Winkelwalhalla.

Sinds een maand of vier denk ik, kopen we nooit meer vlees in de supermarkt. Bij AH zullen ze na de gegevens van mijn bonuscard te hebben bestudeerd wel denken dat we in Huize Klivia vegetariër zijn geworden. Niets is minder waar. (Sorry Salty en Redstar, we zijn nog steeds niet om.)

Ik koop ons vlees alleen ergens anders. Bij de plaatselijke Turk. Waar de smaak niet alleen stukken beter is, maar -niet geheel onbelangrijk- de prijzen ook normaal zijn. Voor een kilo entrecote bijvoorbeeld betaal je daar 9,99 en bij de Zaanse vrienden 27,99. Kipfilet kost er 4 euro de kilo. Bij AH is die dat in de bonus nog niet eens. Ik zie een gapend geldgat. U ook? Aangezien ik aan het einde van mijn geld altijd een stukje maand overhoud, was de keuze snel gemaakt.

Aan tafel merk je niet alleen het verschil in de portemonnee, maar ook aan het feit dat je niet hoeft te ‘zagen’ op je stukje vlees. Ik heb Jill al in geen maanden meer hoeven ‘heimlichen‘. Botermals is het.

Maar ook voor veel andere levensmiddelen gaan we tegenwoordig naar die toko. Voor groente bijvoorbeeld. Die is daar ook stukken goedkoper en smakelijker. Voor 4 limoentjes betalen we 1 euro. Voor een enorme bos peterselie of koriander 2 euro. Een zak sla die 2x zo groot is als bij de supermarkt, kost 1,50. Moet ik doorgaan?

Of thee. Ook zoiets. Voor een halve kilo losse thee van geweldige kwaliteit (heel anders dan dat smakeloze zwarte stof van Pickwick) betaal je rond de 2 euro. Koop een thee ei bij Dille en Kamille of Xenos en je kunt weet ik hoelang vooruit. Ik reken even door… Een theezakje bevat 2 gram thee. In een halve kilo gaan er dus 250 theezakjes. Dat is ongeveer 12 pakjes Pickwick die per stuk 1 euro kosten. Je hoeft geen rekenwonder te zijn om dat verschil te zien.

En weet u wat ook zo leuk is aan die Turkse winkel? Het personeel is zo aardig. Ze zeggen zomaar uit zichzelf gewoon ‘goeiemorgen’ en ‘tot ziens’. Wensen ons prettige weekenden, moederdagen, avonden. En ze lachen daarbij. En ze kijken ons aan als ze tegen ons praten. In onze ogen! En ze herkennen ons zowaar. Heus. Ze bestaan nog, mensen met manieren.

En dat ik nergens voor kan sparen en geen mini-boodschapjes erbij krijg, daar kan ik wel mee leven.

29 thoughts on “Winkelwalhalla.

 1. Leve de kleine middenstander! En de consument die daar naar toe gaat. Ik vind het jammer dat de grote winkelketens de kleinere winkels verdrijven. De grotere zijn echt niet altijd goedkoper en beter. Het is vaak een goede marketing die er voor zorgt dat mensen naar de betreffende winkel komen.
  Ik zie het hier ook: kleine winkeltjes verdwijnen doordat ze plaats moeten maken voor hoge flatgebouwen of de concurrentie met de grote winkelketens niet aankunnen.
  Ga zelf ook liever naar de markt dan naar de supermarkt.

 2. Kan me er wat bij voorstellen. Helaas in onze nieuwbouwprut alleen een suffe super met onvriendelijk personeel. En om er nu voor om te gaan rijden… dat gaat me te ver. Vlees koop ik zelden nog, want dat is inderdaad niet te vreten bij de super. En de slager, die vind ik duur en ver weg (-;

 3. Superherkenbaar, bijna elke zaterdag, een rondje rond de wereld: markt, natuurwinkel, turk en azië, daar kan geen super tegenop,
  groet

  1. Hier ook zo. Ik kon alleen nog bij Lidl en AH voor wat basics zoals mayonaise, verse pasta, melk. De rest komt van kleine winkeltjes. Ik ga straks weer even naar de Aziatische toko voor verse kruiden (limoenblaadjes, citroengras, Thaise basilicum.) Gisteren was ik bij AH voor bovenstaande zaken en schrok me dood bij afrekenen. DUUR!

 4. Als je in een stad of stedelijke omgeving woont is het toch makkelijker om te slagen. Ik zou het toppie vinden als ik weet welke koe ik eet; doe dat met een geruster hart.

 5. we hebben hier om de hoek een zorgboerderij, daar ga ik ook graag winkelen. Meestal neem ik de jongste mee, is een enorm uitje voor hem, ik doe boodschappen plof op het terrasje en neem een bak heerlijke muntthee.
  Meneer Williams is nog niet om, die is dol op winkels met allerlei frutsels en fratsels.

 6. Wij hebben bij ons een kleine kruidenierszaak waar haar man beenhouwer is. Alles is vers en de vleeswaren zelf bereid . Heerlijk aan een goedkope prijs.en aan het kleur en de smaak id dat ook te zien ! + dat de supermarkten je altijd verleiden om meer te kopen dan je voorziet !

