Houdbaar.

Gisteren was ik om half 1 thuis en maakte ik voor mezelf 1 van mijn lievelingsbroodjes klaar. Donkerbruin volkoren, aan 1 kant grove mosterd, aan de andere appelstroop, plak oud belegen kaas ertussen en een flinke toef rucola.

Ik zag al de eerste hap wegkauwende, dat de appelstroop al 1,5 jaar over de datum was. Boeien. Hij rook en smaakte nog prima. Ik ben niet zo moeilijk met eten. Die data die op verpakkingen staan, zijn slechts richtlijnen.

Ooit wel eens bedorven zout gezien? Of beschimmelde gedroogde pasta? Yoghurt is in feite al in de schift zijnde melk, dus die datum op dat pak kan met gemak nog 2 weken overschreden worden. Jam staat zó stijf van de suiker, dat ie praktisch onbederfbaar is. Chocolade kan ook bijna niet gaan rotten. Hooguit wit uitslaan en wat aan smaak inboeten. Tonijn in blik gaat nog mee tot de volgende eeuw, met gemak.

Van alle andere dingen zie, proef of ruik je meteen wel of iets nog goed is of niet. Ik lees zelden de informatie op de verpakkingen.

Verlepte sla doe ik even in ijswater om het op te peppen, schimmel op kaas snijd ik eraf, oud brood wordt toast. Ik gooi qua voedsel bijna niks weg.

Ik ben alleen erg voorzichtig met vlees en vis. Dat wordt dan ook altijd uitgebreid besnuffeld en bevoeld als ik er mijn vraagtekens erbij zet. En bij twijfel, gaat het -zonde maar niks aan te doen- hoppatee de vuilnisbak in. Ik heb geen zin in een collectieve gastro-enteritis hier in huis. Mijn Zeeuwse zuinigheid moet geen gevaar voor de gezondheid worden. En 3x raden wie dan de zuster mag uithangen?

Jill en Vlam zijn met eten wat lastiger dan ik. Die bekijken met argusogen dat wat er op tafel staat.

Als Vlam kookt, wordt elk knoflookteentje uitgebreid geïnspecteerd en ontdaan van verdachte plekjes. Ik had ze gewoon fijn en gooi ze door het gerecht. Hij gooit regelmatig iets weg. Daarom is het ook beter voor financiën en portemonnee als ik het meeste kook en de inkopen doe.

Jil echter is de ergste, ik heb geen idee waar ze dat gemuts vandaan heeft. Pas geleden ook: het wicht kwam erachter dat de jam die ze de dag daarvoor zo rijkelijk op haar toast had gesmeerd en waarvan ze had zitten smullen, 2 maanden over de datum was (ik had de pot nieuw opengemaakt, tis niet zo dat die al een jaar open stond) had ze de volgende dag ineens niet meer zo’n trek in aardbeienjam. Jaja. Ze durfde gewoon niet meer, de schijtlijster.

Ik vertel haar altijd haar toetjes in de gaten te houden. ‘Let goed op welke als eerste over de datum gaat hoor, want je moet ze allemaal opeten’, waarschuw ik haar altijd. Want ze is uiteraard geneigd de lekkerste als eerste te nemen en voor je het weet staat er een hele stapel die ‘niet meer goed is’. En dan blieft mevrouw ze niet meer.

Ik denk dat ze het enige kind van het noordelijk halfrond is die de uitdrukkingen FiFo en FeFo kent én deze ook zeer nauwkeurig naleeft.

(Ben benieuwd hoeveel mensen op het bovenstaand linkje klikken vandaag :))

43 thoughts on “Houdbaar.

