Verspilling.

Zaterdag waren we een dagje naar Avifauna. Met de neefjes van Vlam. We hebben een heel gezellige dag gehad. Vreselijk gelachen om de Lori’s die je daar kunt voeren en die echt overal op je gaan zitten. Ik kan me nog van vroeger, van schoolreisjes herinneren, dat het een beetje een achenebbisj park was. Tegenwoordig is het een mooi verzorgd, volwaardig geheel. Niks mis mee. Doen dus!

Vlam en ik hebben nog een poos met een verzorger staan praten en dat leverde interessant materiaal op. Waar ik me wel weer even druk om heb lopen maken. Wat zijn we hier toch op bepaalde vlakken verzand in pietluttigheid. Wat werken we onszelf tegen op veel gebied. Wat zou het leven toch simpel kunnen zijn, en veel voordeliger, met een paar aanpassingen, of afschaffingen van regeltjes of wetgevingen.

Zo moeten dierenparken hun vis, vlees en groente op de veiling kopen. Het is hetzelfde voedsel dat u en ik ook eten. Eventuele overschotten worden vernietigd. Niet alleen vind ik het BE-LACH-E-LIJK dat goed voedsel zomaar weggeflikkerd wordt, het verbranden van dat voedsel kost ook geld. Verlies op verlies dus eigenlijk.

Voor het bereiden van het voedsel van de dieren, worden net als in de horeca, aparte, gekleurde snijplanken gebruikt. Rood voor het vlees, groen voor groente en blauw voor vis. De volgende stap wordt denk ik dat de vogels alleen nog maar Spa Blauw te drinken krijgen. Leidingwater is slecht voor die tere maagjes. En misschien kunnen alle vogeltje dan ook handschoenen over hun pootjes gaan dragen? En mini-pampertjes rond hun gevederde billetjes? Al die poep overal. Bah!

Als een visboer al afval van de vis aan het park zou willen doneren, dan mag dat niet worden vervoerd in dezelfde auto als waar de vis zelf in vervoerd wordt, ook al zit één en ander in gescheiden/hermetisch afgesloten vaten. Doet de visboer dat wel, dan riskeert zhij een boete van 1800 euro.

Als het park al eens een zeldzame voedselgift krijgt, van bijvoorbeeld duivenmelkers die hun bejaarde of niet meer presterende duiven als voer voor de roofvogels aanbieden, moeten al die duiven genummerd woorden en in de boeken worden gezet. Pietluttig als we hier in NL zijn, moet elke scheet geregistreerd worden. Onze belasting- en keuringsdienst van warenvrienden willen overal hun grote neus in kunnen steken. Ik hoop trouwens in het kader van de veel te ver doorgedraafde hygiënecodes dat ze die neus wel even willen steriliseren alvorens de parken te betreden, want stel je voor dat ze een gier zouden besmetten met hun zeik-virus?

De tig ganzen van bij Schiphol die momenteel vergast gaan worden, mogen ook niet gebruikt worden als dierenvoer, ook die gaan de verbrandingsoven in. Ze zijn er wel over in conclaaf, maar u weet hoelang dat kan duren. Daar moet eerst tot in den treuren over vergaderd worden. Tegen die tijd dat ‘ze’ eruit zijn, is de laatste gans allang tot stof vergaan.

Nog zoiets: Van Der Valk, de eigenaar van Avifauna, heeft ervoor gekozen geen parkeergeld te heffen. Dat scheelt ze per jaar 3 miljoen euro omzet. De reden dat ze dat niet willen, is omdat ze het belachelijk vinden naar hun klanten toe. En gelijk hebben ze. Ik voel me altijd behoorlijk genaaid als ik in bijvoorbeeld de Efteling net 35 euro per persoon entreegeld heb betaald en ik dan ook nog een parkeermunt à raison de 10 euro mag afrekenen.

