Campinggenot.

Tsja. En toen gingen we kamperen, tijdens onze laatste week van de vakantie. Niet echt mijn kopje thee. Ik ben absoluut geen luxe-poppetje, maar ben toch meer van de gehuurde huisjes en hotelkamers. Kamperen is wel stukken goedkoper, dus vandaar dat ik die optie gekozen had. Ik kan dus niemand de schuld geven, het was mijn eigen idee.

Dit was mijn 2e vakantie sinds mijn 13e jaar waarin er gekampeerd werd. Ik ben inmiddels gewend aan het douchen in van die hokjes en elke minuut een knop te moeten indrukken, ik loop zonder gene met wc rollen over het terrein, ik kan heel goed leven uit een tas, onhandig zitten op klapstoeltjes… Het maakt me allemaal niet meer uit. Mij maak je niet meer gek. Ik vind het prima.

Wat ik echter niet prima vind, is het slapen. Met zijn tweetjes op een dun matrasje van 1m20 breed is geen succes. Zeker niet bij ons. Echt tenger zijn we allebei niet te noemen namelijk. En daarbij: Vlam heeft na zijn hernia van vorig jaar een redelijk zwakke rug en nog snel last van pijn en mijn heupen zijn niet al te best. Met elke draai was het gekreun niet van de lucht. Langer dan een half uurtje in 1 houding, was niet vol te houden. En dus werden opa en oma elke morgen gebroken wakker.

Vorig jaar kochten we onze kampeeruitrusting en begonnen we met een zelfopblazend superdik luchtbed. Eentje van een enorm formaat (zelfs zo groot dat ie meteen al door de slaapcabine heen scheurde.) Het ding zag er veelbelovend uit en op de verpakking stonden een breedlachende man en vrouw, moest goed komen. Hij sliep echter meer dan waardeloos. Vlam en ik lagen de hele nacht in een enorme kuil grootte Grand Canyon. Het was ook leuk als één van ons moest plassen en uit het bed stapte. Dan werd de ander gelanceerd. En dat 5 nachten achter elkaar. Toen we naar de 2e camping vertrokken, was de maat vol en kochten we onderweg een dunner matras, ook een opblaasvariant. Die eerdergenoemde van 1m20 breed. Ook flut zoals u hebt kunnen lezen.

Maar het allerergste aan slapen in een tent vind ik toch het totale gebrek aan privacy en stilte. Ik hoorde afwisselend de tjilpende krekels, jankende kinderen en scheten latende buurmannen.

Van enige vorm van intimiteit tussen Vlam en mij was er ook geen sprake. Lekker ontspannen met je dochter naast je, slechts gescheiden door een wandje met de dikte van een boterhamzakje. Mijn hormonen zakten spontaan tot onder zeeniveau.

En u begrijpt dat ik dagenlang zwaar geobstipeerd was? Bij alleen al het zicht op toiletten met open ruimtes aan boven- en onderkant van de deuren, schoten mijn darmen spontaan op slot. Na een paar dagen nam ik uit pure ellende een overdosis laxerende tabletjes. Ik werd er zó gasserig van dat ik met gemak de sterrol in het bovengenoemde krekel-kind-buurman concert had kunnen vervullen. Welopgevoed als ik ben, deed ik dat natuurlijk niet. En dus was ik aan het einde van de week zelf veranderd in een soort opblaasmatras.

Ik wil het volgend jaar best nog een derde poging geven, dat kampeergedoe.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen, zullen we maar zeggen. Moeten we echter wél nog even op zoek gaan naar het perfecte matras.

En ik neem de volgende keer mooi een flinke voorraad klysma’s mee.

Never leave home without them. Dat heb ik wel geleerd.

47 thoughts on “Campinggenot.

 1. Ik mag er niet aan denken in een tent te moeten slapen ! We hebben wel al tweemaal gelogeerd in een stacaravan, en dat is dan wel weer prima, daar is nl alles voorhanden, noem het een mini-huisje. Zo overdreven duur is dat nu ook weer niet, en je hebt het voordeel dat op een camping bvb ook een zwembad en andere recreatie aanwezig is, wat je (meestal) niet hebt als je privé een huisje gaat huren.

 2. Jarenlang hebben we gekampeerd tot we er een jaar of acht geleden opeens genoeg van hadden en de hele boel verkochten. Aanleiding was een ontzettend hete zomer op een camping met nauwelijks schaduw en dus geen verkoeling. Aan de ene kant kampeerde een vreselijk hard snurkende buurman, aan de andere kant een gezin waarvan we heel blij waren dat ze in Nederland niet naast ons woonden. Het was voor ons klaar en over. Tegenwoordig vieren we vakantie op een cruiseschip. Niet meer zo vaak en ook niet meer zo lang (we hebben nou eenmaal geen geldboom in de tuin) maar voor ons zeker zo leuk.

