee morsend een te kort gekookt eitje op verbrande toast etend, is niet wat deze moeder leuk vindt. Die wil gewoon gezellig met haar gezin aan tafel eten. En aangezien ik die dag ‘de baas’ ben, is dat wat we doen. (Vlam: als je dit leest > graag een omeletje met een sjalotje, tomaat en dragon, kan dat?)

Over ontbijten op bed gesproken: ik herinner me nog een Moederdag ergens begin jaren tachtig. Mijn zusje en ik kochten bij de plaatselijke boekhandel een kadootje voor mijn moeder. We bleken de honderdste klant die dag en wonnen een moederdagontbijt dat thuisbezorgd zou worden. Mijn moeder staat al haar hele leven om zeven uur op en het was dus een hele klus haar tot half tien in bed te houden. Op een gegeven moment moesten we het haar wel vertellen. Weg verrassing! Zus en ik waren zwaar teleurgesteld.

Het jaar daarop was het ook al niet echt te raden voor mijn moeder wat ze kreeg toen mijn kleine broertje haar zei dat hij niet ging verklappen wat ze kreeg, maar het was in ieder geval géén Wedgwood servies. Zucht.

Maar goed: mijn kado. Ik ben redelijk makkelijk denk ik. Ik hoef niks groots of duurs, ik ben geen luxepoppetje. Het gaat me puur om de attentie, om het feit dat iemand zijn/haar best heeft gedaan voor je. Douchegelletjes, geurkaarsen, een mooie tekening, het is al snel goed.

Maar toen Vlam enige weken geleden in la France was, had hij voor deze verslaafde al twintig verschillende flacons douchegel meegenomen. En in de la liggen nog twee reservekaarsen, dus om er nou nog meer te gaan halen, lijkt me wat overdreven.

En dus heb ik maar -heel suf- hem een verlanglijstje gemaild. Niet echt een verrassende dag aanstaande zondag, maar wél een hele blije.

37 thoughts on “Moederdag.

 1. Verlanglijstje voor moederdag: een heule dag mooi weer, zodat we in de tuin kunnen ontbijten, lunchen en bbq-en!
  Niet veul toch?
  groet en alvast een fijne dag

 2. Ik ben mijn man z’n moeder niet… knutselwerkjes en knuffels, dat vind ik heerlijk. De rest hoeft van mij niet zo. Bovendien zit ik om 10 uur al in de schouwburg voor het balletoptreden van dochterlief 😉

  1. Hahahaha, ik ook niet… Gelukkig!

   Maar als we mij dan toch gaan verwennen, dan graag met mijn lievelingsomelet. En Vlam moet Jill even helpen met het kadootje, dat wil ze graag zelf.

 3. Bespeur ik nu enige inconsequentheid in het hele verhaal??

  Ik citeer:
  “Wars van alle verplichte feestdagen, hoeft deze commerciële dag van mij sowieso ook niet gevierd te worden.”
  EN
  “En dus heb ik maar -heel suf- hem een verlanglijstje gemaild. Niet echt een verrassende dag aanstaande zondag, maar wél een hele blije.”

  LOL

 4. ik wil alleen zelfgeknutseld/getekend spul. En een bloemetje van man (voor het feit dat ik de gewéldige moeder van zijn gewéldige kinderen ben). Lekker uitgebreid ontbijten (aan tafel!!) doen we standaard ieder weekend dus dat is niks nieuws, alleen staat er nu een door dochter uit de tuingerukt miniboeketje in een glas water naast mijn bord. Ik weet het nu allemaal al en ik verheug me er op 😀 (op het ontbijt dan: daarna gaan we met schoonmoeders ’n “moederdaguitstapje” maken. *kuch*)

 5. Ik heb – buiten zelf geknutseld materiaal van op school – nog nooit een moederdagcadeau gekregen. De echtgenoot vond dat ik ‘zijn’ moeder niet was, dus kreeg ik nooit iets. Om het cadeaukopen een beetje te vergemakkelijken, heb ik mijn dochters voor één keer hun zakgeld cash gegeven i.p.v. op de bank te zetten.
  Ik voorbedacht, nee hoor :-))

  1. Hahaha, goeie!

   Zo had ik eens een dochter die me vroeg of Sinterklaas bestond. Ik vertelde haar de waarheid. Ze geloofde me toch niet helemaal en ik toverde al haar tekeningen die ze ooit in haar schoen had gedaan te voorschijn. Die kop van haar, geweldig!

 6. Ze wil elk jaar hetzelfde….een plant van de plaatselijke kweker hier. Dit jaar ben ik aan het werk dus denk dat ik hem vandaag maar langs breng 😉

 7. Ik wordt gebombardeerd met mailtjes…. gelukkig hebben we een delete knop 🙂

  De moeders (schoonma en mijn moeder) komen naar ons… ergens in de middag om wat lekkers te snoepen en te komen eten (manlief kookt… wordt verzonnen door de kinders)… en de dames krijgen iets leuks meegenomen uit Italië… gewoon een kleinigheidje waar mijn dochters en ik weg van zijn (we hebben er zelf ook een, ik gekregen vorig jaar met moederdag en meisje van 13 gekregen met haar verjaardag en ukkiepuk omdat ze mij heeft geholpen met de fotoshoot)…

  Voor de rest is het gewoon zondag en doe ik lekker niks!

