Patiëntenpraat.

De afgelopen weken was het weer enerverend op de praktijk. Ik heb een paar keer onwijs moeten lachen.

Zo had ik een dame wijdbeens op mijn bank voor een uitstrijkje. Ze vertelde me dat ze sinds haar CVA iets incontinent was en dat ik niet moest schrikken als ze urine verloor wanneer ik het speculum in haar stak. Ik opperde dat het misschien dan wel handig was om even iets onder haar billen te schuiven maar had zo snel even niks voorhanden. ‘Oh, geeft niks. Ik pak wel iets uit mijn tas. Ik heb namelijk super observerend maandverband’.

Een mannelijke patiënt vertelde me de vervolgafspraak die hij met me had even uit te willen stellen in verband met vakantie. ‘Wat leuk’ zei ik ‘Waar gaat de reis naar toe?’ ‘We hebben een huisje gehuurd’ zei de man. ‘Ongeveer 500 km ten noorden van Parijs.’ (Lees: Brabant) Het kwam er zo droog uit. Geweldig.

Weer een andere mailde me met het verzoek een machtiging te verzorgen voor nieuwe steunzolen. Na enig spitwerk in zijn dossier, kwam ik niks tegen wat ook maar in de verste verte leek op voetproblemen. Ik mailde hem terug niks te kunnen vinden over zooltjes en schreef dat hij dat dan maar moest komen bespreken met de dokter, op zijn spreekuur. Hij was verbolgen. ‘Die heb ik echt wel via de huisarts gekregen!’ kreeg ik terug. ’22 jaar geleden.’

Niet alles is even humorvol of leuk. Er zijn ook dingen waar ik AB-SO-LUUT niks mee kan en wil. Zo hebben we een man die een dreigende uithuiszetting boven zijn (nog wel) dak heeft hangen, de sociale dienst plat loopt, de voedselbank bezoekt, van alles vergoed en geregeld krijgt en vindt dat hij ook overal recht op heeft (ik ben allergisch voor mensen die dat zeggen.) Van de week zakte mijn broek helemaal af toen hij medicatie bestelde via de mail. Er stond onder: ‘Sent from my iPhone.’ Dat dan weer wel.

Een echtpaar dat ook vindt dat ze overal recht op heeft en giga-schulden heeft door gokverslavingen, iets te kwistig te kopen bij Wehkamp en aanverwante winkels, dat te belazerd is om te werken en overal aanklopt en steunt, heeft het nu helemaal voor elkaar gekregen. Ze worden op kosten van de gemeente elke week opgehaald en naar de voedselbank gebracht. Per taxi.

Ook typisch vind ik het dat een steenrijke man me vroeg om een verklaring voor zijn vrouw, voor vergoedingen van haar bezoeken aan de pedicure, omdat ze diabetes heeft. Uiteraard wilde ik dat doen, iedereen is gelijk tenslotte. Maar toen hij me vroeg ook nog even 2 verklaringen te willen antidateren, op 2011 en 2010, ging me dat te ver.

Nog een allerlaatste, het gaat niet over een patiënt. Vorige week fietste ik langs de plaatselijke zorgwinkel, waar je rollators, douchestoelen en andere hulpmiddelen kunt lenen of kopen. De man die daar de tent runt, stond gezellig naast de voordeur een sigaretje te roken. Zich er totaal niet aan storend of van bewust dat het wel heel erg raar en zó niet het goede voorbeeld gevend is, als je je longen staat te verzieken onder een groot bord met daarop ‘Zorgwinkel’. Hele diepe zucht…

33 thoughts on “Patiëntenpraat.

 1. Oordelen over anderen op deze manier gaat me wel erg ver. Een poos geleden screef je ook dat je schulden had. Later vertelde je te bestellen bij het online warenhuis. Wie houdt nu wie voor de gek?

  1. Ik heb geen schulden Red, jij oordeelt nu wel erg snel. Ik bestel wel eens iets bij een warenhuis en betaal dan gewoon. Of ik nou in een fysieke winkel koop of online? Ik oordeel niet over deze mensen, ik schets een situatie. Goed lezen graag.

 2. Ooo dit jaar ga ik nogal reizen, eerst lange tijd een 400 km boven Parijs (ik ben daar graag, ik spreek de taal ook goed en zo :-)), en dan nog eens een week een 700 km onder Parijs, Joepie !!

 3. Hahaha, 500 kilometer ten noorden van Parijs… dat is een héle goeie…

  Wat een hilarische situaties kom je tegen en wat een verschillende pluimage dat allemaal bij de dokter langs komt.

