Notaris.

Vlam en ik moeten voor einde van dit jaar een bezoekje aan de notaris brengen. We hebben een paar zaken die we nou eens goed moeten gaan regelen.

Zo hebben we de kwestie “Jill”.

Zij is niet erkend door de bioloog. Op haar geboorteakte, ben ik de enige die vermeld staat. Als ik kom te overlijden, wat gebeurt er dan met haar? In het pré-Vlam tijdperk had ik een mondelinge overeenkomst met mijn broertje. Hij zou voor haar gaan zorgen. Inmiddels zijn Vlam en Jill helemaal verweven met elkaar en zou ze het liefste bij hem blijven. In haar vertrouwde omgeving. Mijn broertje woont in het Oosten des lands en daarbij is zijn huis niet geschikt voor kinderen. Zijn vriendin en hij hebben heel bewust gekozen zich niet voort te planten en dan zou er ineens een puber bij hen gaan wonen? Ik weet dat ze het met alle liefde zouden doen, maar Vlam de voogdij geven, lijkt me een betere oplossing. Mijn broertje zou dan in aanmerking komen als wij allebei zouden komen te overlijden.

Overigens hebben we het Jill gevraagd, wat ze wilde. Wat niet eenvoudig was, het zijn namelijk verdrietige, surreële onderwerpen, maar helaas wel noodzaak. Ze is 12 jaar, maar ik vind dat ze net zo goed recht heeft als ieder ander mens om haar eigen keuzes te mogen maken.

Verder moet er wat onze relatie betreft iets geregeld worden. Stel dat ik straks in een aanrijding betrokken raak en kom te overlijden, dan moeten Vlam en Jill binnen 6 weken ons (huur)huis uit. Vlam staat wel ingeschreven op dit adres, maar heeft geen enkel recht op wat dan ook. Pas als we kunnen aantonen dat we een zogenaamde duurzame relatie hebben, is hij ‘erkent’ door de woningbouwvereniging. Raar maar waar.

Ik heb het meegemaakt, pas geleden. Een zoon die 40 was en al die tijd bij zijn moeder woonde. Hij kon het pand verlaten toen zij eenmaal aan kanker overleden was. Hoe zuur wil je het hebben?

Vlam heeft zoals bekend een eigen bedrijfje en nog wat shit naar de belastingdienst openstaan. Ik wil daar op papier niks mee te maken hebben. Stel dat die moeilijk gaan doen? Dan zouden ze beslag kunnen leggen op mijn salaris en/of spullen. We kunnen het risico niet nemen vind ik.

Ook als 1 van ons komt te overlijden, moet er ergens iets geregeld zijn. Nu heeft mijn familie recht op mijn spullen en de zijne op zijn inboedel.

U weet zelf ook wel dat mensen rare wezens zijn als ze denken dat er iets te halen valt.

Ik ken genoeg mensen bij wie het fout ging na het overlijden van hun partner. Ik sprak vorige week een patiënt wiens vriendin vorig jaar na jaren depressief te zijn geweest, een einde aan haar leven maakte. Hij was er al die tijd voor haar geweest, haar familie had haar de rug toegekeerd omdat ze het allemaal niet aankonden. Maar toen ze dood was, wilden ze toch wel erg graag haar geld en spullen hebben. Er was geen samenlevingscontract of wat dan ook, dus er loopt nu een rechtszaak.

Graag had ik alles allang geregeld willen hebben, bij aanvang van ons samenwonen al. Maar daar was/is gewoon geen geld voor. Weet u wat een beetje notaris kost?

Voor de dingen die wij geregeld willen hebben, zeker 800-1100 euro.

Waarom bestaan er geen goedkopere opties?

Ik weet dat er heel veel mensen zijn die dat geld simpelweg niet hebben en het risico lopen dat er na hun dood dingen gebeuren waarvoor ze zich in hun graf zouden omdraaien.

Triest eigenlijk.

44 thoughts on “Notaris.

