Vies?

Ik las gisteren een buitengewoon interessant stukje over hij het met onze hygiëne gesteld is. Abominabel slecht als ik de onderzoekers mag geloven.

Minder dan 50% wast hun handen na bezoek aan het toilet. 58% van de mannen blijft ’s morgens liever langer in bed liggen, dan dat ze onder de douche springen. (Ik heb mazzel met ‘mijn’ exemplaar dat 2 maal daags in de badkamer te vinden is.)

5% van de mensen gaf toe dat het meer dan een maand geleden was dat ze hun toilet schoonmaakten. En 25% van de mensen verschoont slechts eens in de maand hun bed. (Ik ken de overtreffende trap, de man die het gemiddelde verstoort: ik heb een vriend die slechts eens per kwartaal zijn beddengoed wast. Stel je voor dat je hem in de kroeg opduikelt en in zijn bed beland?)

Moet ik nog doorgaan of bent u al afgehaakt?

Ik werd er wel een beetje onpasselijk van eerlijk gezegd.

Ik geef het eerlijk toe: ik ben geen echte huisvrouw. Ik gooi het nu op mijn drukke werk en geen puf meer en bladiebla. Maar dat is gelul. Had ik geen baan gehad, dan deed ik het zeer waarschijnlijk net zoals nu. Met de Franse slag. Mijn prioriteiten liggen elders.

Eens per week ga ik als een tornado door het huis. Dan stof, zuig en dweil ik de benedenverdieping. Ik haal een sopje door het toilet, verschoon overal alle hand- en theedoeken en dan vind ik het wel best. In het weekend verschoon ik de bedden, elke week. Ik pak iedere dag een schoon vaatdoekje voor het aanrecht sinds ik heb gelezen dat er na een dag gebruiken ongeveer 3 miljard micro-organismen inzitten. Wij doen een week met onze badlakens, of korter; als ze naar tijgers gaan ruiken.

Op het persoonlijke vlak ben ik daarentegen een pietlut. Ik scrub, was, scheer, epileer, boen en puimsteen me suf. Ik ga keurig elk half jaar naar de tandarts, poets en flos 2x per dag. Mijn haar was ik om de dag, ik trek elke dag schoon ondergoed en sokken aan. Kortom: ik stink uit geen enkele opening.

Ik doe niet aan die debiele Dettol handzeepdispensers die met een sensor werken, noch smeer ik mijn handen in met een bacteriëndodende gel of was ik af met die afwasmiddelvariant die korte metten maakt met alles dat leeft. Je kunt ook overdrijven tenslotte. Ik laat mijn immuunsysteem graag nog wat werk verrichten in plaats van dat ik de boel lam leg.

Ik beken dat ik op sommige vlakken wel wat properder zou mogen zijn. Zo zit ik me te bedenken dat ik me niet kan heugen wanneer ik de koelkast heb schoongemaakt bijvoorbeeld. En de stopcontacten in de keuken lijken wel van pluche. Aan het oude plakkerige vet zijn allemaal pluisjes van onder andere die kolere populier gekleefd. Ik denk dat de planken boven het fornuis er net zo uitzien, gelukkig ben ik slechts 1m68 en kan ik dat niet zien. Om over de binnenkant van de keukenkastjes maar niet te spreken. En ik spotte al kokende gisteren behoorlijk wat stukjes hardgeworden zacht tegen de wand achter het fornuis. Ondefinieerbare restanten van sauzen uit een ver verleden.

Goed: dit is een mooi moment om te stoppen. Anders durft er nooit meer iemand te komen eten bij ons.

39 thoughts on “Vies?

 1. Hahahahahaha, zo zie je maar iedereen heeft zijn eigen ideeën hier over. Maar..je hebt gelijk, het moet ook niet steriel worden, dan kan je lichaam helemaal niets meer hebben.

