Evenwicht.

Ik ben altijd erg nieuwsgierig naar de beweegredenen achter de mensen. Vanuit welke emotie nemen ze een beslissing? Waaróm doen ze bepaalde dingen? Wat is de drijfveer? Het naadje van de kous, dat wil ik. Ook wat mijn eigen emoties betreft. Ik ga niet voor niets straks weer op het behandelbankje liggen.

Mijn laatste nieuwe ‘obsessie’ was BDSM. Niet het seksuele aspect ervan, want daar word ik niet warm of koud van. Ik vind hele onderdanige en dominante vlak daarvan op zijn minst ‘raar’. Ik snap het gewoon niet. Ik ben daar over na gaan denken omdat 1 van mijn lezers zich in deze wereld begeeft. Ze is buitengewoon intelligent, heeft een mooi gezin, is grappig en ad rem, maar tóch neemt ze in relaties de zeer onderdanige rol aan. Mijn klomp brak ervan toen ik daarachter kwam.

Ik ben namelijk iemand die gelijkwaardigheid nastreeft, op mijn werk, maar ook privé. Ik ben een tijdje getrouwd geweest met iemand die overal zijn stempel opdrukte, me geen vrijheid gunde, in alles zijn zin doordrukte. Dat heeft me helemaal kapot gemaakt. Ook in eerdere relaties, waar het juist andersom was, waar ik de zogenaamde overheersende partij was, vond ik geen geluk. Met Vlam is het in evenwicht. De weegschaal is in balans, hij helt op geen enkel vlak over. Ik denk dat dat aspect van een relatie meer dan belangrijk is, omdat je dan ook begrip hebt voor de ander en alle partijen kunnen doen waar ze zich lekker bij voelen. Er is namelijk ruimte, alle kanten op.

BDSM, daar had ik het over. Ik heb namelijk -zoals tig miljoen andere mensen- Fifty shades of Grey geschreven door Erika Leonard gelezen.

Dat gaat over een sm relatie tussen studente Anastasia Steele (sub) en miljonair/zakenman Christian Grey (dominant).

Tsja. Wat vond ik er van? Ik heb het bijna 500 pagina tellende boek verslonden. Geen aanwijsbare reden waarom trouwens. Ten eerste wond het me niet op, zoals het bij veel vrouwen wel deed. Echt geen opvliegende hormoon te bekennen in dat lichaam van mij. Omdat bij mij het ‘neerkijkende’ gevoel op Anastasia overheerste. Ik had doorlopend het gevoel haar bij haar bovenarm te pakken en te vragen of ze wel wijs was? ‘Stomme muts’, dat was wat ik dacht. Christian vond ik een arrogante, omhooggevallen flapdrol. De karakters spraken me totaal niet aan. Daarbij vond ik het taalgebruik (of eerder de vertaling?) erg slecht. Ik had doorlopend een déjà vu. Opmerkingen als ‘ik viel in 1000 scherven uiteen’ en ‘holy shit’ kwamen wel erg vaak terug. Irritant vaak.

De psychologie achter het hele rollenspelgebeuren snap ik na het lezen van het boek nog steeds niet. Christian was door grove mishandeling in zijn jeugd, erg beschadigd. Niet in staat tot het hebben van een normale relatie en dito seksleven. Ik denk dat hij geen graadmeter is voor het gros van de dominanten. Jammer. Nog niks geleerd.

Ik ben gisteren begonnen in ‘Zomerhuis met zwembad’ van Herman Koch. Moord is toch meer mijn ding.

53 thoughts on “Evenwicht.

 1. Ik zit te ontbijten, met zoonlief naast me, en klikte die link van BDSM aan omdat ik niet weet wat het is (ik ben heel naief). Mijn zoon kijkt met een half oog mee en vraagt: “Mam, waarom zit die mevrouw vastgebonden?” Tja, leg dat maar eens uit!

 2. Holy shit is nog niet zo erg … Al eens de memoires gelezen van Ozzie Osborne ? Daar komt het woord F*cking per blad zeker 20 keer voor 🙂 Prettig weekend zus !

