Gebruiksvoorwerpen.

Vorige week schreef Jill uit een geintje met watervaste stift het woord ‘bemoeial’ op de bovenarm van Vlam. Die ging vervolgens lekker gestrekt tv kijken en stempelde ‘en passant’ met zijn tatoeage op de lederen crèmekleurige bank. Waar dus vanaf nu het eerder genoemde woord in spiegelschrift op staat. Gelukkig ook echt middenin, lekker in het zicht.

Vlam ging een maand of wat geleden even wat horretjes maken voor de ramen van Jill’s slaapkamer. Al borende had hij niet in de gaten dat hij inmiddels in de teakhouten eettafel zat. Daar zitten sindsdien dus nu een paar fraaie en diepe erg opvallende afdrukken van schroeven in.

Zelf heb ik een paar maanden geleden met het wierook-accident een mooie brandplek in het laminaat gemaakt. Heerlijk middenin uiteraard. Dat je het ook echt meteen ziet als je binnen komt.

De kussens van onze loungeset zitten vol met vetvlekken, want we eten vrijwel elke avond op het balkon. In het begin werd ik nog wel eens bozig als Jill morste, nu interesseert het me geen zak meer.

Een hoek van de muur in de woonkamer is er met het binnen brengen van het ziekenhuisbed dat we in huis hadden toen Vlam die hernia had, er helemaal afgestoten. De ijzeren platen die gebruikt worden met stuken zijn zichtbaar nu. Het ziet er niet uit. Erg armoedig.

Kortom: ons huis is op veel fronten een pietsje op.

Ach… In mijn optiek is een huis is een ruimte vol met gebruiksvoorwerpen. Er wordt geleefd en dat mag je best zien.

Nou hoef je natuurlijk niet onvoorzichtig met meubilair en inrichting om te gaan, maar opzitten in je huis alsof het een toonzaal is, is mijns inziens ook een tikkie overdreven.

Zo mocht ik eens een weekje in iemands huis logeren. Leuk, dacht ik. Dank je wel.

Tot ik enige maanden van te voren al instructies kreeg. Ik moest te allen tijde onderzettertjes gebruiken (ik haat ze, die krengen blijven altijd aan je glas plakken en donderen dan vervolgens op tafel. Ik kom wel eens bij mensen die gewoon je glas oppakken en demonstratief je glas op een onderzettert zetten. Ik voel me dan zó gecorrigeerd. Daarbij heb ik als obstinaat mens altijd de onbedwingbare behoefte expres mijn glas naast de zettert te zetten), ik moest speciaal letten op de hoogglans witte tafel die zo makkelijk kraste, ik mocht niet met mijn schoenen in het huis lopen, die moesten uit in de gang, ik werd verzocht na elke douchebeurt met een trekker het overtollige water van de tegeltjes en douchecabine te schrapen omdat er anders kalkaanslag (!) kwam… Etc, etc, etc. De lijst hield maar niet op. Erg nerveus werd ik er van. Niks voor mij. Tis de Goden verzoeken ook met mijn motorische onhandigheid.

Mijn opmerking ‘Oh, geen zorgen. Ik heb een prima WA verzekering’, werd niet gewaardeerd.

Ik heb uiteindelijk dus maar een rondje overgeslagen, ik bleef lekker thuis. Dat leek me veiliger én ontspannener. Voor alle partijen.

Eigen haard is goud waard tenslotte. Ook als die hartstikke op is en aan alle kanten rammelt.

44 thoughts on “Gebruiksvoorwerpen.

 1. Haha, ik moest erg lachen om de wiinkamer. In eerste instantie dacht ik dat je een wijnkamer bedoelde en vroeg me af hoe je daar ruimte voor had gecreeerd. Toen las ik verder en bleek het om de woonkamer te gaan, haha.
  Maar wat je zegt; je moet kunnen zien dat er in een huis geleefd wordt, het ligt in de lijn met het schoonmaken. Ik wil het niet altijd picobello in orde hebben en in een etalage wonen.