  Love As Always
  Di Mario

 2. Gedurfd hoor, je onthullingen 🙂
  Ik denk altijd dat ik qua schoonmaak nogal een teleurstelling ben voor mijn schoonmoeder, vroeger hoofd huishoudelijke dienst. Ik ben ook meer van het 1x per week door het huis roetsjen. Je moet je weerstand toch een beetje uitdagen. Niet voor niets zijn er zoveel allergische mensen in dit Dettoltijdperk. Of zeg ik nou iets heel raars, zuster?

 3. Weet ge , daar hebben we al veel discussie over gehad. Een vriend die dokter is , verklaarde eens dat we te hygiënisch leven. Te veel frotten en reinigen zoals met die Dettol !! We krijgen geen weerstand meer binnen , veel verkoudheden , diaree en alle andere ongemakken. Vroeger trokken we een appel van de boom of een tomaat uit de serre of zuring langs de graskant aftrekken aan de broek het meeste vuil afvegen en binnen. En we leven ook ! Heb heel weinig vallingen , diarree of andere ongemakken !
  Lichamelijk hou ik me aan de regels , maar overdrijf niet !

 4. Te hygiënisch lijkt me niet goed. Aan een huis moet je kunnen zien dat er geleefd wordt, dus als er af en toe een stofwolkje voorbij vliegt vind ik dat prima.
  Hier gaan we eens per week door het huis heen, zou vaker moeten met al het zand dat we aangeleverd krijgen. Maar net als jij heb ik andere prioriteiten.

 5. Een week met hetzelfde badlaken … ekkes, zuster, ik mag er niet aan denken dat ik bij de volgende wasbeurt mijn gezicht afdroog met het stukje handdoek waar ik de vorige keer mijn (weliswaar proper gewassen) achterste heb afgedroogd. Vandaar waarschijnlijk dat hier drie machines handdoeken gewassen worden per week

  1. Ik ben schoner dan schoon als ik uit de douche kom. Daarbij ben ik niet vies van mijn eigen lichaam. Ik draai al genoeg wasjes. Wij hebben grote badlakens, hotelkwaliteit en er passen er maar 3 in een trommel. Ik ben gek om elke dag een schone te pakken :S

 6. Ik hou ervan: al dat pietluttige gedoe is nergens voor nodig. We leven niet om schoon te maken, maar maken schoon om te leven 😉

 7. twee keer per dag in de douche vind ik onzin eigenlijk. Gewoon ’s avonds is toch voldoende en ook veel beter voor het milieu. 😉
  Enne, heb je binnenkort nietwat tijd home alone. Mooie gelegenheid om al die achterstallige klusjes aan te pakken.
  Ben net zo’n non-poets als jij trouwens al doen wij wel 2x per jaar de keuken.1x in de zomervakantie en 1x in de kerstvakantie. En ik heb me daar een hekel aan. Doe het ook meteen e 1e dag, het kan maar klaar zijn.

 8. Wat een onthullingen! Ik begrijp dat Rob Heus van de smaakpolitie niet vrolijk wordt van jouw keuken. Hij houdt namelijk nogal van schone deurrubbers van de koelkast. Volstrekt kansloos dus :-).

 9. Hi Kliefje,

  Als huisvrouw doe ik er iets meer aan, maar dat is omdat ik de hele dag thuis ben en eerder geconfronteerd word met de viezigheid. Jouw werkplek is schoner denk/hoop ik.
  Verder benut ik vele nieuwigheden zoals ‘de switch’ een vaatdoekje dat je in de afwasmachine kunt zetten en dat daar dan weer schoon uit komt. Ik geniet van huishoudtips. Ik combineer ook mijn hormonale activiteit met huishoudelijke activiteit dwz ik krijg altijd maandelijks een korte hormonale wervelwind waardoor ik – kort – heel actief word en die benut ik vooral voor achterstallige zaken 😉 Trouwens manlief en kids 15-13-11 moeten hier in huis ook schoonmaken/meehelpen. Dat is het middel in de strijd tegen de grootste zooi 😉 Maar ik vind het belangrijker dat ze zich later een gezellig huis herinneringen dan een schoon huis 😉

  Groetjes,

  Dorothé

 10. ik ben fan van de dettol dispenser.
  Alleen heb ik het eerste bakje leeggemaakt bovenop een gaatje erin gemaakt en er afwasmiddel ingedaan. Wij hebben geen Truus in huis en wassen dus gewoon af, ideaal op deze manier ‘-)))

  1x per kwartaal je bed verschonen: ik vind het een luxe gevoel, schone frisse lakens, zou ik niet wekelijks willen missen!