 7. Hahaha geen probleem hoor, maar je zou het voor de grap eens 4 maanden moeten proberen. Dan merk je hoeveel beter je jezelf gaat voelen zonder vlees. Allles wat je nodig hebt haal je met gemak uit andere bronnen.
  Groente in de Toko ja. Veel lekkerder van smaak. Goedkoper. EN ze hebben e rnog eens groenten die je nergens anders kunt krijgen.

 8. Ik heb hier ook zo’n winkel zitten. Mijn man haalt daar weleens de groenten weg. Toch maar eens kijken dan. Het is tenslotte crisis dus als er bezuinigd kan worden….
  Thanks 4 de tip!

 9. Whahaha ik was al om maar die laatste zin was de druppel. Wij dachten daar ook even mooi niet aan mee te doen tot ineens alle buurkinderen mini’s kwamen ruilen. Nu heeft ie ze alsnog, alle dubbele van zijn vriendjes, want was zo zielig dat M helemaal geen mini’s had. 😉

 10. Spaarkaarten, zegeltjes en dergelijke is echt iets hollands. Hier zouden ze er niets van snappen. Enne…ik haal ook veel bij de Bazaar(mmmmm).

 11. Hier ook allemaal toko’s in de buurt! Ik ga er inderdaad graag heen voor groente en fruit. Stukken lekkerder en goedkoper. De markt is een goed alternatief als de toko iets niet heeft. Drie aubergines voor een euro. Hoezee! In de super kosten ze 1,50 per stuk! Echt belachelijk!

 12. Ik zal het aan de boodschappenman doorgeven… hoewel het lastig zal zijn, want waar hij onze boodschappen haalt is praktisch bij de buren… Ontzettend dichtbij dus… mja… wordt een lastige… Maar het klinkt wel héél verleidelijk niet alleen het geld, maar ook dat je niet hoeft te zagen… 😉

 13. spijtig hebben wij geen Turk in de buurt. we wonen niet in ’t stad, maar meer op de boerenbuiten. anders zou ik ook wel weten waar mijn vlees te kopen! smakelijk eten en prettige dag verder! groetjes, Hilde;-)))

 14. Wij wonen in een dorp met 1 Turkse winkel. Maar daar verkopen ze geen vlees. Wel groenten en brood en broodjes Doner. Niet zoveel te halen voor ons dus, helaas.

 15. Ah, ik kom er niet in zónder mini’s. En ‘mijn’ kassiér had speciaal voor mijn dametje nog wat mini’s achtergehouden ondanks dat ze ‘op’ waren. Heerlijke mensen die er werken. Een stad als een dorp 😉
  Alleen voor mijn kruiden, bakbananen, indomie, makreel in tomatensaus, meel, speciale thee, olijven, humus en dergelijke ga ik naar de toko. Eh.. de helft van mijn wekelijkse boodschappen dus. 🙂

 16. Ik ging tot voor kort ook regelmatig eens bij de turkse of noodafrikaanse winkels shoppen. Je waant je precies in een andere wereld en ook nog goedkoop.
  zodra ik hersteld ben ga ik er weer op af.

 17. Ik doe dat af en toe ook. Maar kom ook graag bij de AH, je hebt er toch alles onder 1 dak en aangezien ik een bloedhekel aan boodschappen doen heb…
  Overigens heeb ze bij mijn AH heel leuk personeel!

 18. Hoi Kliefje,

  Hier in deze groeigemeente helaas 2 grote supermarkten, een onbetaalbare groentenboer, een sjacherijnige slager en een onbetrouwbare bakker. Er is wel een weekmarkt met het treurige aanbod van 1 visboer, 1 snoepkraam, 1 groentenkraam, 1 bakker en 2 bloemenstallen die een prijsniveau boven dat van de supermarkt hanteren. Verder wonen we geweldig hoor, maar boodschappen doen is zoals je begrijpt niet mijn hobby meer door deze omstandigheden. Ik ga meestal naar de Lidl verder weg, maar daar werken tenminste wel aardige mensen en het is betaalbaar en redelijk van kwaliteit.

  groetjes,

  Dorothé

 19. Nu ben ik wel nieuwsgierig waar die toko staat! Lijkt mij inderdaad veel relaxter en lekkerder!

 20. Eh, ik bedoelde hiermee dus te zeggen dat ik gauw op zoek ga naar die winkel bij mij in de buurt; ik was er een beetje te lui voor maar dit was het laatste zetje 🙂

 21. Ik word wel een beetje jaloers als ik dat zo lees. Hier alleen vier grote supermarkten en een verdwaalde groenteman en slager. Geen toko of plaatselijke Turk helaas. Moeten we echt voor naar de grote stad ;-). Heb me nu voorgenomen om als ik in de stad ben er toch eens een kijkje te gaan nemen.

 22. Ha zuster Klivia,

  Je hebt de juiste winkel gevonden, wij komen er ook vaak voor groenten en fruit, vlees eet ik niet. Je krijgt daar tenminste het gevoel dat je welkom bent.oma

 23. De kruiden koop ik meestal zelf bij de tuincentrum en dan in de potten en dan de hele zomer maar knippen en eventueel invriezen voor gebruik in de winter. En de koffie koop ik bij de turk, want dat is koffie die lekkerder en makkelijker is. (zeker dan senseo) Groente wil ik daar ook nog weleens kopen.

  Love As Always
  Di Mario

Reacties zijn gesloten.