Eiwitrijk.

Voor de vakantie kwam vriend schuine streep fysiotherapeut van mijn werk, Rolf bij me eten. We zaten heerlijk samen op het balkon te kletsen onder het genot van een flesje rosé. Er landde een vlieg in zijn glas en ik waarschuwde hem daarvoor. ‘Boeien’ zei Rolf en nam een hele grote slok wijn en spoelde zo de vlieg weg. Ik werd spontaan onpasselijk.

Het gesprek kwam vervolgens op het gegeven dat het zo schijnt te zijn dat we in de toekomst steeds meer insecten gaan eten. Omdat ze een goeie bron van eiwitten zijn. Omdat het kweken ervan veel minder ruimte in beslag neemt dan vee. En dat is weer goed omdat het ontbossing tegengaat en de vorming van koolmonoxide.

Laatst was ik zelf bijna het haas en had ik ongemerkt op een haartje na een hap insect genomen. In de bak met muesli zaten van die soort webachtige dingetjes waardoor alles aan elkaar gekleefd was. En dan weet ik al hoe laat het is. Meelwormen. Gatver! Ik ben blij dat ik zo helder was en het op tijd zag. Het idee alleen al.

Aan de andere kant is het zo dat in heel veel voedsel (stukjes) insect zitten. Die worden tijdens het productieproces gewoon mee vermalen en/of gekookt. Per jaar eet je zo ongeveer 500 gram insecten. Dat is heel normaal. Er zijn zelfs afspraken over gemaakt over hoeveel insectendeeltjes een bepaald product mag bevatten.

Lu overdreef daar wel een beetje in. In een Tucje dat Vlam enige tijd geleden in zijn mond wilde stoppen, was een bromvlieg meegebakken. Ik griste het crackertje nog net op tijd uit zijn handen. Anders had ie de vliegenpootjes tussen zijn tanden kunnen uitpeuteren. Zie het bewijs hierboven.

Het kan erger.

Ik ken iemand die bij Iglo werkte en die vertelde me ooit eens dat er ook regelmatig kikkers mee gemalen worden in de spinazie.

En ik hoef u waarschijnlijk niet te vertellen dat de rode kleurstof (E120) die in heel veel voedingsmiddelen wordt gebruikt van gemalen schildluizen komt? Dus denk daar maar aan als je een rode M&M in je mond stopt. Of een hapje van je roze koek neemt. Of je aardbeienyoghurt.

En het schijnt zo te zijn dat je per jaar 1 tot 5 spinnen opeet. Die belanden in je mond terwijl je slaapt. Maar dat kan ook een broodje spin aap zijn. De meningen daarover zijn verdeeld.

Ik fiets nogal veel en vang regelmatig een vlieg of aanverwant artikel in mijn mond. Uiteraard spuug ik die meteen weer uit, maar er zullen ongetwijfeld wat stukjes voorpoot of voelspriet achterblijven.

Genoeg weer voor vandaag.

Ik wil graag eindigen met een fijn receptje. Gefrituurde sprinkhanen in knoflookboter.

Eet smakelijk!

37 thoughts on “Eiwitrijk.

 1. Goedemorgen ook…… het is ook maar goed dat ik een maag van schokbeton heb … lol

  ik hou me wel bij koffie en een boterham nu 🙂

 2. Kan je er de volgende keer een beetje rekening mee houden dat als ik jouw blogje lees ik meestal pas net wakker ben. En bedankt hè :S.

 3. Ik heb eens bonbons met insecteneiwitten gegeten. En ik moet je zeggen… Heerlijk. We zijn gewoon één van de weinige landen die het slecht tot niet eten.

  Love As Always
  Di Mario

 4. Hmmm, mijn broodje was zojuist toch wat minder lekker. Fijn zo op de (bijna) nuchtere maag. Bedankt en eet smakelijk ;-)!

 5. Oeh en dat je dan op de fiets zit, een vliegje in je neus vliegt en dan doorschiet naar je keel, en je wéét dat je het door moet slikken omdat je er anders in stikt. Leuke dingen. Ik heb ook niks met insecten. Dat ze vermaald worden en in verschillende producten gebruik worden vind ik prima, zolang ik het niet zie/proef. Gelukkig nog nooit meelwormen in m’n muesli gehad!