 1. Het is inderdaad belachelijk veel geld. Volgens mij maakt de notaris er ‘misbruik’ van dat het juridisch niet anders geregeld kan worden.
  Wel goed dat je het allemaal op papier gaat zetten.
  Toen ik dat ging doen met mijn man samen, kwam ik helemaal depri uit die gesprekken. Nadenken over de dood of een scheiding terwijl je helemaal happy samen bent en op het punt staat te trouwen maakt je niet vrolijker. Maar door ervaring rijk geworden (allebei 2 echtscheidingen) toch maar gelijk alles vast laten leggen in huwelijkse voorwaarden en testament. Kosten: 1400 euro!

  1. I know… Er zijn ook vergelijkingssites en die heb ik ook gebruikt. De goedkoopste opties liggen rond de 1000 euro. Het kan ook 2000 euro kosten, maar dan krijg je je koffie uit Wedgewood kopjes denk ik 😉

 2. Het is natuurlijk een bom geld , heb ik ook gedaan , maar het geeft zekerheid aan Jill en Vlam ! Natuurlijk kost dit geld ; Veel geld denk ik maar de meoite waard !
  Of misschien een burgerlijk huwelijk met een contract , maar dat kost ook geld ! Al wat je doet voor hun bestwil , kost geld , jammer genoeg !

 3. Ik snap dat de notaris ook zijn brood moet verdienen, maar ik ben het met Nanda eens over het misbruik maken van voor de burger verplichte regeldingen. Maar één troost: als het goed is zijn het voor jullie slechts eenmalige kosten 🙂

  1. Klopt. Eigenlijk zou je net als de verplichte zorgverzekering of het juridische loket ook een constructie moeten bedenken dat mensen voor een kleine eigen bijdrage alles goed kunnen regelen. Dit zijn bedragen die veel mensen niet kunnen ophoesten.

 4. Ik weet niet precies wat jullie geregeld willen hebben. Ik en mijn vriend hebben een aantal jaar geleden een samenlevingscontract en 2x een testament laten opmaken. In principe was dat genoeg om alles te regelen omtrent financiën, erf recht en eventuele kinderen die zouden komen (niet dat dat anatomisch mogelijk is maar je weet het nooit 😉 ) De kosten waren ongeveer €600 (vond ik ook al veel)

  Wij zijn toen bij de notaris gekomen via degoedkopstenoatris.nl Het kan ook handig zijn om even buiten je regio te kijken maar misschien heb je dat ook wel al gedaan.

  Hoe dan ook, het is duur allemaal!!!!

 5. Het is zonde dat het vaak vanwege geld niet wordt gedaan. Het levert zoveel gedoe op achteraf, bied dat eens goedkoper aan. Maar ja, commerciële instellingen he? Om die reden hebben mijn ouders na een familieruzie met mijn tante – die ons zou opvoeden als er wat met hen zou overkomen – niet hun testament laten aanpassen. Het zou immers nog maar 1 jaar duren voor mijn broer 18 werd en 3 jaar voor ik 18 werd. Maar toch…. Stel dat het wel mis was gegaan? We waren dan al een paar jaar niet meer ‘on speaking terms’.

  Toen wij ons huis kochten, gingen we ook voor een samenlevingscontract. De goedkoopste variant van de notaris volgens mij. Dat betekent wel dat je moet gaan voor 50/50 of alles netjes verdelen. Maar als je het dan verdeeld (hij de auto, ik de camera) dan heb je weer problemen als één van de twee overlijdt. Want als vriendlief dan zou overlijden, zou de auto (grotendeels gekocht van mijn bonussen nota bene) naar zijn ouders gaan. Dat was het laatste wat we wilden, evenals mijn camera naar mijn ouders, die is dan van hem. Andere optie was dus echt een testament en alles punt voor punt vastleggen, maar bovenstaande bedragen zitten er niet echt in als je net je eerste huis hebt gekocht…