 1. Haha, hier in huis ook hoor. Ik ben een stuk makkelijker, maar Man houdt nauwkeurig de houdbaarheidsdata in de gaten. Inderdaad, als het nog goed eruitziet, prima ruikt en lekker smaakt, lijkt me er niets mis mee! En anders is het vast ook goed voor je weerstand 🙂 (behalve natuurlijk bij vlees, vis en ei)

 2. Goedemorgen, Kliefje
  Zelf neem ik het ook niet zo nauw met de houdbaarheidsdata. Het zijn inderdaad maar richtlijnen. Ik heb wel eens gelezen in een min of meer wetenschappelijk artikel dat het niet goed is om iets wat beschimmeld is, ook al snijd je de aangetaste plekken eruit, op te eten. Sindsdien ben ik daar wat voorzichtiger mee. Het Fifo-princinpe ken ik ook, al wist ik niet hoe het heette. Weer wat bijgeleerd dus, en dat op nuchtere maag!
  Grz
  Joke

  1. Dat hangt er een beetje af van welk voedingsmiddel het is. De schimmels in kaas zijn oppervlakkig en snij je zo weg. Andere schimmelsoorten gaan diep en zitten met hun draden door het hele produkt.

 3. ‘k Heb me weleens afgevraagd hoe m’n overgrootmoeder 85 kon worden zonder dat ze ook maar iets wist van UITERSTE houdbaarheidsdata, OK, ze kocht waarschijnlijk geen frisdrank, haar koffie werd zelfgemalen, kantenklare toetjes waren er nog amper maar stroop werd door de kruidenier uit het vat geschept en ze had geen idee hoelang de stroop al in de winkel stond.
  Zo en nu ga ‘k eens naar het FeFO googchelen!
  groet

 4. volgens Fifo werk ik altijd op mijn werk al. Dus die term kijk ik niet meer van op. 😉 Fefo moest ik even opzoeken, maar toen ik het las wist ik het ook weer dat ik dat in een ver verleden had geleerd op school. Ik kijk altijd uit met melk. Kip en vlees gaat na aankoop meteen de vriezer in. Dus dat komt wel goed met opeten.

  Love As Always
  Di Mario

 5. Ik heb eveneens geklikt. Ik kende wel FiFo en LiFo maar FeFo kende ik nog niet. Ik gooi toch ook meestal de dingen weg die over de datum zijn want Stel Je Voor Dat Er Een Miniscule Bacterie In Zit Waar Ik Ziek Van Zou Kunnen Worden….. 😉
  Ik ben dus blijkbaar ook een schijtlijster wat dit aangaat haha…

 6. Vroeger was ik er ook een enorme pietlut in maar tegenwoordig gooi in bijna nooit dingen weg. En als het dan gebeurt dan baal ik er ook van want ik vind het zonde.
  Laatst wilde ik pannenkoeken eten bij m’n ouders. In de kast vond ik een fles stroop, houdbaar tot: 10-10-06. Ik heb er heerlijk van gesmuld, niks mis mee!

 7. Jongsta at laatst een boterham met pindakaas ergens. De pot zat nog dicht maar was ver over de houdbaarheidsdatum, ergens uit 2005. Typisch gevalletje van vergeten. De pindakaas smaakte en rook naar cement. Na drie happen begon ze te kotsen en te huilen, het spul was echt heel erg bedorven en vies. Voorgoed genezen denk ik.

 8. Ik ben een echte datum freak. Maar ik neem wel altijd als die mogelijkheid er is Biologische jam, mayonaise en nog meer van die dingen waar minder troep in zit dus ook dat E-nummertje die het langer houdbaar houdt. maar appelstroop al 1,5 jaar over de datum is dat eet ik echt niet meer. Die was minimaal een jaar geleden al weg uit de kast. (Het broodje wat je gemaakt heb, heel apart lijkt mij van smaak en ga ik eens uitproberen). Ik probeer ook zo min mogelijk weg te gooien om goed op de datums te letten dat het voor die tijd al gegeten of gedronken wordt

  *heb op de link geklikt*

 9. Weer wat geleerd, echt nog nooit van de kreet gehoord. Afhankelijk van het product gooi ik iets wat langer als enkele maanden over de datum is echt weg. Maar yoghurt die twee weken over de datum is? Volgens mij is die zo zuur dat er spontaan de tranen van in je ogen springen.

 10. *klik* Oh.

  Ik volg mijn gezond verstand. En mijn neus en ogen. Zalm een dagje over de datum? No worries. Gehakt een dagje over de datum? Brr… (waarom ik het uberhaupt nog eet is mij af en toe ook een raadsel) Kip een dagje over de datum? WEG ERMEE.
  Maar ik doe meestal als Mario: kip en gehakt gaan direct na aankoop in de vriezer. Moet ik het er ooit wel weer uit halen. Da’s een lastigere.

