Pijn.

Sinds eind 2005 heb ik om de zoveel tijd behoorlijke pijn in mijn linker heup. Ik merkte het voor het eerst op, toen ik op de fiets naar mijn werk zat. De draaiende beweging van mijn been, het kracht zetten voelde op zijn minst onprettig aan. Toen ik een paar weken later zo langzaam fietste dat ik door een bejaarde werd ingehaald (op een gewone fiets, niet zo’n elektrische, want die tellen niet), was de maat vol.

Ik maakte een afspraak met een manueel therapeut en zij wist de boel weer een beetje draaiende te krijgen.

Zo ging dat jaren af en aan.

Vorig jaar mei, ruim 5 jaar later, na weet ik hoeveel pijn episodes, liet ik een MRI van mijn heup maken en daaruit bleek dat er een scheurtje zat in het labrum van mijn heup. Even simpel gezegd, de meniscus, een kraakbeenring die tussen kop en kom zit. Ik was ondanks het ronduit matige nieuws, heel blij met de uitslag. Ik was geen zeikerd. Er was wel degelijk iets niet goed in mijn lichaam.

Soms schiet er een flapje kraakbeen dubbel en daardoor kan ik mijn heup niet goed bewegen, is hij slecht te belasten en doet het pijn. Behoorlijke pijn kan ik u zeggen. Soms zelfs een 8. Ik ga er vaak mank van lopen, neem daardoor een rare houding aan en dan gaat op den duur mijn bekken scheef staan, met vervolgens pijnklachten op andere plekken.

Ik kan die pijn niet opwekken, er is geen enkele beweging of manier te verzinnen waardoor ik het kan forceren. Soms is het er ineens. Soms voel ik het zeurend aankomen. Soms duurt het een dag, dan weer een paar uur, het laatste jaar ook wel eens periodes van een paar weken. Het is ook wel eens maanden weggeweest.

De pijn is niet aanwezig als ik stil zit of lig. Alleen bewegen en belasten doet zeer. Maar ik ben 38 en een actief iemand. Ik fiets elke dag 10-15 kilometer, geniet daarvan, en wil dat blijven doen.

En dus toog ik een maand geleden naar de orthopeed.Opereren kan. Maar een heup is vacuüm en ze trekken hem dus eerst uit de kom. Vervolgens gaan ze middels een kijkoperatie dwars door spieren heen, moeten ze het kraakbeen verder kapot maken en dan pas komen ze op de plaats van bestemming aan. Dan frezen ze het flapje weg, of ze hechten het, hangt er vanaf wat ze ter plaatse tegenkomen. De scheur kan niet uit zichzelf genezen, kan alleen groter worden.

Nadelen: Een heup is een tikkie ingewikkelder dan een knie. De herstelperiode is tussen de 4 en de 8 maanden. Wij wonen 3 hoog. Ik zou dus gevangen zitten in mijn eigen huis. Ik kan weet ik hoelang niet tot amper werken. Ongeveer 90% van de mensen die is aan deze aandoening, ervaart verbetering. Verbetering is geen volledig herstel. Een groot percentage blijft pijnklachten houden.

Ergo: ik sla een rondje over.

Maar op momenten zoals nu, dat de pijn met vlagen niet te harden is, ga ik toch weer twijfelen. Moet ik toch niet een afspraak maken?

Het mooie van pijn is, dat je het vergeet. Als het straks weer weg is, denk ik er weer heel anders over.

U ziet het, ik heb niet alleen een defect in mijn heup. Ook in het gedeelte van mijn hersenen dat beslissingen neemt, zit een klein flapje.

43 thoughts on “Pijn.

 1. Herinner me dat je er al eens eerder over gelogd hebt {of herinner ik me dat verkeerd}. Verdomd lastig en vervelend in elk geval, dat is het wel. Zeker gezien het feit dat je geen peil kunt trekken op wanneer de pijn opkomt. Het komt ongetwijfeld op de meest onhandige momenten {dat is met pijn natuurlijk altijd wel zo}.
  Zo’n beslissing maken is niet gemakkelijk, denk niet dat dat iets met een flapje in je hersenen te maken heeft. Je schrijft al: er treedt verbetering op. Dat wil niet zeggen dat het helemaal weg is. En hoeveel verbetering? Gaat de pijn van een 8 naar een 6? Of naar een 2?
  De herstelperiode is ook niet mis, dat is nogal een behoorlijke periode.
  Ik zou ook niet zomaar kunnen beslissen hoor, want wegen de voordelen op tegen de nadelen?
  Lastig!

