Jammer.

Spijt • (de; v(m)) 1 besef dat men iets niet had moeten doen; berouw: ergens spijt van hebben.

Ik kwam op dit onderwerp omdat ik bijna 2 weken geleden een lunchdate had met oude middelbare-schoolvriendin Sophie, die ik voor het laatst zag in 2005. Via Facebook hadden we elkaar weer in het snotje gekregen en na wat heen en weer gemail, werd een lunchafspraak gemaakt. Heel decadent, bij “De Engel” in Rotterdam. Want de liefde voor eten en drinken, die delen we allebei. Het leek ons dan ook bijna heidens om na zoveel jaar bij te gaan kletsen boven een tosti en een kopje thee.

Het was bere-gezellig. Echt. Alsof er geen 7 jaar tussen heeft gezeten. Soms heb je dat met mensen, mooi is dat. Die kun je weet ik hoelang niet zien of spreken en als je elkaar weer treft, is het alsof je elkaar gisteren nog gezien hebt.

Anyhow: het onderwerp kwam op een gegeven moment op het hebben van spijt. Zij is sinds een jaar gelukkig getrouwd maar vroeg zich af of ze geen 11 jaar van haar leven weggegooid had aan haar redelijk tot zeer suffe ex, ik heb op het mannengebied ook wel tig een paar niet nader te noemen relationele missers gemaakt.

Ik denk niet dat je één en ander zo moet zien.

Volgens mij is spijt hebben zonde van je energie. Een nutteloze emotie. Het heeft namelijk nul zin het zo te voelen. Achteraf kijk je een koe in zijn kont. Gedane zaken nemen geen keer. Bladiebla.

Tuurlijk heb ik in mijn nu bijna 39-jarige bestaan een aantal beslissingen gemaakt of dingen gedaan waarvan ik achteraf denk: ‘Nou Klief, dat had je PVD wel anders mogen doen’.

Zo heb ik wel eens dingen gezegd tegen mensen die niet bepaald de schoonheidsprijs verdienden. Ik ben regelmatig wel eens dronken geweest en heb me toen niet erg ladylike gedragen. Ik heb -toen ik in de horeca werkte- bakken met geld verdiend en uitgegeven aan helemaal niks. Ik ben wel eens uitgevallen naar Jill toe en dat ik me achteraf wel een klap voor mijn kop had kunnen geven omdat mijn reactie zwaar overtrokken was. Ik heb ‘ja’ gezegd tegen iemand terwijl ik allang stiekem in mijn achterhoofd wist, dat de relatie gedoemd te mislukken was. Need I say more?

Maar echt spijt hebben? Nee, zo zou ik het niet willen noemen.

Iedere beslissing, iedere mislukking, ieder einde, opent nieuwe wegen en kansen. Was ik niet naar bed gegaan met die lamlul van een bioloog, dan had ik nou niet de leukste dochter van het noordelijk halfrond gehad. Dan had ik waarschijnlijk nog steeds een beetje suf in de horeca gewerkt in plaats van nu (ondanks die zeikende werkgever) een leuke baan te hebben. En nu heb ik mooi dat MBO én HBO papiertje gehaald. Was ik niet in zee gegaan met die ontzettende eikel van een ex, dan was ik niet in de randstad komen wonen en had ik Vlam nooit ontmoet.

Het enige dat stiekem tóch wel neigt naar spijt en wat ik over zou willen doen als het zou kunnen, is mijn middelbare schooltijd.

Ik zou een voorbeeldige leerlinge zijn geworden. Ik zou aan de lippen van mijn docenten hebben gehangen, mijn boekenlijst al in de brugklas al af gehad hebben, elke les bijgewoond hebben, uren gestudeerd hebben.

Ik zou met vlag en wimpel mijn VWO gehaald hebben. Ik zou geneeskunde zijn gaan doen en cum laude zijn afgestudeerd…

Maar ja. Die koe en die kont weer hè?

42 thoughts on “Jammer.

