Verbeterplan.

Eervorige week zat ik te bladeren in de brochure met het nieuwe cursusaanbod van het instituut waar ik de afgelopen maanden mijn schrijfcursus heb gevolgd. Helaas zat er niks bij waar ik warm voor liep. Er komt wel één en ander op schrijfgebied, maar niet iets waar ik meteen een halleluja gevoel van kreeg. (Ziet u mij al dichten bijvoorbeeld?)

Voor de rest zag ik ook niet iets dat me direct aansprak. Ik ben geen handwerker en ben allergisch voor dingen met dans en beweging. De laatste keer dat ik danste was in 1996 en dat wil ik graag zo houden. Muziek is ook niet echt mijn ding. Ik ben nul ritmisch en zing als een kraai.

Eigenlijk zat ik wel een beetje te balen. Ik had me er zo op verheugd weer aan iets nieuws te gaan beginnen, om me op een volgend project te gaan storten. Ik ben iemand die graag geprikkeld wordt, die het belangrijk vindt zichzelf te blijven ontwikkelen.

Vorig jaar heb ik privélessen mediteren gevolgd, nu mijn schrijfcursus. Wat zou ik graag nog eens willen leren?

Het antwoord was mezelf ‘verbeteren’. Niet door meer kennis in mijn hoofd te proppen, maar door de basis aan te pakken.

Niet geheel zelfkritiekloos als ik ben, zijn er namelijk wel wat puntjes aan mijzelf waar ik tegenaan blijf lopen, waar ik echt op blokkeer en die ik graag anders zou zien. Ik ben best een lastig mens denk ik. Ook voor mijzelf.

Ik noem onzekerheid op bepaalde vlakken, moeite met me emotioneel openstellen, me met vlagen snel aangevallen voelen en voor mijzelf de lastigste; de angst afgewezen te worden waardoor ik me bij voorbaat al terugtrek. Overigens zijn de meeste van deze zaken van toepassing op mensen om wie ik geef. Het zal me jeuken wat een beetje buitenstaander van me vindt.

Na mijn scheiding heb ik 2 jaar lang om de week tegenover een psychiater gezeten en mijn ziel en zaligheid blootgelegd. Tenminste: voor zover me dat lukte. Want alhoewel ik daar uitsluitend en alleen voor mijzelf zat, ik bepaalde zaken heel erg graag anders wilde hebben én ik een ontzettende klik had met mijn ‘zielenknijper’, lukte het me niet om het allerachterste van mijn tong te laten zien. Aard van het gereserveerde beestje denk ik. Daarbij heb ik heel veel weggestopt. Hoe zeer ik mijn best ook doe, ik voel er niks meer bij.

En dus heb ik over 2 weken een eerste afspraak met een psychologe in Den Haag gemaakt. Ik heb haar beknopt gemaild wat de problemen waren waar ik tegenaan liep, wat me zoal overkomen is en wat ik graag zou willen aanpakken. ‘Complexere traumatische gebeurtenissen kunnen het beste aangepakt worden door een combinatie van EMDR en (zeer waarschijnlijk) cognitieve gedragstherapie‘ was wat ze me mailde.

Right. Complex. Dat wordt in het diepe springen dus.

Ik ben benieuwd. Zit hier over een half jaar een geheel vernieuwde en verbeterde versie van mijzelf of zal het niks voor mij blijken?

44 thoughts on “Verbeterplan.

  1. Die ken ik ook, maar dan met rosé of rode wijn. Misschien kunnen we es gezellig met een blog-clubje in therapie. Op een leuk eiland of zo, ergens in de Cariben…;)

  1. Dat gaat die mevrouw niet lukken kan ik je zeggen 😉 Maar zonder gekheid op een stokje: perfectie streef ik niet na. Maar op het moment dat je last gaat krijgen van je eigen ‘tekortkomingen’, dat je je anders zou willen gedragen dan dat je wilt/kunt, moet je daar iets mee doen. Ik loop gewoon vast. En dat belemmert me. Naar Jill toe, naar Vlam toe. En dat is het me niet waard.