  Ik hoop in elk geval van harte dat je er zo min mogelijk last van hebt!

  1. Poeh, zou heel goed kunnen, het zit er ook al ruim 6 jaar. Precies mijn punt. Als het een 6 zou worden, ga ik al die moeite niet doen. Dan is het me niet waard.. Maar dat weet je dus nooit van te voren.

 2. Hi Kliefje,

  Beslissingen over snijden in je lijf of je ziel (therapie in welke vorm dan ook) daar kan eigenlijk niemand je raad bij geven. Je kunt alleen info krijgen over de mogelijkheden, de herstelkans, de complicaties en de genezingsperiode. Iedereen heeft wel een idee wat hij/zij zelf zou doen maar jij bent jij en dus uniek in hoe jij met de lusten en de lasten om moet gaan. De keuze bij een niet levensbedreigende kwaal is moeilijker………. De keuze bij een kwaal waarvan de herstelkansen onzeker zijn is moeilijker ………. Omgaan met pijn is ook heel moeilijk………..

  Sterkte ……. met alles, groetjes,

  Dorothé

 3. Hi Kliefje,

  Bij snijden in je lijf en in je ziel (therapie) kan eigenlijk niemand je echt raad geven. Vooral als de opbrengst/uitkomst zo onduidelijk is, is dat erg moeilijk. Makkelijk voor mij, moeilijk voor jou want jij zit met de pijn. Ik heb je niets anders te bieden dan dat suffe ‘sterkte’ en dan hoop ik dat je er wat aan hebt.

  groetjes,

  Dorothé

   1. Hoi Kliefje,

    Tja ik had gereageerd en toen was die reactie weg. De tweede keer wist ik niet meer precies hoe ik het opgeschreven had, maar ik wilde je toch een hard onder de riem steken en heb opnieuw iets opgeschreven. Gelukkig dat je dat waardeert.

    groetjes,

    Dorothé

    1. Tuurlijk waardeer ik dat! 🙂 Btw > je zat in mijn modereer-vakje wat typisch was, want je hebt al eerder goedgekeurde reacties. Had je ingelogd op een andere pc/ander IP adres? Iig > vandaar dat je reactie er niet meteen op kwam.

     1. Hoi Kliefje,
      Ik gebruik verschillende pc’s die in hetzelfde huis staan en reageer bij jou onder mijn wp-account, dus dat zou toch hetzelfde moeten zijn of niet?
      Soms hebben blogs kuren. De mijne heeft er ook wel eens last van.

      groetjes,

      Dorothé

 4. in mijn lijf is de laatste maanden genoeg gesneden.
  hoe het resultaat zal zijn weet je nooit. achteraf zie je of het een oplossing was of niet.
  daarom dokters blijven bestoken met vragen en eventueel mensen raad vragen die het zelf meegemaakt hebben.

 5. Het is inderdaad zo dat je pijn vergeet als het weg is. Je komt er pas weer achter dat het weg was, als het weer terug is. Veel succes met een eventuele beslissing nemen, en een fijn weekend.

 6. Ik heb van een aantal dingen ’n beetje last, maar heb ’t gelukkig niet op m’n heupen…. 😉
  Las laatst ’n blog van iemand (Fienke blogt), zij heeft al een tijdje een nieuwe heup en zit nu weer regelmatig op de racefiets. Is wel iets anders, maar wel zelfde raakvlak (=heup). Lijkt mij dat zij blij is met haar beslissing om te laten opereren ipv verder lopen met pijn.

 7. Oh dit is zo herkenbaar, al hoef ik geen operatie te overwegen, maar medicatie. Als ik me goed voel dan wil ik het niet. Ik weet dat ik de pijn kan hebben, maar als de pijn er ineens is, dan ben ik eerst een paar dagen boos en probeer ik de pijn weg te krijgen. Ik probeer me er maar bij neer te leggen dat het zo is.

  Vind die operatie wel heel heftig klinken. Me dunkt dat daar veel herstel voor nodig is!

