Alleen

Koningin Wilhelmina gaf haar autobiografie de titel “Eenzaam maar niet alleen”. Parafraserend beschrijf ik mezelf wel eens als “Alleen maar niet eenzaam”. Volgens Van Dale is er niet veel verschil tussen ‘eenzaam’ en ‘alleen’. Beide worden verklaard als “zonder gezelschap”. Bij ‘eenzaam’ wordt eraan toegevoegd: “ver van anderen wonend”. Ik maak zo mijn eigen onderscheid: ‘alleen’ is een fysieke toestand, inderdaad “zonder gezelschap” zijn; ‘eenzaam’ is een emotie, het gevoel dat er niemand is met wie je ervaringen, ideeën of gevoelens kunt delen. Vaak worden ‘alleen’ en ‘eenzaam’ zijn gekoppeld aan het niet hebben van een (levens)partner. Binnenkort, eind volgende maand, is het zestien jaar geleden, dat Boukje, overleed.

Het meendeel van die zestien jaren ben ik alleen geweest. De eerste ruim twee jaar daarvan werkte ik nog en had ik dus  meestal overdag wel ‘aanspraak’. Ik had collega’s met wie ik het goed kon vinden en met wie ik zaken kon delen. In mijn vrije tijd waren er familieleden en vrienden, met wie ik, al of niet op mijn initiatief, contact kon hebben. Ik was dus niet veel alleen en zelden of nooit eenzaam.

Op 1 april 2000 stopte ik met werken (vut). Sindsdien ben ik de meeste dagen alleen. De dagelijkse directe contacten zijn oppervlakkig: met buren die ik in of bij de lift tegenkom, kassières in supermarkten, horecapersoneel. Een enkele keer raak ik, in een kroeg of op een terras wel eens in gesprek met iemand, maar dat gebeurt nooit op mijn initiatief. Meestal, ook in het openbaar vervoer, zit ik te lezen. Dat nodigt anderen ook niet uit met mij in contact te treden.

Nog altijd ben ik of voel ik me maar zelden eenzaam. Ik doe geen enkele poging een nieuwe partner te vinden. Alleen zijn bevalt me eigenlijk wel. Een nieuwe partner zou betekenen dat ik me opnieuw moet leren aanpassen. Dat wil ik niemand aandoen voor die paar jaar dat het nog maar kan duren. Als eenzaamheid dreigt, zijn er nog altijd voldoende mensen tot wie ik me kan wenden. En ik heb altijd de herinneringen aan Boukje bij me. Die maken me niet verdrietig. Zappend viel ik gisteren in een programma waarin een oude man bij het graf van zijn vrouw stond. Hij zei wat onverstaanbare dingen en huilde. Boukje is gecremeerd en haar as is in zee gegooid. Ik zou niet weten wat ik bij een graf moest doen en een urn met as zou me ook niets zeggen. De herinneringen aan haar heb ik altijd en overal bij me en die maken me blij. Aan haar heb ik me in sommige opzichten aangepast en zij aan mij. De herinneringen zijn meestal voldoende om (gevoelens van) eenzaamheid te verdrijven en me blij te maken. Dat kan heel goed als ik alleen ben.

Evert

x

15 thoughts on “Alleen

 1. Wat een mooi geschreven stukje, een genot om te lezen. En wat fijn dat je je ondanks dat je vaak alleen bent je toch niet eenzaam voelt. Ik ben tegenwoordig ook vaak alleen thuis maar vind dat heerlijk. Geen geluid, geen prikkels maar gewoon genieten van de stilte.

 2. Ik ben graag alleen. Heb ook van de nu 21 jaar dat ik uit huis ben totaal zeker 15 jaar alleen gewoond. Tussendoor respectievelijk 1,5 en 2,5 en nu 1 jaar samengewoond. Die eerste 2x waren hell en ik was blij weer alleen te wonen. Nu gaat samenwonen als vanzelf eigenlijk. Ik moet er dan ook niet aan denken weer alleen te gaan wonen ooit. Ik vind samen tóch leuker dan alleen.