 3. Ik ben dol op kamperen, zou het liefst nu de trein naar Zuid Frankrijk pakken! Maar het nadeel van kamperen vind ik altijd alle spullen die mee moeten. Al is dat ook weer relatief natuurlijk, maar toch…
  Maar wat Mrs. T zegt: stacaravan, hutje, ingerichte tent, zijn dat geen opties? Nadeel is dat ze wel duurder zijn dan je eigen tent meenemen.

 4. Wij hebben ook in een stacaravan gelogeerd, maar zou graag in een tent slapen! Maar dat slapen, dat is ook mijn probleem. Ik moet goed kunnen slapen, anders is de vakantie bij voorbaat gedoemd.

 5. Twee opblaasmatrassen is ws dé oplossing voor jullie! Geen kuil, geen lanceringen meer en het ligt echt beter als samen op 1 groot matras. Een andere oplossing voor alle sluizen en gebrek aan privacy is idd een stacaravan: luxe kamperen en een eigen douche en toilet. Voor mij het minste wat ik wil op vakantie en gelukkig gezegend met zo’n eigen optrekje.

  1. Misschien idd maar aan de 2 aparte matrassen. Nadeel alleen is dat het zo ongezellig is. Ik lig altijd graag nog even gezellig tegen elkaar aan te kletsen voor ik in slaap val en als ik net wakker ben.

 6. Heerlijk, ik heb blauw gelegen om je stukje! Je krijgt mij dus ook nooit meer in een tent. Een huisje met een goed bed! Zoals mijn eigen nieuwe stekkie, eigen wc, eigen douche, slaapkamer met groot bed, en dan is de camping een stuk leuker hoor!

 7. Ik zeg, ga eens langs een goede kampeer winkel. Er zijn tegenwoordig ontzettend veel mogelijkheden. Stretchers worden ook steeds beter, die zijn er niet in twee persoons uitvoering (naar wat ik weet) maar hormonaal gezien is dat niet nodig las ik net.

  Verder is een klein tentje voor de kleine 😉 ook niet zo heel prijzig meer en schijnen activia toetjes heel goed te werken…..

  Zo, het moge duidelijk zijn, ik ben gek!!! op kamperen.

  1. Als het niet hoeft, zou ik het niet doen. Je sjouwt je een breuk, jij staat alles af te wassen en te regelen en je slaapt k&^%$#. Daarbij: wel eens een hele avond op een vouwstoeltje gezeten? 😉

 8. Ik heb ooit 1 x in een tent geslapen, maar daar weet ik niet zo heel veel meer van. Volgens mij was ik een jaar of 6. Het was de eerste keer, en gelijk ook de laatste keer, dat we met m’n ouders en broer op een camping in een tent hebben geslapen. Helaas viel mijn moeder de eerste nacht over het tenttouw, met als gevolg schouder uit de kom, ziekenhuis, etc etc… drama dus! 😉 Geef mij maar de luxe van een hotel/appartement. Voor mij geen tent. Ben dus ook heel blij dat mijn lief daar ook niet van houd. Wel stoer van je, dat je het toch nog een derde keer wil proberen.. ik zou het niet doen ;-),

 9. Je hebt het weer erg beeldend beschreven LOL Maar je hebt inderdaad ook luchtmatrassen met gescheiden kamers, dan hebben Vlam en jij wel elk een eigen ligmatras, maar kunnen jullie wel samen in de slaapzak zeg maar, zonder nachtelijke lanceringen.

  Ik ben een mooi-weer-kampeerder, de charme van bloot-onder-je-badjas naar het toiletgebouw lopen om te gaan douchen (zodat je niet al je kleren aan die ene spijker hoeft te hangen en dat dan alles op de grond valt) de rituelen van andere kampeerders, zien hoe iedereen smorgens uit die tent rolt, en dan gaat ontbijten, koffiedrinken, krantje, enz enz. De relaties van anderen bekijken, wie stuurt wie aan, heerlijk gewoon.

  Slapen in de tent is inderdaad weer iets anders, maar ja thuis slaap ik ook beroerd, dus dat maakt dan niet zoveel uit.

  fijne vrije vrijdag!

