Manierloos.

Ik vind ergens binnen wandelen zonder kloppen ronduit onbeschoft. En respectloos.

Pas geleden had ik weer zo’n ongemanierde vlerk tegenover me. Ik was in mijn onderzoekskamer met een mevrouw die slechts gekleed was in rok en bh, en zat wratjes aan te stippen met stikstof. Out of the blue stond ineens tegenover ons, een mij onbekende dame. Ik vloog uit mijn stoel en vroeg Jane Doe wat ze in vredesnaam onaangekondigd in mijn kamer deed?

Ze was van de wijkverpleging en kwam in het kader van een één of andere flutaktie een zakje snoeptomaatjes brengen. Jane verontschuldigde zich door te vertellen dat ze nog nooit bij ons in de praktijk was geweest en de weg niet kende.

Ik vertelde haar op mijn beurt hoogst verbaasd te zijn dat ze zowel iets wat zonder enige twijfel een balie was, als een onmiskenbaar bureau was gepasseerd en zomaar een kamer was binnengelopen. ‘U had niet kunnen bedenken dat het een tikkie onbeschaamd is om zomaar ergens binnen te wandelen zonder kloppen of wat voor vooraankondiging dan ook? En u kunt toch wel verzinnen dat bij huisartsen de privacy nogal hoog in het vaandel staat?’ Mevrouw snoeptomaat werd net zo rood als de meegebrachte groente, legde een zakje op de balie en droop af en mompelde ‘Sorry’.

Misschien was ik wat hard, maar het was absoluut niet de eerste keer dat er zoiets gebeurde en ik was het spuugzat.

Het barst bij ons van de onopgevoede mensen.

Er zijn ook mensen die wél kloppen, maar in diezelfde nanoseconde meteen de deur maar opengooien. Ik heb van mijn moeder geleerd eerst even af te wachten tot je ‘Binnen!’ of iets van gelijke strekking hoort. Maar wellicht heb ik het wel mis?

Eerst probeerde ik het door mijn deur op slot te doen als ik iemand binnen had. Maar dat hielp amper. De deur kregen ze niet open, maar men ging gewoon maar heel irritant door met kloppen. Of er werd een paar keer ‘Joehoe’ of iets dat daar op leek geroepen. Of ze bleven aan de deurklink rommelen. Erg vervelend als je net in iemands muts staat te turen, je zojuist een naald in een bil hebt gestoken of als iemand een grote teug lucht heeft genomen om een longfunctie-onderzoek te ondergaan. Het leidt nogal af namelijk.

Dus heb ik sinds een aantal maanden een knalrood A4-tje met daarop ‘Ik heb een patiënt binnen, zou u ons svp niet willen storen?’ over mijn deurklink geplakt als er iemand binnen is.

En dan nóg zijn er mensen die toch gewoon gaan staan kloppen. En dan niet als ze een hartinfarct staan te krijgen (want dan vind ik het oké) maar gewoon: omdat ze hun verwijsbriefje op komen halen ofzo.

De volgende stap is de deurklink onder stroom zetten. En mocht dat niet helpen, dan wil ik een drukknopje op mijn bureau. Als ik dan weer gerommel aan die deurklink hoor, dan druk ik daarop, schuiven er 2 panelen in de vloer uit elkaar en flikkert degene die het in zijn of haar botte harses haalt tóch te rammelen aan de deurklink, in een bak water met hongerige krokodillen.

Ik zie geen andere mogelijkheid.

Jammer dan van die eed van Hippocrates.

29 thoughts on “Manierloos.

 1. Zo te lezen ben ik blij dat die eed bestaat ! 🙂 hahaha ! Ja onbeleefd zijn … Wij hebben op gebied van beleefdheid onze kinderen heel streng opgevoed. Vooral aan de telefoon , in de winkel , aan de deur en op school. Dat maakt een goede indruk op ons en op hen. Ik kan me doodergeren aan mensen die zo onbeleefd zijn als ze iets bestellen in een winkel en sommige winkeljuffers weten er soms ook erg van. Wat mankeert er aan de woorden AUB of Hallo of dank je wel of tot ziens ???

 2. Je beschrijft het weer prachtig! Maar het is natuurlijk een trieste zaak dat er steeds meer asocialen en brutalen zijn. Ze worden ook steeds meer gekweekt door ouders die meer bezig zijn met zichzelf dan met hun kinderen en de opvoeding.
  Laatst werd mijn oudste bijna omvergereden door twee kleuters die keihard op hun fiets over de stoep sjeesden… de ouders stonden iets verderop met elkaar te kletsen en keken op noch om. Ongelofelijk! Die van mij hadden allang een draai om hun oren gehad en sorry moeten zeggen.

