Zoetsappig.

Gisteren kreeg ik commentaar van iemand die mijn moederdagblogje ‘zoetsappig’ noemde. Ik ‘ken’ haar en weet dat ze het aardig bedoelde. Totaal niet met een sneer. Meer met een knipoog. Ik moest er dan ook hartelijk om lachen.

Het klopt inderdaad dat ik zelden hele opgewekte, happy peppy blogjes schrijf. Dat ben ik echter wel, stiekem. Niet blij als in juichend en stralend, maar meer een ingetogen variant. Ik geniet graag intern. Blijheid kan namelijk ook stilletjes genietend, dat hoeft niet per se met kabaal en hoofdletters of met Jan en alleman gedeeld te worden. Het hoeft hier mijns inziens ook niet elke dag één grote lovestory te zijn en uit allemaal maar hoogtepuntjes te bestaan. Ik denk dat u me snel zat bent als u elke dag hier kunt lezen hoe fijn mijn leven wel niet is. Iets van saai.

Maar goed: de stijl van mijn blog. Dat was waar ik naartoe wilde.

Ik heb niks om over te klagen en dat doe ik dan ook zelden. Maar ik ben wél zeer kritisch ten aanzien van veel dingen. Ik zie de absurditeit van heel veel zaken in en zet daar mijn vraagtekens bij. Dus ja: mijn verhaaltjes zijn soms wat scherp of ongenuanceerd.

Ik vind van heel veel zaken wel wat, meestal nogal uitgesproken. Vaak wat kort door de bocht en soms iets te direct. Maar ik heb wel een heel eigen stijl denk ik.

Ik probeer wel zo veel mogelijk af te wisselen. Soms wat over mijn werk, soms wat over hoe het hier in Huize Klivia er aan toe gaat, soms over mijn verleden, soms over mijn jeugd. Vlam vindt het prima als ik over hem schrijf, de dingen die ik hier publiceer, zijn geen verrassing voor hem. Het zou heel gek zijn als hij hier ineens zou lezen dat ik iets irritant aan hem vind, of dat we het dringend eens moeten hebben over ons liefdesleven. Alles wat ik hier schrijf, is eerst irl besproken.

Over Jill schrijf ik niet zo veel. Dat heeft een aantal redenen. Ik ken al genoeg moederblogjes en denk niet dat ik iets substantieels heb toe te voegen daaraan. En ik praat liever mét haar, dan over haar.

Politiek, actualiteiten en sport zijn zaken waarover ik elders veel interessanter teksten vinden dan die van mijn hand. Not my cup of tea.

Ik lees elke dag zeker een blog of veertig denk ik. Ik lever echter niet elke dag overal commentaar. Soms omdat ik het te druk heb, soms omdat het onderwerp me niet aanspreekt. Soms vind ik dat iemand teveel blijft hangen in negativiteit en dan onthoud ik me gewoon een poosje van commentaar. Ik leef best mee, maar verwacht niet elke dag oppeppende teksten van mijn hand. Dat gaat me te ver.

Op het blog ene kom ik elke dag, op het andere eens in de zoveel dagen. Dat heeft te maken met verschillende factoren. Sommige bloggers ontroeren me, andere zetten me aan het denken, van weer een ander spreekt zijn/haar taalgebruik me aan, of de humor.

Iedereen heeft zijn/haar eigen herkenbare manier van schrijven. Dat is het leuke ook.

En zo sta ik inderdaad niet bekend om mijn zoetsappigheid.

30 thoughts on “Zoetsappig.

 1. Het was inderdaad 1 van de zoetere stukjes, maar dat is dan ook wel weer grappig. Alhoewel ik bij de laatste zin dacht: wie overtuigt ze nu, ons of zichzelf.

  Bij blogs met alleen maar happy mama talk, haak ik af. Ik snap ’t wel, met het irriteert toch gauw. Dat is een fase. Je ziet weinig ouders dagelijks over hun pubers schrijven bijvoorbeeld (doe ik ook niet, je hebt gelijk: liever met ze praten, dan over ze praten). Dan liever wat onderwerpen die je aan het denken zetten of waar je het niet mee eens bent (dat heeft ook grenzen, hoor…..gelijkwaardigheid en gezond verstand vind ik wel belangrijk).

  Nou ja, je begrijpt: ik lees je blog graag. Keep up the good work.

  Groet,
  Susanne

  1. Ik overtuig niemand. Ik ben het zelf al en van jullie vind ik het niet nodig, als ik het maar voel 😉

   Die mamablogs zijn niet mijn ding nee. Ik ken een aantal blogsters dat heel slim en grappig is en waarvan ik het zó jammer vind dat het 9 van de 10 keer over luiers en waterpokken gaat. Ik zou zo graag meer over de mens achter de moeder willen weten.

