Opgroeien.

Dit is mijn grote, kleine meisje op haar laatste nieuwe schoolfoto. Het wicht is 12 jaar en heeft mij ergens in de afgelopen weken ingehaald qua lengte. Ze is nu 1m70. Ze heeft net als ik schoenmaat 40 en daar ben ik blij om. Want ik kan me niet voorstellen dat het daar bij blijft. Ik voorzie in ieder geval een maatje 41 en met mazzel 42. Op die manier zijn mijn geliefde pumps veilig gesteld. Hoef ik straks me niet te pletter te zoeken naar mijn eigen schoenen.

Zoals alle meiden heeft Jill het namelijk voorzien op haar moeder’s spullen. Mijn kleding past ze gelukkig niet, er zit een gapend gat tussen haar XS en mijn XL. Maar mijn verzorgingsproducten zijn niet veilig voor haar. Zo is het me al eens overkomen dat ik mijn benen wilde scheren en de bus scheerschuim leeg bleek te zijn. Dat ik mijn nagelschaartje kwijt was. Mijn zeer nodige pincet foetsie was. (Zonder dat ding verander ik in Bert van Sesamstraat, met die unibrauw.) Mijn parfum, make-up en nagellak, daar blijft ze gelukkig van af. Ze weet dat ik haar dan van het balkon gooi.

Ik heb zelfs in de badkamer een eigen plankje. Met dingen die ‘off limit’ zijn, exclusief voor mij. Ik deel alles, maar om nou een kind van 12 mijn dure crèmes te laten gebruiken? Of mijn heerlijke Franse rabarberdouchegel? Nee, sorry. Er zijn grenzen.

En toch probeert ze het zo nu en dan wel. Ondanks dat ze weet dat het ten strengste verboden is. Het is pvd net een kind…

Een aantal maanden geleden viel ze zó ontzettend door de mand. We hebben vreselijk gelachen om haar. We zaten te eten en ineens zag ik dat ze vlekken in haar nek en een rare teint had. ‘Ben je ziek aan het worden? Voel je je wel oké?’ Niks aan de hand, ze voelde zich lekker als kip, zei ze. Ik vertrouwde het niet, iets aan me zei dat ze oneerlijk was. Toen viel het kwartje bij me. ‘Heb je soms aan mijn zelfbruinende crème gezeten darling?’

Uiteraard werd dat in alle toonaarden ontkent. Meerdere malen.

‘Laat je handen eens zien dan…’

En toen kon ze niet anders dan toegeven dat ze aan mijn spullen had gezeten. Ze had een klassieke fout gemaakt: ze was vergeten haar handen te wassen na gebruik van die troep. Ze had allemaal oranje-gele vlekken op haar palmen.

Straf was niet nodig, ze heeft een aantal dagen behoorlijk voor joker gelopen met die pantervlekken in gezicht en hals. Dat was genoeg om voorlopig van mijn spullen af te blijven.

Op naar het volgende onvermijdelijke incidentje.

45 thoughts on “Opgroeien.

 1. heel erg fris en fruitig, dit blogje…wat een schat van dochter!!!
  schoenmaat 42…heb ik ook, stevig met beide benen op de grond dus

  Berber

 2. mijn dochter van 14 experimenteert sedert enige tijd met eigen spullen als make up enz.
  Soms is het resultaat “verbluffend”.
  Met kinderen rondom je besef je pas hoe snel de tijd gaat zoals ze groeien en evolueren.

 3. Hoewel ik Jill al diverse malen irl gezien heb, valt me door deze foto pas op, dat ze aardig veel op haar moeder lijkt. Dat is overigens geen handicap te noemen.

 4. Ik heb NOOIT wat van mijn moeder geleend of gedragen, om twee redenen: 1) niet dezelfde smaak, en 2) niet dezelfde maat vaak

 5. Het wicht LOL … Met jongens werkt dat anders… die houden niet van mijn douchegel en mijn scheerschuim ruikt ze ook te frips en fruitig.. Maar mijn Venusscheermes is inderdaad steeds spoorloos (dat lijkt dan weer niet uit te maken zo’n roze geval)

  Prachtige dochter met een mooie lach, en die twinkel in haar ogen, geweldig!

