Familie

Een foto van Burendag? Nee, want die wordt pas op 22 september gehouden. (Klik  hier voor een grotere foto.) Bovendien: ik sta op die foto (bovenste rij,  vijfde van links) en mij zul je niet zo gauw aantreffen op een burendag. Alle personen en persoontjes op die foto, van de oudste (77jaar) tot de jongste (3 maanden) vormen één familie. Je ziet, behalve mij, mijn oudste broer en schoonzus, mijn zussen (beide weduwe), de schoonzus die getrouwd was met een jongere broer, die al in 1989 overleden is, de zwager die getrouwd was met mijn oudste zus, die in 2008 overleed. Mijn jongste broer en schoonzus waren in verband met vakantie niet aanwezig. Ook vrijwel alle kinderen, alle kleinkinderen en een achterkleinkind van mijn broer en zussen waren aanwezig. Ik ben de enige uit ons oorspronkelijke gezin die alleen zichzelf aan deze familiebijeenkomst heeft bijgedragen.

Die familiebijeenkomst vond vorige week zondag, waarschijnlijk de laatste zomerse zondag van 2012, plaats in Almere. Daar woont de jongste dochter van mijn oudste broer, die met de buren een behoorlijke lap tuin deelt. (Dat ‘bordes’ deelt ze ook met die buren.) We hoefden dus niet boven op elkaar te zitten en de kleintjes hadden ruimte genoeg om rond te rennen en op een trampoline te hupsen en ik – en enkele anderen – mocht roken zoveel ik wilde.

Had ik naar die bijeenkomst uitgekeken? Niet echt, want zoals ik hierboven al aanduidde, grote gezelschappen, zelfs al is er veel gemeenschappelijk DNA, zijn niet mijn kopje thee, noch mijn glaasje bier. Maar achteraf bezien, was het best een aardige middag. Alle neven en nichten en hun partners zou ik, als ik ze ‘in het wild’ tegenkwam, nog wel herkennen, maar van de kleinsten moest ik steeds vragen bij wie ze precies hoorden. De meeste zag ik voor het eerst. Ik ben namelijk niet iemand die alle verjaardagen binnen de familie bijhoudt en als je de foto nog eens goed bekijkt, begrijp je dat dat bijna dagwerk zou zijn. Daar zou schoonfamilie nog eens bijkomen!

Volg jij trouw alle familieverjaardagen en -feesten? Hoeveel zijn dat er per jaar?

Evert

11 thoughts on “Familie

 1. Ik heb ook nooit zo’n zin in dit soort familiereunie’s of familiefeesten maar achteraf valt het eigenlijk altijd mee. Blijkt dat ik een veel leukere familie had dan ik dacht ;-). Naar verjaardagen ga ik tegenwoordig alleen nog maar overdag en dan ook nog niet te lang. ’s Avonds is de accu dan namelijk allang leeg.

 2. Haha! Ik? Non merci. Ik begin bijna een theorie te ontwikkelen dat hoe minder DNA ik deel met iemand, hoe leuker ik die iemand vind. Alleen Jill is de uitzondering op die regel natuurlijk. De vraag is alleen of zij daar ook zo over denkt naar mij toe 😉

  Maar familiebijeenkomsten? Ik kan me de laatste niet heugen. Ik denk dat ik de hele bups gezien heb bij de begrafenis van mijn oma. Die was 4,5 jaar geleden.

 3. Zo Evert, dat is een flinke familie! Ik verheug me soms niet, soms wel op familiebijeenkomsten. Hangt af van wie er komen 🙂

 4. Ik heb zelf ook niets bij grote bijeenkomsten. Vooraf kijk ik er tegenop, maar achteraf valt het altijd mee. Ergens ben ik ook wel jaloers wanneer ik een foto als dit zie, want de familie aan mijn kant is nogal van elkaar vervreemd. Aan de kant van mijn man is er wel een grote familie. De meesten daarvan zien we zo af en toe. Dat vind ik ook wel weer genoeg 😉

 5. hahahaha onze familiebijeenkomsten? NUL
  mijn familie is op 2 handen te tellen en ze kunnen elkaar allemaal niet luchten of zien, de familie van mijn man trouwens hetzelfde verhaal…. triest hè. Ik doe het met de dorpsfeestjes hier gedurende iedere mei-maand, na de winterstop is het geweldig om iedereen weer te zien, buiten, met glimlach 🙂

 6. mij kan het niets schelen of iemand al dan niet familie van me is. Voornaamste is dat ik me goed voel in hun gezelschap. Ik heb niets tegen dergelijke bijeenkomsten, maar ik zit er ook niet bepaald op te wachten.

 7. Wow, vrijwel identieke reacties 😉
  Hier zelfde : mijn familie is heel klein en eenvoudig bij te houden.
  Alleen mijn moeder en ongetrouwde broer nog 😉
  Van mijn schoonfamilie ´spreek´ik er een paar en de rest gelukkig niet 😉
  wie wanneer wat? Geen idee en ik heb er ook geen zin in
  echtgenoot zelf ook niet , dat scheelt.
  Ooit is er de vraag geweest naar een familiedag te organiseren,
  en gelukkig waren er meer die daar geen trek in hadden ,
  zo apart zijn we dus ook niet hahaha

 8. De familie van de kant van mijn moeder is erg close, die van mijn vader wat minder. Zij wonen ook allemaal verder van hier, dus dat scheelt een beetje. vandaag in verband met het 45-jarig huwelijk de hele dag met mijn ouders, broer, zijn vriendin en hun kinderen en ons gezin opgetrokken. Dat ging prima. al heb ik niet zo’n heel erg goede band met mijn broer, maar daar heb ik vrede mee.

Reacties zijn gesloten.