  Liefs,

 11. Griezel de griezel…1 keer per kwartaal je bed verschonen..hier in huis moeten ze altijd uitkijken dat hun kleren niet onder hun kont worden weggepakt want als het om de was gaat heb ik een enorme fobie, alles moet schoon zijn..gelukkig compenseer ik dat ruimschoots op andere gebieden ;-)))

 12. Ik ben geen fan van poetsen, maar woon wel graag in een schoon en vooral opgeruimd huis, en dat lukt aardig. Schone bedlakens: heerlijk! Vooral als ze lekker buiten hebben kunnen drogen. Iedere dag schone handdoeken: dacht ’t niet. Ik ben schoon als ik onder de douche uit kom.

 13. Ik ben een huishoudelijke wandelende ramp, maar qua hygiëne loopt het hier wel goed. Ramen zemen dus weer niet, want gisteren zag ik dat mijn erkerramen wit uitsloegen door het zonnetje, terwijl de ramenzeemman (voor de buitenkant) vorige week geweest was, dús daar ligt het niet aan 🙂

 14. Ik ben ook niet zo’n poetser. Ik heb een vast ritueel op vrijdag: stoffen, stozuigen, badkamer en wc. En soms, als ik een aanval van schoonmaakwoede heb (meestal hormonaal gestuurd) doe ik iets extra’s. Stofzuigen doe ik wel iedere dag, ik heb een hond (maar dat wist je al 😉 ).

 15. Ik vind schoonmaken toch zulk oneervol werk. Heb ik net de hele keuken gepoetst gaat er een huisgenoot koken. Weg glimmende keuken. Toch vind ik het altijd wel fijn als alles fris is, ik moet er alleen even de tijd voor hebben/maken.

 16. Ik was veelvuldig mijn handen, en gebruik ook erg veel handgel, overblijfsel van de Mexicaanse griep en vele reizen

 17. Tja, schoon (gewoon schoon, geen dettol en bacteriele doekjes) is fijn, maar schoonmaken (van het huis) een stuk minder. Ik ben wel een echte wasser, handdoeken, kleding. Maar soppen, mwah, daar houd ik niet zo van. En de last van een werkster die mijn prive-leven verstoord met haar aanwezigheid, daar heb ik al eens over geblogd (en bovendien ben ik nu officieel thuisblijfmoeder, dus zowel failiiet als dat het bij mijn taken zou horen…)

 18. Ik heb een kast in de keuken. Daar staat van alles en nog wat in en dat komt er zelden meer uit. Mag jij raden hoe de vloer van die kast er uit ziet 😉

  Daartegenover staat dat mijn stopcontactjes en achterwandjes en pintjes door het hele huis schoon zijn. Niet door de werkster – die vergeet dat ook – maar door ondergetekende. Klein tikje van de molen denk ik..
  Het grote werk gebeurt een keer per week door mevrouw m’n onmisbare hulp. En op maandag stofzuig ik beneden en krijgen alle wc’s (3) een beurt. Sinds we er een klein mannetje bij hebben is dat ineens nodig..

  Handjes wassen voor het eten en na een boodschap, maar verder ben ik niet overdreven hygiënisch ingesteld. Douchen, tandjes poetsen – het lijkt me logisch. Dochterlief ziet dat wat anders, maar dat schijnt weer samen te hangen met de leeftijd.