  Fijn weekend!

 6. Wat een knappe dame. Die straalt gewoon het leven in. Shirel zit hier al te experimenteren van diverse artikelen. Dat ziet ze van haar Ima en dat moet dan nagedaan worden.

  Love As Always
  Di Mario

 7. Wat een leuke meid, en wat groot voor een 12-jarige! Is het andere geslacht al in beeld? Ik verheug me nu al op een blogje daarover.

 8. Jemig wat is ze (nu al) lang zeg. Oudste is hier al met allerlei zaken bezig op gebied van verzorging maar nog niet met het scheren van haar benen.

 9. Het lijkt me zo op het eerste oog een vrolijke meid.
  En dat uitproberen van moeders spullen, dat hoort er gewoon bij. Met een beetje geluk past ze straks de Nike’s van Vlam 😛

 10. Ik zelf was gezegend met moeder en twee oudere zussen zonder schoenen met hakken, zonder make-up….

 11. Lijkt me een vrolijke lieve meid, die dochter van je. Mooie foto! (mijn foto’s van die tijd laat ik nog niet onder dwang zien:-)
  Hier zijn mijn spulletjes gelukkig nog wel wat jaartjes veilig, maar ik ben alvast gewaarschuwd.

 12. Geweldig de panterlook 😉 heeft de oudste hier ook eens mee rond gelopen ;-)En de voor de middelste is ook al niets veilig hoor, pfff soms dan baal ik wel eens als ik weer iets mis of er naast grijp.
  Nu gaat ze iedere maand mee naar de drogist dump waar we goed inslaan en ik haar ook laat zien hoeveel en wat ik koop zodat ze een beetje beeld heeft van alles wat het kost 😉

 13. Wat een leuke meid ziet er dat uit zeg !
  Mijn meiden groeien me allebei (gelukkig ik ben maar 1.56m) boven het hoofd, alleen qua schoenmaat blijft de oudste achter, die is blijven hangen op maar een 36, en ik en de jongste delen een 37. Dat levert een geweldig gemak op met het kopen van sokken, we dragen nl alledrie dezelfde uni zwarte.
  Wat de kleerkast betreft, ik beken, ik heb onlangs een tricot jasje van grote dochter gedragen (zo een beetje de kleur van mijn avatar) ik had namelijk een jurk gekocht voor een feest en dat paste daar formidabel bij

 14. Kleine meisjes worden groot en ach, hoort het er niet een beetje bij? Mijn jongere zus heeft ook menig make-upje uitgeprobeerd van moeders en bij mij vond ze vooral mijn kledingkast erg interessant en ondanks dat ik ’s morgens vriendelijk zei dat ze mijn vestje niet aan mocht, trok ze toch de stoute schoenen aan en kwam ik haar doodleuk in de pauze tegen met het betreffende kleedje..toen kwam er stoom uit m’n oren, nu kan ik er hartelijk om lachen 😀
  Mooie meid trouwens je dochter!

 15. Wat een bloem van een meisje! Mijn jongste is even oud (°03.06.2000), maar minstens 25 cm kleiner, schat ik. Ik ga ze zo meteen eens meten, ze is nu naar de dansles. Voor de rest is er weinig verschil tussen hen. 🙂 Dezelfde puberstreken, het hoort erbij…

 16. Wat een mooie meid met een fijne uitstraling heb je toch!
  En tja, wat verwacht je anders met jou genen? Dat ze zich niet interesseert voor dezelfde tutdingetjes als jij? 🙂
  Dat ze zelf niet over haar nek is gegaan van de geur aan haar handen trouwens… Ik ken geen penetrantere lucht dan die van zelf bruinende crèmes. Daar zouden ze nou echt eens iets op moeten vinden!