 1. Poeh, wel wat anders dan schrijven, breien of dansen. Maar knap dat je dit gaat doen!
  Ik herken het goed. Liep al sinds nare dingen in mijn jeugd met een enorme rugzak psychische rommel, lekker wegstoppen en negeren. Tot alles ineens eruitkwam en ik niet anders kon dan praten. Ik had een geweldige psychotherapeute (in Den Haag!) die me vooral zelf liet praten, ontdekken en analyseren. Werkte voor mij heel goed. Ik ben een ander mens geworden, meer mezelf zeg maar.
  Sterkte en succes met je nieuwe ‘cursus’ en hopelijk heb je er uiteindelijk veel plezier van!

  1. Dat heb ik gedaan, client centered therapy en dat hielp. Tijdelijk. De druk was eraf. Maar het ‘echte werk’ bleef zitten. Dus nu kijken of ik dieper kan en kom?

   Enne: dank je 🙂

 2. Hopelijk zal de andere Klivia even leuk zijn ! Wat hebben jullie in Nederland toch met psychiaters ??? En waarom in godsnaam wil je iemand anders zijn ?? Begrijp ik totaal niet , iedereen heeft zijn karaktertrekken , gaves en mispunten en daar moet je mee leren leven. En als je niet akkoord bent met iemands leefgedachten vermijd hem dan>! Mezelf voel ik me prettig gestoord , maar correct en neem geen blad voor mijn mond voor niemand. Er zijn heel velen die heel graag mijn lifestile hebben , maar ook heel veel niet , maar dat kan mij geen barst schelen.
  Ik heb je graag zoals je bent !

  1. klopt, veel problemen ontstaan door om te gaan met de verkeerde personen. Een reden om daarom in therapie te gaan vind ik ook niet nodig. Jezelf blijven is goed zolang je er zelf geen last van ondervindt.

    1. Inderdaad, als je je niet goed voelt in je vel moet je er iets aan doen. Psychologen kunnen je je bijsturen waar nodig en nodige tips geven.
     Wat niet betekent dat je moet “veranderen” zoals Ollie dit interpreteert.

  2. Das lief van je Ollie. Maar ik heb moeite soms met mijzelf. Voel me soms erg geblokkeerd en daardoor gefrustreerd. Ik wil dat anders maar het lukt me niet alleen noch met hulp van Vlam. Als ik een rare moedervlek had zou ik die ook willen laten verwijderen. Waarom zaken in je geest niet mogen aanpakken? Daar is toch niks mis mee? Als ik dat 100% zelf wil en beslis?

 3. Kennelijk vind je je ‘verbeterpunten’ zo voor verbetering vatbaar dat je de moed hebt opgepakt om ze samen met een psycholoog aan te pakken. Dapper hoor!
  Ik heb dat zelf ook tweemaal gedaan in mijn leven en ik vond het beide keren toch een heel ‘gedoe’ om alles op te graven uit mijn geheugen maar het heeft me wel weer meer inzicht in mijzelf gegeven.
  Succes!
  Enne…die therapievormen schijnen heel goed te zijn…heb ik uit familiekring vernomen…
  🙂

 4. Ik herken mezelf hier wel in. De dingen die jij schrijft over wat je blokkeert, dat zou zomaar ik kunnen zijn. Maar om de stap te nemen om er iets mee te doen, zover ben ik nog niet. Veel succes in ieder geval.

 5. Goed van je! Ik hoop dat het voor jou werkt. Zelf wil ik dat EMDR ook gaan doen, omdat ik na twee auto ongelukken niet meer op de snelweg durf. Stom probleem, maar toch…

 6. EMDR, zei je tegen mij niet dat je dat een mode-gril vond? 🙂
  Het werkt goed hoor. Ik ben blij dat het traject ingedoken ben, want ben echt veel vaker gelukkig. Kan veel beter met mezelf leven. Het enige nadeel is de hoge rekening, ondanks goede zorgverzekering. Heb ‘m net betaald, maar zit er nog over te mokken 😉

  1. Hahaha, zei ik dat? Ik weet helemaal niet of ik EMDR ga doen, het was haar voorstel. Eerst maar eens kennismaken en een plan opstellen. Daarna zien we wel verder.

   Ik zie het wel, met die rekening. Mijn cursussen kosten ook geld. Het is ene investering. (En ook daar laat ik me van te voren over inlichten, wat eea gaat kosten.)

