Oneetbaar.

Espadon is Frans voor zwaardvis, dat blogde ik gisteren al. En haai is Requin. Ook dat heb ik geleerd afgelopen weken. Mijn culinaire Frans is best heel goed, al zeg ik het zelf. Dat komt door mijn carrière in de horeca. Ik heb 10 jaar lang in onder andere 2 absoluut niet lullige restaurants gewerkt. In het begin moest ik alles annonceren (aankondigen in de keuken. Vrij vertaald: uit volle borst gillen naar de koks) wat mijn tafels bij mij hadden besteld. ‘Annoncé: deux crevettes, deux soupe des poissons, une lotte en un loup de mer!’ Zoiets.

Maar toen we op D’Ile Oléron waren -het walhalla voor visliefhebbers-, kwam ik daar op de menu’s toch aardig wat soorten tegen die ik niet kende.

Hulde aan mijn Samsung Galaxy waarmee ik dan even snel het www op kon om te kijken wat de pot precies schafte.

Dat was noodzaak, want sommige zaken eet ik gewoon echt niet, ondanks dat ik zeer makkelijke eter ben.

De haai die Vlam vorige week smakelijk zat weg te werken, heb ik bijvoorbeeld niet geproefd. Ik heb eens op Discovery Channel gezien hoe die beesten werden gevangen, aan boord hun vinnen eraf werden afgesneden en ze -hoppatee- nog levend weer overboord werden geflikkerd. Ik was danig van slag. Moet je je voorstellen dat je zo aan je einde komt? Zonder ledematen, doodbloedend en verdrinkend in je eigen bloed. Gruwelijk.

Van de haaien die op het eiland werden geserveerd, waren overigens filets gesneden, ze werden dus helemaal ‘gebruikt’. Maar dan nog. Ik vind het imposante beesten. Ik weiger ze te eten. Zwaardvissen, marlijnen en roggen vallen wat mij betreft in dezelfde categorie. Oneetbaar.

Paarden eet ik om die reden ook niet. Vanaf mijn 10e rijd ik al, en ik ben zwaar onder de indruk van die dieren. De elegantie, die lieve karakters, de intelligentie die ze hebben. Op mijn bord geen paardenbiefstukje.

Zebra’s, buffels en ander gebeeste dat je in Blijdorp kunt bezichtigen zul je mij ook nooit zien eten. Waarom niet? Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Ik heb eenvoudigweg niet de behoefte om te weten hoe een alligator smaakt. Ik heb begrepen naar kip. En daar ga ik dan maar gevoeglijk van uit.

Slakken en Sint Jakobsschelpen eet ik niet vanwege de structuur. Ik vind de enigszins rubberachtige ‘bite’, met een soort “squeekje” erin als je erop kauwt, zó ontzettend goor.

De trend van tegenwoordig om gezellig je salade af te toppen met een gefrituurde sprinkhaan of gekonfijte meelworm gaat ook volledig aan mij voorbij. Ik sla een rondje over wat betreft het eten van insecten. Als ik dat zou willen, fiets ik wel met mijn mond open.

Maar het allerergste vind ik oesters. Het idee dat je een levend wezen doorslikt? Brrrrr… Daarbij vind ik de culinaire waarde die ze toegekend hebben gekregen, zwaar overdreven. Als ik heel erg verkouden ben en mijn neus even smerig diep ophaal en doorslik wat er loskomt, smaakt en voelt het ongeveer hetzelfde namelijk.

40 thoughts on “Oneetbaar.

 1. geen enkel wezen zit te wachten om op ons bord te eindigen. Dus varken of haai, wat maakt het uit ? En wat met dat wild dat voor de sport wordt afgeschoten en vervolgens geserveerd ? ook niet zo leuk voor die beestjes !

 2. Je blog van vandaag zou “Uit principe oneetbaar” moeten heten, vind ik. Want je maakt duidelijk dat je ‘uit principe’ een aantal zaken “oneetbaar” hebt verklaard. Ik heb ook mijn principes maar heel wat minder als het over ‘lekkernijen’ gaat. Mmm …. oesters, escargots, sint jakobsschelpen. Eet je wel mosselen?
  Uit principe eet ik geen paardenvlees meer. Daar ben ik ruim 30 jaar geleden mee gestopt – uit principe. Ik herinner me nog dat ik paardenvlees wel lekker vond. Je haaienverhaal maakt het niet aantrekkelijk om dat uit te proberen. Een paar van die ‘Blijdorp”-beesten krijg ik in Afrika wel geregeld om mijn bordje. Soms ook niet – moet je mijn blog over olifantenslurf en krokodillenstaart maar eens teruglezen. http://misterhim.weblog.nl/boeken/crocodile-tail-en-elephant-trunk
  Werk ze en eet smakelijk …

 3. IK vind mezelf ook een makkelijke eten alleen van de etenswaar die jij in je blog noemt eet ik de meeste dingen ook niet. Daar wil ik nog kikkerbillen aan toevoegen. Ik hou gewoon niet van die beesten, niet levend maar ook niet dood.

