Bezorgd

Afgelopen donderdag, rond een uur of elf ’s ochtends, ging mijn telefoon. Het was mijn jongste zus. “Waarom heb je niet geblogd vandaag?” vroeg ze. Ik zei dat ik dat wel degelijk gedaan had, maar ze hield hardnekkig vol, dat ze geen blog van die dag zag. Ter controle activeerde ik mijn eigen laptop. Het blog dat ik zag was inderdaad gedateerd op woensdag. Al snel was ik erachter, dat het blog dat ik die ochtend gepubliceerd had verkeerd gedateerd was. We praatten nog wat door, waarbij mijn zusje opmerkte dat ze gelukkig niet ongerust hoefde te zijn.

De simpele gebeurtenis die ik hierboven beschreef, geeft weer eens aan waarom ik, pakweg vijf jaar geleden, met bloggen ben begonnen. Mijn zussen waren toen op vakantie in een huisje in Friesland en hadden gezegd het leuk te vinden als ik ook een paar dagen zou komen. Het was inderdaad leuk.

Tijdens dat verblijf kwamen we erop, dat mijn zussen wel eens bezorgd waren. Ik woon alleen en behoor niet tot de meest sociale mensen: er kan een behoorlijke tijd voorbij gaan waarin ik geen contact heb met familieleden of vrienden. Daar komt bij dat ik nogal ‘accident prone’ ben, zoals onlangs in Sevilla weer eens is aangetoond, toen ik een middenhandsbeentje brak door in het hotel van een trappetje te vallen. Bovendien heb ik negen jaar geleden een hartinfarct gehad en een kleine twintig jaar geleden een herseninfarct. Ik zou zomaar eens kunnen eindigen als hoofdpersoon in een krantenbericht, waarin melding wordt gemaakt van iemand die geruime tijd dood in zijn eigen huis heeft gelegen. Dat wilde ik mijn zussen, andere familieleden en vrienden niet aandoen. We spraken dus af dat ik van toen af aan dagelijks een van mijn zussen zou laten weten dat ik weer (redelijk) gezond was opgestaan.

Ik heb een bloedhekel aan de telefoon, dus dagelijks – en op mijn nuchtere maag – bellen sprak me niet aan. Ik stuurde dus elke ochtend, direct na het opstaan, een e-mailtje. Ik zou kunnen volstaan met elke dag dezelfde tekst, “Ik leef nog.”, of woorden van gelijke strekking, maar dat vond ik niet creatief. Ik schreef wat uitgebreidere tekstjes over van alles en nog wat. Toen ik dat geruime tijd gedaan had, dacht ik aan het fenomeen ‘bloggen’: als ik toch wat moest schrijven, zou ik dat ook wat gestructureerder kunnen doen en zo dat meer mensen ervan konden meegenieten. Zo ontstond ‘Beggartalk’ en uiteindelijk mijn zondagse blogje op deze plek.

Ik heb niet de illusie, dat allerwegen dagelijks met grote verwachting naar mijn geschrijf wordt uitgekeken: mijn meest gelezen blogjes verschijnen hier, omdat jullie nu eenmaal dagelijks naar ‘kliefje.com’ gaan. Ik schrijf zelden zo ‘persoonlijk’ en minder leuk dan de Zuster. Maar niet voor niets heb ik aan mijn eigen blog het motto verbonden: “Ik blog, dus ik besta nog!” Het telefoongesprek dat ik hierboven weergeef maakt duidelijk dat het oorspronkelijke idee werkt.

Evert
X

11 thoughts on “Bezorgd

 1. sommige mensen paniekeren al als er weer eens een nieuwe log van mij verschijnt. da’s het verschil.

 2. Bloggen heeft zo zijn voordelen en leuke kanten. Zonder dat gesprek met je zussen, zonder het idee van het bloggen, hadden wij elkaar nooit ontmoet bijvoorbeeld. Hett is en blijft bijzonder hoe één simpele beslissing zoveel andere mogelijkheden oplevert.

 3. Nou Evert, of Kliefje of jij leuker schrijft, daar wil ik het helemaal niet over hebben. Want het is natuurlijk geen wedstrìjd. Maar ik kan je wel vertellen dat ik de berichten op zondag graag lees. Blijf dus maar lang op zondag vertellen hoe het met je gaat.

  Love AsAlways
  Di mario

 4. En toch Evert… Lees ik iedere zondag met plezier, droefenis, afkeer, vreugde en soms sympathie jouw bijdrage aan kliefje.com.
  Is ook wel eens leuk om een andere toon en gedachtegang te lezen. Dus graag blijven doen.
  Groet, Jolanda

 5. Goh, dit is dus ook een manier van sociale controle. Tja, ik plan vaak logjes vooraf in, dus zo heel goed hoeft het niet te werken natuurlijk.

Reacties zijn gesloten.