Wat dacht u dat er zou gebeuren met de entreeprijs, als parken hun dierenvoer (deels) gratis of voor een veel lagere prijs zouden kunnen krijgen en niet vast zouden zitten aan ‘onze’ idiote regeltjes? Een entreekaartje zou misschien zomaar ineens betaalbaar worden voor ons gewone stervelingen. Gátver! Daar moeten we toch niet aan denken?

22 thoughts on “Verspilling.

 1. Wat een verhaal, zeg! En inderdaad belachelijk al die regels. Voor de gewone mensch is een uitstapje, naar wat dan ook, bijna onbetaalbaar geworden. Ik snap nu waarom.

 2. Erg wat ze tegenwoordig met goed voedsel doen. Je zegt hier iets zeer zinnigs zuster, jammer dat diegenen die het voor het zeggen hebben niet normaal verstandige mensen zijn

 3. Sommige wetten zijn belachelijk ; Maar ze worden uitgevonden om mensen werk te geven ! Hoe onnozel ze ook zijn … Spa blauw aan de vogels geven ! MMMMMMMHHHH zou de echte Ollie zeggen !

 4. Tot nu toe hoor ‘k al vier kabinetten lang (geloof ‘k ) dat men regeltjes en de ‘administratieve last’ wil afschaffen maar voor die afschaffing moeten er eerst regels komen, da’s NL
  groet

 5. Weer wat geleerd. Eerlijk gezegd sta ik er niet van te kijken. Zou in geval van hongersnood ook zo een blik kattenvoer op durven eten. Maar gelukkig is het zover nog niet ;P.

 6. Belachelijk zeg! Een van de redenen dat wij vaak bij onze oosterburen op bezoek gaan naar parken/dierentuinen is de lage entreeprijs en het gratis parkeren. We staan op punt om naar Tierpark Nordhorn te gaan, je ligt dubbel als je daar de prijzen ziet, dan ga je met plezier naar de dierentuin!

 7. Sommige regels zijn zeker belachelijk. Maar voordat we daarvan af zijn eerst vergaderen en nog eens vergaderen, want dat is het enige waar wij Nederlanders goed in zijn, tot in de treuren praten….. en dan nog nergens komen of de regels worden nog strenger.

 8. Wat een regeltjes, het lijkt wel een administratiekantoor… Wat een gemuts als iemand eten wil doneren, dan wordt er gekeken in welke auto het wordt vervoerd… tsss!!

  En al die regeltjes wordt in de prijs verrekend.

 9. Uitstapjes als dit lijken voor velen niet meer haalbaar, net als een dagje Efteling bijv. Niet te betalen voor een gezin met twee kids

 10. Dat was wat ik zo heerlijk vond aan het wonen op Curaçao; niet al te veel regeltjes en als die er al zijn worden ze massaal genegeerd of overtreden:-)

 11. Nee, stel je voor dat we het de gewone mensen gemakkelijk maken. Dat kan niet hoor. Er wordt in dit land (en niet alleen hier) veel te veel verspild. En dan heb ik het niet alleen over het voedsel, het kan allemaal veel efficiënter.

 12. onlangs vernomen dat ze in Cambodja alles wat eetbaar is in de pot draaien, katten en honden en insecten dus ook. Kunnen wij daar misschien nog iets van leren ?

 13. Oh wat heb jij gelijk zeg !! Echt wel !
  Misschien ooit ? Oh nee dat is de Efteling he 😉

 14. Ha zuster Klivia,

  Weer een mooi voorbeeld van ons doorgeslagen beleid, ik wist dit niet.
  Bij de ganzen dacht ik ook richting dierentuin.
  Het is eigenlijk te gek van woorden, zo krijgen mens en dier steeds minder weerstand.
  Een kind dat zand eet wordt zowat opgenomen. oma

  Ot. Je verzoekje staat genoteerd voor de volgende show.
  Deze staan allemaal op: http://www.wir-3.com/

 15. Je kan wel links en rechts gaan beweren dat het nergens op slaat, ze zullen toch vast overal hun reden voor hebben.
  Mensen kunnen ook dieren gaan stelen en zo.

Reacties zijn gesloten.