Missen

Op tv zag ik een man die binnenkort per roeiboot de Indische Oceaan gaat oversteken, van Perth (Australië) naar Dar es Salaam (Afrika). De Stille en Atlantische Oceaan had hij al eens ‘gedaan’. Ik heb niets met de zee en varen, maar zijn voorliefde voor zelfgekozen, absoluut alleen zijn kan ik me wel voorstellen. Ik heb dat immers zelf ooit eens, gedurende kortere tijd, meegemaakt tijdens een wandeltocht door de Zweedse bergen. Tien achtereenvolgende dagen heb ik, in een onherbergzame omgeving, geen mens gezien, laat staan gesproken en ik heb ervan genoten!

Wat ik niet begreep was zijn antwoord op de vraag wie/wat hij het meest zou missen: “Mijn kinderen.” Ik denk dan: vóór je kinderen kreeg was er toch een vrouw in je leven. Die vrouw was ook bij zijn afscheid op Schiphol. Die vrouw mist hij dus minder dan zijn kinderen. Ik hoor ze vaker: mensen die hun kinderen meer missen dan hun partner. Dat begrijp ik dus niet, maar dat ligt aan mijn gebrek aan ervaring, neem ik aan.

Ik heb geen kinderen en weet dus niet uit ervaring wat het betekent die gedurende een aantal dagen niet in je directe omgeving te hebben, al is het maar vanwege een schoolreisje of omdat je met je partner een paar dagen zonder kinderen op stap gaat. Heel wat paren schijnen het toch wel plezierig te vinden af en toe een paar dagen van hun nageslacht ‘verlost’ te zijn.

Ik heb geen idee hoe lang die roeier over zijn tocht doet, maar ik neem aan dat je in maanden moet denken. Iedereen zal het een geweldige prestatie vinden. Ik draai zaken graag om. Stel je nou eens voor dat de moeder van die kinderen op het idee was gekomen een paar maanden alleen op stap te gaan, drie maanden Bali bijvoorbeeld, of gewoon naar Rhodos. Ik denk niet dat ze de handen van familie en vrienden op elkaar gekregen
zou hebben. Dat doet een goede moeder toch niet: haar kroost geruime tijd achter zich laten om haar eigen plezier na te jagen.

Natuurlijk is een verblijf op Bali of Rhodos luxueuzer dan het verblijf in een roeiboot, maar die man doet ook niets anders dan zijn geliefde kinderen te verlaten om zijn hobby ongestoord uit te oefenen. En wat zal hij zijn kinderen missen en misschien af en toe ook zijn vrouw nog wel even.

Evert

10 thoughts on “Missen

 1. Ik denk dat je daar een heel goed punt maakt. Van mannen wordt een dergelijke actie veel meer algemeen geaccepteerd terwijl, als je als moeder je kinderen voor langere tijd achterlaat, je een ‘ontaarde’ moeder bent. Want ‘dat doe je toch niet als móeder!’
  Gek eigenlijk. Wie heeft dat ooit bedacht?
  Fijne zondag, Evert.

 2. Ik weet natuurlijk niet hoe oud zijn kinderen zijn, maar ik zou het niet doen bij mijn kleine draken. Dan is één maand al mega veel, laat staan meerdere maanden. En ehhhhh, ik zou mijn partner net zo missen hoor.

  Love As Always
  Di Mario

 3. Ja, stom. Anno 2012 hebben we helaas nog steeds typische mannen- en vrouwendingetjes. Raar! Ik weet zelf niet btw wie ik het meeste zou missen. Geloof niet dat -ondanks dat het 2 hele verschillende manieren van houden van zijn- meer van de 1 houd, dan van de ander.

 4. Die man is gewoon eerlijk. Het is zoals het is. Als je iemand niet mist, zegt niet veel over de liefde die je voor iemand voelt. Partners kies je. En omdat kinderen toch afhankelijker van je zijn dan je partner (mag je hopen), geeft dat een heel ander gevoel. Waarschijnlijk past deze actie gewoon in hun relatie. Niets onverwachts. En als vrouwen zin hebben om zoiets te doen, dan moeten ze dat doen. Goed voorbeeld voor de dochters en zonen zou ik zeggen. En hoe meer dames alleen op pad gaan, hoe minder gezeur erover.

 5. Gek genoeg mis ik mijn zoon ook meer dan mijn man. Mijn zoon is al 6 jaar het huis uit, maar ik kan hem nog steeds missen als ik hem een tijd niet heb gezien. Mijn man mis ik ook wel. En wij gaan ook wel gescheiden op vakantie af en toe, moet kunnen en is goed voor de relatie vind ik.

 6. De schoondochter (?) van Jeroen Krabbe ging maanden met Green Peace ofzo op pad terwijl haar man thuis bleef voor de kinderen. Mijn dochter studeerde maanden in Engeland terwijl haar man thuis bleef voor hun zoon!
  Wanneer iemand van wie je houdt ook (nog) afhankelijk van je is, mis je diegene meer dan wanneer hij/zij niet afhankelijk van je is.

 7. Volgens mij valt hier niet over te oordelen, die man wil dat graag doen en zegt zijn kinderen waarschijnlijk het meeste te gaan missen, ja dat is dan toch gewoon zo?
  Soms moet een mens iets doen in zijn leven waar hij helemaal voor wil gaan ook al moet je dan je geliefden een tijdje achterlaten…ik was er vandaag ook niet op Moederdag…zo liep ’t gewoon…er moesten andere dingen gebeuren die ook belangrijk waren…wat een ander daarvan vindt maakt me niets uit.
  Als ik btw weg zou gaan zou ik ook mijn kinderen ’t meeste missen…dat is namelijk mijn eigen vlees en bloed, die liefde is veel sterker dan voor mijn partner, intenser…anders kan ik ’t niet beschrijven, terwijl de liefde voor mijn partner ook van onbeschrijflijke grootte is 😉 kun je nagaan!

 8. hmm. ik denk dat als ik iets had wat ik écht zou willen doen en dat zou een paar maand duren waarin ik dus niet thuis ben, dat wel zou ‘mogen’. Praktisch is het wat moeilijker, maar voor alles is een oplossing. De andere kant is: Ik zou het niet wíllen. Ik zou echt niet zomaar een paar maand weg gaan en mijn kroost achterlaten, ik zou dat niet kúnnen. Daarom denk ik dat veruit de meeste moeders zoiets gewoon niet doen. En ja, ik zou mijn kinderen het allerallermeest missen. Mijn partner natuurlijk ook, maar wij zijn al 25 jaar bij elkaar en hebben elkaar wel vaker lange tijd (lees: een maand of langer) niet gezien. Dat zijn we ‘gewend’. Tuurlijk mis ik hem dan, maar dat is anders dan de manier waarop ik mijn kinderen zou missen. Dat voelt na een dag al ‘raar’ en rot. Dat is een stukje van mij wat dan echt mist. De kinderen zijn een deel van mij, mijn partner vult mij aan en completeert mij. Dat is – als we het over het missen ervan hebben – iets anders..

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s