 1. Hi Kliefje,

  Mensen die een rechte weg door het leven volgen zijn er snel, maar wat zien die nu onderweg? Ik hou meer van omwegen 😉

  groetjes,

  Dorothé

 2. Er zijn inderdaad betere uitzichten dan die koe en die kont 🙂

  Weet je, op dat moment was het alles wat je wilde, anders had je het wel anders gedaan.
  Ook ik, geen spijt. Anders had ik die 2 allerleukste puberknullen van datzelfde noordelijk halfrond niet gehad, Daarnaast, je krijgt nooit meer op je bord dan je aankan….(iets in the universe denkt dus dat ik heul veel aankan)
  En als ik dan vanmorgen gewekt word, met koffie en ontbijtkoek (met slagroom ipv boter ) en kadootjes terwijl mij een ‘happy birthday serenade’ wordt gebracht..
  Dank denk ik

  Niemand heeft gezegd dat het makkelijk zou zijn
  Maar het is het allemaal waard geweest

  Ik zet hier een stukje verjaardagstaart neer, geniet er lekker van.

  Liefs!

 3. achteraf de feiten bekijken is niet altijd positief. Je ziet de dingen dan niet zoals je ze toen had en spijt komt dan vlug. Dont look back zongen ze destijds en dat doe ik ook. Genieten van de herinneringen maar met zicht op heden en toekomst gericht.

 4. Dat zou ik ook beter gedaan hebben. Ik ben met mijn MAVO-diploma op mijn 16e gelijk gaan werken. Na een jaar of 8 ben ik in de avonduren studies gaan volgen maar een echt vak heb ik nooit geleerd. Daar heb ik spijt van. Ik heb vnl financieel/administratieve opleidingen en daar heb ik het jarenlang mee gered, maar nu ik op zoek ben naar een baan zijn die opleidingen toch te algemeen.
  Verder ben ik wel gelukkig, hoor 😉

 5. Zonder omwegen of valstrikjes in de levensweg , kom je er niet . Niemand kan dit ! >Het enige van spijt dat ik heb is dat de Ollie in me niet vroeger geboren werd , het ging veel makkelijker geweest zijn voor me !

 6. Spijt moet je nergens van hebben, het leven is één grote les waar je uit moet leren, elke dag opnieuw. Hoe harder je met je hoofd tegen de deur loopt, hoe beter je het leven begrijpt. (bestaat die quote al?)

 7. Nee geen spijt. Ik heb de dingen in het verleden gedaan omdat ik toen dacht dat dat verstandig (of gewoon leuk) was. Heb de laatste tijd geleerd om vooral niet meer terug te kijken.

 8. ” Spijt is de moeder van alle koeiekonten” 🙂
  Ik denk dat ieder mens wel een stuk in zijn leven heeft die hij zo wie zo anders zou doen….maar dit geeft nu net de sterkte of de zwakte van een mens weer. Sta je op en leer je er van, of blijf je kniezen… Maar spijt maakt ook dat je menselijk blijft. dus spijt is niet echt een negatief ding.

 9. Ik ga ook liever voor de omwegen, maar soms kan een rechte weg wel zo makkelijk zijn.
  Weer een geweldige uitdrukking geleerd vandaag. Bladiebla. 🙂

 10. Het gaat zoals het gaat, en we moeten het er maar mee doen. Als ik mijn best had gedaan op school, dan was ik niet al gaan werken op mijn 15e, dan was ik Man niet tegengekomen en had ik mijn jongens niet gehad. Wat dan wel? Geen idee, is ook niet belangrijk. Ik heb Man en kinderen namelijk wel! Joepie!!!

 11. Je leert en groeit van elke ervaring, of dat er nu een was waarvan je later spijt hebt of niet. Ook de “slechte” ervaringen hebben je gemaakt tot wie je bent. En je kunt wel denken, had toen dat en dat, maar dan was er wellicht weer ergens anders iets helemaal anders gelopen en was je tóch weer ergens anders uitgekomen. Het valt allemaal niet zo te plannen, ook niet als je achteraf iets zou mogen veranderen (-;

 12. Er is een oud liedje dat daar over gaat…je leven achterstevoren leven….ja,ja.
  Ik heb nergens spijt van (hooguit als ik iemand bezeerd heb).
  Zoals ik hier tegen de chef zeg: het is niet altijd makkelijk geweest, maar nooit saai!

 13. De reis is vaak belangrijker dan het doel…..
  Ik heb ook weleens dat ik denk, dat ik het beter anders had kunnen doen, maar dat schiet niet op. Er iets aan doen is beter, heel veel kan altijd nog.