  En dus is alles 50/50 en daar maken we vaak geintjes over. Mijn zaak is ook van hem: “Oh, geef hier dan die nieuwe MacBook”. Risicovol? Nee, het is een zaak zonder al te veel risico en wel weer de goede verzekeringen. Ik investeer pas als ik geld heb, dus daar maak ik me niet druk om. En mochten we ooit uit elkaar gaan, dan ga ik er vanuit dat we alles netjes verdelen en niet gaan graaien. We zijn ooit bijna op dat punt geweest en toen wilde hij mij al het spaargeld meegeven (we woonden toen in zijn huis, ik zou helemaal opnieuw moeten beginnen), dus dat komt vast goed…

  Mijn ouders – doorgaans best slim, zeker mijn vader – hadden het iets minder slim aangepakt. Het huis hadden ze volledig op moeders naam laten schrijven, voor als mijn vader failliet zou gaan. Dan konden ze niet het huis pakken. Maar dus wel in gemeenschap van goederen trouwen. Ahum!

  Toch vind ik het wel anders als er een kind in het spel is. Ik zou dat dan wel a la minute regelen. Voor Jill, en voor je eigen gemoedsrust. Maar ja, niemand die even die € 1.000,- tevoorschijn tovert…

 6. das inderdaad veel geld maar zeker de moeite waard… is natuurlijk makkelijk zeggen hé als je ze niet hebt!
  Pfff ben jij er ook zo ene die gepluimd werd door de onnozelheden van der ex-man? Tegen mij moeten ze niet beginnen over vrouwen die hun ex leegzuigen, het zijn niet altijd de mannen die achterblijven met een financiële kater.
  Ondertussen is er helaas niemand meer om te erven en heb ik dan ook besloten om alles ( kuch kuch ) aan één of andere dierenverzorgingsinstelling te schenken… ik zou het eigenlijk ook eens op papier moeten zetten! Mijn naaste familie is al op de hoogte

 7. Notaris, ik grrrrrruwel al van het woord alleen. Ik heb nog een openstaande rekening staan bij de mijne van méér dan 3000€, dat alles om een nalatenschapje te regelen. En waarom blijft die schuld openstaan ? Wel omdat ze nog één zaak moet regelen, en er geen plaats lijkt voor te maken in haar agenda, dan wacht ze maar op haar centen denk ik zo !
  Wat alleen ouder zijn betreft : ik heb daar ook al enige nachten wakker voor gelegen. Wat gebeurt er met mijn kinderen als ik er niet meer ben, ik mag er niet aan denken dat de grootouders ze zouden opvangen. Ik zit dus ook al een tijd te broeden op een ‘emotioneel’ testament (het materiële is hier toch netjes wettelijk geregeld) Hier in België kan je zoiets ook zelf opmaken, handgeschreven, gedateerd en ondertekend. Zaak is natuurlijk dat je dan aan iemand laat weten waar ze dat kunnen vinden voor het geval dat …

 8. Dat zijn inderdaad belangrijke dingen om te regelen.
  Mijn lief en ik moeten dat ook nog doen. Want ik ben bij hem ingetrokken, maar als hij er niet meer zou zijn, sta ik op straat.
  Die kosten zijn erg hoog ja! Maar het kan maar beter goed geregeld zijn.. En vooral ook omtrend Jill… Succes.

 9. Hi Kliefje,

  Onze notaris zei destijds… je moet even rottig denken…. en dan kun je het maar beter geregeld hebben. Het kost geld, maar het is een vakman die ons destijds ook op diverse dingen wees waar we zelf niet aan gedacht hadden in het gratis adviesgesprek. Daarna hebben we inderdaad een samenlevingsovereenkomst en testamenten laten maken en later huwelijkse voorwaarden. Dat geld is echt een fractie van de waarde waar het om gaat emotioneel en financieel vind ik hoogstpersoonlijk. Ten eerste is het een vakman en er zijn ook registratiekosten, personeel in dienst om het uit te werken en om te getuigen etc. Een advocaat is ook duur. Probeer wat Jill betreft op te nemen dat haar mening op het moment dat het van toepassing zou moeten komen doorslaggevend is. Dan hoef je niet zoveel te wijzigen iedere keer. …. even rottig denken op alle manieren en zo de gaten opsporen 😉