 19. Ik ben niet een hele grote poets, maar ik vind schonigheid wel lekker. Wij hebben een hulp, wat bijzonder fijn is. Verder poets ik de plinten zo nu en dan, dus ik geloof dat men mij wel gek vindt. Maar echt erg ben ik niet hoor. Ik stofzuig overdag niet, zelfs niet als er een halve zandbak in mijn woonkamer ligt…

 20. Hey Zuster wat een geweldig stuk!
  Een ieder heeft zo zijn ideeen van wat kan en nodig is voor mij zijn mensen die wekelijks de hele toko gedaan willen hebben favoriet;)
  Simpel omdat het mijn dagelijks werk is, en ieder die denkt dat ik het dan thuis razend schoon heb? Nah, echt niet hahaha.
  Maar hou wel van fris en schoon vooral in de badkamer en keuken maar ook hier komt de koelkast aan de beurt als ik denk:hey ´t word eens tijd 😉
  Maar ben het wel eens met de stelling dat we af en toe wel doorschieten in het schoon zijn.
  Die gel gebruik ik alleen trouwens als ik ergens ben waar geen water in de buurt is
  en het toch raadzaam is om even de handen schoon te hebben 😉
  Vind trouwens leuk om te lezen dat de lezers die een hulp hebben , hun hulp waarderen
  want het is zeker niet het lichtste werk!

 21. Elke dag douchen (of zelfs 2x) is in veel opzichten niet eens goed. Je wast er een belangrijke beschermlaag mee weg, en we verbruiken veel te veel schoon drinkwater wat eigenlijk best schaars is wereldwijd.

 22. Ha zuster Klivia,

  Er zitten flinke smeerpoetsen bij hoor, zo zijn er die hun ondergoed weken aan hebben.
  bij ons is het normale hygiëne, moet ook met huisdieren.
  2 keer per dag, stofzuigen en s morgens even dweilen.
  de rest zoals we het thuis geleerd hebben, handjes wassen en op tijd in bed.oma

 23. Elke dag wassen, paar keer per week douchen of in bad, eens per week alles schoonmaken, en het beddegoed sowieso elke maand.

 24. Fijn, zo’n onderzoek. Ik voel me opeens heel netjes, statistisch gezien.
  O ja, ik speel trouwen vals, heb werksters… maar dan nog.

 25. Hoe heerlijk herkenbaar…op de meeste punten dan 🙂
  Douchen 1 x per dag en stofzuigen bijna dagelijks 1 x vanwege onze hondenbollen. Zo verschoon ik het beddegoed niet elke week, maar gebruik wel dagelijks schone handdoeken.
  Als ik mezelf er weer eens toe heb weten te zetten om het grotere poetswerk aan te pakken, dan is het wel lekker om het schoon te hebben. Het kan zo mooi blinken en zo lekker fris ruiken….
  Maar toch: Huishouden…het zou verboden moeten worden!

 26. Hier ook al iemand die niet van de poets is. Het vervuild niet bij ons thuis, maar er wordt voldoende weerstand opgebouwd tegen alles wat leeft… Dat is ook wel lekker; er is bijna nooit iemand ziek bij ons!
  Ook zijn wij proper met ons ondergoed, moet er niet aan denken dat ik dat langer dan 1 dag aan zou moeten hebben. Douchen hier een eerste levensbehoefte bij ons, alleen de pubers moet ik wel eens helpen herinneren…

 27. herkenbaar. en wij lijken best op elkaar qua vaatdoekjesbeleid enzo. Voor de rest ben ik een slechtere huisvrouw: ik maak namelijk schoon als ik vind dat ’t vies is. Dat is wat vaker dan voorheen met die 2 minitijgers hier in huis, de WC’s doe ik vaker (ik denk 2x per week), het beddengoed ca. alle 3-4 weken (*kuch*). Maar het doet er niet toe: Ik doe het als ik het als vies of in ieder geval als “niet meer schoon” ervaar. Dat vind ik voldoende als maatstaf 😀

Reacties zijn gesloten.