 7. Ik vind het wel grappig dat je begint met het zoeken van een hobby en dan bij een psycholoog uitkomt 🙂 Ik vind het dapper. Ik ga nog liever naar een cursus punniken, dan dat ik mezelf onder de loep laat nemen. Struisvogelpolitiek is iets wat ik tot een ware kunst heb verheven. Dus ik vind het knap!

 8. Via schrijven, naar niet fröbelen naar verbetering in de hersenpan… Een mooie bocht en ik vind het super dat je in je zelf dingen ziet die je niet prettig vind en het aan wilt/gaan pakken. Ik heb geen flauw idee wat EMDR is… zal het eens opzoeken… maar veel succes met je verbeterplan!

 9. Heel dapper Klief! Ik denk dat voor alles geldt dat je ervoor open moet staan. Dat bepaalde dingen op de juiste momenten in je leven komen. Wellicht ben je nu wel klaar(der) voor de grote, enge stap in het ondiepe. En als het niet is merk je het vanzelf.
  Ogen dicht, vingers aan je neus en springen maar. Je verzuipt heus niet.

 10. ik moet er niks van hebben, psychiaters en psychologen,
  Ik ben ook niet zo van het praten over van alles.
  Maar wie er wel baat bij heeft, vooral gebruik van maken!
  En merk je dat het niet werkt, kap je er weer mee.

 11. hmm heel dapper van je, ikzelf (heb ook heul wat meegemaakt, al zeg ikkut zelf) maar zou voor geen goud in therapie daarover gaan praten ofzo, daar zou ik volgend mij zo ontzettend verdrietig en depressief van worden dat ik daaaar dan weer therapie enzo voor nodig zou hebben… brrrr
  Succes er maar mee, t lijkt mij niet gemakkelijk..dapper hoor!

 12. Moedig van je lief,
  wens je er heel veel succes mee.
  Mijn ervaring: alleen mensen die heel gevoelig zijn,
  veel nadenken, en intens ervaren lopen echt vast
  en kunnen in deze wereld wel hulp gebruiken.
  Hoop de die hulp dat goed begrijpt aan je.

 13. Therapieën zijn soms mooi, sommige reiken wel eens een handje aan, en sommigen zijn kul. Dan zie je door het bos de bomen niet meer. Je kunt dan wel de weg vragen aan zo’n bos, maar de wijsheid zit um soms in t heel simpele. Een boom groeit niet naar zijn wortels maar naar wat boven hem reikt. Met andere woorden: we groeien niet als we alleen naar ons verleden kijken ( wortels ) maar we groeien pas als we naar boven kijken, naar wat voor/boven ons ligt. Dat maakt dat je een ander blikveld krijgt. Het verleden is geweest, dat is klaar. Je kunt 2 dingen doen: dat accepteren en net als die boom : naar boven kijken. Of denken: alles ligt in mijn verleden en daar komt alles vandaan wat mijn dag ( van nu ) bepaalt. Ik zou zeggen: kies voor de eerste. De tweede is namelijk een leugen wat jou vast wilt houden in de dingen die voorbij zijn gegaan. Ze waren daar en toen. Jij leeft nu en niet in het gisteren. Tenzij je de ambitie hebt om door te gaan als geschiedenisboek.

  En je weet: hier staat de rosé ook koud 😉 Voor jou en Di Mario 😉

  liefs!

 14. Ha zuster Klivia,

  Je gaat je zelf aardig overhoop halen, daar is moed voor nodig.
  Mach er over een half jaar een positief resultaat zijn in de zin, waar je je zelf dan goed voelt. oma

  Ot. Je verzoekje is gedraaid in de show.
  Het programma kun je straks beluisteren op onze weblog en nu al op de website waar de programma’s staan: http://www.wir-3.com/ kies voor radio de BOM

 15. Deze blog was geschreven in mijn vakantie. Nu pas lees ik hem echt goed.

  Knap dat je erop deze manier voor gaat. Inmiddels heb je volgens mij al een gesprek gehad?
  Succes en sterkte gewenst. Want zo af en toe zwaar krijgen gaat vast weer gebeuren. Daar weten we alles van.

  Liefs Debby

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s