  Ja, dat van dat roken onder een zorgbord. Mijn oudste en haar klasgenoten hadden van haar juf op de lagere school heel uitgebreid over “slechte gewoontes” gehad o.a. roken. Haar reactie de volgende dag toen we wat later van schoolplein gingen dan gewoonlijk, omdat Ukkepuk klassendienst had was héél duidelijk vól verbazing en afgrijzen…

  Ze zei tegen mij “Mam, als je wist wat de juf allemaal vertelde wat er allemaal gebeurt in je lijf en wat je er allemaal van kan krijgen… daar werd ik toch wel bang van en nu staat de juf dáár!” mijn kleine meisje met grote ogen van verbazing en wijzend naar de juf onder een afdak “mèt sigaret!!”.

  Sommige leerlingen zouden het misschien niet zo serieus meer nemen dat verhaal, als je zulke onderwerpen aansnijdt en dan vrolijk zelf gaat roken…

 4. haha, leuk al die toestanden! enfin, sommige minder leuk natuurlijk 🙂
  maar waar ik altijd zo van op kijk is dat sommige mensen blijkbaar alles weten waar ze “recht” op hebben, overal de weg weten om “hun deel” niet te missen…heel knap! ik dacht dat profiteren iets typisch Belgisch was! 🙂

 5. Tsja. Ik vertel ook aan de leerlingen dat roken slecht is en wat de gevolgen zijn, maar ik vertel er ook bij dat ik zelf rook en dat ik zelf nadenk over mijn keuzes. Ik moedig ze vooral aan om ook zelf na te denken. Ik ga er niet stiekum om roken.
  Ik zou persoonlijk niet kunnen leven met het altijd voorbeeldige voorbeeldmodel. Ik weet ook wel dat het slecht is. Of laten er het eens over overgewicht hebben, waar ik ook de trotse eigenaar van ben. Tegenwoordig ben je dan ook tweederangs burger, omdat je niet de moed op kunt brengen het eraf te werken. Vreselijk!
  Behalve dat ben ik namelijk ook best een leuk mens.

  1. Ik denk ook dat je een leuk mens bent 😉

   Ik vind het alleen bezopen van iemand van een zorgwinkel om zo open en bloot voor de deur te gaan staan paffen. Kan echt niet vind ik…

 6. Parijs is de beste, gevolgd door het maandverband 😉
  Of het nou leuk, grappig of schandalig is, het helpt je soms denk ik wel de dag door. Gewoon even terugdenken aan dit soort dingen op een vervelende werkdag en je kunt weer lachen!

 7. Moeilijke materie vind ik , ik blijf langs de zijkant en geef meerdere partijen hun gelijk. Maar zuster ik schrijf ook veel fouten in mijn zinnen ! Maar observerend maandverband , daar lig ik plat van. 🙂

 8. ik vind dat dat derde stukje, over die iphone wel triest. En kenmerkend voor hoe sommige mensen gegrepen worden door deze tijd. En recht, ja, dat hebben mensen. Anderen durven dan weer niet.

 9. De wereld zit gewoon soms op zijn kop…vraag me nu gewoon af waar die kop zit…
  Nou ja, hier krijgen mensen die zonder werk vallen en in de gevangenis zitten een werkloosheidsvergoeding….Mensen die geen geld hebben om hun betalingen te doen, lopen meestal met een iPhone, zeg ik altijd. Kwestie van het zichtbare op te vijzelen. Zo heb je er ook met een reuze wagen, maar betalen dan niks van verzekering of taksen….te duur.

 10. Ha zuster Klivia,

  Mensen blijven verbazen, hoe verzinnen sommige het om hun gelijk te halen.
  Dan lijken ze wel eens op een tamme parkiet. oma

 11. Ik heb een goede uitdrukking van een oud collega overgenomen:

  De kunt is je erover te verbazen en je er niet aan te irriteren.

  Greetz,
  Jacqueline

 12. Hahaha, heerlijk die werk-bloopers. Je kan er blogs mee vol krijgen en altijd weer leuk om te lezen hoe het bij een ander gaat.
  Eens kijken of er vannacht bij mij in het gesticht nog iets leuks gebeurt om in een blogje te kwakken…

 13. [quote]‘We hebben een huisje gehuurd’ zei de man. ‘Ongeveer 500 km ten noorden van Parijs.’ (Lees: Brabant) Het kwam er zo droog uit. Geweldig.[/quote]

  Als ik in zo’n bui ben zeg ik dat ik op vakantie ga in Nuenen-en-Gemert (spreek uit als Nu-enne an Gémèr)

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s