 17. Ik zou het niet weten wat het is om met een dochter te zitten of er mee om te gaan…heb 6 zoons. Die enkel maar nu en dan de flesjes aftershave en ander reukwaren van mij aan het legen waren.
  Omdat ik zelf niet veel mag gebruiken door mijn psoriasis valt het aantal flesjes nog mee en viel het nog snel op als ze er gebruikt hadden. Je ruikt het zo…
  Ja meisjes die gebruiken nu eenmaal meer dan een jongen en dat zal jij dan wel geweten hebben.
  groetjes

 18. Wat raar dat er grenzen zijn. Hier waren nooit grenzen en was alles van iedereen. We hadden wel allemaal onze eigen tandenborstel, ieder zijn eigen kleur.

  1. Sinds wanneer zijn grenzen raar? Ik vind het niet meer dan normaal dat mijn dochter niet mijn oogcrème van 40 euro op haar gezicht gaat smeren. Of mijn luxe douchegel die nogal heftig geparfumeerd is. Ze is 12, geen 30.

 19. Mooie foto van een mooie meid!
  Mijn moeder doet zo ongeveer een jaar met haar mascara, dus voor make up dingen hoefde ik niet echt bij haar aan te komen. Niet dat ik er veel mee had, ik speelde liever buiten. Nog steeds ben ik niet zo van de make up, beetje oogschaduw, beetje mascara en heel soms een foundation. Vorig jaar kreeg ik een ontstoken ooglid in Indonesië. Zelfs toen het al maanden over was liep ik nog zonder make up. Voelde ook wel lekker.
  Ik kocht ooit een scheermesje en sindsdien gebruikt mijn moeder ze ook, eerder epileerde ze altijd maar toen ze zag dat ik binnen 5 minuten klaar was, ging ze ook overstag. Op een gegeven moment kwam ik er achter dat mijn broertje mijn scheermes gebruikte om zijn wangen te scheren, haha.

 20. Toen ik een jaar of twaalf was, schminkte ik me altijd ‘stiekem’ met mama’s spullen voor ik in de douche ging. Helaas, waterproof make-up ging er niet goed af ofwel had ik hele rode ogen van te wrijven. Mijn mama vond dat wel leuk, mijn interesse en ontdekkingstocht in de wereld der beauty. Ze kocht ook veel dingetjes voor mij.

  Nu is het omgekeerd, ik heb een heel uitgebreide make-upkoffer, veel crèmekes, serums, poeders en weet ik veel. Mama leent nu van mij! 🙂

  Sommige dingen kan je wel delen, en uiteindelijk hebben beide partijen dan meer! 🙂

 21. Knappe dochter. Mijn dochter van 10,5 begint ook al overal aan te zitten.

 22. Ha zuster Klivia,

  Ten eerste dochter Jill is een leuke, mooie meid.
  Ja ma nu ga je merken wat je zelf ook hebt gedaan :).
  Oh soms zo lastig dat te merken, zeg pa van 3 zonen. oma

  ot, over 14 dagen gaan we voor de jaren 80, jeeee. (30 juni)
  Plaat van de week is???

 23. Wat een mooie dochter heb je. En slim, ze kijkt slim uit haar ogen 🙂 O, en mijn jongste jat mijn haarlak en mijn stijltang. Haha, dus zelfs met jongens moet je op je spullen letten!

 24. Whoehahaha… geweldig met pantervlekken…

  Mijn dochter weet bij mij ook alles te vinden. Ik was op een gegeven zo pissed, dat manlief haar met haar verjaardag een cadeaubon had gegeven met het verzoek om het te besteden aan “tut-spullen”, zoals hij dat noemt… Maar ja, mijn kleding ben ik nog steeds kwijt… snif… zitten wel ietsjes te ruim… maar blijkbaar is dat niet erg… gelukkig past ze mijn schoenen niet!

 25. Mooie meid!
  Ik heb 3 jongens, ik heb nooit last gehad van spulletjes die werden geleend of gebruikt.

 26. Jeeee wat een prachtmeid!! Geweldig!! Ik dacht dat ze veel jonger was :-S stom hè. Ik vind dat ze er wel als 15 uitziet eigenlijk. Mooi is ze! En de mijne is pas 6 en zit nu al regelmatig stiekem achter mijn kaptafel dingen uit te proberen :-S Ach, typisch vrouw hè 🙂

Reacties zijn gesloten.