 6. Direct hen eten kan ik niet, maar als in een eten product zit dan eet ik wel. Maar zat hij zie klopt wel. We moeten andere voeding bron zien die milieu vriendelijk en na een leren eten process (LEP) lukt dat wel voor iedereen 😉

  Groetjes

 7. Tijdens je slaap slik je ook kleine insecten en spinnetjes binnen ! Ik een NOOIT ingepakte diepvriesgroenten ! Eens een project gedaan in zoon fabriek , wat ik daar zien passeren heb … Ze staan erbij , maar de band loopt zo snel dat ze soms geen kans hebben te nemen Insecten worden meestal gebruikt om de kleurstoffen te vervangen , die zoals ge weet meestal kankerverwekkend zijn !
  Maar je mag doen wat ge wilt , soms kan je een beestje over het hoofd zien !

 8. Tis maar wat je gewoon vindt. Als ik een lekkere chickenburger eet en halverwege bedenk ik me serieus wat daar voor beest in zit en hoe die heeft geleefd/gedood is lust ik hem ook niet meer. Wat dat betreft is het leed voor insecten weer beter te pruimen. Maar ja.. broodje krekel, eh… kweenie.

 9. Grappenmaker!! sjemig wat een verhaal. En het ergste is nog wel dat ik gewoon stug door blijf lezen, ook al bevalt het verhaal me niet 🙂

  Iedere keer als wij een pot appelmoes openmaken denk ik ook aan alle insecten die daarin vermalen zijn. Als je het programma ‘keuringsdienst van waren’ volgt dan hoor je nog wel eens wat.

  En trouwens..ik heb eens opgevangen dat ieder mens ongeveeer 4,5 KILO !! insecten tot zich neemt per jaar. Ik eet nogal veel appelmoes, dus misschien zit ik wel op het dubbele.
  Ik heb ook een grappig verhaal, heb er geen foto van maar heb het met eigen ogen gezien.

  Mijn ouders kopen (kochten) de bananen bij de Aldi. Daar zaten de bananen toendertijd in een doorzichtige plasic zak. Mijn vader trof -platgedrukt en dood- een ongelooflijke dikke Tarantula aan. GATVEREDAMME!! wat een schrik was dat zeg!
  Ieks…

 10. yegggg yeggg yeggg… vanmorgen slikte ik ook nog spontaan een vlieg in, raakte even helemaal van het (fiets) padje af van de schrik, voor mij geen insecten, brrrrrrrr

 11. Waar wij vies van zijn, smullen ze langst de andere kant van de bol een bolle buik van.
  En al slapend spinnen eten is vermoed ik een broodje aap verhaal. Tenzij de spin zo klein is dat je er geen last van hebt. De rest van de voeding klopt als een bus. Zelf gezien en zelf gemaakt 🙂
  In de koekjesfabriek waar ik nog werkte werdt het meel gecontroleerd en bij vliegjes was het voor de voeding van dieren. Maar ik vermoed dat het nu en dan werd gezeefd….
  Trouwens, nu weet ik hoe het komt dat ik geen honger meer heb…te vroeg mailtjes lezen ligt op de maag….
  Groetjes

 12. Nou, weet je, sommige dingen kun je maar beter niet weten, haha. Ik wil het echt niet weten en verdiep me er zo min mogelijk in. Dit logje wis ik dan ook zo snel mogelijk uit mijn geheugen 😉

 13. Spinazie. Daarvan eet ik alleen de verse variant. In een restaurant zal ik ook nooit iets bestellen waar spinazie bij zit want dan krijg je geheid de diepgevrorenkikkerpotenversie.
  Die roze luizenkleurstof maak ik me niet druk om, net zomin als de gemalen botten in jam en het glansmiddel van dropjes. Kaas met stremsel (uit de koeienmaag) eet ik ook met smaak.
  Garnalen, kreeft, geep, mossel en andere onooglijke vis- en schelpdieren hap ik zo weg. Oesters sla ik over.
  Insecten met al hun uitstekende lichaamsdelen sla ik voorlopig ook nog maar over. M’n ogen eten ook mee. Bramen en frambozen blief ik ook niet want daar zitten altijd wormpjes in. (Niet? Leg ze maar eens in een bak met zout water en de wormpjes komen boven drijven. Eet smakelijk)

 14. Getsie, KIKKERS door de spinazie??? Wat smerig, oh bah. En ik wilde morgen nog wel spinazietaart eten. Hmm, toch maar even achter m’n oren krabben nog…. Tja, het schijnt allemaal helemaal niet zo vreselijk te zijn, dat insecten eten. Maar toch, ik ben er niet mee opgevoed en heb het er wel een beetje moeilijk mee.