  Alles wat luchtdicht in blik of glas zit kan behoorlijk veel langer mee dan op de houdbaarheidsdata staat. Maar het blikje paté dat klaarblijkelijk twee verhuizingen heeft overleefd en van 2000 was… dát hebben we maar ongeopend in de vuilnisbak gepleurd.

  HIer worden geen kleine toetjes meer gekocht sinds madam en monneer inderdaad ‘de lekkerste’ eruit visten en mama iedere keer op de laatste dag van houdbaarheid danoontjes als ontbijt zat weg te werken. Met muesli. Niks mis mee, maar toch.

 11. Goedemorgen! Ik ben ook niet zo kieskeurig behalve als het om vlees gaat, ik heb altijd gedacht dat die houdbaarheidsdatum is ingesteld door de fabrikanten om flink te verkopen 😉 Deels zal ik daar wel gelijk in hebben hoor maar bij bepaalde producten denk ik wel eens , dat kan allemaal best wel langer.
  Wens je een fijn weekend!

 12. FiFo ken ik wel, maar FeFo heb ik even opgezocht. 😉
  Mijn broer is ook heel erg als het om houdbaarheidsdata gaat… als de houdbaarheidsdatum van de melk 1 dag ‘overtijd’ is, dan moet hij het echt niet meer.
  Ik ben niet zo heel moeilijk. Net als wat je zegt, schimmel van een blok kaas snij ik er ook af. En droogbrood kan makkelijk in de broodrooster. Maar soms ga ik de levensmiddelen kast eens door, en kan dan toch best veel weggooien omdat het over datum is, en als ik dan eenmaal bezig ben, gooi ik ook echt alles wat over datum is weg.

 13. Wat dat betreft ben ik ook vrij makkelijk. Wel vraag ik me af hoe dat met medicijnen zit. Ik heb dan soms het idee dat dat nog prima kan, al is het al een paar maanden over de datum (meestal homeopatisch) maar ik ga dan twijfelen aan de werking (of denk soms dat het allemaal wel een placebo zou kunnen zijn en ik overal wel in geloof). Wat eten betreft denk ik dat je lichaam er vanzelf wel uitgooit wat écht niet goed is 🙂
  Al word ik zelf een beetje misselijk van de beschrijving van jouw lievelingsbroodje 🙂

  1. Medicijnen verliezen echt niet op de dag van ‘over de datum’ hun werking. ik gebruik ook rustig pijnstillers die al een jaar overtijd zijn. Ze werken nog prima. Met medicatie voor hartproblemen enzo, zou ik wel wat voorzichtiger zijn.

 14. Ik ben net als jij. (verassend he) Alleen de pijnboompitten van anderhalf jaar over datum die ik van de week door mijn spaghetti knoflook mikte waren niet te nassen. Heel mijn gerecht naar de maan, gelukkig konden Kluif en Nugget de volle pan wel waarderen.

 15. Ik heb je een plezier gedaan…heb op de link geklikt 🙂
  Ik ben ook niet zo in de weer met de houdbaarheidsdatum van producten, maar mijn man wel. En dat levert weleens discussies op. Maar we zijn allebei te koppig om te veranderen.

 16. Thee en koffie zal ik ook nooit weggooien, slaat ook nergens op zo’n THTdatum. Ik ben wel voorzichtig met vlees en vis, dat gooi ik wel snel weg als ik twijfel of het na de datum is. Melk proef je vanzelf en yoghurt 14 dagen ga ik binnenkort eens uitproberen! 😉

 17. Geklikt!!! Haha, ik doe hetzelfde hoor, ‘van thuis uit’ geleerd en dat hou ik mooi vol. Thijs doet trouwens hetzelfde als Vlam, nou dat heb ik geweten de laatste maanden, hij kwam maar niet toe met de wekelijkse boodschappen-toelage….

 18. Ik heb geklikt. Maar ook informatica gestudeerd, dus eigenlijk wist ik dit al. Stond ook in het stukjes trouwens. En verder ben ik heen goed in alles weggooien wat even openstaat of waarvan de datum verstreken is ook al is het nog goed..