 10. Haha, ik zie je rondlopen: krom omdat je nachten niet fatsoenlijk hebt geslapen, en opgeblazen omdat je niet naar de wc kunt. Je hebt het nogal levendig beschreven 🙂
  Ik heb een man die absoluut niet wil kamperen. Ieder jaar word ik er weer boos over. Dan noem ik hem verwend en meer van dat leuks. Maar stiekem denk ik dat ik mezelf wel eens lelijk tegen kan komen wanneer we op een keer wel zouden kamperen. Ik denk dat ik vooral moeite zou hebben met de privacy. Hm, of niet. Waarom wil die man van mij nou niet? 😉

 11. Mijn man en ik slapen in onze camperbus. Door de achterbank plat te leggen en de hoedenplank er aan toe te voegen hebben we een bed van 140×200. Dat ligt prima.
  Onze jongens liggen op een veldbeld, met daarop nog een dun matrasje. Ze slapen daar ‘best goed’ op. Ik vind zo’n veldbed veel te hard.
  Ik zou niet weten wat ik je kan adviseren. Volgens mij slaapt niks écht lekker met kamperen als je zo in elkaar steekt als jij en Vlam (no offence).
  Volgende keer een caravan meenemen, of een tent/stacaravan huren die compleet is ingericht?
  Of dat hele kamperen maar gewoon vergeten. Jullie zijn daar gewoon te fijn voor gebouwd. 😉

 12. Heerlijk kamperen! Wij hebben al vaak gekampeerd en zullen dat ook blijven doen tot het niet meer leuk is. Ik moet wel zeggen dat zolas we vroeger als 20ers gingen (pendelbus/trein, lopen, bagage op de rug, alleen slaapmatje van 1 cm omdat rugzak anders nog zwaarder werd dan 17-20 kilo, absoluut geen luxe) mij minder bevalt. Tegenwoordig is het zeker wat luxer, maar wel met een tent. Een huisje/(sta-)caravan of appartement is zeker ook leuk (alhoewel je daar ook slechte bedden kan treffen) maar duurder dus wij maken de keuze om langer te gaan met tent ipv korter in huisje. Door allerlei drukte hebben we dit jaar niet gekampeerd maar volgend jaar gooien we de boel weer in de auto en zien wel waar we uitkomen. We reserveren ook niets. Is hier in Zweden ook niet nodig! Daarbij zijn we niet meer aangewezen op de zomervakantie dus ook in andere vakantielanden zal dat “moeten reserveren” wel meevallen.Maar ieder zijn voorkeur en keuze, dus ook met vakantie! En Kliefje: abrikozen wil ook nog wel eens helpen..en…….letterlijk en figuurlijk sch… leren hebben aan andere wc-gebruikers! Fijn dat je weer terug bent!

 13. Oeh, ik snap je precies. Ik vind campingtoiletten met kleine deurtje ook vreselijk. Ik sla dan ook direct op slot, bah! En slapen, tja dat heb ik dit jaar op de camping in Kroatie heerlijk gedaan: Lang leve de rentatent! Gewoon een ‘echt’ bed, met póótjes! Ok, niet heel erg groot, maar voor ons -allebei niet erg groot- prima te doen. Toiletten waar je zelf met een wc-rol over de campng moet, ben ik gelukkig al een paar jaar niet meer tegen gekomen. En! Het toiletgebouw op de camping van dit jaar was super de luxe: zelfs de toiletten hadden een grote wastafel met dito spiegel naast de toilet pot, en de deuren waren ook gewoon 2.20 m. De douches hadden gewoon een knop en je kon douchen zolang je wilde, heerlijk! Alleen de bovenkant van de hokjes waren open,maar goed, dat gaat. En ja: in een tent heb je boterhamzakjes-muurtjes, maar dat moet dan maar even. Heb weinig van de buren gehoord, erg prettig.

  Oftwel: Het kan echt anders.. Even goed zoeken, denk ik.. 🙂

 14. Weer een woord die ik niet ken , Klysma . Ja , Nederlanders en kamperen … Daarom ge ik en tv nooit gaan kamperen , voor het sanitair !
  Een tent neem ik mee als ik alleen mee als ik alleen in de Moors ( Schotland) op trek ben . Als ik op vakantie ga , wil ik dat alles perfect is en kijk op geen cent ! deze zijn mijn enige rustdagen !
  Prettig weekend meiske !

 15. Neem lekker je eigen bed op de imperial mee! Niets slaapt lekkerder… Ik ben het zo met je eens, heb kaakkramp van het lachen. Allemaal herkenning..

 16. Hi Kliefje,

  We love kamperen …. maar wel in de zon. Great Britain en Noorwegen doen we echt in huisjes of stacaravans, want anders loop je risico op klamme natte spullen die niet meer willen drogen en bovendien kun je daar niet zonder klappertanden en bibberen ’s avonds buiten voor je tentje zitten. Wij slapen op een Colemanluchtbed 2 persoons maar dat is gestabiliseerd (2 aparte aan elkaar), dus je wordt niet zo gelanceerd als de ander zich omdraait. Meestal gaan we ’s nachts samen naar het toiletblok 😉 Voordeel van kamperen is de vrijheid, de lagere kosten en het feit dat je overal aan went en je de luxe thuis weer eens echt waardeert. De ultieme test was op de bonnefooi kamperen in Bulgarije waar ze toiletpapier niet mogen doorspoelen maar in zo’n emmer ernaast kieperen ;-). Ik slaap prima door de buitenlucht, manlief minder, maar oordopjes helpen en een middagdutje ook. De kids hebben we eigen tentjes gegeven ivm ieders privacy (type opgooitent) dat helpt ook de hoeveelheid zooi beperken en stimuleert zelfstandig voor de eigen zaken te zorgen. Ben benieuwd of je het volgend jaar opnieuw probeert.

