Gezinsgevoel.

De vaste lezers weten het al, maar de nieuwe misschien niet. Vandaar eerst een klein stukje uitleg.

Toen ik vijfentwintig was, raakte ik in verwachting van een niet serieus vriendje. Ik was alleen zwanger en tot Jill ruim vijf was, heb ik haar alleen opgevoed.

Vanaf 2005, Jill was vijf en half, heb ik ruim twee jaar samengewoond met een man met wie ik een hele vervelende en rare relatie had. Hij had ook een dochter uit een eerdere relatie. We leefden volledig langs elkaar heen. Waren voor de buitenwereld een gezin, probeerden ook gezinnendingen te doen, maar er was totaal geen binding. Er was altijd spanning. Jill heeft hem nooit gemogen en wilde niks van hem weten. Gaf hem nooit uit zichzelf een kus, wilde niet op schoot bij hem en deed alleen voor mij haar best hem te tolereren. Hij op zijn beurt heeft zich schofterig gedragen naar haar toe, totaal niet pedagogisch verantwoord. Liefdeloos zelfs. Hard. Hij accepteerde niks van haar, deed nooit zijn best zich in haar in te leven, begreep haar niet. Wilde dat ook niet eens. Hij heeft haar (net zoals mij) helemaal klein gekregen.

Na de scheiding, hebben Jill en ik weer ruim twee jaar samen gewoond. Wat een bevrijding was dat zeg. We bloeiden allebei weer helemaal op.

Toen Vlam bijna twee jaar geleden op ons toneel verscheen, was Jill uiteraard heel erg op haar hoede. Mannen waren enge, onbetrouwbare wezens. De enigen van het andere geslacht op wie ze gek op was, waren mijn broertje en mijn inmiddels overleden vriend Niek. De rest negeerde ze, of ze was heel erg gespannen in hun aanwezigheid.

In de afgelopen twee jaar heeft Vlam haar hart veroverd. Het is heerlijk om te zien hoe ze doet tegen hem. Totaal reserveloos, flirtend, pestend, hem opzoekend en 100% accepterend. Als gezinslid, als vriend maar ook als opvoeder. Ze pikt van hem net zo makkelijk als van mij opvoeddingen. Het gaat allemaal heel natuurlijk, als vanzelf.

Afgelopen zaterdag gingen mijn twee liefdes samen op pad om boodschappen te halen en een moederdagkadootje te kopen. Ze hebben tussen de middag samen bij de Mac gegeten, heel veel lol gehad en uiteraard had Jill ook een kadootje gekregen. Helemaal happy kwam ze weer thuis.

Gisteren met Moederdag ben ik echt gruwelijk verwend, heb zo ongeveer mijn hele verlanglijst gekregen. Niet normaal.

Maar het lekkerste is toch wel dat ik eindelijk na een ruim decennium, eindelijk een gezin heb weten te ‘creëren’. Het is heerlijk om te zien dat dat bleue meisje zo uit haar schulp aan het komen is. Je ziet haar gewoon groeien en dat is erg mooi.

Jill en ik hebben het met zijn tweetjes meer dan prima gehad, echt. We hebben heel veel samen gedaan, veel gezien, veel lol gehad, veel meegemaakt, er het beste van gemaakt. Maar met Vlam erbij is ons leven tóch leuker.

49 thoughts on “Gezinsgevoel.

 1. En oprecht, vanuit het diepste van mijn hart: het is jullie meer dan gegund!!! En een beetje egoïstisch: er is nog hoop… 😉

 2. Heel mooi voor je, Klief. Ik snap precies wat je bedoelt met je titel. De laatste jaren heb ik dat gezinsgevoel steeds meer gekregen terwijl we met ons drietjes zijn. Vroeger zag ik, bij wijze van spreken, overal gelukkige gezinnetjes. Nu ben ik heel tevreden zoals het nu is.
  Mijn kinderen hebben zich met name aan de eerste relatie na mijn ex gehecht (en terecht, want dat was – platgezegd – een doodgoeie man); daarna zijn ze veel laconieker geworden. Wel spontaan enzo, maar meer van ‘we zien wel’. En dat is maar beter ook…

  1. Gezinsgevoel zegt idd niks over de samenstelling. Die kan nl niet traditioneel zijn, maar toch alle goeie gevoelens en banden hebben. En andersom ook zoals we allebei weten 😉

 3. He bah ik krijg er een prop van in mijn keel als ik je stukje leest. Ik voel gewoon door je schrijfsel heen de blijdschap en ook het stukje verdriet wat je gehad hebt.