 8. op moederdag ga ik eens bij mijn mams langs met een bloemetje of taartje. zelf word ik op moederdag weinig in de bloemetjes gezet, meestal toch wel een bloemeke van oudste zoon, die denkt er wel aan! ;-)))

 9. Ik heb een champagne-ontbijt gevraagd, met daarna genoeg tijd om m’n ochtelijke (is dat een woord?) roes weer uit te slapen … ben benieuwd …

 10. Man hier is ook tegen moederdag, dus ik moet zelf de kinderen vertellen wanneer ze hun op school geknutselde spullen mogen geven. Ik vind moederdag ook stom, commercieel gedoe. Maar wel heel schattig dat de kleintjes zo vol zijn van hun eigen plakknipknutselwerkjes. De hele tijd hebbenze het erover, maar ik mag het absoluut niet weten want het is geheim… Haha.

 11. Ben ook net zo van het moederdag gebeuren. Allemaal commercie. Als de kids langskomen vind ik dat al leuk. Komen ze niet, ook goed, Geen verplichtingen hier!

 12. Ik heb tussen neus en lippen door gezegd dat ik geen kaarsjes, geen douchegel, geen bodylotion, geen snoep of chocolade etc wil. Ha ha, ben benieuwd 😉

 13. Ben geen moeder. Ook al zou ik het zijn dan alleen als de kinderen nog thuis wonen. En als ze het zelf graag willen. Verder vind ik het onzin. Misschien wel of niet gaan we naar (schoon) ouders. Mijn moeder heeft al aangegeven dat het voor haar niet hoeft, ook zij vind het onzin. Eens langskomen en een bloempje spontaan vind zij veel leuker.

 14. Overbodig en onzinnig gedoe. De knutsels vond m’n moeder altijd wel leuk, maar ze had liever dat we het hele jaar leuk doen 🙂 Het valt vaak {ongeveer} tegelijk met mijn oma haar verjaardag, dus het wordt gewoon tegelijk gevierd. Wel zo makkelijk.

  Herinner me een familielid {dat nu niet meer als hoedanig beschouwd wordt}, die ooit eens tegen haar schoondochter zei nog wel even te wachten met het kopen van nieuwe planten voor het terras. Het was immers toch bijna Moederdag? {dit was allesbehalve een subtiele hint ;)}

 15. Ik ga mijn moeder en schoonmoeder in de watten leggen met een (zelf gekookt) etentje. Zelf hecht ik niet zo veel belang aan aan moederdag. Verwacht wel nog, voor de laatste keer, een knutselwerkje (inclusief loze beloften 🙂 van mijn jongste dochter. Denk niet dat de oudste aan mij gedacht heeft. Als bestuurslid gaat mijn man ’s morgensvroeg ontbijtpaketten maken en rondbrengen bij de moeders wiens partner of kind dat besteld heeft. Ik neem wel aan dat er nog eentje overschiet 🙂

 16. Ha zuster Klivia,

  Toch gezellig in bed kruimelen 🙂
  Schatarina heeft ook alle reiniging en geurtjes maar te meiden.
  Den dat zoon zo en zo te moe is. oma

  Ot. Je verzoekje is gedraaid in de show.
  Het programma kun je straks beluisteren op onze weblog en nu al op de website waar de programma’s staan:
  http://www.wir-3.com/ kies voor radio de BOM

 17. Ik wil geen moederdagkado en dat heb ik ook gezegd 😉
  Laat alsjeblieft die onzin!
  wat ik wel graag wil, elke dag even een knuffel
  of een dank je wel, of een mam…….hou van je.
  Nou ja elke dag, maar regelmatig dan maar 😉

  Hoef de commercie niet te steunen
  wil graag hele jaar weten of ze blij met me zijn 😉
  want ik ben altijd blij met hun !

  Niettemin:
  fijne moedersdag
  XXXXXXXXXXXXXXx

 18. Mijn jongste zit nog in de lagere school, dat wordt een zelf gemaakte (wat ik zeker heerlijk vind), van de oudste hoop ik dat ze het niet vergeet. Ik zou wel teleurgesteld zijn. Sinds vorig jaar eet ik soep uit mijn ‘supermama’ kom die ze voor mij mee had en ik ben er nog altijd blij mee. Meer moet dat niet zijn. Zaterdagmorgen gaat ze met een vriendinnetje naar ’t stad. Ik hoop stiekem…

 19. Ik vind het prachtig als kinderen zelf wat maken, ik heb ook dierbare herinneringen, en vaderdag net zo. Maar het is geen verjaardag, hoewel de commercie dat wel graag zo ziet.

 20. Ik vind het altijd zo zonde als de meisjes met hun zuur verdiende of met moeite bij elkaar geschraapte geld (meestal spuuglelijke) kado’s voor me kopen. Ik heb het ze uitdrukkelijk verboden. Ruimen jullie maar lekker je kamer op met moederdag, daar maak je mij veel gelukkiger mee. Gisteren heb ik mezelf een heerlijke fles parfum cadeau gedaan en daar het label “moederdag” aangehangen, omdat ik het verdien! 🙂

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s