  Succes,

  Dorothé

   1. Hi Kliefje,

    Wat is nou niet duur? Je huis opknappen, op vakantie gaan, een nieuwe computer etc. Soms moet je vervangen of investeren in bepaalde zaken.Het is een kwestie van keuzes maken. Vrijwel niemand heeft 1000 euro zomaar paraat … was het maar waar 😉

 10. Oef ja, wat een geld.. Ik vond een samenlevingscontract al zo duur.. Wel fijn te weten dat alles geregeld is voor het geval dat, maar zoveel geld voor een papiertje met wat handtekeningen..

 11. Dat is de reden waarom prins en ik zijn getrouwd begin dit jaar: het is de goedkoopste oplossing. Maar ja, daar heb je niets aan, vanwege jill. Inderdaad een hoop geld, maar ik snap volkomen dat je dat geregeld wilt hebben..!

 12. Dat is volgens mij ook een reden waarom mensen trouwen, aangezien je dat gratis kan doen, maar dat neemt niet weg dat er een testament moet komen en dat kost geld.
  wij hebben het allemaal geregeld toen we 3,5 jaar geleden ons huis kochten. Uiteraard blijft de middelste bij Meneer Williams, dat hebben wel ook al geregeld.
  Mochten wij beiden gaan hemelen, gaan de jongste en de middelste naar mijn beste vriendin , die dolgraag een groot gezin wilde en 1 kind heeft.
  Zij en haar man wonen hier niet ver vandaan en hebben alle ruimte en liefde voor onze kinderen, dus we kunnen met een goed gevoel gaan hemelen 😉
  Het huis, dus ons geld zeg maar, dat ligt anders. Daar waren behoorlijke ingewikkelde constructies voor nodig om het geld niet naar de verkeerde (lees ex of vervelende familie) te laten gaan.
  Maar het neemt niet weg dat het een boel geld is om het te regelen.

 13. Notarissen zijn in mijn ogen zakkenrollers, maar dit is mijn mening.
  Verstanding om daar nu aan te denken, ook al is dit een akelig thema. Maar voor wie achterblijft een nuttig geschenk, in zware dagen. Jill zelf is 12 jaar en ondertussen een klein volwassen mens aan het worden. Voor Jill ook een teken dat met haar rekening gehouden wordt. Zware dingen, maar eenmaal geregeld ben je gerust en weet je wat er ook mag gebeuren dat het loopt zoals jullie willen.
  groetjes Mike

 14. Voor degenen die zeggen: ‘het is veel geld maar de moeite waard’ – dat is niet altijd voldoende. Je kan het geld er wel voor over hebben, maar als je het geld überhaupt niet hebt…
  Een groot deel van mijn jeugd hadden we thuis geen ziektekostenverzekering. Gold hetzelfde voor. En iedereen zei: ‘ja, maar als je in het ziekenhuis komt ben je nog veel meer kwijt’. En dan maar zuchtend proberen uit te leggen dat het geen kwestie is van ‘nuttig’ en ‘zinnig’, maar dat het geld er gewoon echt niet was.

  Kliefje, jij schrijft ergens hierboven: ‘1000 euro is een zeer groot gedeelte van mijn salaris.’, en een reactie erop is: ‘Het is een kwestie van keuzes maken.’ Vakantie of huis opknappen, of een notaris.
  1000 euro is méér dan mijn maandelijks inkomen. Ik maak al keuzes: op vakantie, of verzekering en elke dag kunnen eten.
  (Oftewel: ik ga helemaal nóóit op vakantie)

  Het is een wat boude uitspraak, maar: eerlijk gezegd vind ik dat het op orde maken van je zaken een kosteloze verplichting zou moeten zijn. Ja: van overheidswege, en ja: van belastinggeld.
  Als zaken niet geregeld zijn geeft het voor alle betrokken partijen alleen maar veel meer kosten – zowel emotioneel als financieel. En dat financiele deel komt hoe dan ook toch voor een deel voor rekening van de samenleving als geheel.
  Notarissen werken ook met standaardformuleringen. Het moet toch niet zo moeilijk zijn om gestandaardiseerde formulieren bij de gemeente af te halen. Ondertekenen door alle verantwoordelijken (bij voogdijkwesties bijv. oom en tante ook een bladzij en een handtekening), stempel door een gemeente-ambtenaar en klaar ben je.