 2. ramen gaan zemen en de emmer water op de nieuwe vloerbedekking zetten en dan merken dat die emmer blijkbaar eerst ergens stond waar bleekwater was gebruikt…
  mooi ronde witte cirkel voor de tv….en een plant erop zetten is geen oplossing
  (echtgenoot zeemde, en hij is echt handiger dan ik)

  Berber

 3. Een huis is om te leven. Wij hebben het trouwens net wel allemaal op moeten knappen om het huis in de verkoop te zetten. Het is ook wel weer lekker als het allemaal wel klaar is.

 4. Als je te voorzichtig gaat doen dan zou je net zien dat je juist vlekken/kapot/beschadigd. Ook hier geldt er moet geleefd worden. Dat geldt hier niet alleen met vlekken maken maar ook met boeken en andere droge rommel. Wat in 5 minuten opgeruimd kan zijn. Heb echt een afschuwelijke hekel aan een huis wat er als een tentoonstelling uit ziet.
  Maar als andere er anders over denken in hun huis dan pas ik mij wel aan…….voor een avondje.

 5. Ach, zo liet ik van de week een pak yoghurt uit handen vallen, gelukkig een pak en geen fles, op het nieuwe laminaat. Je had Knieperman moeten zien kijken, helaas geen foto.
  Was echt een gevalletje oeps,
  groet

 6. Ach, een huis is om te leven en niet om te V.T Wonen toch? Pff wat een onzin!
  Ik huiver al voor het moment dat ik mijn huidige kamer ga verlaten. Ik vrees dat ik mijn €750 borg niet retour krijg. Niet omdat ik er een zwijnenstal van heb gemaakt maar meer omdat meneer not amused is dat wij ineens een stuk minder huur betalen. Ieder krasje zal wel genoteerd worden. Nou ja, soit!

 7. Hier werd eens een nieuwe computer bezorgd en ik besloot de dozen van overloop naar huiskamer te duwen…er bleek een los nietje onder te zitten. Onze toen nog nieuwe parketvloer helemaal bekrast, je zag precies wat ik voor lomp spoor had getrokken. Inmiddels moet je de kras zoeken tussen alle anderen…een doorleefde houten vloer noemen ze dat toch?

  1. Mooi verhaal, zag het helemaal voor me. Ook echt iets voor mij btw om dat voor elkaar te krijgen 🙂

   Je hebt gewoon een rustieke vloer nu 😉

 8. Van dit soort beschadigingen zijn het ergste als je spullen net nieuw zijn, daarna wordt het steeds minder erg, toch. Ik heb door het hele huis gordijnen met het d’r-heeft-een-kat-ingeklommen-patroontje. Er in gemaakt toen de gordijnen net hingen, ik kon ze destijds wel wurgen, die schatjes.

  1. Kittens kunnen een hele huis slopen in een paar weken ja. Mij wel bekend :S

   Ook van nieuwe spullen kan het me weinig schelen. Het is materieel bezit. Ik kan wel de balen hebben van nieuwe kleding die meteen al kapot gaat. Ik heb wel eens het merkje eruit geknipt en meteen ook een gat in mijn shirtje erbij. Dan ben ik wel pissig ja.

 9. Ja in een huis moet geleefd kunnen worden ! En toch heb ik de super-wijnvlekken in mijn natuurstenen vloer (de echtgenoot viel al graag eens in slaap met een wijnglas in de hand) in afwachting van parket op die plaats toch bedekt met een kamerbreed tapijt

  1. Dat is misschien ook meer omdat je daarmee je echtgenoot ‘bedekt’, de herinnering aan hem? Dat het zien van die vlek je steeds herinnert aan?