 4. Ik ben niet zo’n vleeseter, trouwens vis ook niet echt. Kip, zalm, gehakt, af en toe iets van het varken. Het is ook liever niet meer herkenbaar als een onderdeel van het dier.
  Een huisgenoot vroeger had een keer een diner en vertelde erna dat hij hert had gegeten. Ik kon er niet bij dat hij Bambi had gegeten. Toen vond hij het ineens wat minder leuk… Stampertje hoef ik ook niet op mijn bord 🙂

 5. hahahaha wat een ‘smakelijk’ stukje!
  Ik ben het helemaal met je eens! Ik eet ook niet echt met liefde dieren. Al vind ik een lekker visje wel moeilijk te weerstaan!

 6. Ook goedemorgen!
  Een ‘onsmakelijk’ blogje zo op mijn nuchtere maag. Ik moet er ook niet aan denken om de dingen op te eten die je noemtt. Ik deel je mening helemaal. Brrr….

 7. Als eerste: welkom thuis ;-). Fijn dat jullie 3 fijne weken hebben gehad!!
  Dan wat betreft jouw, weer erg leuk geschreven, logje… Ik eet ook veel van de dingen die jij opnoemt niet. Moet eerlijk zeggen dat ik dat van die haaien niet wist… Ik heb volgens mij ooit wel eens haaienvinnensoep op… mmm, die laat ik denk ik ook maar staan in het vervolg. Wat je mij ook never nooit nie zal zien eten: hond! Als je naar Azië op vakantie gaat, zou je dat kunnen bestellen, maar nee hoor… dat eet ik NOOIT. blèh.

 8. Bedankt..! Brr, ik krijg helemaal de bibbers van je blog; Alles wat jij opnoemt blief ik ook niet. Sowieso hou ik niet zo van vlees, helemaal niet het soort vlees waarbij je botten en andere herkenningspunten hebt. Stom? Ja vast wel, maar dat is wat het is.

 9. ook goedemorgen 🙂

  Gelukkig slaapt mijn maag nog op dit tijdstip, nu draait ze zich alleen maar om om nog even verder te slapen.

  Fijn dat je weer terug bent!

 10. Dit schreef Woody Allen: “I will not eat oysters. I want my food dead. Not sick — not wounded — dead.”

 11. We hebben de zelfde afkeer dus voor zulke dingen , Oesters vind ik zelfs walgelijk !
  En uw Franse taal is goed hoor !

 12. 🙂 al die wilde dieren hoef ik ook niet hoor, k ben zowiezo niet zo van het vlees….eet rustig een weekje geen vlees, maar ben ook niet vreselijk tegen, levende dieren wil ik ook niet eten brrr.

 13. O, breek me de bek niet open, dit zou (wederom) mijn verhaal kunnen zijn. Lang geleden kreeg ik vrienden op visitie met oud en nieuw, zij zouden ook een bijdrage leveren aan de hapjes . Ik me uitgesloofd om van alles te maken, komen zij doodleuk aan met… oesters en kikkerbilletjes (hoe die letterlijk een poot worden uitgedraaid dat wil je helemaal niet weten)! Getverdegetver, en die kikkerbilletjes werden nog in míjn pan gebakken ook, dat vond ik het toppunt, heb de pan nog net niet weggegooid. En maar goor slurpen van die oesters. Waar het naar smaakte, wilde ik weten. Eh, nou, een beetje zout….. En de kikkerbilletjes? Eh, tsja, naar kip… Heb die mensen nooit meer uitgenodigd. Paard eet ik ook uit principe niet, mijn vriend snapt daar niets van, die kun je niet blijer maken dan met een stukje paardenworst (wat hij overigens zelden eet). Ieder zijn meug. Ganzenlever, nee dank u. En ik eet ook geen Bright Eyes of Bambi’s. Je opmerking over de insecten vind ik goud waard: “Als ik insecten zou willen eten, fietste ik wel met mijn mond open.” Haha, die houden we erin.

 14. Ik heb “smakelijk” gelachen om vooral je laatste stukje. Ik ben het trouwens wel helemaal met je eens hoor. Ik eet gewoon wat ik ken en vooral geen dingen/beesten die vrij in de natuur leven. Aan mijn lijf geen polonaise. Ben niet helemaal “wat een boer niet kent…” maar al die nieuwe eetgewoonten stuit tegen mijn borst.

 15. Zelf eet ik bij voorkeur alleen scharrelvlees. En al heb ik zelf jaren paardgereden en vind ik het ook geweldige beesten, ik begrijp niet waarom iemand een koe, kip of varken eerder eet dan een paard. Een beest is een beest en de koe vind ik net zo aaibaar en mooi eruit zien. Ik krijg er wel steeds meer moeite mee om vlees te eten, al blijf ik het lekker vinden, het dierenleed en de bio industrie gaat me echt aan het hart. Ik kan prima zonder vlees dus hou het op twee of hooguit drie keer per week om we vlees te eten. De wereld kan ik niet veranderen, het dierenleed helaas ook niet maar dat wát ik kan doen doe ik graag. En een scharrelend dier is al een stuk blijer als een varken die niet kan bewegen in een stalen hok. En die vleesvervangers vind ik best prima te eten moet ik zeggen.

