Trein

Jullie zullen het een paar zondagen zonder mijn overpeinzingen moeten doen. Dat wil zeggen: zonder mijn overpeinzingen op deze plek. Mocht je last krijgen van ontwenningsverschijnselen, dan kun je altijd naar mijn eigen blog, Beggartalk, gaan, want ik schrijf gewoon dagelijks door. Waarom je mij enkele zondagen hier zult missen, althans: geen tekst van mij zult aantreffen, zal je een dezer dagen duidelijk gemaakt worden door de Zuster zelf.

Vandaag wil ik het hebben over de trein. Ik heb nooit leren autorijden, dus voor interlokaal vervoer gebruik ik de trein. Ik moet dus wel vaak met de trein reizen, maar ik vind het nog buitengewoon leuk ook. Een treinreis kan mij niet lang genoeg duren. Ik heb veel vakanties doorgebracht in het noorden van Zweden. Dat betekende een treinreis van een kleine twee dagen, incl. overnachtingen in de trein. Meestal nam ik de exprestrein ‘Nordpilen’ van Stockholm naar Narvik, maar ik heb ook wel eens gebruik gemaakt van lokale lijntjes. Ik heb wel eens meegemaakt dat zo’n dieseltreintje onverhoeds tot stilstand kwam omdat er een rendier zonder uitkijken de rails overstak. Maar als je als eenzame wandelaar midden in de wildernis je hand opsteekt wil de bestuurder ook wel stoppen.

In 2001 heb ik een treinreis gemaakt van New York naar San Francisco. Die reis heb ik niet aan één stuk gemaakt. Ik heb tussenstops gemaakt in o.a. Washington D.C., Chicag0. Albuquerque, New Mexico en Flagstaff, Arizona. Vanuit die laatste plaats heb ik tripjes gemaakt naar de Grand Canyon en Monument Valley.

Treinreizen door Nederland vind ik ook nog altijd heel leuk. Dankzij de ‘vrijreizenkaarten’ die ik bij mijn voordeelurenkaart krijg, maak ik enkele dagen per jaar een treinreis door Nederland. Voor zes euro extra reis ik dan eerste klas. Ik ga daarbij niet bepaalde plaatsen bezoeken. Als ik ergens uitstap is dat alleen maar om over te stappen of om ergens de lunch te gebruiken.

Er zijn nog een paar stukken rails in Nederland, waarover ik nog nooit gereden heb. De komende maanden ga ik in die leemte voorzien: dan ga ik van Groningen naar Roodeschool en van Leeuwarden naar Stavoren. Dat is wel op één dag te doen. Ook de mees recente lijn, het hoge snelheidstraject waarover de Fyra en de Thalys rijden, heb ik nog nooit gehad. Die reis kan ik mooi combineren met Eindhoven – Blerick. Daarna hoef ik nog maar twee korte stukjes te doen: Zwolle – Kampen en Hoorn – Enkhuizen. Hoeveel Nederlanders kunnen het mij, daarna, nazeggen dat ze het hele spoorwegnet van ons land bereisd hebben?

Evert

 

25 thoughts on “Trein

 1. Ik ben gek op treinreizen. Boek mee, koffie kopen als ik instap. Heerlijk! Maar om nou alle stukken spoor te gaan bereizen? Neh. Ze moeten wel ergens toe leiden. Lukraak in de trein zitten is niet mijn hobby.

  1. Ik kwam er op een gegeven moment achter, dat ik die paar stukjes nog niet gehad heb. Dat wil ik complementeren.

 2. Ik vind in de trein zitten niet erg, maar dan moet ik wel een doel hebben waar ik heen ga. Ik zeg alvast een goede vakantie en hopelijk tot snel weer.

  Love As Always
  Di Mario

  1. Mijn ‘doel’ is het treinreizen op zich en sommige mooie uitzichten. zoals de groet rivieren.

 3. Misschien is er nog een plaatsje voor je in het Guinness Book of Records. Persoonlijk vind ik reizen per trein niet vreselijk maar echt gelukkig word ik er ook niet van. Als ik haast heb omdat ik moet overstappen rijdt het ding niet op tijd, zodat de volgende trein die wel klokslag op tijd vertrekt net voor mijn neus vertrekt.

 4. Treinreizen heb ik altijd heerlijk gevonden, voordat ik een auto kreeg. Lekker lezen, kijken en maar voor even mensen leren kennen. Nu gaat het treinreizen binnenkort weer beginnen, omdat ik geen auto meer heb. En op deze manier van reizen kunnen er altijd mooie gedachten en inzichten komen. Mijn fantasie gaat weer meer werken om het weer tot uitwerking te brengen.

  Ik heb niet de behoefte om de spoorlijnen van Nederland te bereizen. Wel met een doel. Maar wie weet als ik straks een stukje ouder ben en geen verplichtingen meer heb en vrij kan gaan reizen dat ik het wel zou doen, gewoon om het reizen. Maar zoals de vakantie die jij gemaakt hebt door Zweden lijkt me dan wel weer fantastisch.