 3. BDSM is een hele aparte wereld, als je er niets mee hebt zul je dat ook niet krijgen. De mensen die het doen beleven het op een hele andere manier dan jij beschrijft hoe het was in je relatie. Bij BDSM staat namelijk respect voorop.
  Ik word trouwens wel heel nieuwschierig naar die fifty shades of grey, lees er zoveel over 😉

  1. Ook in de niet seksuele relatie tussen de 2 hoofdpersonen in het boek, was er geen evenwicht. Hij besliste alles, vond haar kleding niet goed, haar auto werd vervangen door een andere, ze moest 24 uur per dag bereikbaar zijn… Ik kan daar niks mee. Wat is daar respectvol aan?

 4. Ik hoorde er gisteren over bij een of ander programma.Zo’n boek trekt mij dus echt helemaal niet. En oh ja, Herman koch, die heb ik ooknog liggen. Ben benieuwd.

 5. Nee, niks voor mij. En dat boek trekt me ook niet, de recensies die ik las zijn niet echt geweldig. Ik hou ’t ook bij moord en Stephen King 🙂

 6. Ik heb ook echt helemaal niets met BDSM, ik word er eerlijk gezegd een beetje misselijk van, maar als mensen zijn die zich daar prettig bij voelen is dat natuurlijk hun goed recht 😉 Geef mij maar een goede thriller. En misschien moet ik dat boek van Herman Koch ook maar eens lezen 😉

 7. Ken het boek niet en zal het ook niet gaan lezen denk ik zo. Heb helemaal niets met dit soort extremen en ben blij met mijn eigen evenwichtige relatie. In de vakantie las ik ‘Tegenlicht’ van Esther Verhoef, dat vond ik dan wel weer een heel goed boek! Aanrader!

 8. Ik ken iemand die er mee bezig is waardoor ik er meer inzicht in heb. Ik snap het dus wel, maar om dat hier allemaal uit te leggen, dat is een hele klus.

 9. Ik ga er niet aan beginnen, aan dat boek. Ook niet aan bdsm trouwens. Dat zomerhuis wel, als het net zo goed is als de vorige Koch (net uit, ik was de laatste in Nederland geloof ik…)

  En geljikwaardigheid en evenwicht, ja, dat is fijn in een relatie. Op elk vlak. Hoewel je elkaar soms ook mooi aan kunt vullen (zo weiger ik pertinent mijn hoofd te breken over alles wat met belasting en hypotheek te maken heeft (-; en hij wil niet wassen en strijken en geen poepluiers dus eh… evenwicht! )

 10. Zomerhuis van Koch is ook een raar boek, hoor. Daar zitten ook flapdrollen van personages in die slappe keuzes maken. Maar ik heb t wel met plezier gelezen. Misschien wel juist daarom.

 11. Ik moest even doorklikken wat BDSM was, want er ging geen lichtje aan… bij het lezen van de uitleg bleef het lichtje uit, want ik begrijp niet wat daar nu leuk of prettig aan is… Is aan mij dus niet besteed… Ik hou van gelijkwaardigheid… en niet van allerlei rollenspellen en gedoe… It’s not my cup of tea!

 12. Ik voel me ook totaal niet geroepen om dat boek te lezen! En heb ook helemaal niets met BDSM , dat iedereen even weet dat ik het dus niet ben, die lezeres whahahahaha. Sowieso ben ik al niet heel erg een typje voor onderdanig gedrag haha.

 13. Ook ik moest even klikken op BDSM, hahaha best veel zie ik dat schrijven. Maar goed, nee het trekt mij niet. Ik heb het nog nooit gedaan en zal het (hoogstwaarschijnlijk) ook nooit doen want ik snap ook niet wat er leuk of prettig aan is.
  Voor wat betreft dat boek, ik ben niet 1 van die tig miljoen mensen. Heb even vluchtig gelezen waar het over gaat, maar vooralsnog trekt het me niet.

  Ik ben op dit moment Lost Boy, van Dave Pelzer aan het lezen, best slikken af en toe. ‘Ik was niemand’ zijn eerste boek, in 1 ruk uitgelezen. Daarna even een ander boek zoeken.
  Fijn weekend.

 14. Doe mij maar gewoon een boek over reizen, emigreren of andere leuke of grappige dingen. Misschien saai, maar dan kan ik tenminste meefantaseren. Iets wat me bij dit boek niet zal lukken. Bij moord trouwens ook niet 😉 Hoewel ik literaire thrillers de laatste tijd wel meer ben gaan waarderen.

