Facebookopruiming.

Zaterdagavond ben ik met de bezem door mijn Facebook account gegaan. Ik heb meer dan 25 ‘vrienden’ verwijderd.

Opeens vond ik het zó stom, het gapende gat tussen de irl en de digitale aantallen en het groot aantal lurkende figuren.

Een groot deel van de mensen dat daadwerkelijk/lijfelijk nog deel uitmaakt van mijn leven, laat zelden tot nooit iets van zich horen. Maar de mensen die ik al geen jaren meer heb gezien óf de groep die ik alleen digitaal ken, daarmee heb ik het meeste en leukste contact.

De variant waarmee ik in het echie bevriend ben, maar die helemaal niks met hun FB doen, waarvan ik nog nooit iets zien verschijnen op Facebook, nog geen miniscuul ‘like-je’ op een geplaatste foto, die heb ik -sorry lieve mensen- eraf gehaald. Als je niks doet met je account, kun je het mijns inziens beter gewoon deactiveren, wat voegt het dan nog toe?

Ik heb/had ook de grote ego-variant. Het type mensch dat doorlopend foto’s van zichzelf en gezin plaatst, of van vakanties, of van andere levenshoogtepuntjes, maar nooit eens de moeite nam op mijn geplaatste item te reageren. Ik houd niet de stand bij hoor, maar helemaal niks vind ik gek. Ik ben allergisch voor eenrichtingsverkeer, zowel live als digitaal. Hoppatee > weg ermee!

Er zaten ook een paar vrienden van Vlam die ik zo eens, of nog minder per jaar zie maar tussendoor nooit zelf spreek of opzoek. Exit.

Mensen die zich eigenlijk alleen maar melden als ze iets te zeiken hebben, vind ik ook een typisch fenomeen. Iedereen heeft wel eens een mindere dag of periode, ondergetekende incluis. Wat heet: er staan hier zat blogjes die niet overlopen van hieperdepiep, die zelfs een hoog zeikgehalte hebben al teruglezende. Maar mensen die met regelmaat berichtjes plaatsen als ‘van buiten een glimlach, maar van binnen een tranendal’ zonder tekst of uitleg, tsja, daar kan ik niet zoveel mee. Wat wil die persoon dan? Dat al zijn/haar 300 vrienden gaan vragen wat er aan scheelt? Moet je dan je medeleven tonen, de boel oppeppen, sterkte toewensen? ‘Liken’ mag natuurlijk helemaal niet. Toch heb je mensen die bij zulke gelegenheden, wel de duim opsteken. Dat snap ik dan ook weer niet. Gun je die ander dan ellende toe? (Aan de andere kant: misschien waren dat ook wel mensen die het gezanik meer dan zat waren en stiekem hoopten dat die negatieveling er nou eens echt een keer in zou blijven?)

Ik had er ook eentje die rare teksten spuide. Die zeker eens per week een paar nare ziektes typte en daarachter “werk”. Of “knie” of “ex”. Zo maar, zonder enige vooraankondiging of na nabeschouwing een vakje met “*&^%#$@exschoonouders”. Wat moet je daar mee? Vragen wat er aan scheelt terwijl het je stiekem (wederom) geen zak interesseert? Wegklikken? Of liken? Ik koos voor verwijderen als vriend. Ga maar tegen andere mensen aanvloeken, geen zin an.

Iemand schreef over mijn grote opruim-aktie: waarom zou je mensen verwijderen? Dat kan alleen maar kwaad bloed zetten, toch?

Wat moet je dan wel? Mensen die je niks zeggen (of erger) als vriend aanhouden? Iemand accepteren voor de goeie vrede? Nee toch?

By the way; ik word ook wel eens verwijderd als vriend. Dat kan. Mensen kunnen mij zomaar ook niet leuk vinden. Die klikken mij dan toch ook gewoon weg? Prima. No hard feelings.

Ergo: ik vind Facebook erg leuk en heb er een hoop lol mee/met, maar neem het niet al te serieus. Dat zouden meer mensen moeten doen.

57 thoughts on “Facebookopruiming.

 1. Ik heb ook een blauwe maandag facebook gehad, met een stuk of 5 vrienden, haha, maar vond het nogal benauwend en ben er met een week of twee al mee gestopt. Dát ruimt pas lekker op 🙂 Dat eenrichtingsverkeer, daar heb ik ook een hekel aan. Ik merk dit in het blogwereldje ook. Zo zijn er mensen die een blog beginnen, overal heel ijverig reageren en het, wanneer hun fanschare groot genoeg is, niet meer nodig vinden om terug te reageren. Die gooide ik uit mijn bloglijst. Op dit moment heb ik zelf geen blog, dus hoeft niemand meer terug te reageren (lijkt me erg lastig ;D) maar over het algemeen vind ik het ook wel fijn als de belangstelling van twee kanten komt.

