Format

Wanneer je publiekelijk aangeeft dat je een tv-programma niet om aan te zien vindt, krijg je te horen dat je afstandsbediening een ‘uitknop’ heeft. Gisteravond liet ik, tegen beter weten in, de tv na het bekijken van het NOS-journaal op Nederland 1 staan en werd dus geconfronteerd met de eerste aflevering van ‘Strictly Come dancing‘. De man die de zaak leidde zei dat de afgelopen weken hier al veel over te doen geweest in de sociale media. Er werd met spanning naar uitgekeken.

Het format van dit programma is inmiddels overbekend. Een aantal BN’ers doet iets wat ze normaliter niet (professioneel) doen, een jury geeft daarvoor punten, het publiek mag via sms ook een oordeel geven. Na een week of wat steeds hetzelfde te zien weten we wie de winnaar (m/v)  is en is er op prime time weer ruimte voor een ander programma, dat niet tot nadenken uitnodigt. Ik heb gisteren na ongeveer een kwartier de uitknop gebruikt.

De komende weken kunnen we ook vaak kijken naar een soort programma dat op diverse netten en door diverse zendgemachtigden wordt uitgezonden en die je kunt samenvatten als ‘De Stemmentrekker van 2012’. Het format voor dit programma is even simpel als slaapverwekkend. Een aantal BN’ers die de B te danken hebben aan hun optreden in de politiek staat of zit in een kringetje en beantwoordt vragen van een of andere journalist. Over die antwoorden kunnen ze onderling met elkaar debatteren. Wat ze zeggen is totaal onbelangrijk. Het gaat erom hoe ze het zeggen. Er is geen jury, maar de volgende dag kun je in de kranten lezen wie de ‘winnaar’ was. Het publiek kan geen sms’je sturen waarin ze de voorkeur voor de een of ander uitspreken. Daarvoor moeten we op 12 september de gang naar een stembureau maken om een cirkeltje rood te maken.

De einduitslag van ‘De Stemmentrekker van 2012’ vind ik zeker interessant, belangrijk zelfs, maar ik zal al die programma’s niet bekijken. Eerlijk gezegd kijk ik nog altijd liever naar een dansende Naomi van As, dan naar een debatterende Jolande Sap. Jolande zou waarschijnlijk meer stemmen trekken als ze in een kort jurkje met diep decolleté aan ‘Strictly Come Dancing’ mee zou doen. Heeft ze geen media-adviseurs die het voor haar meest geschikte format weten uit te kiezen?

Evert

9 thoughts on “Format

  1. Ha, ha, ik heb het niet gezien wegens andere verplichtingen. Op een andere zender was toch ook nog iets met duikende BN’ers? Misschien dat daar ook nog een leuke combinatie mee mogelijk is.

  2. Stephen King heeft ooit ‘ns een boek geschreven ‘ de marathon’. Heel erg geschikt als format voor een programma met heel veel BN’ers .

  3. De kids vinden die programma’s geweldig. En ik verschrikkelijk. Zit vaak met mijn laptopje erbij en kan ik toch mijn eigen gang gaan.

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s