Uit

Ik kijk niet ontzettend vaak naar de tv, maar als ik dat doe, erger ik mij wel eens aan het gebodene. Als die ergernis groot genoeg is, geef ik daar wel eens uiting aan in mijn weblog. Je kunt er vergif op innemen dat er dan wel iemand is die er in een reactie op wijst dat ik toch op het ‘uit-knopje’ kan drukken en iets kan gaan doen dat ik wel leuk vind. Ja, vertel mij wat. Ik heb de introductie van de tv in Nederland nog meegemaakt. Toen moest je nog uit je stoel of van de bank komen om de tv uit te zetten en met slechts één (publieke) zender viel er weinig te zappen.

Ik heb trouwens goede (vind ik) redenen om te kijken naar programma’s die ik waardeloos vind. De eerste komt voort uit een soort masochisme: ik vind dat ik recht op mijn portie ergernis. Ik sta redelijk positief in het leven, maar word ook wel eens overvallen door negatieve emoties. Als je daar niets aan doet gaat het maar aankoeken en dus moet je er af en toe de bezem door heen halen. Dat kun je doen door je narrig te gedragen tegenover de mensen om je heen, maar dat schiet niet op. Dat gaat escaleren en voor je het weet zit je bij het ‘Familiediner’ of de ‘Rijdende rechter’. Ik kijk dus naar een ergernis opwekkend programma en blog daarover. Opgeruimd staat netjes.

Als je ergens kritiek op hebt moet je die kunnen onderbouwen. Als ik na 5 minuten ‘Boer zoekt vrouw’ mijn laptop aanzet en ga schrijven waarom ik dat een buitengewoon truttig programma vind, dat al ver over de houdbaarheidsdatum heen is, mogen aficionado’s mij vragen of ik wel eens naar dat programma gekeken heb. Dan moet ik toch minstens één aflevering in zijn geheel gezien hebben. En geloof me: ik heb er zeker drie gezien om de reden die ik in de vorige alinea weergeef.

Dan heb je nog de programma’s waar ik in principe met plezier of interesse naar kijk, maar waarbij ik me toch zit te ergeren. De omroep die dat uitzendt kan daar verder ook niets aan doen. Ik heb het dan over uitzendingen/rapportages van actuele gebeurtenissen, zoals een Kamerdebat over financiële steun aan Spaanse banken. Het is net of je zit te kijken naar een toneelstuk dat je zelf hebt geschreven. De teksten zijn overbekend en je weet ook hoe het afloopt.

De afgelopen twee weken kijk ik veel naar de Tour de France, want ik vind wielrennen wel een bekijkenswaardige sport. Maar die wielrenners voeren ook bijna dagelijks hetzelfde toneelstukje op. Een paar mogen een groot deel van de dag een eindje voor de rest uit rijden (‘aanvallen’ noemen ze dat), maar vlak voor de eindstreep worden ze ingehaald en wint er toch weer een sprinter. De ‘bergetappes’ kunnen het spannend maken. Maar wat doet die Wiggins, die deze Tour waarschijnlijk gaat winnen? De hele etappe braaf meefietsen, achter ploeggenoten/gangmakers die eigenlijk net even beter kunnen fietsen, maar binnen de ploeg hebben ze nu eenmaal afgesproken dat hij mag winnen. Vroegere winnaars, als Merckx, Hinault en Armstrong zag je nog wel eens bij de concurrenten wegrijden, die hen probeerden in te halen. Dat maakte het leuk. Ik kan nu naar een andere zender zappen of iets heel anders gaan doen, maar ik hoop dat het toch weer eens anders gaat, dus ik blijf kijken. Daarna mag ik toch wel mijn gram halen? Mag ik toch wel iets kritisch schrijven? Laat dan die clichés  over dat uit-knopje maar zitten.

Evert

12 thoughts on “Uit

 1. Ik kijk echt niet naar zaken die ik irritant vind. Er is al genoeg in deze wereld dat me stoort. Al ontspannende wil ik graag iets dat me wel blij maakt. Daarbij; ik kijk echt amper tv. Uurtje per dag is al veel.

 2. Leuke blog. Hier thuis staat ook bijna iedere middag de Tour op. Maar eerlijk gezegd weet ik zelden wie er gewonnen heeft. Ik kijk vooral om van het Franse landschap te genieten. Ik vind die Franse plaatjes heerlijk om naar te kijken. Bovendien schijnt de zon er meestal en daar is in Nederland de laatste week op weinig sprake van.

 3. Je hebt me wel eens op het verkeerde spoor gezet. Dat ik dacht dat je serieus was, of juist niet en dat ik daags na je blog dacht: dat had ik kunnen/moeten weten. Naar programma’s kijken die je ergeren om daar vervolgens fijnzinnig en/of pittig over te schrijven kan ik mij heel goed voorstellen en daar geniet ik ook van. Bronnen van inspiratie, nietwaar? Ook prima dat het oplucht. Helemaal jouw ding. Sorry dus dat ik me een vorige keer heb laten verleiden om (indirect) te verwijzen naar de aan/uitknop op de afstandsbediening. Had ik kunnen/moeten weten. Zal ik nooit meer doen.

 4. Veel tv kijk ik niet. En ik zou het ook niet vol kunnen houden naar een programma te kijken wat ik mijn ergernissen bezorgt. Het is zonde van mijn tijd en energie. Kan wel begrijpen dat sommige het kijken om er daarna commentaar op te kunnen geven, zoals op een blog bijvoorbeeld.

 5. Ik kijk graag naar F1 of naar voetbal.Er zijn mensen die dat niet begrijpen. Dat hoeft van mij ook niet. Maar ze hoeven het mij ook niet elke keer te vertellen dat ze het niet begrijpen 😉

  Love As always
  Di Mario

 6. Ik kijk heel weinig, maar ‘dankzij’ de mannen in mijn gezin staat de tv toch regelmatig aan, en blijf ik ook – tegen wil en dank – op de hoogte van bijvoorbeeld voetbal of wielrennen.

 7. Daarom heb ik steeds meer blogs die ik lees. TV is vooral in de zomer waardeloos. Wij mogen blij zijn met de sport deze zomer. Dadelijk de olympische spelen.

 8. *grin* gezien de reacties precies goed !
  en ja je kunt het beter loslaten op iets wat er niets mee te maken heeft
  dan op mensen waarvan je mee te maken hebt, en er ook niets mee te maken hebben 😉
  chaupeau! Onwijs leuk stuk 😉

 9. De sport van vandaag lijkt meer en meer op een soort toneel-gebeuren. Net zoals je het omschrijft. Geen echte strijd, maar gemaakt voor zogenaamd vermaak. Het moet verkopen en meer niet. Dit is met zoveel tv gebeuren en dit maakt het kapot tot en met vind ik toch.
  Leuk stuk

Reacties zijn gesloten.