 14. In een depri-ontstekingsbui op de sofa heb ik wel eens de neiging tot “Had ik maar…”, maar gelukkig ben twee tellen later nuchter genoeg om te bedenken dat dat niet nuttig is en kap ik er direct mee. Want in de kont van een koe kijken is niet bijster gezellie… (hoe verzin je die uitdrukking zeg, hahaha).

 15. Hoi Kliefje,

  Supergoed dit. Juist de uitleg die ik ook nodig heb bij mijn kriebel spijt die ik af en toe de kop op voel steken en ja, juist gisteren ook nog een blogje geschreven over dat ik spijt heb niet beter mijn best op school te hebben gedaan… hoe toevallig. Ik heb jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaren van mijn leven “vergooid” door spijt te hebben maar nu niet meer. Nu ga ik aan de kant van de oorzaak staan en eens goed kijken wat ik allemaal wél kan doen! In plaats van steeds maar te zwelgen in dat rotte gevoel van had ik maar en wat ik allemaal níet heb gedaan. Supergoed dit! 🙂
  Lieve groet, Sharon

 16. Helemaal eens! Spijt is iets wat een koe schijt 🙂
  Ook ik heb regelmatig verkeerde beslissingen genomen en soms een pad bewandeld dat ik niet had moeten nemen, maar ook dat heeft me gemaakt zoals ik nu ben. En ik heb laatst geleerd dat ik helemaal oké ben, zoals ik nu ben. Dus die gedachte probeer ik dan maar vast te houden!

 17. Ik heb alleen spijt bij kleine dingen, en die zijn te overzien.
  Als ik te laat naar bed ga voel ik dat als ik op moet staan, of ik draag te koele kleding of juist te warme.

 18. Er zijn best wel wat dingen die, als ik ze over mocht doen, een pietsje anders zou doen. Maar aan de andere kant: Ik ben wie ik ben, wat ik ben en waar ik ben door het pad wat ik gekozen heb. En da’s glad niet verkeerd….

 19. Dat laatste stukje zal ik even printen en inlijsten. Zodat de meiden het ook ‘ns van een vreemde lezen. 😉
  Ik heb nergens spijt van. Echt helemaal nergens.

 20. Er zijn heel wat dingen die ik achteraf bekeken anders zou doen. Allé, dat is wat ik nu zeg. Na wat ik geleerd heb uit de mislukking of de omweg. Je bent wie je bent, en je hebt je karakter. Je keuzes zijn daarop gebaseerd, dus hoogstwaarschijnlijk is, als je iets opnieuw doet, het resultaat toch weer gelijkaardig.

  Vaak heb ik spijt van kleine dingen en op een moment. Bijvoorbeeld dat ik toch niet extra vroeg was opgestaan om op die goeie last-minute te bieden, want dan zat ik nu in de zon. Of dat ik toch die mooie laarzen had moeten kopen vorige week, want nu zijn ze weg. Nu heb ik ‘spijt’, maar volgende week ben ik dat zeker al weer vergeten!

  Hier zeggen ze: ‘spijt is wat den ezel schijt’. Kan ik mij wel in vinden. Je wordt er in elk geval niet gelukkiger van. 🙂

 21. Ha Zuster Klivia,

  Ach, achteraf zijn we allemaal helder ziende.
  Zo doe je veel in afwachting en niet uit ervaring. oma

 22. U heeft veel geleerd en veel gedaan, nah volgorde andersom?
  Lief, vind je een prachtmens en dat was je anders misschien niet geworden
  maar een hoog uit de boom gevallen alles weter 😉
  t gaat zoals het gaat, en komt zoals het komt ………….favo van mij XXXXXXX

 23. Grappig, ik heb hier ook ooit een blogje over geschreven. Ik begon met een hele lijst waar ik spijt van had en uiteindelijk kwam ik tot de conclusie dat ik anders nooit dit leven had gehad dat ik nu heb. Dus ach… heel cliché, maar uiteindelijk maakt het je tot de vrouw die je wil zijn.

 24. Ik ben het helemaal met je eens!! Waarom spijt hebben? Destijds leken de beslissingen die ik nam de juiste… Wel denk ik wel eens, hoe zou mijn leven eruit gezien hebben als ik niet zo’n opstandige puber was geweest, gewoon thuis was blijven wonen en wél was gaan studeren… maar ja, daar zullen we nooit meer achter komen. 😉

Reacties zijn gesloten.