  1. Herkenbaar. Ook al moet ik zeggen dat wanneer meer en meer mensen je gaan lezen, het verdomde lastig is iedereen die ‘lid’ wordt van je blog, zelf ook nog te bezoeken en te voorzien van commentaar. Wellicht dat het daar aan ligt?

   1. Ja, dat kan ik me wel voorstellen dat het dan lastiger wordt. Maar bij sommige personen voelt het wat uitgekookt aan. Vooral ook wanneer je eerst hun reacties op ieder denkbaar blog tegenkomt (zieltjes winnen) en het daarna stil van die kant is. Oh, en soms zie je dan ook de advertenties op het blog verschijnen.

    1. ik begrijp wat je bedoelt maar als je als ik zo’n 30-tal vaste reageerders heb en die op één avond allemaal moet terugbezoeken en schrijven dan wordt het me wat teveel. Soms moet ik noodgedwongen schiften wie ik wel en niet ga bezoeken en dan vergeet ik er nog enkele. Maar dan troost ik me met de gedachte dat ook niet iedereen telkens terugkomt om een commentaar te plaatsen.

 2. ‘k Heb geen FBaccount, kan daarover niet meepraten, wat bloggen en reallife betreft ben ‘k eroverheen, hoe groter de fanschare hoe moeilijker tevreden te stellen, dus ik let niet meer op negativiteit en richt me alleen op de positieve kanten
  (Klinkt heul EO hè?)
  groet

 3. Zijn wij al vrinden op facebook?? 😉 Je vind me onder tril taal. Ik wacht je uitnodiging met spanning af. Of niet. 😉

  1. Haha, zou wel willen, maar jij hebt je vrienden publiekelijk staan en ik wil niet dat iedereen straks mijn echte naam enzo kent. Ik scherm die graag af. Daar hebben we al eens over gemaild, weet je nog? Dus als je privé verder gaat op FB > wil ik gaarne je vriendje worden 🙂

 4. Heel herkenbaar, ik heb alle beschreven types in mijn FBaccount en ik heb niet eens zo veel ‘vrienden’. Mijn tl zit vol met berichten van één en dezelfde persoon, die dus de godganse dag van alles post. Hoe bedoel je verslaafd, denk ik dan. En van die spelletjesverslagen word ik helemaal gestoord! Gelukkig kun je per ‘vriend’ bepalen welke ‘verslagen’ je kunt zien in je tl. Scheelt een hoop troep.

 5. Voel me vereerd dat ik de schoonmaak overleefd heb. 😉
  Ik herken het wel van je, en zou er ook eens flink de bezem doorheen moeten halen. Heel weinig mensen spreek ik op facebook, maar ik ken eigenlijk wel (bijna) iedereen.
  Met bloggen heb ik het enigszins zoals Tinatina zegt; mensen die nooit eens terug reageren, terwijl jij wel bij hen reageert. En dat is jammer, want hoewel reacties echt niet het belangrijkste zijn, vind ik (en vast velen met mij) het toch leuk om ze te krijgen 😉

 6. Moet ik hoognodig ook ‘ns doen… maar ’t is als bij twitter, ik kan het zo moeilijk over mijn hart verkrijgen :-S Heb ik jou eigenlijk op facebook?? volgens mij niet, haha 🙂

   1. euh… *heel hard nadenken doet*… op je echte naam vind ik er 2… (maar ik mag vandaag sowieso niet facebooken, het is FuckFacebookDag haha :-))

 7. JA kijk, ik ben daar dus ook een slechte mee. Ik heb zojuist nog mijn FB bekeken, zag daar ook jouw logje, maar realiseer me dat ik niks geliked heb, terwijl er genoeg leuks te zien was. En ik ben ook een hele slechte terug reageerder qua bloggen. Ik ga er soms echt voor zitten, om iedereen terug te reageren, maar over het algemeen reageer ik alleen op dat waar ik iets op wil zeggen. Zoals nu dus.
  Ik heb maar 50 facebookvrienden, de helft echte mensen en de helft mensen die ik alleen digitaal ken. Ik post er erg weinig op, ben er lang zo open niet als op mijn blog of twitter.

