Beperking

Door mijn werk en door nevenactiviteiten heb ik heel wat mensen met een handicap ontmoet en met ze gesproken. Ik denk dus enigszins te weten welke problemen ze in hun dagelijks leven ontmoeten. Neem alleen al het uitgaan, iets simpels als het bezoek aan een kroeg of restaurant. Als je een tijdje in zo’n gelegenheid doorbrengt, wil het wel eens voorkomen dat je een toilet moet bezoeken. Omdat ik geleerd heb daarop te letten valt het me steeds weer op dat je in heel veel horecagelegenheden in Amsterdam een trap op of af moet om het toilet te bereiken. Je ziet dus maar zelden mensen in een rolstoel in een kroeg of restaurant. Het kan ook zijn dat ze geen geld hebben voor het vertier buitenshuis zoeken, want met een handicap of chronische ziekte vind je niet gauw een goedbetaalde baan, ook geen slechtbetaalde baan trouwens. Banen in de sociale werkvoorziening worden wegbezuinigd.

Nog maar kortgeleden kon je de tv niet aanzetten of je werd geconfronteerd met een live uitzending van de Olympische Spelen in Londen. Tot en met morgen worden daar de Paralympische Spelen gehouden. Ik geloof dat de Nederlandse TV elke dag wel bijna een heel uur aandacht aan die Paralympische Spelen besteed. Gisteren was er een gesprek te zien met een lid van het vrouwen rolstoelbasketballteam, dat .een bronzen medaille had behaald. Ze vertelde dat ze negen maanden onbetaald verlof had opgenomen om zich op dat succes voor te bereiden. Ik heb nog niet horen vertellen dat het ministerie van Defensie of de politie mensen met een handicap in dienst gaat nemen, zodat ze tijdens betaalde werktijd aan hun sportieve prestaties kunnen werken. Je ziet ook niet voortdurend de namen van grote bedrijven in beeld die een sporter met een handicap sponsoren.

Het lijkt of je naar een science fictionfilm zit te kijken als je de Marlou van Rhijn (the ‘Blade babe’) op twee onderbeenprotheses naar een wereldrecord op de 200 meter ziet hollen. Daarna is ze gelukkig alleen maar enthousiast en doet ze niet aan allerlei grollen, zoals Usain Bolt. Zij zal ook niet de gigantische bedragen ontvangen die Bolt ontvangt na het winnen van weer een wedstrijd over 100 meter, hoewel ze er net zo hard voor getraind heeft. Waarschijnlijk heeft ze nog harder getraind, want ze moest toch eerst even wennen aan het verlies van haar onderbenen en het lopen met protheses.

Ik vermoed dat de finale van de US Open iets flitsender tennis te zien zal geven dan de tennisfinale van de Paralympics, maar laten we niet vergeten dat sporten niet in de eerste plaats een kijkspel is. Het is een bezigheid waarbij we proberen onze fysieke (en mentale) grenzen te verleggen. En als we dan toch aan het bewonderen slaan van mensen die een uitzonderlijke prestatie leveren, laten we dan ook eens bewondering tonen voor mensen die altijd een extra beperking moeten overwinnen (en niet alleen op het sportveld).

Evert

14 thoughts on “Beperking

  1. Dit is een wereld die enkel voor (perfecte)mensen is weggelegd…al het andere wordt liefst aan de kant gezet. Het kost geld en brengt met moeite nog wat in de staatskast. Mensen met een gebrek aan het werk zetten, kost terug een investering en het is afwachten of het voldoende kan opbrengen. Zo denken de werkgevers immers. Ik mocht overal stage lopen en werdt ondanks mijn tekortkomingen overal bestoeft, maar een vast contract, ho maar. Jaren later zit ik in invaliditeit en is het beredderen met wat we krijgen van de staat. Uitstapjes maken is een echte luxe, maar klagen doe ik niet echt. We zijn tevreden met wat we kunnen en hebben. Gelukkig zit ik nog niet in een rolstoel, want dit is hier ook zo een gedoe. Niks aangepast en voetpaden liggen er hier en daar belabberd bij. Zeker niet voorzien voor gebruik met een rolstoel. In de winter als het heeft gesneeuwd, is het al helemaal gedaan met de pret. Deze mensen zitten geheel geïsoleerd. Je zou het maar hebben….

  2. Chapeau, wat een goed geschreven stuk. Mijn vader heeft door een ernstig ongeluk een dwarslaesie, is vanaf de borst volledig verlamd en zit in een rolstoel. Wij maken het van dichtbij mee.

  3. Ik heb ook een vriendin die sinds kort, van de ene dag op de andere, in een rolstoel terecht gekomen is. De eerste schok is ze te boven, en nu doet ze erg haar best om haar oude leventje zo goed mogelijk terug op te nemen. Maar elke dag is er wel een ‘eerste keer’ voor iets. En elke dag ervaar je obstakels. Ik let er sinds kort ook erg op, op de faciliteiten voor rolstoelgebruikers. Niet enkel in Amsterdam is dat beperkt, ook in Leuven is het er niet zo best mee gesteld.

  4. Tja, men kijkt anders naar de aankleding van gebouwen als je nadenkt dat er ook mensen met een handicap binnen kunnen komen. oma

    @ zuster ot, de uitvinding was zo, als je over de strippen zou lopen, kreeg je een schok, wel met speciale schoenen aan.

Reacties zijn gesloten.