  groetjes,

  Dorothé

 17. Ooit met een klein caravanneke naar de Walen gereden met een vriend. Komen we daar aan en zakten gelijk met hebben en houden in een drassig stuk, waar we hem mochten stellen. Toen was voor mij de maat al vol en de rit naar huis vatte onmiddelijk aan. Gedaan met camperen. Thuis heb ik het ding van collere afgebroken en er een laadbak van gemaakt. Het kamperen was voor mij al genoeg. En als ik lees hoe jij dit ervaart…geen moment spijt

 18. Als kind weet ik niet beter of we hebben altijd gekampeerd. Mijn ouders begonnen met een tent en eindigden in een caravan. Ik zelf moet er nu niet meer aan denken in een tent te moeten slapen. Mijn man noem het kramperen en is absoluut geen liefhebber. We hebben eens een caravan gehuurd in Frankrijk en die stond niet al te stevig op zijn poten zodat alles bewoog als je je maar omdraaide in bed. Nee, voor ons een hotel of anders niets.

 19. Jeetje dat was het kamperen wel zeg… ik zou juist heel graag weer willen kamperen maar wel met een caravan. Maar ik weet niet beter want dit deden we vroeger altijd al. Hopelijk hebben jullie snel een goed matras gevonden waar jullie heerlijk op kunnen slapen, want dat is toch echt wel belangrijk.

 20. ik vind hotels en appartementen vies, slapen in bedden waar al vele anderen in gelegen hebben.
  Nee, geef mij maar de camping, dan ben je ook lekker op jezelf.
  Wel met een caravan, dat is toch een eigen huisje.

 21. Ha Klaverke,

  Je hebt wel doorzettingsvermogen, maar zou je het nog wel een keer proberen?
  Een ezel en zo.
  Neem een leuk vakantiehuisje, stinken ook, rot bedden en kussens die meuren naar de bezopen vorige slaper.
  Nee, ik heb het allemaal gezien, ik pas tegenwoordig op de huisdieren, stinken ook, maar je hoeft er de deur niet voor uit. oma

  Ot. Je verzoekje is gedraaid in de show.
  Het programma kun je straks beluisteren op onze weblog en nu al op de website waar de programma’s staan: http://www.wir-3.com/ kies voor radio de BOM

 22. Leuk geschreven Kliefje! Wij houden allebei niet van kamperen dus das gemakkelijk, geen discussies. Wij gaan ieder jaar 11 dagen naar een all incl. resort, meestal Turkije, echt enorm genieten en ook de kids vinden het geweldig. Ik weet het, dan kun je geen 3 weken op vakantie maar daar kiezen we dan voor.
  Fijn weekend!

 23. Ik werk, doe het huishouden, boodschappen etc…met hulp van mijn man uiteraard. Ik moet er niet aan denken, kamperen! Alles wat mijn leven aangenaam maakt (wasm. vaatw. etc.) moet ik dan missen…en dat noemt men nog vakantie ook! wij gaan liever wat minder lang maar wel comfortabel. En het hoeft beslist geen 5 sterren gedoe te zijn als het maar schoon is.

 24. Ik vind kamperen leuk maar alleen als onderdeel van een meerdaagse hike in de bergen. Het is dan uiteraard heel basic want je gaat geen kilo’s aan luxe artikelen meeslepen op een hike van minimaal 6 uur voordat je bij de campsite aankomt. De “campsite” is meestal overigens niet meer dan een stapel hout die daar door Parks Canada neer is gelegd. Nadelen zijn er natuurlijk genoeg: geen wc (in plaats van open ruimtes aan de boven- en onderkant van het toilet is er uberhaupt geen toilet en moet je maar een mooie boom zoeken 😉 Daarnaast slaap je op een matje van een cm. en eet je voornamelijk hotdogs en instant oatmeal / koffie omdat eten niet houdbaar blijft in je rugzak. Je hebt altijd kans wilde beesten tegen te komen en moet dus voorbereid zijn met bear spray, geen voedsel in de tent etc. Maar het leuke aan backcountry hiking/camping is dat je het gevoel hebt dat jij helemaal alleen van dit mooie stukje natuur mag genieten.
  Ik heb overigens een hekel aan alle andere vormen van kamperen en zou het niet snel doen voor een hele vakantie.

 25. Gelukkig komt aan alles een eind. Ook aan rampzalige kampeervakanties. Op naar je hotelletje op één van de waddeneilanden. Ik zeg: doen!

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s