Familie

Maak je niet ongerust. Ik ga jullie vandaag niet lastig vallen met verhalen over allerlei onenigheden, of zelfs ruzies of vetes binnen mijn familie, waarbij alleen ‘Het Familiediner’ van de EO nog uitkomst zou kunnen bieden.

Volgende week zondag kom ik met vrijwel mijn hele familie (en enkeling is verhinderd vanwege vakantie of huwelijksreis) bij elkaar, dat wil zeggen met alle nakomelingen van mijn ouders en hun echtgenoten (m/v), hun kinderen, kleinkinderen en zelfs een achterkleinkind van een maand of drie oud. We zullen dan met zo’n veertig personen bij elkaar zijn. Dat krijg je als je een uit een gezin met zeven kinderen komt, waarvan de jongste over een paar maanden ook AOW krijgt en waarin ik de enige zonder nageslacht ben. De oudste van de generatie na mijn en mijn broers en zussen is intussen al 51 jaar oud. Zijn zus van 50 werd onlangs grootmoeder.

Zit ik nu vol verwachting naar die familiebijeenkomst uit te kijken? Echt niet! Ik ga al heel lang uit van het principe “Two is company, three is a crowd.” In mijn jeugd vond ik het vaak al veel te druk, want broers en zussen, ik ook trouwens, namen ook nog wel eens  vriendjes of vriendinnetjes mee naar huis. Verjaardagen mijd ik zo veel mogelijk. Die van neven en nicht heb ik sowieso nooit bezocht.

Nee, ik heb echt geen hekel aan mijn familie, laat staan ruzie met ze. Diverse malen per jaar komen wij als broers en zussen (en ‘aanhang’) bij een van ons thuis bij elkaar. Een paar dagen gelden heb ik nog met een zus, een broer en een schoonzus gebridged en dat was erg leuk. We hebben al weer voor een volgende keer, bij mij thuis, afgesproken.

Volgens mij bestaat er niet zoiets als een natuurlijke familieband of bloedband. Ik weet dat we een hoeveelheid DNA gemeenschappelijk hebben, maar die genen zie je nooit, dus hoe kunnen die een band scheppen? Wat veel belangrijker is, denk ik, is dat we in een harmonieuze omgeving zijn opgegroeid en veel goede gemeenschappelijke herinneringen hebben. Er is geen onderlinge competitie, we kijken niet wie de modernste keuken of de duurste auto heeft om die vervolgens te overtreffen. We hebben over veel dingen totaal verschillende ideeën en kunnen daar op een redelijke manier over praten. De laatste keer dat ik neven en nichten ontmoet heb, kon ik met hun ook wel redelijk overweg. Zij zullen dus wel weer (los van hun genen) iets van hun ouders hebben meegekregen. Hun kinderen zal ik waarschijnlijk nauwelijks herkennen en zij zullen aan hun (groot)ouders moeten vragen wie die man met die baard eigenlijk is. Ik kom volgende week zondag wel door.

Evert

7 thoughts on “Familie

  1. Ik vind het wel leuk, af en toe zo’n familie-reünie. Maar zou nooit degene zijn om het te organiseren, blijkbaar wil niemand dat binnen onze familie want het is er de laatste 15 jaar ook niet van gekomen 🙂 Ik wens je voor vandaag en volgende week een prettige zondag

  2. Ah, jij bent dus zo’n beetje de suikeroom van de familie. ;-). Wel fijn dat er geen ruzie is in de familie. Waarschijnlijk wordt volgende week zondag leuker dan je denkt.

  3. Breek me de bek niet open;-) Familie, je hebt ze nu eenmaal, maar ik kan eerlijk gezegd ook niet zonder ze. Hoewel het denk ik ook scheelt dat ik 25 km ben verhuisd. Familireunies, daar doen we niet aan. Maar we vieren wèl één feestdag in december samen. Precies goed!

  4. Hier in Spanje is familie zo ongeveer het allerbelangrijkste. Grootouders voeden ook de kinderen op, zondagen worden standaard in grote gemeenschappen doorgebracht, vakanties bij voorkeur niet met alleen het eigen ‘kleine’ gezin gevierd. Ik snap daar niets van. Nog even afgezien van de band die ik en manlief met sommige familieleden niet hebben, ben ik meer van de kleine kliek en erg op mijn eigen kleine gezinnetje gesteld.

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s