  1. Joh, voel je niet verplicht me te liken. Dat bedoelde ik niet zo hoor. Het ging meer om mijn privé FB pagina, die zuster_klivia is meer omdat het handig is voor de meelezende mensch, dat ze een berichtje krijgen mete en nieuwe post.

 8. Hoe leuk het ook kan zijn, ik doe er niet meer aan mee. Ik had Hyves, maar er ‘verdwenen’ steeds meer vrienden, naar FB bleek. Wat ik jammer vind, of ronduit stom, is dat anderen er automatisch van uitgaan dat iedereen FB heeft. Ik mis veel nieuwtjes of zelfs lunchuitnodigingen van vriendinnen. ‘Maar het stond toch op FB?!’. Kan ik dus niets mee. Ik ben niet meer actief op Hyves, heb geen FB, geen Twitter, Pinterest of LinkedIn. Ik blog voor mezelf (heb trouwens wel bij sommigen een ‘vriendengevoel’; ze zouden me denk ik best goed liggen irl) en als ik over het leven van vrienden wil weten, bel ik ze wel.

 9. Whahaha, het lijkt wel voorjaar – de een na de ander op mijn fb-lijst (heee, daar sta jij niet op 😉 doet hetzelfde. Ik heb er een aantal mensen op staan waar ik eerlijk gezegd een hekel aan heb. Maar dat is meer in de trant van ‘hou je vrienden dichtbij, maar je vijanden nog veel dichterbij’ 😉

  Dat van die wederkerigheid, dat heb ik eerlijk gezegd niet zo. Ik reageer alleen als ik wat te zeggen heb op hetgeen de betrokkene plaatst. Dus filmpjes van de kleine meid die weer eens al babbelend een beker leegdrinkt.. nah.

  1. Je hoeft niet alles te liken (doe ik absoluut ook niet ;)) maar ik kan me niet voorstellen dat er niks is wat je niet leuk vindt. Als dat wél het geval is > kun je diegene beter verwijderen 😉

 10. Vorige week heb ik m’n Hyves account verwijderd. Hoezee! Dat scheelde een hoop. Facebook vind ik leuk, maar tot op een bepaalde hoogte. Mensen die me niet, of amper iets zeggen, daar hoef ik geen vrienden mee te zijn. En kennissen, die in het dagelijks leven ook niet zoveel van me weten, heb ik op beperkt gezet zodat ze alleen de dingen zie die ik daadwerkelijk met ze deel. Heeft als voordeel dat ook niet iedere scheet met mij gedeeld wordt 😉

 11. Herkenbaar hoor! Heb zelfs eens iemand gehad die ‘in het echt’ haar hoofd omdraaide als ze me zag omdat ze niet met me wilde praten en dan op Facebook heel leuk ging reageren als ik eens een status-update plaatste… euh, okay…

 12. Ik hou regelmatig FB en Twitter opruiming… en ik block ook vaak vage figuren die mij op twitter willen volgen…

 13. Nog erger, de mensen die de hele dag een spelletje zitten te spelen op FB en dan mij uitnodigen om mee te doen met dat spel… zodat hun weer iets erbij krijgen. HOu op met uitnodigen. Het intresseert me helemaal niet dat je lever 476 heb gehaald van het spelletje hoe nutteloos is mijn leven.

  Love As always
  Di Mario

 14. Ik heb nog nooit de lol van FB kunnen zien, dus ook nog nooit een account aangemaakt. Nadeel is dan wel dat ik ook niet op Pinterest kan.
  Vind trouwens de FBpoltiek ook niet zo net netjes: zomaar ieders mailadres veranderen in een FBmailadres.

 15. helemaal met je eens! ook een hekel aan 1-richtingsverkeer, en helemaal not done op fb vind ik het ‘no way verkeer’. Inderdaad, die vrienden die NOOIT ens iets op hun prikbord posten en nooit eens ergens een duim bij opsteken, die begrijp ik helemaal niet. Waarom dan een account aanmaken op FB?

 16. Alweer zo’n lekker herkenbaar blogje 🙂
  Het is ook te vergelijken met het ‘kerstkaarten schrijven wel/niet verhaal’. Die schrijf ik ook alleen nog maar naar de mensen waar ik daadwerkelijk contact mee heb. Zo kreeg ik een kaart ieder jaar van iemand, die ik al jaren niet meer gezien had. Dus schreef ik een kaart terug ‘ dit jaar moeten we wellicht weer eens wat afspreken, anders heeft zo’n kerstkaartje ook weinig doel? ‘ Tja..het jaar erop kreeg ik geen kaartje meer. Nou, dat schept meteen duidelijkheid 🙂

 17. Heerlijk te lezen enne een goed idee! Maar hoe verwijder ik een vriend? BTW wanneer vertrek jij nou richting France? Wilde nog afspreken even de gaan paardrijden, maar kan pas na de 20ste!! Wil je ffe een priveberichtje of mailtje doen? xx

 18. hahaha, dank je! i like 🙂
  ik bedoel, ik heb geen FB account, en ben weer een beetje meer gesterkt in mijn mening er geen te willen 🙂
  leuke maandag!