 15. In Aziatische landen ligt het ook bij eetkraampjes aan de kant van de weg, gefrituurde sprinkhanen en zelfs spinnen. We kijken wel eens naar Ulimate survival en dan zegt Bear weer dat hij een ‘Juicy, fat, meelworm (weet Engelse woord niet) naar binnen gaat proppen.
  Ik weet het allemaal wel, maar hoef het niet te proberen, wanneer het zover is, dan merk ik het wel. Maarre ik hoop dat mijn kleinkinderen het meemaken en niet ik!

 16. Hi Kliefje,

  Ik kan alles wel eten als het me niet aan ligt te kijken zoals een forel of zo. Verder ben ik gewend aan bergen muggen happen tijdens het hardlopen… gewoon doorslikken dus anders ben je zo gauw buiten adem van het spugen. Maar ik zet geen insecten op het weekmenu hier thuis.

  Verder wilde ik nog even melden dat er een verhaal in de VK van vandaag over het inkomen van de notaris en de tarieven 😉

  groetjes,

  Dorothé

 17. Moet er weer aan denken brrrrrrrr, was 15 jaar en we zaten heerlijke zelfgemaakte appelmoes compote te eten, dacht dat ik op n stukje appel zat te bijten, bleek het n wesp te zijn, gruwel nog als ik er aan denk. Nee voor mij geen insekten als voedsel, vind al die bewegende beesten of niet bewegende heel eng.

 18. Ieuwie!!! Tja, dit zijn van die dingen die je liever niet wilt weten!
  Eens at ik met mijn ouders in een pizzeria toen mn moeder er achter kwam dat er maar liefst drie bromvliegen als garnering waren aangebracht. Als excuus kreeg ze een gratis kopje koffie, genereus hè 😉

 19. Ieuhhh gatver de gatver!
  Die vlieg in het tuc koekje, heb je de foto ook naar de fabrikant gestuurd?

 20. Ha zuster Klivia,

  Insecten spuug je als je ze ongevraagd binnen krijgt onder het fietsen, komt ook door de sterke smaak die ze hebben.
  Maar verbaast me niks dat we zoveel insecten binnen krijgen, is blijkbaar niet schadelijk.
  maar goed dat we af en toe wat zand of vliegen of dergelijke binnen krijgen, goed voor de aanmaak van antistoffen. oma

 21. Ieuwww…kaaskoek met vlieg!
  Bij de groothandel zag ik vorige week ook al bakken vol wormen, sprinkhanen, maden en weet ik het allemaal staan.
  Gewoon voor consumptie hè…..
  Ik moet nog even wennen geloof ik!

 22. *grinnik* ik zit even breed mee te grijnzen. Ik denk dat ik het best te eten zou vinden. Gebakken sprinkhanen (ik krijg visies van garnalen, raar genoeg) en engerlingen of meelwormen, why not… Ze schijnen best goed te smaken, zijn eiwitrijk en gezond, en ik eet zo goed als alles dus ik zou die beeesten ook wel eten. Vliegen in m’n Lu-koekje zou ik daarentegen ook wat minder vinden. Dat in je müesli waren trouwens waarschijnlijk geen meelwormen maar de larven van levensmiddelenmotjes… Die leggen hun eitjes in jouw kast, in alles wat graanproduct of aanverwant is. De larfjes vreten zich dan daarin zat en maken die pluizige, pruttelige smurrie. Wel eens last gehad van die kleine motjes in je huis? Ze zijn een ramp want je komt er nauwelijks weer vanaf :-(( Nah ja. Kom maar door met die gebakken meelwormpjes 🙂

Reacties zijn gesloten.