  Veel plezier met het reizen

 5. Mijn ouders wonen min of meer langs het spoor van de route Leeuwarden-Stavoren. Ik zat met regelmaat in die trein. Nu word ik vaak al in Heerenveen of Grou opgehaald omdat de reis via Leeuwarden erg om is vanuit het westen. Volgens mij kun in Stavoren met de boot naar Noord Holland. Heb je een mooi rondje Nederland. Veel plezier!

   1. …..vroeger kon je dan wel meteen in Medemblik?? op het stoomtreintje richting Hoorn?? stappen….

 6. Nee, ‘k kan je niet nazeggen alle spoorlijnen van NL te hebben getreind maar ‘k heb ook nog niet alle snelwegen van NL overgejakkerd.
  Maar wat je overigens in Rouschoul (even op z’n goed grunnigs) wilt zoeken daar kan ‘k me geen voorstelling van geven behalve dat je achter ons huis langs treint!
  groet

  1. Roodeschool interesseert me niet zo erg, wel die rit door het Groningse landschap.

 7. Ik zit een paar keer per jaar in de trein en dat is meestal omdat ik dan een borreltje kan drinken of omdat er lastig met de auto te komen is. Het is dus op één hand te tellen hoevaak ik dit doe en dan is het echt balen als er een storing is of dat er spoorwerkzaamheden worden gedaan. Door dat soort ‘nadelen’ ben ik eerder geneigt de auto te pakken..Persoonlijk vind ik het treinverkeer buiten NL ook beter geregeld, minder storingen, goedkoper dus wat mij betreft mag de NS daar in de leer (denk aan Spanje of Duitsland).

  1. Aan de snelwegen wordt, dacht ik, ook wel eens gewerkt. In Zweden ben ik wel eens met een vertraging van vijf uur(!) in Upsala aangekomen

 8. Ik zou zeggen; kom even langs voor een bakkie. Mijn ouders wonen in een plaatsje waar gestopt wordt op de route Groningen – Roodeschool.
  Ik kan de route dromen…

 9. Ik heb er nog nooit erg over nagedacht of ik alle Nederlandse treintrajecten heb gereden. Ja, ik kom in de buurt van ‘allemaal’. Waarschijnlijk een paar uitzonderingen in het Oosten van Nederland. Ik reed nooit helemaal tot in Winterswijk en ik betwijfel of ik ooit van Roermond via Venlo naar Nijmegen ben gereisd. De andere trajecten heb ik wel allemaal gehad, omdat ik met de trein naar een werk-bestemming moest. Een paar trajecten hadden met vrije tijd te maken (zoals Hoek van Holland – op weg naar Engeland of Harlingen Haven – op weg naar Terschelling.) Ik moet er wel bijvertellen dat ik 10 jaar in Friesland heb gewoond en nu in Bergen op Zoom woon. Ja, ik hou van de trein. Ik ben opgegroeid met de trein. Mijn Vlaamse opa werkte bij ‘den ijzeren weg’. Mijn ouders hebben elkaar in de trein ontmoet (1954). Mijn mooiste treinreis blijft de Transsiberië-express – een jongensdroom die ik in 2009 heb uitgevoerd: Moskou – Irkoetsk – Ulan Bator – Bejing. De laatste mooie treinreis die ik maakte was in april van Bergen (in Noorwegen) via Oslo naar Fredrikstad. Veel mooier dan vliegen. In Afrika (waar ik 7 maanden per jaar woon en werk) heb ik nog nauwelijks gebruik gemaakt van de trein maar de treinreis Tanzania – Zambia – Railway (TAZARA) staat hoog op mijn verlanglijstje. Veel reisplezier met de trein Evert. Het is fijn om je blog te volgen. Via jouw blog heb ik het gevoel dat ik TROUW ook een beetje zelf lees.

 10. Oh, ik ben helemaal geen treinreiziger. In ons dorp is niet eens OV (alleen een buurtbus die 4x per dag komt, dus dat is ook niet echt handig). We hebben dus gewoon een auto nodig. En als ik dan een keer met de trein wegga, dan vind ik het reuzespannend.

 11. O, wat leuk, zeg! Ik denk inderdaad dat maar weinig Nederlanders je dit nadoen. Ook goed om eens een positief verhaal te horen over reizen met de trein. Die buitenlandse treinreizen lijken me fantastisch. Ik moet gelijk aan het boek ´De oude patogoinië expres´ van Paul Theroux denken. Vond het wel heerlijk om te lezen hoe die man heel Zuid Amerika per trein doorreist.

 12. Ikke, bijna allemaal. Alleen inderdaad nog wat stukjes Groningen waar ik om een of andere reden nooit aan toe ben gekomen. Ik vond het heerlijk, in de trein zitten, naar buiten kijken, m’n gedachten op het ritme van de trein laten gaan. Kom er tegenwoordig niet meer aan toe, maar wie weet.
  Veel plezier met het compleet maken van je verzameling!

Reacties zijn gesloten.