Wolkenluchten

De mensen die ons bij de NOS dagelijks vertellen hoe het weer er uit gaat zien laten vaak met veel enthousiasme beelden zien van wat dan ‘typisch Hollandse wolkenluchten’ zijn. Vanuit esthetisch oogpunt kan ik een mooie wolkenlucht ook wel waarderen, maar het kan niet ontkend worden dat die wolken het zonlicht tegenhouden, Nu hebben momenteel veel mensen vakantie en niet allemaal, minder dan gebruikelijk zelfs, brengen die in Nederland door. Als alles meezit, zitten ze nog op een vakantieverblijf, maar velen zullen van huis uit dagtochtjes maken. Tot die laatste groep behoor ik, al heeft dat geen financiële redenen. (Ik ga eind september nog een weekje naar Griekenland.)

De dag begon gisterochtend (rond zes uur) veelbelovend in Amsterdam: ik heb zeker een uur – in mijn huiskamer, achter het open raam – in de zon gezeten. Ik dacht al aan een fietstocht naar ’t Twiske, om daar nog wat uitgebreider van de zon te genieten. Maar al   gauw verschenen er van die mooie stapelwolken en de temperatuur kwam niet boven de 21 graden. Als de zon dan achter zo’n wolk verdwijnt en het waait ook nog enigszins, is het toch wat minder aangenaam zonder kleding.

Gelukkig biedt Amsterdam voldoende andere mogelijkheden, Geheel gekleed, maar luchtig (korte broek en poloshirt) fietste ik de stad in. Rond het middaguur zat ik op een terrasje tegenover de Westerkerk om wat te eten. Zoals tegenwoordig gebruikelijk in het centrum van Amsterdam werd ik in het Engels begroet en werd mij in het Engels gevraagd wat ik wilde bestellen. Ik word wel eens wat narrig als ik in de stad waarin ik geboren ben en het grootste deel van mijn leven gewoond heb in een buitenlandse taal word benaderd. Ik heb daar eens, op het Leidseplein wat van gezegd, waarop de ober reageerde met de mededeling dat hij geen Nederlands sprak, omdat hij een Ier was. Ik denk dat een New Yorker toch wat vreemd opkijkt als hij in zijn eigen stad in een horecagelegenheid in het Nederlands (of Zweeds, of Frans) benaderd wordt.

Ik bestelde een cappuccino en een broodje bal. De cappuccino kwam al snel en wat kwam er even later? Een broodje bal op een schoteltje met een bakje mosterd. Verder niets. Je kunt tegenwoordig bijna nergens meer een gewoon broodje bestellen, dat je gewoon uit je hand eet. Je krijgt het overladen met bladen sla, schijfjes tomaat, reepjes  courgette, stukjes radijs en olijf en wat al niet meer. En dat alles wordt dan overgoten met een dressing uit een flesje. Ik denk dan altijd: als ik groenten wil eten, bestel ik wel een salade. Dan denk ik ook met enige weemoed aan al die verdwenen broodjeszaken, waar je  gewoon staand een broodje at en waar je niet hoefde te wachten tot het bedienend personeel eindelijk in de gaten had dat jij ergens was gaan zitten.

Al etend en drinkend (ik nam nog een tweede cappuccino) bestudeerde ik het verkeer, dat op dat punt aardig druk is. Er is één ding dat toeristen in Amsterdam absoluut moeten weten: fietsers in Amsterdam trekken zich van geen enkele verkeersregel wat aan; ze stoppen niet voor rode lichten en ook niet voor zebrapaden. In de tijd dat ik op dat terrasje, met uitzicht op een zebrapad, zat heb ik heel wat toeristen verontwaardigd zien reageren, als ze net aan een botsing met een fietser waren ontsnapt. Dat was dan wel weer aan de fietsers te danken, want handig fietsen kunnen ze wel, die Amsterdammers. Daar kunnen die toeristen nog wat van leren. Ik zag een grote groep buitenlanders op huurfietsen van de Prinsengracht linksaf slaan richting Dam. Bij de meeste kon je duidelijk zien dat het geen ervaren fietsers waren. Dan is fietsen in Amsterdam vragen om ongelukken.

Evert

>x

13 thoughts on “Wolkenluchten

 1. Ha, dat kan nog leuk worden als ik over een kleine maand een paar dagen in Amsterdam ben om de toerist uit te hangen. Van mij hoeft het niet zo, maar de Amerikaan en z’n vader willen de stad graag zien.
  Ik ben benieuwd!

 2. en dan maar klagen dat het verkeer niet veilig is voor de zwakke weggebruiker.Hier beginnen de fietsers ook van langs on meer de reglementen aan hun laars te lappen.

 3. Kom in het zuiden wonen Evert, daar scheen gisteren de hele dag de zon, was het heerlijk warm en word je op een terras gewoon in het Nederlands (met zachte g) aangesproken. Wat wil je nog meer. Overigens vind ik al dat groenvoer op mijn broodje heerlijk, ik hou daarvan.

 4. In augustus komt er een toerist naar Nederland die bij ons blijft logeren. Die wil ik wel leren fietsen, maar zeker niet in Amsterdom. Ik zou er zelf niet eens aan moeten denken om daar te fietsen. Ik ben de ruimte van de Veluwe gewend.

  Love As Always
  Di Mario

 5. Ik vind het soms doodeng, die toeristen op de fiets, niet alleen in Amsterdam. En je hebt een punt, Amsterdammers doen ook maar wat op de fiets. Daar zou een toerist ook een punthoofd van kunnen krijgen!

 6. Al die handig fietsende amsterdammers kunnen in groningen hun hart ophalen, Vanwege ’t esthetische effect zijn wegen en voetpaden belegd met ‘mooie’ gele steentjes. Het gevolg is dat fietsers en voetgangers geen van beiden in de gaten hebben welk deel van de straat voor hun bestemd is, dus het fietst en wandelt heerlijk door elkaar.
  Groet

 7. Verkeershufters moeten worden aangepakt. Daar lijkt iedereen het wel over eens te zijn. Mooi! Dat geldt dan ook voor fietsers die schijt hebben aan alles wat we hier hebben afgesproken over goed verkeersgedrag. Klaarblijkelijk is er dan in Amsterdam een boel te halen en kan ook Amerikaanse familie genieten van een mooie stad. Zowel op de fiets als op zebrapaden.

 8. Soms is juist de eenvoud van iets goed. Een broodje bal, is een broodje bal, zou ik ook denken. Maar toch ook leuk: mensen kijken vanaf een terrasje. Verveelt nooit, denk ik.

 9. In Leiden word ik ook dagelijks overreden bij t zebrapad, in onze straat, meestal zeg ik er wat van,kan alleen n hele grote mond terugkrijgen. Erger me hier enorm aan!

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s