Vrouwenpraatje.

Als u in het bezit bent van een Y chromosoom, dan is dit hét moment om weg te klikken. Van dit soort blogjes wordt u niet blij, geloof me.

Vandaag namelijk een fijn ongesteld praatje.

Ik ga geen lichamelijke details bespreken, ik wil het alleen maar hebben over de geestelijke toestand die met het dalen van de oestrogenen samenhangt.

Op mijn beide eierstokken zitten clipjes. Toen ik 32 was, heb ik me laten steriliseren. Omdat ik 100% zeker wist dat ik geen kinderen meer wilde en ik hormonen slikken tot aan mijn menopauze (lees: ik pas echt oud en gerimpeld word, mijn haar dunner word en mijn muts droog. Ik kan niet wachten), geen optie was. Toegevoegde, kunstmatige hormonen en ik gaan zeer slecht samen. Ik word er ongelukkig van en ik verlies alle interesse in dat wat zich tussen de lakens afspeelt. Het vlakt me op alle fronten af.

Nu ben ik dus alweer ruim 6 jaar pilloos en dat bevalt me prima. Het enige nadeel is dat ik een volledig natuurlijke cyclus heb, met alle pieken en dalen die daarbij horen. Ik blijf me erover verbazen dat hormonen zo’n ontzettende invloed hebben op mijn heel wezen. Die dingen (of het gebrek eraan) sturen volledig mijn gemoedstoestand.

Zo word ik een dag of 5 voor mijn ‘happy periode’ aanbreekt een labielerig, jankend hoopje vrouw. Als ik bij AH misgrijp bij de boontjes, springen de tranen me al in de ogen. Een zielig liedje of boek? Een patiënt die lelijk doet? De Kleenexen zijn niet aan te slepen. Vlam moet op zulke dagen ook geen lastige gesprekken met me aangaan, want ik draaf helemaal door. Ik ben ontzettend, overdreven emotievol dan. Ook heerlijk snel geïrriteerd. Er hoeft maar iets te gebeuren of mijn bloeddruk stijgt naar torenhoge waardes. Ik gedachten heb ik al menig moord gepleegd. Op een gruwelijke manier. De ‘leukste’ ideeën voor verhalen, verzin ik op die dagen.

Tegen de tijd dat de lichamelijke ellende losbarst, stabiliseert de boel weer. Er is dan instant rust in mijn hoofd en alle issues waar ik de voorgaande dagen volledig op blokkeerde, zijn dan verdwenen, opgelost into thin air. Heel raar.

Op mijn werk waarschuw ik mijn collega Laura als de PMS periode aanbreekt en die heeft alle begrip voor de situatie omdat ze er zelf ook behoorlijk wat last van heeft.  En ze laat me dan ook met rust.

Zij zegt over zichzelf, rond die dagen te veranderen in een boosaardig vrouwmens. Eentje die provoceert en op oorlogspad is. Ze weet dat ze het doet en dat het naar gedrag is, maar kan het toch niet laten.

Over 1 ding zijn we het eens: naar mate we ouder worden, lijken de klachten wel erger te worden.

Gelukkig is hier in Huize Klivia de rust weergekeerd en ben ik weer een dag of 26 mijn sprankelende, gezellige zelf.

Met dank ook aan lezeres Marjan die me een doos chocola gevuld met whisky per post toestuurde.

En aan mijn broertje + schoonzus bij wie ik ongegeneerd kon uit janken en al mijn frustraties van de afgelopen weken kon ventileren.

Want dalende oestrogenen en beren op paden zijn een barslechte combi, kan ik u zeggen.

44 thoughts on “Vrouwenpraatje.

 1. Zó herkenbaar! Alles wat je schrijft. De week van mijn menstruatie kan ik het beste ergens in een donker hoekje doorbrengen totdat het over is. Alle emoties zijn 10x erger en ik ben zo labiel als de narigheid. Een voordeel is inderdaad: de mooiste/beste blogjes schrijf ik in die periode. Ik kan niet wachten tot ik door de overgang heen ben. Ben ik van die ellende af 🙂

    1. Ik heb de overgang al lang en breed gehad en moet zeggen: no problem!!
     ’n Droge muts heb ik alleen wanneer ik niet in de regen fiets

 2. TV had door poliepen ze soms maanden aan een stuk 😦 , na een ingreep is alles voorbij en maar best ook voor haar !

 3. Wat lief zo een doos met chocola en fijn dat je even lekker kon janken en frustratie kwijt kon. Geniet van deze 26 dagen die komen gaan.