 19. Wat gaan we eten ? Ik ga naar de markt ??? Wat gaat dat ons aan ! Ook Ollie zal er eens de grote kuis in houden , wacht maar !

 20. Over FB kan ik niks melden, want ik heb er geen account. Dat van eenrichtingsverkeer kan ik me helemaal in vinden. Heb er zelf ook een hekel aan. Ik kan het even volhouden en dan zet ik er een punt achter. Dat ik het even volhoud is ook meer omdat de gene het misschien druk heeft, geen zin of een andere rede. Maar dan ben ik het in een keer helemaal zat en dan is het makkelijk. Vaak is het dan ook nog zo als je dan ook niks meer laat horen dat ze ineens wel weer contact willen, maar dan is bij mijn de pret eraf.

 21. Ik heb ook FB maar doe er niet zo heel veel mee, af en toe reageren bij vrienden of ik plaats een fotootje. Dat is eigenlijk meer voor mijn buitenlandse vrienden, zo blijven we elkaar een beetje volgen.

 22. Heb al op facebook gereageerd maar eh… je hebt gelijk. Voor sommige mensen zijn facebookvrienden alleen een manier om je status te verhogen (hoe meer hoe beter, vage kennissen en vrienden van vrienden… maakt niet uit). Aan de andere kant heb ik ook wel eens iemand uitgenodigd omdat ik dacht “oja, leuk, dan houden we wat contact” maar net als in het echt valt dat dan soms tegen. Omdat ze niet reageren op mijn dingen, omdat ze met hun “ik ga nu mijn teennagels knippen” vijftig keer per dag mijn facebook onoverzichtelijk maken of omdat ze de hele dag Hallejuja Praise the Lord roepen (iedereen mag geloven wat ie wil maar val me er niet de hele dag mee lastig, dat je rugpijn over is omdat je hebt gebeden…)

  Zo. En toch he, echt verwijderen doe ik zelden. Wel zet ik de berichten van mensen uit (krijg ik geen postings meer van maar blijf toch vriendjes, bijv met wat verre nichten…. durf ik weer niet echt hard te verwijderen!)

 23. Mij valt op dat ik me sinds Facebook in toenemende mate stoor aan het niveau van mensen die ik irl ken. Irl zijn ze leuk maar op Facebook profileren ze zichzelf überdom. Dat ‘gelike’ van foto’s van zielige puppy’s of kale kinderen met kanker of dat je binnen 3 seconden een slecht in elkaar geflanst plaatje moet ‘liken’ als je kinderen hebt omdat je anders niet van ze houdt. Ik word daar gallisch van. Helemaal in combinatie met het feit dat ze idd niet reageren op dingen die er wel echt toe doen. Bijvoorbeeld een statusupdate over, ik noem maar iets banaals, de gezondheid van iemand. Of zo.
  Of misschien moet ik nieuwe irl vrienden zoeken. Toch nog eens mijn Facebooklijst doorspitten. 😉

  1. Yep, die was ik vergeten > de ‘deel deze’ posts. Superirritant ja. Ik deel helemaal niks. Maakt mij dat een gevoelloos mens? Omdat ik een ordinaire kettingbrief weiger? (Want dat is het….)

 24. herkenbaar, ik ben daar ook nogal selectief en rigoureus in.

  nu heb ik niet veel vrienden op facebook, maar er zijn er een paar die mogen mijn statusupdates niet lezen en ik heb er van een aantal ingesteld dat ik hun statusupdates niet wíl lezen

  ben trouwens zelf al een aantal keer als vriend(in) verwijderd (hoe is het mogelijk?! ;-))

 25. Las vandaag in Metro dat FB mensen die een account hebben met een vreemde naam gaan blokkeren. Als je een schuilnaam hebt wordt verzorgd om je echte voor en achternaam op te geven tegelijk met een kopie van je paspoort. Wie weigert zich te identificeren wordt afgesloten aldus Metro. Toch niet het einde van Zuster Klivia op FB?