 19. Een poosje geleden was er een programma op tv, http://tvblik.nl/zembla/voedselverspilling. Goed om eens te bekijken! Ik probeer zelf wel bij voorkeur producten voor de THT datum te gebruiken maar ga ook af en neus, ogen en verstand. Manlief is wat gemakkelijker maar geen van beiden bekijken vlees/vis/eieren over de datum: weg! Ook hier gaan grotere verpakkingen vlees enz de vriezer in. Ook kaas kan ingevroren (en dat is handig als je zoals wij in Zweden woont en de Nederlandse kaas toch nét wat lekkeerder vindt….dus op een autotrip naar NL inslaat). Verder proberen regelmatig de voorraadkast netjes te zetten dan kom je de data weer tegen en maak je een gerecht daarmee.

 20. Met data ben ik niet zo precies. Ik gebruik m’n zintuigen om te bepalen of het nog te eten is of niet. En ja, het komt dus wel eens voor dat iets over de datum is en ik het nog gewoon eet.
  Onlangs had ik yoghurt een dag of 4 in de geopend (maar met dop) in de koelkast laten staan. Toen ik terug kwam van vakantie stond de schimmel er helaas wel op… Die heb ik maar weg gemikt.

 21. Ik beken; ik heb niet geklikt, ben van het snelle lezen. Ik ben het helemaal met je eens, op die manier ga ik ook met eten om. Alleen moet ik zeggen dat het met jam nog wel eens tegenvalt. Als de pot eenmaal open is, kan er soms best snel schimmel opkomen. Dat check ik dus even uitgebreid.
  Jouw broodjescombi klinkt heerlijk! 🙂

 22. Ik ben zelfs zo’n braverd dat ik in de supermarkt de wat “oudere’ pakken melk etc. koop als ik ze zelf nog kan gebruiken voor de tht-datum. Ben bang dat ze anders door de winkel worden weggegooid.

 23. Ik kon niks anders dan klikkerdeklik doen…wist bij Gods niet wat en waar dit voor stond. Maar na het lezen ben ik terug nen kilo slimmer. Alhoewel ik dit zo wie zo al toepaste. Hier een voorraad staan om een halve winkel te vullen en iedere keer het nieuwe achteraan zodat het oude naar voren komt. Gemakkelijk systeem. Datum kijken…nu ja niet echt, maar het moet redelijk blijven. er zijn nu eenmaal dingen die niet slecht kunnen worden en die een datum moeten, maar dat is het dan ook.

 24. Houdbaarheidsdatums moeten ze maar eens afschaffen.
  Ik zag er laatst een programma over op tv, ze zorgen er voor dat supermarken het wegdoen en nieuwe aanschaffen. Puur voor het geld dus.

 25. Hey Zuster , hier net zo. Behalve inderdaad met vlees en vis, of in de vriezer of in de pan 😉
  Bij melkproduchten merk je het snel genoeg en voor de rest valt het volgens mij ook reuze mee.
  Neus doet altijd zijn werk dan nog 😉
  Jou broodje recept ga ik even opschrijven, want lijkt me heerlijke en hou wel van dit soort broodjes 😉

 26. Ha zuster Klivia,

  Het is ook een kwestie van in kopen, maar sommige zijn erg allergisch voor over de datum, zelfs een dag.
  Het valt reuze mee, dat heeft onderzoek al bewezen en voor de over de datum, had men er ook geen moeite mee.
  Het is meer een luxe probleem, net als merk, vooral als ze dan mee eten en dan vertellen dat een bepaald merk zo lekker is, ga thuis eten. oma

  Ot. Je verzoekje is gedraaid in de show.
  Het programma kun je straks beluisteren op onze weblog en nu al op de website waar de programma’s staan: http://www.wir-3.com/ kies voor radio de BOM

 27. Hallo, Ik durf ook wel al eens iets te eten dat al wat over datum is, maar 1 1/2 jaar, dat is er voor mij toch een beetje over.Heb ook geklikt op de link natuurlijk. Fifo kende ik, maar Fefo ? Staat dat voor First eat, first out ? Lijkt mij een beetje raar, niet ? Ben het dan maar gaan opzoeken. 🙂

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s