 2. Goh! Nou! Dat dus!! Zo dus. ik ook 🙂 Hoewel ik duidelijk soms wat zoetsappiger schrijf, ook veel gedichten enzo, da’s dan weer anders. Ik vind jouw blogs een verademing, heerlijk down to earth, fijn geschreven, vol humor en licht sarcasme (helemaal mijn kopje thee). Lekker doorgaan zo. Ik lees ze trouwens niet elke dag, ik verzamel alle blogmails (die ik krijg van alle blogs die ik volg op wp) in een eigen map en dan ineens krijg ik leeszin en lees ik er weer een hele zooi achter elkaar. Zoals nu dus.

 3. Je moet gewoon bloggen op jouw manier. Als je het voor anderen gaat doen is het fout. Zo heb ik besloten niet meer te gaan reageren die bij mij maar 2, 3 woordjes gebruiken als comment. Ik reageer niet voor het reageren, maar omdat het leuk is. En moet blijven.

 4. Lees je iedere dag veertig blogs? Dan heb je het best druk ;p. Ik haak vaak na een blog of vijf af. Overigens schrijf ik mijn blog puur voor mezelf, als uitlaatklep. Dus meestal zijn het niet zo’n vrolijke schrijfsels want als het goed gaat schrijf ik niet.

  1. Geen bericht, goed bericht dus? 😉

   Yep, 40 per dag ongeveer. Daar ben ik zo mee klaar hoor. Er zijn er veel die alleen foto’s hebben, of een klein stukje tekst. Daarbij kan ik diagonaal lezen, scheelt tijd 😉

 5. Een eigen stijl is leuk, maar ik vond het ook wel weer leuk en verrassend om je er een zoetsappig blogje uit te zien persen. En eerlijkheid boven alles, voel je je rot, ben je boos, zit je ergens mee of houd je gewoon van zeiken, dan zet je dat toch op je blog? En ben je in de zoetsappige stemming, nou, brand los. Zo herken je de echte mensen tussen de blogjes schrijvers.

 6. Elk blog heeft zo zijn “eigen poot” van schrijven… Als manlief een zakelijke mail van mij beantwoord hoeft hij niet eens zijn naam onder te zetten, iedereen leest dat ik het niet ben, hahaha.

  Ik vind je blog afwisselend, met je korte verhalen of je dingetjes van thuis of je werk… Die afwisseling gaat denk ik wel vanzelf. Als ik voor mezelf spreek… ik schrijf wat er in me op komt (ik geloof wel een beetje véél tekst), maar de mensen om me heen herkennen me meteen. Zoals ik schrijf schijn ik ook te praten… hahaha.

 7. Laat iedereen lekker bloggen zoals bij hem of haar past. Voor elk type blogger is er een type lezer en type reageerder. Iedereen blij. En af en toe even onverwacht uit de hoek komen, is altijd verfrissend, soms wordt teveel blijheid of teveel sarcasme of teveel gezanik inderdaad teveel.

 8. 40?? Holymoly wat veel. Dat verklaart ook het grote aantal reacties hier denk ik? Bedoel ik niet lullig, maar in logland is reageren bij een ander ook vaak dat je zelf reacties krijgt.
  Maarre…. wat vind jij (eerlijk!) van mijn logjes?

  1. IK reageer niet elke dag overal hoor, ik heb zoveel reacties omdat ik zo leuk schrijf 😉

   Wat ik van jou vind? Leuke schrijfstijl, vlot, je droge humor vind ik leuk, je bent scherp. De voetbalstukjes vind ik minder omdat ze me niet erg aanspreken (ik snap je trotsheid uiteraard wel!) Ik vind het leukste als er wat emotie inzit. Soms ben je wat ‘klinischer’ en die blogjes vind ik ook minder leuk.

 9. *proest* zoetsappig nee dat past zo niet bij je.
  Wel het directe ongenuanceerde en het tikkie kort door de bocht
  herken ik.
  Van mij wordt gezegd dat ik niet tactisch ben, nou ja jammer dan
  wel duidelijk voor een ander dus 😉

  En ook ik reageer niet altijd maar dat wil nog niet zeggen idd
  dat ik je niet lees.
  Lekker blijven schrijven , doe ik ook 😉

 10. schrijven zoals het in je opkomt
  da’s eerlijk ten opzichte van je lezers en vooral van jezelf
  zo houdt je het vol
  anders is de lol er vlug af.

 11. Je staat eerder bekend om je breedsprakigheid.
  Na een alinena waar een ander al een hele log aan spendeert kom jij eindelijk eens tot je punt. Ach ja, zo heeft ieder zijn stijl.

 12. Ha zuster Klivia,

  We lezen graag met je mee, dus daar mankeert het niet aan.
  Zoetsappig past gewoon niet bij je, maar goed ook want ieder mens is uniek. oma

 13. Iedereen heeft een eigen stijl, dat heb ik wel ontdekt in de korte tijd dat ik zelf een log heb. Ik schrijf het puur voor mezelf om dingen van me af te schrijven. De leuke en de minder leuke dingen.

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s