 16. Die oesters uit de neus, dat deed ’t um. Eigen schuld, moet ‘k jouw verhaaltjes ook maar niet tijdens de lunch lezen. Gelukkig heb ‘k straks nog een appeltje :), hou ‘k misschien toch nog een restje binnen,
  groet

 17. Zit net een broodje te eten en dacht even leuk je blog te lezen. Eindigt het met een stukje over de snotterige zoute oesters … ben blij dat ik nog maar 2 happen brood hoef, maar ik zal wel extra moeten kauwen 😉

  Je kunt ook beter geen palinfgilet kopen. Er wordt wel beweerd dat dit van kweekpaling komt maar het is bijna allemaal nog gefileerde haaienbuik wat het etiketje palingfilet krijgt.

  1. Dank voor de tip… Maar die eet ik dus ook nooit. Ik heb eens een stukje gezien over het kweekprogramma van Panga en Tilapia. Die vissen eten meer andere vis dan dat ze opbrengen. Ergo: nogal slecht voor het milieu. Daarbij werd ik onpasselijk van de lopende banden vol bloedende vissen die in een razend tempo gefileerd werden door Vietnamezen met mondkapjes en handschoenen. En de grond vol ingewanden :S

 18. Ik ben een behoorlijke allesluster …. maar zal me nog eens bedenken bij palingfilet, tilapia en panga …. Oesters eet ik niet, mossels en escargots (klinkt vele malen beter dan slakken 😉 ) weer wel. Geen paardenvlees, ook al rij ik geen paard, maar ook geen lammetjes. En eeks, ook geen sprinkhanen of wormen ….. En natuurlijk geen gluten 🙂

 19. voor mij ook alleen varkens, koeien en kip, en paard zou ook nog wel gaan.
  Of haas, of konijn, maar dat is dan ook de grens.
  Vis hou ik sowieso niet van, en dierenbeulerij ook niet, dus ook geen kip meer.

 20. God, wat een verhaal zeg. Vreselijk wat er met haaien gebeurt. Ik wist dat niet joh! Ik eet trouwens alleen kip. En soms een beetje varkensvlees. De rest kan me gestolen worden. ps: ik ben blij dat je weer terug bent!. Drie weken zonder dit soort verhaaltjes was best lang.

 21. Ook wij eten weinig of geen vlees meer, ook uit deze overweging. Zo zul je bij ons geen konijn op het menu vinden. Enkel kip of nog een heel weinig varken. Rundsvlees nog een keer in de maand. Gewoon omdat die beesten te veel vragen van het milieu. Konijn vind ik een huisdier en veel te leuk om in te happen. En beestjes dood doen om enkel een vinnetje of een stukje te happen….Net als de zeehondjes…Vachtje af en de rest is voor wie het happen wil….rotten of de ijsbeer die het bij toeval vindt. Een mens heeft niet veel vlees nodig om te overleven, maar de consumptiemaatschappij tracht ons dit op te dringen.

 22. Ha zuster Klivia,

  Wat ik wel een belangrijk item vind is de manier van “verwerken”en vangen.
  Roofbouw heeft menig vis en diersoort uit doen sterven. oma

 23. whahah!! leuk 🙂 vooral dat “Als ik dat zou willen, fiets ik wel met mijn mond open” gheheheheh 🙂 Ik heb eens alligator gegeten. In de Everglades. Alligatoren zat daar en ze smaken allemaal naar kip. Lekker! Slakken hoef ik ook niet, Sint Jacobsschelpen daarentegen… Oesters heb ik in Toulouse geproefd en ik ging er van kokhalzen. Thanks but no thanks. Ach. Ik heb genoeg aan ’t sortiment dat ik heb, de rest mag van mij blijven leven ^^

 24. Haha, we zijn het niet erg eens op eetgebied lees ik… alleen het haaienverhaal, daar ga ik in mee, dierenleed blief ik niet.
  Maar oesters en slakken, jam! En die gefrituurde sprinkhaan is zalig! Zebra vond ik saai…..
  Ik heb juist een grote voorkeur voor wat uit de vrije natuur komt, voor mij geen plofkip of hokvarken, wat die beesten allemaal meemaken. Zo lang het geen beschermde diersoort is en een beetje netjes gebeurd… vind ik het wel zp prettig iets te eten wat een normaal leven gehad heeft in de natuur. Wild eet ik dus graag, verder weinig vlees.
  Hier in Singapore zou je trouwens je hart kunnen ophalen Klief, wat die chinezen allemaal naar binnen werken, dat is niet niks! Ik ben me dapper aan het verweren, mijn grens hem ik nog niet gevonden. Wat ik helaas ook niet kan vinden is fatsoenlijk scharrelvlees en vrije uitloopeieren…

Reacties zijn gesloten.