 10. Hm, ja, de nagebleven lijm van het kerstlint van het raam proberen te halen met een schuursponsje . Waar ooit kerstlint zat, zit nu een spoor van kleine krasjes. Snap nu nog niet hoe ik ooooit zo dom kon zijn. En verder zit er een gat in de container. Volgens mij gooide mijn man er ooit iets brandends in. Ik kan nog wel even doorgaan… 😀
  Je kunt de letters op de bank misschien verwijderen met nagellakremover. Heb je dat al geprobeerd?

  1. Wel eerst even testen op de achterkant van de bank of je niet het kleurtje van je bank eraf haalt of vernield 😉

   Love As Always
   Di Mario

   1. Nope, wel met wasbenzine en terpentine. Maar dat werkte amper. wél een mooie witte vlek om de woorden. Ergo: nog erger geworden 😉 @ Mario: dank voor het meedenken 😉

 11. Oh, lekker om te lezen! Bij mij gaat er ook altijd van alles mis: stukjes uit de muur, vlekken, krassen op een nieuw fototoestel…… volgens mij is het de bedoeling om er afstand van te nemen.
  Lekker uitleven en gebruiken die boel en als het echt op is: vervangen of opknappen. Anders krijg je inderdaad dat neurotische gedoe van regeltjes en gebruiksaanwijzingen voor alles (en dan gaat ’t nog mis). En die letters op de bank: als je per ongeluk met een watervaste stift op een bord schrijft dat bedoeld is voor whiteboardstiften, krijg je dat eraf door er met die whiteboard stiften overheen te schrijven en dan te wissen met bijbehorende busje. Zou dat op je bank ook niet helpen? Alhoewel ik het wel wat vind hebben: bemoeial in spiegelschrift op je bank.

 12. Een rode muur tussen witten wanden en dan niet goed afplakken..daarna met een restje wit over de uitschieters en dan later zien dat het roze opdroogt. Ach ja, mooi roze is niet lelijk;-)

 13. Ik heb in de loop van de jaren wel geleerd dat sommige dingen toch wel nuttig zijn om later meer werk te voorkomen maar hier ook genoeg krassen en vlekken om te weten dat we gewoon in huis leven. Ik ken ook mensen waarbij de kinderen niet op de bank mogen maar op eigen kinderstoeltjes, of waar een plaid over de bank wordt gelegd overdag die dan ’s avonds als de ouders gaan zitten of er bezoek komt weer af mag. Dat vind ik overdreven.

  1. En ja, de eerste kras in je nieuwe dure vloer of auto is vreselijk. Daarna ben je er aan gewend en volgen er nog veel meer.

 14. Hi Kliefje,

  Eergisteren brak zoonlief een gebaksbordje dat nog van mjn moeder was geweest. Het was een van de weinig dingen die heel was gebleven aan boord tijdens de vele reizen waarbij met slecht weer het serviesgoed in de kast schoof en rammelde………….. Het deed mij meer omdat het meer dan een zomaar een bordje was. Zo is het ook met spullen in ons huis……. ik ben zuinig op spullen omdat ze duur waren, of met moeite verkregen zijn, of zelfgemaakt, of een verhaal hebben. Natuurlijk zijn mensen belangrijker dan dingen, maar hier in huis met 3 puberd die nogal LEO zijn gaat het me af en toe aan het hart. (LEO= lomp en onbenullig)

  groetjes,

  Dorothé

  1. ja, als er emotionele waarde aan vastzit, is het veel erger. Kan me voorstellen dat het je raakte, dat kapotte bordje.

   Gelukkig link ik voorwerpen niet aan mensen.

 15. hier is het ook niet veel beter : behang van de muur, zetels op en op versleten en dringend eens keuken onder handen nemen.

 16. Hahaha, ik zie het helemaal voor me dat Vlam je bank “bestempeld”. Bij ons valt er momenteel niet veel te verpesten, maar als er eenmaal de verfkwast door de woonkamer gaat en het een en ander vervangen gaat worden, hoop ik toch dat nu de kids ietsjes ouder zijn ik wat meer “schoon” spul om me heen heb en te houden.