 4. Hier gelukkig nooit last van hormonale uitbarstingen op emotioneel vlak. Wel knallende kop pijn, pijn in de rug, heupen en bekken en een gezicht dat eruitziet als dat van een 15-jarige waarbij de clearasil maar niet wil aanslaan. Al met al word je daar natuurlijk ook wat chagrijnig van, maar gelukkig niet onredelijk. Ik ben ook voor de rest van mijn leven van de hormonen af (dankzij
  Man) en dat vind ik wel een heerlijk idee. Maar wie weet word ik in de overgang nog wel een vreselijk onredelijk vrouwmens.
  Ik wens je een vrolijke, gelukkige 26 dagen 🙂

 5. Lekker voor je, even uithuilen ‘en opnieuw beginnen’ soms werkt dat.
  Sinds een half jaar pilloos heb ‘k alleen maar af en toe last van een ‘vliegertje’ volgens de buuf, de andere kwaaltjes herken ‘k gelukkig niet.
  groet

 6. nooit ergens last van gehad, fluitend kwam ik die dagen door, en de overgang???
  idem dito…geen opvliegers, geen lakens verschonen midden in de nacht, echtgenoot wist zelfs niet dat ik in de overgang zat (en ik ook niet, ik had er best misbruik van kunnen maken)
  t was ineens allemaal over…
  sterkte
  Berber

 7. Ik ben inmiddels met mijn 2e Mirena-spiraal bezig en ik heb me voorgenomen die om de 5 jaar te blijven vervangen, ook al ben ik 88 :-))

  Geen wisselende stemmingen meer, geen ongesteldheid, geen verlies van ‘zin in’ , en ik heb geen kinderwens meer ook overigens.

  Dus ik herken helemaal niets in jouw logje deze keer :-)))))) (dat is weer eens wat anders) LOL

  Die chocola herken ik dan weer wel…. ik hoop dat je er lekker van genoten hebt. Zo geniet ik van de boeken die je me gestuurd hebt… de postbode sjouwde zich een driedubbele hernia… 5000 stuks! Dank je wel!, ik ben er erg blij mee.

  De laatste schoolweek gaat hier in, ik zal de mannen nog even motiveren….
  Fijne dag!

 8. Dit herken ik dus ook vreselijk, ik kon volgens mij wel iedereen vermoorden als ze maar een stapje verkeerd zette. Nu.is het dus afwachten, kippenhok is leeggehaald ben heel benieuwd hoe ik ga reageren, ik hoop relaxt, voor de muts een tube gehaald, ik heb heel dik haar , daar mis ik niet snel wat aan,en rimpelig houd ik van nature bij door van binnen een extra laagje te houden ;-))))

 9. Ha, ha, niet herkenbaar volgens mij, maar misschien denkt mijn omgeving daar wel anders over ;p. Tenminste, toen ik nog regelmatig menstrueerde. Momenteel midden in de overgang en dat klinkt wel heel oud maar dat valt reuze mee! Overigens ben ik ook een fan van de Mirena spiraal. Wat een feest om van die ellende af te zijn.

 10. what can i say?
  dergelijke blogjes lees ik dus wel,
  omdat ik dan voor een keer toch blij ben een man te zijn 😉
  langs de andere kant besef ik dan ook beter dat ik iedere keer weer mijn leven riskeer als ik eens tussen een paar vrouwen sta…. 🙂
  maar zo eigenaardig dat ze daar nog niks tegen gevonden hebben?
  fijne week Zus!

 11. Ik heb een spiraal. Zodat ik helemaal niet meer ongesteld word, want dat wil ik echt niet meer meemaken. Bij mij thuis ging het servies letterlijk tegen de muur, wanneer ik ongesteld moest worden. Mijn gezin had er op z´n zachtst gezegd nogal last van en ik ook. Bah, als ik er alleen al denk. Ooit heb ik gelezen over een vrouw die tijdens PMS een moord pleegde. Omdat haar extreme klachten bij de dokter bekend waren, werd ze daarvan vrijgesproken. Nou, ik kan me er helemaal inkomen. Dus… die mirenaspiraal houden we lekker. Ik ben er zó blij mee.

 12. Zo erg als jij heb ik het (volgens ex) nooit gehad, en de overgang heb ik inmiddels ook achter de rug, op een enkel achtergebleven opvliegertje na. De daarbij behorende toekomstvisioenen die jij daarover hebt, daar herken ik niets van, ik zie alleen maar voordelen. Er is dus nog hoop!

 13. Dit soort dingen maakt het vrouwzijn soms niet leuk. Maar verder is het gelukkig allemaal van kortstondige aard. Sjonge jonge zeg, 32 en toen al gesteriliseerd…dat is best een heftige keuze zo begin dertig, Zelfs op mjn leeftijd nu vind ik het een moeilijke keuze. Neemt niet weg dat nog een kindje voor mij helemaal uitgesloten is. Dat heeft meerdere oorzaken. Ik vind je een dapper wijf! 🙂

 14. Ik ga al ruim een jaar pilloos door het leven en dat bevalt me prima. Ik weet niet hoe ik het moet zeggen, maar ik voel m’n eigen lichaam weer. Weliswaar met de hormonale ongemakken die je beschrijft, maar die vallen in het niet bij de ellende van het gebruik van kunstmatige hormonen. Afgelopen weken moest ik weer even een pil slikken. In twee weken tijd kreeg ik een candida, een blaasontsteking en slikte ik vier dagen ibuprofen vanwege zware hoofdpijn. Ik ben er meteen weer mee opgehouden. Aan mijn lijf geen pil meer!