 8. Tja pijn. Heb jaren rondgelopen met lichamelijk onverklaarbare klachten (en dan is het al gauw psychosomatisch, maar ook dat is beroerd) en dat is nit leuk. Nu zit ik met die suffe arm al gaat dat langzaam maar zeker wel de goede kant op. Dus pijn, pijn is verschrikkelijk, maar wat je schrijft, ls het een periode beter gaat, dan vergeet je het ook weer meteen.
  Lastig besluit wat je moe(s)t nemen. Sterkte.

 9. Nou jaaaa, nu weet ik zeker dat we klonen zijn, al ben ik met deze overeenkomst minder gelukkig dan met andere. Wat jij beschrijft heb ik al jaren en jaren in mijn…. réchterheup. Kan maanden weg zijn, en dan opeens “zak” ik er weer doorheen, zoals ik het maar noem, en kan dan dagen bijna niet meer lopen. En niets wat ik doe en probeer helpt dan, elke stap doet knoertepijn en ik ga heel raar lopen met mijn rechtervoet naar buiten gekeerd, hoewel ook dat weinig helpt. Ook geen centje pijn wanneer ik zit of lig. En inderdaad, als de pijn eenmaal weg is vergeet ik het weer, maar wanneer ik er de volgende keer doorheen ga twijfel ik steeds weer of ik misschien een keer mijn botdichtheid moet laten meten, of ik artritis heb (heb al een hygrometertje voor mijn neus staan om te kijken of hoge luchtvochtigheid er iets mee te maken heeft). Toch maar eens een MRI laten maken dus?

  1. Meen je? Het wordt bijna griezelig hoeveel wij op elkaar lijken en overeenkomsten hebben! Yep, MRI aanvragen via je huisarts of orthopeed. Google maar: laesie labrum heup, ik denk dat je veel herkent 😉

 10. Laten snijden in je lijf, natuurlijk liever niet. Het prettige ervan is dat je wel een keus hebt.
  En het is het overwegen waard. Je begint als de pijn er is al een verkeerde houding aan te nemen (nog al logisch), risico dat je ergens anders ook last en/of klachten krijg. Dan kan het soms nu al maanden doorgaan en 8 is niet niks. De herstel periode is ontzettend lang, en geen pretje te noemen om in het ongunstig maanden opgesloten te zitten in je huis(ben er geweest). Maar hoe zit het als die pijnen er zijn, wat kan je dan nog wel allemaal doen? Want dat lijkt mij wel de grootste vraag, of niet? Kan je dan gewoon nog werken en al je andere activiteiten doen?

  Ik wens je veel sterkte met het besluit en de vreselijke pijn.

  1. Geen 8 maanden, al ruim 6 jaar heb ik er last van 😉

   Ik kan alles wel gewoon doen, maar het kost me erg veel moeite. Ik kom soms jankend aan op mijn werk omdat fietsen pijn doet. Het gekke is: als ik eenmaal op gang ben, gaat het redelijk. Het is meer het opstarten, een soort stijfheid/pijn die me dan belemmerd. Ik heb zelfs in een behoorlijke pijnlijke periode gewoon door de Alpen gewandeld, en fors ook. Maar als ik dan eenmaal ga zitten, kom ik niet meer overeind.

   1. Pijnmeting 8 bedoelde ik en dat het soms maanden aan kan houden.

    Moeilijk dit lijkt me. Waar doe je goed aan. Natuurlijk niet normaal dat je er jankend van op je werk kom. Snap wel dat het niet dagelijks is maar toch. Knap dat je wel gewoon door de Alpen bent gaan wandelen. Dat is het vaak van zitten weer in beweging. Hoop dat het allemaal niet erger wordt en dat het langer aan gaat houden, alleen dan weet je wel wat de keus word.