  1. Nee hoor, dat zuster account is een persoonlijk blog, geen privé account en daar gelden uiteraard andere regels voor. Dank voor het meedenken wel! 🙂

 26. Groot gelijk, je kan het niet iedereen naar de zin maken.
  Ik heb ook FB maar gelukkig geen overvloed aan vrienden daar. Net leuk zo om bij te houden.

 27. het ergste zijn die collega’s die je tot vriend nemen en waarna blijkt dat het alleen maar is om bij je chef te kunnen klikken over wat je zoal uitgespookt hebt op FB. Voor de lieve vrede laat ik het maar, maar vroeg of laat schrap ik ze één na één.

 28. ja, de moderne tijden, dat heet ontvrienden.
  Ik doe ook niks met facebook, alleen reclame maken voor mijn weblog.
  Helpt niet echt, geloof ik.
  Sommige mensen hebben hun tweets ook doorgelinkt naar facebook, dan komen alle tweets er ook op, als ware het facebookpost.

 29. Tja… het is net als met lege flessen: als de inhoud op is, is de smaak weg… en aan lucht heb je ook niks.

 30. Ha zuster Klivia,

  Voor mij heb je gelijk, zeker met je gestelde Criterium is het wel verstandig, doe ik met mijn weblog ook, wil best reageren, maar als het altijd een richting is dan ga ik ook liever met mensen die wel reageren om.
  Heb nog wel iets met Hyves gedaan, maar ook gestopt. oma

  Ot. Je verzoekje staat genoteerd voor de volgende show.
  De shows staan allemaal op: http://www.wir-3.com/

 31. Je hebt gelijk hoor!
  Waar onze jongens vrienden sparen op FB ben ik spaarzaam met vrienden toevoegen 😉
  Mensen zouden sowieso wat bewuster om kunnen gaan met het hele internet gebeuren.
  Zo is mijn blog heel open en toch staat er niet alles op 😉

 32. waren wij al ‘vrienden’ ? ik weet ’t eigenlijk niet eens… haha
  maar ik vind ’t wel leuk hoor… dat feestboek.
  moet je niet te moeilijk over doen, of er niet aan mee doen.
  lijkt me.

 33. Ben het helemaal met je eens. Ook ik ben kritisch. dat begint al met vriendjes worden op FB. Als ik het idee al heb, dat wordt toch niets dan begin ik er al niet aan. En regelmatig haal ik “vrienden” weg. Mensen die ik toch al nooit spreek hoeven zich ook niet te melden. Dan blijft er niet veel over, maar daarmee heb ik het wel bere gezellig.

 34. Ik hide gewoon mensen die ik niet hoef te zien. Of met die nieuwen timeline vink ik aan ‘only important’ of geen updates als ik best vrienden wil zijn maar hun suffe of irritante posts niet wil zien. Alleen mensen die ik echt niet meer hoef en ik niet wil dat ze mijn spul zien die ontvriend ik, maar dat is niet vaak omdat ik nogal kritisch ben wie ik bevriend. Ik heb geen honderden vrienden. Ik weet het, laf, maar ook wel weer vriendelijk en beleefd, toch? En ook wel weer handig, een zo’n ge-hide vriendin (oud -studiegenootje die altijd stomme dingen over haar werk postte) reageerde opeens op mijn post (die zij dus blijkbaar wel leest) dat ze ook naar Singapore gaat verhuizen. En dat is toch wel weer leuk om te horen, ook al is ze niet echt een goede vriendin ofzo, wat kennissen in een nieuwe stad ver weg is nooit weg!

 35. De neiging is groot om dit verhaal te knippen en plakken in mijn eigen profiel op Facebook! Opzouten met al die negatieve, nooit reagerende maar alles meelezende ‘vrienden’ sjemig de pemig…ik had er dit weekend ook een paar weg gemietert…er kunnen er vast nog wel meer bij het grofvuil.

 36. Briljant idee….ik wordt soms ook nogal onpasselijk van bepaalde mensen op FB.
  Ik ga maar vast beginnen met moed verzamelen.
  🙂

 37. Fb is een appart fenomeen lijkt me. Mensen met meer dan 100, of zelfs 400 en nog meer….stel ik me ernstig vragen bij. Die spelletjes is in mijn ogen een vervanging van verloren jeugd of zo. Ik heb een stuk of 12 vrienden op mijn fb en meer hoeft niet echt. Kan ik nu en dan eens een commentaartje sturen zonder iemand te hoeven vergeten. Er is nog een leven buiten het toetsenbord en als je het moet doen om de meeste vrienden te hebben? Stoefers zijn ook mensen, maar met een ernstig te kort dus.

Reacties zijn gesloten.