 15. BDSM is iets wat met wederzijds goedvinden wordt uitgevoerd. Er zijn codes, waar de dominante partij zich ten alle tijden aan hoort te houden, de onderdanige blijft in controle. Het boek ken ik niet, wel heb ik een aantal jaren in dat wereldje gewerkt, en heb nooit wantoestanden meegemaakt, wel een hoop geleerd, en veel gelachen. Het zijn gewone mensen, met gezinnen, banen, en gelijkwaardige relaties. Je kunt het eigenlijk niet vergelijken met de kromme relaties zoals jij (en ik) in het verleden hebben gehad. Just saying….:)

  1. Ik begrijp dat veiligheid en wederzijdse goedkeuring hoog in het vaandel staan. Maar wat ik niet snap (of wil snappen) is het verschil in ‘rang’. Hoe kun je in de slaapkamer je zó gedragen en aan de ontbijttafel elkaar als gelijkwaardig zien? Dat verschil moet toch dan in alles doorsijpelen? Dat deed het in het boek dus wel. Zij had nergens iets te vertellen eigenlijk. Of is dat een verkeerd beeld?

   1. Zoals ik zei, ik ken het boek niet, is het waarheid of fictie? Zij had niets te vertellen, wilde ze dat? Of was het tegen haar zin? Je hebt in dat soort relaties ook gradaties. Iemand die echt onderdanig is, en daarvan ook echt geniet zal dat ook doorvoeren in het dagelijkse leven. Dat is net zoiets als geaardheid, je bent t of je bent t niet. Bondage, masochisme, onderdanigheid, het zijn allemaal verschillende vormen, sommigen hebben 1 van deze behoeftes, anderen hebben ze allemaal. Er bestaan ook dominante masochisten bijvoorbeeld…..Het is best complex allemaal, en moeilijk te begrijpen voor anders-denkenden.

  2. ” … de dominante partij zich ten alle tijden aan hoort te houden, de onderdanige blijft in controle …” Wie is dan eigenlijk precies de dominantie en wie de onderdanige? Als de onderdanige in zekere zin de controle blijft houden?

   1. Dat is t m nou juist, de onderdanige is never volledig machteloos. Hij of zij zal wel proberen hoever hij-zij kan gaan voordat ze het `stopteken` geeft. Het is een spel, met bijbehorende spelregels…

   2. Precies. Er is eigenlijk geen verlies van controle, of van ongewenste dwang. Het is een spel, met bijbehorende spelregels, de onderdanige bepaalt zelf hoe ver hij- ze gaat, en kan daar steeds verder in gaan. Het `stopteken` is heilig.

 16. De reacties tot nu toe gaan meer over boeken dan heb ik een boekentip … een echte aanrader – ook een bestseller en iets met moord en bijzondere mensen (geen bdsm) met bijzondere relaties … De 100-Jarige Man Die Uit Het Raam Klom En Verdween (Jonas Jonasson)

  1. Die heb ik ook als tip op mijn blog staan. Geweldig boek! Van begin tot eind me verbaasd en gelachen. Kan wel jaloers zijn op iemand die zoiets schrijft; hoe verzin je het?!

 17. Het heeft denk weinig met BDSM geeft nu een extra gevoel te weeg bij het onderdanig zijn van die vrouw, helaas kom je dit soort dingen ook tegen bij mensen die een ‘normaal’ sex leven hebben. Heb ook een beetje het idee dat het boek een verkeerde indruk/beeld geeft over het BDSM. Niet dat ik er veel over weet, in die zin dat ik mij daar niet mee bezig hou in mijn leven.

  Geef mijn maar heerlijke moordverhalen en trillers om te lezen. Moet wel zeggen dat sommige roman mijn ook wel aan beginnen te spreken zoals ‘De schaduw van de wind van : Carlos Ruiz Zafón’

 18. Ik heb al veel gehoord over dat boek, maar het rekt me niet om te gaan lezen. Ik heb helemaal niets met dat onderwerp. Geef mij inderdaad maar moord en doodslag, het bloed mag van de pagina’s afdruipen.

 19. Ik heb het ook net gelezen (alledrie de delen, helemaal gek ben ik). Bleef steeds hopen dat het een soort van beter zou worden haha. Vond het slecht geschreven, in het Engels, slordig ook. Alsof de schrijfster dacht: oja, wacht, daar had hij issues mee. Toch doorgelezen maar zou het niet iemand aanraden. En inderdaad die Anastasia… Wat een muts. Dat blijft ook gewoon drie delen lang zo.