    1. Knap? Nee hoor. Ik weiger gewoon me allerlei leuke dingen te ontzien omdat ik pijn heb. Vorige week nog kilometers over het strand gelopen. In het begin deed het zeer, na een paar km was ik pijnvrij. Tot ik ging zitten en weer overeind kwam, toen was het weer feest :S

 11. Wat een verhaal. Goed dat je zo positief bent en zegt dat je pijn vergeet, dat kan lang niet iedereen. Dat hersenflapje, gewoon gebruik van blijven maken! Sterkte en je beslissing op je intuitie blijven nemen hoor. Dat werkt het beste. Groetjes

 12. Bijzonder is dat hoe we pijn vergeten, zal wel een ingebouwd verdedigingsmechanisme in ons lichaam zijn. Ik snap dat je twijfelt bij een dergelijke operatie, maar wat doet dit op de lange duur met je lijf?Ik bedoel als je je gewicht gaat verplaatsen ga je dan je andere deel van het lijf niet overbelasten met alle gevolgen van dien/
  Zelf ben ik helemaal geen fan van operaties (ik word gewoon heel ziek als er een operatie op stapel staat ;-))) maar soms is het het overwegen waard.
  En over dat hersenflapje, laat dat maar zitten hoor want anders hebben we hier straks hele saaie blogjes 😉

 13. Pfff…lastige keuze, hoor. Wat gebeurt er als je niets doet? Worden de pijnperiodes dan steeds langer en moet je uiteindelijk dan wél onder het mes? En als je dan al ouder bent, duurt je herstel dan langer?
  Ik kan je niet adviseren, wel wens ik je veel sterkte met de pijn en wijsheid in het nemen van de beslissing.

  1. Dat weet niemand. Kan. Ik had even het idee dat de episodes sneller op elkaar kwamen, maar die theorie is naar de maan sinds ik nu voor het eerst in 3 maanden écht last had. (Voor het gemak tel ik het zeurderige gevoel dat er vaak is, niet mee.) De orthopeed weet ook niet of ik hierdoor extra kans maak op arthrose van mijn heup. Hoe ouder je bent, hoe langzamer je geneest van een operatie is vaak het geval. Maar aan de andere kant: wie weet is er over 10 jaar wel een andere methode waarvan je sneller geneest? Ergo: zeer onduidelijk allemaal.

 14. Phoe moeilijk hoor. Qua leeftijd zitten we wel op dezelfde lijn, maar qua werk natuurlijk niet. Ik sta of loop de hele dag op mijn werk. Dus ik denk dat ik het met die pijn ook niet vol zou houden. (ik ben ook een man he…. die hebben toch een lagere pijngrens(zeggen ze)). Maar mozes, ze zien me aankomen op het werk 4 tot 8 maanden herstel.

  Love As Always
  Di Mario

 15. Are we sisters or are we not sisters, that’s the Q. Ken die verdomde pijn ook. Zelfde plek, zelfde manco met lopen, en idd. af en aan. Maar ik ben te lui of te ijgenweis om er es goed naar te laten kijken. Laat staan dat ze er aan mogen punniken. Ik neem wel een tabletje duivelsklauw en anders een flesje goeie merlot. Santé!

 16. Ik heb afgelopen week heupoperatie gehad(kijk). Op twee plekken de kop gereduceerd en op twee plekken kraakbeen opnieuw vastgemaakt aan de heup. De pijn daarna stelt niets voor. Na 12 jaar eindelijk een oplossing. Doe je niets dan verslijt je heup sowieso. Afgelopen Donderdag geopereerd en vandaag weer begonnen met werken. Ik heb er veel vertrouwen in dat ik de komende jaren verlost ben van de pijn. Gr. Hein

  1. Dank voor je respons. Mijn orthopeed vertelde me dat slijtage niet extra optreedt door wat ik nu heb. Daarbij zijn er maanden die pijnloos voorbij gaan en dan vergeet ik weer hoeveel zeer het doet. Ik ben blij voor jou dat er een oplossing is gevonden. Op naar volledig herstel!

   (ik sla nog even een rondje over. Tot nu toe kan ik er mee leven…)

 17. Hai,

  Ik ben nieuwsgierig, ik zit te Googlen en kom jouw verhaal over je heup tegen, ik zit in hetzelfde dilemma en ik ben erg nieuwsgierig, hoe het nu met je gaat en of je inmiddels een kijkoperatie heb laten doen?

  Ik hoop,op een reactie,
  Gr. Joyce

  1. Nee, ik vind de revalidatietijd veel te lang (4-8 maanden is me verteld), ik ben iemand die niet stil kan zitten. En de slagingskans is niet erg groot. De kans is nogal aanwezig dat ik niet geheel klachten- en pijnvrij ben erna. Ergo: het is het me niet waard. Ik kan de pijn goed handelen (zoals die nu is) en wacht eea nog even af. Sterkte met je keuze jij!