  Maar terzake, voor nu, voor jou: heel evel sterkte en succes met al het regelen.

  1. Puck… Ik heb zelf ook jarenlang een inkomen gehad van 850-900 euro, ik begrijp je heel goed hoor. Ik ben allang blij met wat ik nu heb. Maar zelfs met het geld dat we nu verdienen kunnen we niet alles. Ik hoef ook niet alles btw, ben zeer tevreden met wat ik heb. En ja: we hadden ook niet op vakantie kunnen gaan. Maar dat zijn wel even de krenten in de pap, die we heel hard nodig hadden btw.

   1. Oh, het was helemaal niet bedoeld als persoonlijke kritiek, mijn excuses als je het zo hebt gevoeld.
    Eerder dat ik in het algemeen zo vaak hoor: ‘je moet keuzes maken’ – alsof daar alles mee opgelost is; alsof bepaalde obstakels eerder gewoon een kwestie van verwendheid is.
    Wèl kritiek op hoe zaken nu geregeld zijn, ‘van hogeraf’. Dat het inderdaad kapitalen kost om een notaris in de arm te nemen; dat eenvoudigweg je zaakjes op orde hebben ineens een luxe blijkt te zijn, in plaats van noodzaak.
    Nogmaals: excuses als je het als persoonlijke kritiek hebt opgevat!

 15. Ik wil even op iets anders reageren. Dat mensen rare wezens zijn als ze denken dat er iets te halen valt. Is zo waar. Er kunnen heel wat ruzies in de familie ontstaan bij het overlijden van grootouders of ouders. Ook al ging het tussen de zussen en broers daarvoor heel goed, als het gaat over de verdeling, dan worden ze precies vijanden. Jammer is dat.

 16. Wij hebben ook dingen geregeld voor als iets met ons zou gebeuren ten tijde dat de jongens nog niet volwassen waren. Gelukkig nooit nodig geweest om er gebruik van te maken … Kan me trouwens niet meer voor de geest halen hoe duur dat destijds was, maar dan spreek ik ook over een jaar of 18 geleden.

 17. Ik denk dat het verstandig is om alles goed te regelen. En dat dat heel veel geld kost is kl*te, maar bespaart wel een boel gedoe naderhand. Mooi dat Jill en Vlam het zo fijn hebben samen dat ze voor elkaar kiezen.

 18. Ha zuster Klivia,

  Ten eerste vind ik het heel verstandig om je kind een “zekere” toekomst te geven, zeker als ze zichzelf daarin kan vinden.
  Ach je weet het met dat soort instanties, je hebt ze nodig en dat betaal je dan ook grif voor.
  Wees getroost dat je het voor het belangrijkste en liefste in je leven doet.
  Wij hebben het ook vast gelegd voor de boys. oma

  ot, Elke dag gaat het een beetje beter, kreun, dank je voor je support. oma

 19. Goed om het te regelen. Het zijn toch vaak onderwerpen waar je niet aan wilt denken of het uitsteld. Wanneer het gebeurd is, lijkt het mij een prettig gevoel te geven.

  Wat raar zeg dat je binnen 6 weken je huis uit moet, ik wist dat helemaal niet. Ik dacht dat wanneer je langer dan een jaar ingeschreven stond op een adres dat het dan wel goed kwam.
  Foutje van mij.

  Ps. wachtwoord?? Is dat nieuw of alleen op bepaalde logjes of voor altijd….

 20. De grootste monopolistische graaiers van de wereld vind ik ze. Vaak ook nog procentueel van de waarde. Voor 5 minuten werk duizenden euro’s kasseren. En dat kan allemaal omdat je gewoon geen keus hebt: je moet wel. Triest idd…

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s