   1. Haha ik ben heel slecht in boeken wegleggen. Zeker als ze op mijn telefoon staan. Of films uitzetten. Ben ik te nieuwsgierig voor denk ik ;). En dit scheen zo populair te zijn, heel stom, maar ik bleef dus echt verwachten dat het goede eraan nog moest komen :p.

 20. Ik ken het boek niet en ‘de sport’ spreekt me ook niet aan. Doe mij maar gelijkwaardigheid.
  En Herman Koch. Die staar ook nog steeds op mijn lijstje te lezen boeken.
  Hoe is het bij de V&D? 😉

 21. Ik heb de 3 delen verslonden….. (in het engels en deel 1 afgelopen week in het nederlands. In de nederlandse vertaling zit meer woordvariatie, dat leest wel veel prettiger)
  Ik vond het juist zo apart om te lezen hoe Anastasia zich staande hield tegenover de o-zo-dominante Christian. Uit wat hij haar voorschreef pikte ze uit waar ze iets mee kon, dingen waar ze niks mee kon, volgde ze haar eigen gevoel.
  Wat me wel enorm stoorde was dat werd gesuggereerd dat BDSM zou voortkomen na een traumatische jeugd… Dat komt inderdaad wel eens voor, maar is geen ‘standaard’ .

  Voor mij is het een geaardheid, net zoals je heterosexueel kunt zijn, of homosexueel, of bisexueel.
  BDSM hoort bij mij, zit in mijn leven verweven. Ik gedij het allerbeste onder positieve controle. Haalt het beste in mij naar boven, dat valt niet uit te leggen.

  De 100-jarige die uit het raam klom en verdween, een hilarisch boek. Van het begin tot het eind een grijns van oor tot oor bij het lezen ervan. Knap hoor dat de schrijver het bij elkaar kan verzinnen.

  1. Precies: dat schreef ik ook. Niet elke dominant is beschadigd. Dat vond ik -oa- zo jammer van het boek. Net zo min als elke homo of hetero. Ik zie het ook niet als afwijking, ik zie het als iets dat mij op geen enkel front aanspreekt. Maar dat is vrijen met een andere vrouw ook niet 😉

 22. Ik word altijd een beetje onpasselijk van SM. Had ook geen idee wat BDSM was maar alleen de plaatjes op Wikipedia waren al genoeg om het snel weer weg te klikken. Dat boek over Anastasia gaat hem dus ook zeker niet worden. Lees momenteel Spotgaai van de Hungergames trilogie. Alhoewel ik volgens mij niet tot de doelgroep behoor van deze serie vind ik het prachtige boeken.

 23. Volwassen mensen (in het bezit van normale verstandelijke vermogens) moeten gewoon doen wat ze prettig vinden met andere volwassen mensen (ook in het bezit……) die het ook prettig vinden; zoals Anastasia en Christian in dit geval!!
  Ik lees momenteel ’n boek van Anna Enquist ‘De verdovers’
  Zoals alles van Enquist erg goed!!

 24. Moord is niet mijn ding. Boeken zijn dat sowieso niet.
  En hoe mensen in elkaar zitten, ik weet het niet.
  Gelijkwaardigheid is een goed streven, maar ja, de mensheid houdt meer van competitie. En waarom sommige graag onderdanig zijn, geen idee. Raarheid.

 25. Ha zuster Klivia,

  Is dat wel medisch verantwoord, ach een fles drank leeg gieten is ook niet goed.
  Maar ik ben in alles ook voor gelijkheid, maar soms werkt het niet zo goed. oma

 26. Zuster, dat zou je ze dan persoonlijk moeten vragen in een mail en kijken of je antwoord krijgt.
  Soms doen mensen ´gewoon´ de dingen die ze doen met achterliggende redenen die
  niet ´zomaar´op een blog worden gezet 😉

 27. Ben eerder benieuwd naar de grijstinten dan naar de literaire thrillers die hier door vele reaguurders worden aangeprezen. Moet ik maar eens op mijn lijstje zetten. Heeft overigens niets met persoonlijke voorkeur te maken, (of toch :-)), maar vooral met nieuwsgierigheid. Wat drijft den mensch…

  1. Yep, om die reden heb ik het boek gelezen. Je mist niks Gerbie. Tis barslecht geschreven, ik denk dat je tenen ervan gaan krommen. Btw > heb je een e-reader? Kan je die van mij ‘lenen.’

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s