 18. Wat voor leuke verhaal. Zelf heb ik ook die scheur in mijn heup en wacht op advies van de arts maar duurt zo lang. Ik heb die pijn niet zo lang ongeveer half jaar maar veel pijn. Kan ik niet goed werken (in de winkel moet ik hele dag staan). Ik ben erg benieuwd over die kijkoperatie hoe en wat?

 19. Afgelopen maandag heb ik een kijkoperatie aan mijn heup laten doen waarbij ze een schreur van 2,5/3 cm in mn labrum hebben hersteld en ook stuk van mijn heupkom bot hebben afgehaald. Ik ben nu 3 dagen verder, dus weet nog helemaal niet hoe het herstel kan gaan maar als ik me houdt aan wat ik niet mag doen heb ik vrij weinig pijn. Ik mag mn bovenbeen niet meer dan 90graden naar mn buik trekken en mijn been niet meer dan 20graden naar buiten draaien. 3 weken mag ik niet op mijn voet steunen dus betekend met krukken lopen, maar trap op en af gaat prima ook in en uit bed of in en op de bank. Tuurlijk is dit niet prettig maar dit is een herstel periode waarbij ik overtuigd ben dat het steeds beter gaat en ik uiteindelijk alles weer kan. als ik dit niet had laten doen zou ik altijd beperkt blijven door de pijn die inderdaad onverwachts met regelmaat op trad. Over 10 dagen mag ik gaan fietsen zonder weerstand, en doe nu ook oefeningen om niet stijf te worden en de boel te laten doorbloeden. Ik vind het tot dus ver niet tegen vallen en geef me gewoon over aan de situatie, dus veel lezen-internetten en uitzendinggemist kijken.. En wetend dat ik straks weer kan hardlopen en werkenlopen zonder pijn maakt het mij zeer de moeite waard!!

  Graag hoor ik of er meer mensen ondertussen geholpen zijn middels een kijkoperatie aan de heup en hoe jullie het herstel ervaren of ervaart hebben en vragen van andere zijn altijd welkom (ik heb de tijd..; -)

  1. Sterkte jij! Ik hoop dat je volledig hersteld en dat de pijn wegblijft. Ik ben er nog niet aan toe. Tot op heden meer periodes pijnvrij dan dat ik niet meer kan lopen en daar kan ik mee leven…

   1. Het is inderdaad een overweging die je voor je zelf moet maken. Sporten (hardlopen is echt mijn energiebron) en ook op mijn werk loop ik enorm veel waarbij ik er nu (voor de operatie) te veel last van had. Ik ga er vanuit dat ik na de operatie in ieder geval minder pijn/last heb… en misschien wel helemaal geen last (hoop het heeeeeel hard)!!! Ik hoop voor jou dat de pijnvrije periodes veeel meer aanwezig zijn dan de pijnperiodes, succes in ieder geval!

  1. Hopelijk komen ze met een geschikte oplossing. Ben nu bijna 2 weken verder (na de operatie) pijn valt me nog steeds mee al een paar dagen geen pijnstillers gebruikt. gister na oefeningen wel wat pijn-gevoelig, maar denk dat dat ook wel normaal is. Vanaf morgen mag ik fietsen (op een hometrainer zonder weerstand) eindelijk weer wat meer beweging, dit is echt zo NIKS voor mij. 30 mei terug naar de behandelend arts en wie weet mag ik dan weer op gaan bouwen.. Succes Bobi en hou ons op de hoogte!

   Groetjes

 20. Hello allemaal,
  Ik wil jullie laten weten dat mijn operatie wordt over 3-4 maanden. Hoop ik dat tot deze tijd zal redelijk gaat want nu heb ik veel pijn. Ik wens jullie hele mooie zomer 🙂
  Bobi 🙂

  1. Nu zijn twee weken na operatie. Gaat goed, ik loop met twee krukken en heb ik paar oefeningen van fysiotherapeut gekregen. Na oefeningen doet beetje pijn maar ik denk dat nog vroeg is om te weten of helemaal pijn vrij zal zijn straks. Ik denk van wel 🙂
   Sorry voor mijn Nederlands en bedank voor alles.
   Liefs, Bobi

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s