  Sluit mij dan ook aan bij de rest, het is je meer dan gegund. Heerlijk van genieten. Merk je al dat dit meer waard is dan materialisme, dit zijn de grote kado’s

 4. Echt…hoe je kind(eren) reageren op ‘de nieuwe man’ is echt een graadmeter…bij mij is ’t ook zo gegaan, ben met mijn huidige man nu 8 jaar samen en ze kunnen met hem erg goed door één deur (soms nog beter dan ik met hem ;D)….hij is kalm, bemoeit zich niet teveel met dingen…helpt waar nodig en veroordeelt ze niet, dat geeft kinderen vertrouwen.
  Prijs je maar gelukkig Klief…er is altijd wel iets wat ‘kut’ is maar ’t gaat om de essentie…als die goed is heb je al héél wat gewonnen

 5. Dat is een mooi cadeau. Sterker nog, het mooiste cadeau voor jou als moeder, maar ook voor Jill. En als het vaderdag is…voor Vlam 😉 Mooi dat hij haar heeft kunnen laten zien dat er ook echte mannen bestaan.

  Love As Always
  Di Mario

 6. Wat een heerlijkheid hè!
  Gisteren hier tijdens een onverwacht moederdag ontbijt met alle dochters en liefde aan tafel,
  overviel mij ook een gevoel van groot geluk, liefde en dankbaarheid voor mijn gezin.
  Groter geluk dan een warm veilig nest bestaat niet.
  Ik ben zo ontzettend blij voor jou, Jill en Vlam dat ook jullie het zo heerlijk hebben!

 7. en dat fijne gezinsgevoel is waarschijnlijk wel het mooiste moederdag cadeau en wat ook nog iets wat er altijd is en niet alleen op moederdag. Geniet ervan
  groetjes Maaike

 8. Prachtig om te lezen, dat jullie allebei zo genieten Vlam en van elkaar als gezinnetje! Héérlijk om te lezen, dat je dochter zo helemaal uit haar schulp is gekopen en nu ook een mooie ervaring heeft, dat er ook goede mannen bestaan en dat ze met jouw Vlam heerlijk heeft gestad voor moederdag en gesmikkeld bij de Mac en dat jullie met elkaar een heerlijk gezinnetje vormen… Fijn!!

 9. En zo hoort het !!!

  Het valt me trouwens wel even tegen dat je ondanks je schrijfcursus niet weet dat je moet afsluiten met “En ze leefden nog lang en gelukkig”

   1. Wie zegt dat het een sprookje je 😉

    En voor iedereen die niet van sprookjes houdt adviseer ik eens Willem de Ridder te gaan bezoeken. (1e dinsdag van de maand in de melkweg) Sprookjes voor volwassenen!

 10. Fijn dat je na die vervelende relatie weer het geluk hebt gevonden en dat het nu ook gevoelsmatig helemaal compleet is!

 11. Wat een heerlijk en blij logje! Fijn! En je had het ook wel een keertje verdiend, niet? Net als Jill en Vlam vast ook, maar dat vertelt het verhaal niet.. 🙂

 12. Echt een verhaal waarbij je zegt, uiteindelijk kwam het goed.
  En het leuke van een weblog is, het leven gaat gewoon verder!

 13. Vlam is uit het juiste hout gesneden en samen vormen jullie een perfect gezin. Geniet ervan. (meer ga ik echter niet neerschrijven, ik hoop dat het voor jullie eeuwig mag blijven duren, het is je van harte gegund)

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s