  De VT-wonen of Ariadne-wonen hoef ik niet te kopiëren ik wil namelijk genieten van mijn huis en niet continue een museum beheren 🙂 Maar eerst sparen, dus voorlopig probeer ik ze op mijn oude zooi af te richten… is volgens mij af en toe een hopeloze zaak… maar misschien ooit…

 17. Het zijn allemaal handtekeningen die je zet op je spullen om te laten zien dat je ze gebruikt. Het hoort er allemaal bij.

  Love As Always
  Di Mario

 18. Oh my god! Onderzetters ook, té erg toch! Zo’n tattoo op de bank is trouwens best hip, denk dat je maar zo een trendzetter kan zijn …

 19. Zoon kwam eens thuis met een geweldig zelfgemaakt vaderdagcadeau: een zwerfkei met daarbij geschilderd: ‘Pap, ik vind je een kei!’. superleuk. Totdat hij dat ding liet vallen in de keuken: de tegel barstte en er vloog een tuk van het glazuur. Jammer dan.

 20. Thuis kan je lekker zo doen zoals je zelf wilt, bij anderen ben je toch te gast en dien je je aan te passen. Vervelend, maar noodzakelijk.

 21. Niks leuker dan een geleefd huis. Hier tv kast met tandensporen er in. Salontafel met sporen van gebruik ( waar dient die anders voor) Grenen kastjes met sporen van gebruik te zijn. Gewoon gezellige boeltje zo.

 22. Wow! Als je even een dagje niet kan lezen staat het hier al vol met reacties! Ik heb ze niet allemaal gelezen hoor, en alles zal al wel gezegd zijn.
  Het enige dat ik kan zeggen is: weer een leuk blogje, Zuster. Met plezier gelezen.
  (En ik hoef ook niet in zo’n huis, met allemaal regels. Bah. Waar is de spontaniteit van leven gebleven?)

 23. heerlijk dan kan ik je met goed fatsoen hier uitnodigen, waar je binnenkomt door de deur die hoognodig geverfd moet worden, over de uit een oud tapijt geknipte loper loopt..pas op struikel niet over de tassen en schoenen van de kinderen, gelukkig je hebt de eetkamer gehaald waar je aan de tafel kan gaan zitten, let niet op de vlekken van de aceton op de tafel, en de slijtplekken op de houten vloer omdat de viltjes onder de stoelpoten steeds er af gaan ;-).
  Vanuit mijn gedeukte theepot komt heerlijke thee hoor!
  ;-))))))

 24. Ik heb allemaal gaatjes in de gordijnen, veroorzaakt door een van mijn katten. De bank bij de tv is versleten. Voor de rest valt ’t best mee 😉

 25. Vlam is toch van de bouwvakkerij? Die kan in ieder geval die muur toch wel fiksen? 😉
  Oh enne: ik ben dus iemand van de onderzetters. Want kringen op de nieuwe tafels vind ik de hel. Ook al is manlief van de meubels. 😉

 26. Haha, grappig (voor ons dan). Je kunt die letters ook juist accentueren, lekker omtrekken met zwarte watervaste stift. Nieuwe trend! En dan de reacties van je visite afwachten 🙂
  Ik had voor mijn nieuwe huis één nieuw ding gekocht, een prachtige hoekbank van een soort glad suede-achtig spul. Inwijden met waxinelichtjes op de brede vlakke leuning en dan zo’n waxinelichtje over de bank mikken met je elleboog. Hoe erg kun je het verzinnen! Paniek dus, stond half te janken. Toch maar met terpentine in de weer (ik zag al een knoeperd van een uitgebleekte vlek op mijn nieuwe bank voor me), en het ging er zomaar uit, niets meer van te zien. Phew! Sindsdien eet en drink en slaap ik op die bank zonder me druk te maken om vlekken. Er moet altijd eerst iets gebeuren lijkt wel. Hier in huis mankeert verder ook wel het een en ander, kan me er niet (meer)druk om maken.

Reacties zijn gesloten.