 15. Eigenlijk hou ik niet van dit soort logjes, met die vrouwenpraat, maar omdat jij het bent.. toch een reactie.
  Ik heb dat dus alleen de dag ervoor (dat oorlogspad). Maar ik ben dan ook enorm overdreven poetsering (alleen die ene dag hoor) dus dat is weer handig:-)

 16. Erg leuk geschreven en erg herkenbaar!…. na een mirenaspiraal en een “opgewektte” overgang verder hou ik het toch maar bij de pil.

 17. En ik maar denken dat als je menstruatie stopt (overgang dus) alle problemen over zouden zijn. Las ik me toch gisteren een heel ander verhaal! Ik geniet er nog maar even van, van die bloedingen…. (-;

 18. Ik word (werd) extreem poetserig – en opvliegerig en huilerig. Letterlijk en figuurlijk moet er dan niks dwarszitten… niet fijn. Vanwege bijkomende andere ellende slik ik dus al jaren een pil. Niet geheel naar wens, maar het alternatief is ook niet fijn. Deze maand een maandje zonder – m’n hoofd is helderder, dat voelt fijn – maar ik voel de maandelijkse poets en opvliegbui ondertussen aankomen, dus straks gaan we er maar weer een pilletje in stoppen. Sigh.

 19. Oh God meid… wat een hel. Ik heb die dipjes niet zo sterk gelukkig, maar ik leef met je mee. Moest wel weer kostelijk lachen om je schrijfsel.

 20. behalve scheren heb ik nergens last van op dit vlak, maar ik heb alle begrip gezien mijn vrouw enz enz………:)

 21. Ik wou mijn vrouw sparen en liet mezelf steriliseren. Zo kon ze de pil laten voor wat het was, dachten we….natuurlijk had ze toen onregelmatig haar ding en nog meer ongemak. Dus een lichte pil tot kort….de menopauze is aangebroken, met alle gevolgen die dit meebrengt.
  Maar inderdaad de dagen van de maand waar ze ongesteld was kon ik er zo uithalen zonder vragen….Ben ik blij een man te zijn…
  Al is dit een magere troost voor wie vrouw is…

 22. Ik neem geen pil, heb een betrekkelijk regelmatige cyclus zonder enige emotionele uitbarstigen. Ik hoop dat de overgang binnen een paar jaar even vlot gaat.

 23. Vrouwenkwaaltjes, ik heb er gelukkig weinig of geen last van. Mijn zus des te meer. Een keer per maand is het thuis dan ook een paar dagen oppassen geblazen. Alles is dan te kort, te lang, te breed of te smal.
  Geniet van je 26 toffe dagen! 🙂

 24. Weet je waar ik me aan kan ergeren? Als je ongesteld bent en je je al niet zo happy de peppie voelt, dat je dat een sneer/opmerking krijgt van je partner met de opmerking ‘oh, laat me raden, madame is weer ongesteld’..nee blaas jij maar eens een ballon op met je lul.

 25. Heel herkenbaar, en weer onwijs leuk beschreven ondanks dat het een k..onderwerp is 😉
  de dag ervoor is het poetsdag en die gebruik ik lekker voor mijn eigen !
  Gezien het feit dat het hier allemaal mannen zijn en er dan dingen bij het toilet liggen die er normaal niet zijn roept oudste tegenwoordig al:
  Mensen opgelet mama is weer zover 😉
  Ze proberen er wel rekening mee te houden en dat is dan wel weer erg lief !
  Maar kan me blauw ergeren aan die reclames op tv alsof het de mooiste dagen van je leven zijn, duh echt niet dus!

 26. Ha zuster Klivia,

  Heb wel gelezen hoor, zal het niet te sentimenteel te maken, maar ken de nukken van Cobie.
  Vooral na de bestraling en chemokuur, daar mis ik niks in.
  Geeft hoepelen geen verlichting. of zeg ik nu iets heel doms. oma

  Ot. Je verzoekje staat genoteerd voor de volgende show.
  De shows staan allemaal op: http://www.wir-3.com/

 27. Zuster Klivia, het is niet erg als je heel zeker bent dat je “geclipt” wil gaan worden dit te laten doen. Had voor de kinderen “geknipt” willen worden …. gelukkig overbodig want mijn kast staat sinds een jaar of 10 bij het grof vuil.

  Heel veel respect voor je keuze!

Reacties zijn gesloten.