 3. Ik zou moeite hebben met alleen te zijn. Het liefste heb ik mensen om me heen……Maar ik weet dat een mens op het laatst altijd alleen komt te staan.Ik hoop dat ik het doorsta!

 4. En zo maar op de zondagmorgen, zappend langs wat logjes lees ik dit stukje.
  Wij zijn nog steeds samen. En hebben het goed met elkaar. Maar om mij heen vallen er veel vrienden en kennissen weg. En hebben we het er wel over. Stel dat?
  Ik denk dat ik in die situatie mijn leven hetzelfde zal inrichten zoals jij beschrijft. 43 Jaar huwelijk poets je niet vlug weg. En kun je teren op heel veel herinneringen.
  Maar wat zal ik dan de vakantie gaan missen. Dat rondtrekken met de caravan. Langs al die kleine gemeentecampings. Lekker wat fietsen en tevreden zijn met niets. Wie wil dat nog? En ik zie me dat niet in mijn eentje doen. En moet er niet aan denken om met een groep te gaan.
  En ik vermoed dat ik dan toch wel veel alleen zal zijn.

 5. Gek is dat, hoe sommige mensen heel goed alleen kunnen zijn en er zelfs van genieten (ik ben zelf ook zo’n exemplaar) en anderen er helemaal niets aan vinden.
  Waar ik dan wel nieuwsgierig naar ben is wat voor functie bloggen voor jou heeft. Je wilt toch blijkbaar wel dingen (jezelf) delen met de wereld. Dat vertelt mij dat je geen totale kluizenaar bent.

  groetjes,
  Liesbeth

 6. Ik heb meestal geen medelijden met mensen die veel alleen zijn (ik vind het zelf namelijk heerlik om alleen te zijn). Ik heb juist medelijden met mensen die niet alleen kunnen zijn en alles doen om dit te vermijden. Nu ben ik niet vaak alleen, maar ik kan me een situatie voorstellen dat mijn kinderen later het huis uit zijn en dat mijn partner er niet meer is (wie weet ga ik eerst, maar je weet nooit). Ik hoop dan ook dat ik het dan eerst zelf fijn heb. En als ik dan het verlangen heb naar meer, kan ik altijd nog dingen erbij gaan doen.

 7. Ik vind het ook heerlijk om alleen te zijn, voel mij dan niet eenzaam. Toch woon ik al jaren samen, heb een druk gezin met kinders, waarvan er nu eentje is uitgevlogen.
  Stiekem kan ik mij verheugen op de dag dat ze allemaal zijn uitgevlogen 😉

 8. Ik ben een tijdje alleen geweest en dat vond ik afwisselend heerlijk en verschrikkelijk. Toen ik weer ‘samen’ was, heb ik grote moeilijkheden gehad om me weer aan te passen. Moest ik ineens weer gezellig doen, en zo. Het heeft wel een half jaar geduurd voor ik mijn evenwicht daarin had gevonden.

  Ik had je graag (veel) meer jaren met jouw Boukje gegund. Zestien jaar is een lange tijd. Ik zou willen dat ik, mocht ik onverhoopt alleen komen te staan, net zo in het leven zou staan als jij.

 9. Ik ben 40 jaar getrouwd (met veel plezier ;-)) en ik ben ook graag alleen. Dat is niet altijd eenvoudig (werken samen aan huis) maar als het gebeurt geniet ik er van. Mocht mijn partner eerder overlijden dan zal ik ’n nwe relatie niet uitsluien maar dan wel ’n LAT.

 10. Bijzonder mooi Evert, dat je de herinneringen op kunt roepen om de eenzaamheid te verdrijven, mocht dat nodig zijn. En fijn dat je het ook prima met jezelf kunt vinden, dat alleen zijn zonder je eenzaam te voelen. Mooi.

 11. kan ik volledig inkomen! er is een hemelsbreed verschil tussen alleen en eenzaam zijn! meestal voel ik me enorm eenzaam in een groep mensen, ik heb me nog nooit eenzaam gevoeld als ik alleen ben.

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s