 3. Ik heb er ook een hekel aan, zal het zelf ook NOOIT doen, evenals te laat komen bijvoorbeeld, ook zo ongemanierd. Of iemand die je niet kent (ouder of jonger) meteen met je en jij aanspreken…

 4. Ik ben het 100% met je eens deze keer. Het is alsof deze mensen zichzelf al het recht geven gewoon zo binnen te lopen zonder te kloppen. Tot het ze zelf overkomt.

 5. Wat geniet ik toch dagelijks van je logjes. Geweldig. Hoe verzin je ze.
  Het is idd erg onbeschoft van de mensen dat zij dit doen. Mijn gynaecoloog heeft eens een persoon gigantisch uitgescholden die de ruimte binnenkwam waar hij mij aan het onderzoeken was. Blijkbaar werkt zoiets toch het beste.

 6. En dan met camera’s er bovenop, zodat wij mee kunnen genieten 😉
  Je eerste zin deed me trouwens denken aan een nummer van ‘De Dijk’ – ‘Binnen zonder kloppen’

 7. Ongelooflijk zulke mensen. Die zijn naast brutaal ook nog eens doof, dom en blind. Heb er geen andere woorden voor. Ik stem voor de 220 Volt op de deurklink. No mercy! 😉

 8. Ik zeg 220 op de deurklink en als ze daarvan bij staan te komen, mogen de luiken in de vloer open klappen. Zeer ongemanierd en aso vind ik mensen die zonder kloppen een ruimte binnen komen stormen en als klap op de onbeschofte vuurpijl meteen hun verhaal beginnen te houden.

 9. Nou ja, daar snap ik nou echt he-le-maal niets van. Ik zou het niet in mijn hoofd durven halen om in een huisartsenpraktijk, apotheek, ziekenhuis of enig andere zorginstelling zomaar binnen te lopen zonder kloppen. Sterker nog, ik durf niet eens te kloppen, ik wacht wel tot ik iemand bij de balie zie, of in de hal, of waar dan ook, maar niet in een kantoortje. Dat is toch de normaalste zaak van de wereld? Ben echt stomverbaasd dat dit blijkbaar gebeurt, kan er met mijn hoofd niet bij….

 10. De praktijkondersteuner van mijn huisarts heeft ’n rode lamp aan als ze met iemand
  bezig is en op de deur staat: BIJ ROOD LICHT WACHTEN TOT ER IEMAND BIJ U KOMT. Volgens mij werkt dat uitstekend want ik heb nog nooit
  meegemaakt dat er zomaar iemand binnen komt of ongeduldig staat te kloppen!

  1. Das ook een idee. Het gaat er alleen meer om dat het buitengewoon triest is dat veel mensen geen respect meer hebben voor hun medemens. Dat waarden en normen en etiquette toch lijken te verdwijnen.

 11. Prima oplossing. Ben je gelijk van de meest vervelende klanten af.

  Ik was gisteren in een grote speeltuin en verbaasde me weer over het niveau van beschaving van wat ouders… Bwehhhh. En dan deden ze niet eens iets bijzonders. Zal wel aan mij liggen, ik heb het deze week wat moeilijk met de medemens, die doet het niet snel goed…

 12. Jeetje, kan me die frustratie heel goed voorstellen, vooral ook voor de patient inderdaad.
  Zoiets doe je toch niet?
  Maar zo te lezen zijn ze er dus die het wel doen, die rode lamp vind ik prima oplossing
  de mijne was iets minder verfijnd 😉
  Broek omlaag trekken en dan er weer terug sturen 😉 Weten ze gelijk hoe het voelt
  maar ja zal ook wel niet mogen denk ik zo hahaha.

  Zit me af te vragen waar dit soort gedrag aan ligt: een soort mens of een gebrek aan opvoeding die dan weer veroorzaakt wordt door ??

 13. Er zijn momenten dat het geoorloofd is om te slaan….Ik kan mij niet herinneren dat het er 20 jaar geleden ook al zo aan toe ging. Of vergis ik mij?

 14. Ha zuster Klivia,

  Ik ben het alweer met je eens, ook hier in huis klop ik eerst als ik bij de kinderen op de kamer moet zijn.
  Wederzijds respect en opvoeding. oma

 15. Van iemand van de wijkverpleging mag je wel verwachten dat ze weet dat er achter een gesloten deur een patiënt kan staan… lijkt me.

  Héél irritant en voor de patiënt héél vervelend.

  Misschien een deurmatje voor de deur, met daarin als ze daar op gaan staan een sensor/drukknop zodat ze de tekst horen… “Voor de balie wachten op uw beurt!” hahaha

 16. Ik zou twee grote, vals grijzende honden met hele scherpe tanden aan een dikke ketting voor de behandelkamerdeur zetten. Ik heb geen enkel, maar dan ook geen enkel, begrip voor dit soort ongemanierd gedoe.

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s